Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Quo vadis, MZA?

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 sie 2007, 11:49

Bo Związki Zawodowe nie zajmują się interesem pracowników najlepszych, najbardziej moblinych - ci radzą sobie sami. I nie dadzą sobą maniupulować. :-$

[ Dodano: 2007-08-06, 11:51 ]
rhemek pisze:Gdyby bylo tak jak piszesz, to zarobki poszlyby w gore, ale nagle kierowcy musieliby byc mili, musieliby nachylac autobusy dla starszych ludzi, podjezdzac dokladnie na przystankach, i ogolnie zrozumiec ze to oni sa dla pasazerow a nie odwrotnie.
Kilka stron temu była zażarta dyskusja co sądzą kierowcy o wymaganiu od nich jakości...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 06 sie 2007, 14:31

Czy w MZA kierowcy mają jeszcze jakieś przywileje w postaci np. bonów świątecznych, ośrodków wczasowych itp.?

System premiowy za dobre "sprawowanie" wydaje się dobrym rozwiązaniem, o ile osoba, która będzie się tym zajmować, nie będzie zbyt przesiąknięta firmą, to jest, kiedy nie jest związana układami i sympatiami osobistymi. Nie wiem, jak to jest w MZA, ale system nie zda roli, jeśli pupilek kierownictwa dostanie premię za byle co, a kierowca, który odmawiał wyjazdu niesprawnym wozem i np. podpadł dyspozytorowi będzie dostawał nagany za byle rzeczy...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

705
Zbanowany

Post autor: 705 » 06 sie 2007, 17:09

MeWa pisze:Czy w MZA kierowcy mają jeszcze jakieś przywileje w postaci np. bonów świątecznych, ośrodków wczasowych itp.?
Na swieta placili nagrody w gotowce, i przyznam ze bylem zaskoczony jak dostalem te pieniadze...
A osrodki wczasowe zostaly sprzedane w prywatne rece, jednak my jezdzimy tam na preferencyjnych warunkach.
Np. Kolega wrocil teraz z Miedzywodzia, za pobyt 2 tygodniowy z wyzywieniem, z zona i corka zaplacil po 300 zl za glowe... Po dofinansowaniu oczywiscie.
Akurat w tym temacie niemozna MZA niczego zarzucic, panstwowa firma zawsze oferowala takie profity, i nalezy z nich korzystac na maksa.
A do tego jak popil z innymi kierowcami... :D
Złośliwiec i zadziora - od urodzenia!
ITS, Veolia, PKS, Mobilis - Wszystkim mówie stanowcze NIE!
ZTM = :(
http://www.youtube.com/watch?v=9BV4OGqnuiQ
Sajlens... :) Aj kil ju :hahaha:
http://pl.youtube.com/watch?v=McjV6Ynz1Hc
KOZAK :)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 sie 2007, 17:18

Tylko że te profity finansujecie niskimi pensjami...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

705
Zbanowany

Post autor: 705 » 06 sie 2007, 17:22

Bastian pisze:Tylko że te profity finansujecie niskimi pensjami...
Wcale niemusi tak byc... Moja mama przykladowo pracuje w szkolnictwie, niejest nauczycielka tylko siedzi troche wyzej w gminie. Raz ze malo niezarabia, a dwa ze dofinansowania ma wyzsze.
I co Ty na to?

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 06 sie 2007, 17:38

705 pisze:
Bastian pisze:Tylko że te profity finansujecie niskimi pensjami...
Wcale niemusi tak byc... Moja mama przykladowo pracuje w szkolnictwie, niejest nauczycielka tylko siedzi troche wyzej w gminie. Raz ze malo niezarabia, a dwa ze dofinansowania ma wyzsze.
I co Ty na to?
Jak siedzi w gminie to jest urzedniczka gminy odpowiadajaca za oswiate a nie pracuje w szkolnictwie. To 2 rozne pojecia. Niestety lokalni urzednicy za nasze podatki uradzili sobie raj, to prawda.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 sie 2007, 17:44

705 pisze:Wcale niemusi tak byc...
Ja nie piszę, że tak być musi, tylko że tak jest. Stawek MZA nie ma dwukrotnie wyższych, niż inni przewoźnicy, więc skąd według ciebie te pieniądze, jak nie zamiast pensji?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

705
Zbanowany

Post autor: 705 » 06 sie 2007, 17:51

rhemek pisze:Jak siedzi w gminie to jest urzedniczka gminy odpowiadajaca za oswiate a nie pracuje w szkolnictwie. To 2 rozne pojecia. Niestety lokalni urzednicy za nasze podatki uradzili sobie raj, to prawda.
Masz racje... Co do tego raju to bym podyskutowal, niestety z Toba nie ma sensu. Masz swoj maly porypany swiat i zyjesz w nim sobie narzekajac :
Ze kierowcy kozy rozjezdzaja.
Ze Twoje kierownictwo zarabia wiecej niz Ty.
Ze kierowcy inwalidow zabierac z przystankow niechca.
Ze wogole wszystkim sie w glowach poprzewracalo...
Pozdrawiam.

[ Dodano: 2007-08-06, 17:54 ]
Bastian pisze:
Ja nie piszę, że tak być musi, tylko że tak jest. Stawek MZA nie ma dwukrotnie wyższych, niż inni przewoźnicy, więc skąd według ciebie te pieniądze, jak nie zamiast pensji?
Chyba masz sporo racji w tym co piszesz... Ale ja i tak niewierze ze nie ma pieniedzy zeby dac kierowcom te 20 zlotych brutto. Niewiem, ale chyba latwiej jest zawiesic linie autobusowe z powodu brakow kadrowych.

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 06 sie 2007, 17:56

705 pisze:
rhemek pisze:Jak siedzi w gminie to jest urzedniczka gminy odpowiadajaca za oswiate a nie pracuje w szkolnictwie. To 2 rozne pojecia. Niestety lokalni urzednicy za nasze podatki uradzili sobie raj, to prawda.
Masz racje... Co do tego raju to bym podyskutowal, niestety z Toba nie ma sensu. Masz swoj maly porypany swiat i zyjesz w nim sobie narzekajac :
Ze kierowcy kozy rozjezdzaja.
Ze Twoje kierownictwo zarabia wiecej niz Ty.
Ze kierowcy inwalidow zabierac z przystankow niechca.
Ze wogole wszystkim sie w glowach poprzewracalo...
Pozdrawiam.
Hmm akurat wiem ile zarabia zwykly urzednik w urzedzie zajmujacy sie oswiata i jaki ma natlok obowiazkow i o ile razy zarabia wiecej od nauczyciela. I jak sam napisales jakie ma tez pakiety socjalne. I zdaje sie , ze ty tez to wiesz. Wiec nie wiem o co ci chodzi.
Napisalem po prostu prawde.
A jesli sie myle, to mnie, prosze oswiec.

[ Dodano: 2007-08-06, 17:59 ]
Bastian pisze:
Tak tu sie zgodze, ale... Cos tutaj niegra. Gdzies te pieniadze musza uciekac: Tabor jest stary i slabo wymieniany , pensje niskie... Cos mi sie wydaje , ze gdyby podniesli ceny biletow o 100% nic by sie nie zmienilo. Moze nalezaloby pozwalniac urzednikow w MZA? Slyszalem ze jest ich tam wiecej niz kierowcow...

705
Zbanowany

Post autor: 705 » 06 sie 2007, 18:04

rhemek pisze:Hmm akurat wiem ile zarabia zwykly urzednik w urzedzie zajmujacy sie oswiata i jaki ma natlok obowiazkow i o ile razy zarabia wiecej od nauczyciela. I jak sam napisales jakie ma tez pakiety socjalne. I zdaje sie , ze ty tez to wiesz. Wiec nie wiem o co ci chodzi.
Zarabia ok 1800 zlotych na reke, plus jakas procentowa premia zalezna od humoru dyrektora.
Pakiety socjalne takie same przysluguja Tobie.
To ile to jest razy wiecej od nauczyciela?

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 06 sie 2007, 18:22

705 pisze:
rhemek pisze:Hmm akurat wiem ile zarabia zwykly urzednik w urzedzie zajmujacy sie oswiata i jaki ma natlok obowiazkow i o ile razy zarabia wiecej od nauczyciela. I jak sam napisales jakie ma tez pakiety socjalne. I zdaje sie , ze ty tez to wiesz. Wiec nie wiem o co ci chodzi.
Zarabia ok 1800 zlotych na reke, plus jakas procentowa premia zalezna od humoru dyrektora.
Pakiety socjalne takie same przysluguja Tobie.
To ile to jest razy wiecej od nauczyciela?
No to ma pecha, ja znam gminy gdzie pensje takich urzednikow ida w grubych tysiacach nie liczac nagrod, w tym przypadku Przepraszam .

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 sie 2007, 19:22

rhemek pisze:Gdzies te pieniadze musza uciekac: Tabor jest stary i slabo wymieniany , pensje niskie... Cos mi sie wydaje , ze gdyby podniesli ceny biletow o 100% nic by sie nie zmienilo. Moze nalezaloby pozwalniac urzednikow w MZA? Slyszalem ze jest ich tam wiecej niz kierowcow...
Sam sobie odpowiadasz ;)
Poza tym:
- dopłaty do wczasów itp. też sporo pochłaniają (300 zł. od osoby za 2 tygodnie? ośrodki nad morzem za dobę z wyżywieniem liczą sobie 55-60 złotych; niech nawet bedzie 50 - za dwa tygodnie daje to 700 złotych; wychodzi więc, że dopłat może być więcej, niż połowa)
- podejrzewam, że koszt eksploatacji starego taboru jest znacząco wyższy, niż nowoczesnego, w dodatku na gwarancjach.

PS Pracujesz w szkole i piszesz "niegra"? Mam nadzieję, że jesteś woźnym... :/

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 06 sie 2007, 19:35

Bastian pisze:Sam sobie odpowiadasz ;)
Poza tym:
- dopłaty do wczasów itp. też sporo pochłaniają (300 zł. od osoby za 2 tygodnie? ośrodki nad morzem za dobę z wyżywieniem liczą sobie 55-60 złotych; niech nawet bedzie 50 - za dwa tygodnie daje to 700 złotych; wychodzi więc, że dopłat może być więcej, niż połowa)
Byłem w tym roku nad morzem więc wiem coś nt. stawek tam panujących.
Nowy budynek, podzielony na pokoje z osobnymi wejściami z zewnątrz, w każdym pokoju łazienka, 200 metrów od plaży, bez wyżywienia - 40 złotych za dobę od osoby.

Te 40 złotych to była jeszcze taka stawka średnia - a były o wiele większe. Wiem bo płaciłem, i co gorsza nie tylko za siebie, i nie za jedną dobę :arrow: i moje konto bankowe skutecznie to odczuło. Zresztą nie tylko to :D
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
Santos
Zbanowany

Post autor: Santos » 06 sie 2007, 20:55

705 pisze:
MeWa pisze:Czy w MZA kierowcy mają jeszcze jakieś przywileje w postaci np. bonów świątecznych, ośrodków wczasowych itp.?
Na swieta placili nagrody w gotowce, i przyznam ze bylem zaskoczony jak dostalem te pieniadze...
A osrodki wczasowe zostaly sprzedane w prywatne rece, jednak my jezdzimy tam na preferencyjnych warunkach.
Np. Kolega wrocil teraz z Miedzywodzia, za pobyt 2 tygodniowy z wyzywieniem, z zona i corka zaplacil po 300 zl za glowe... Po dofinansowaniu oczywiscie.
Akurat w tym temacie niemozna MZA niczego zarzucic, panstwowa firma zawsze oferowala takie profity, i nalezy z nich korzystac na maksa.
A do tego jak popil z innymi kierowcami... :D
Jeżeli dobrze się orientuje to bony świąteczne organizują związki zawodowe do których,należą poszczególni kierowcy :-k Co do Międzywodzia,to kiedyś tam to był naprawdę porządny ośrodek wczasowy MZA :smile: A teraz :-? :-? Poza tym 705 ile dostałeś hajsu w ramach tych bonów :?: :P

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 sie 2007, 21:00

rhemek pisze: No to ma pecha, ja znam gminy gdzie pensje takich urzednikow ida w grubych tysiacach nie liczac nagrod, w tym przypadku Przepraszam .
Jakich urzędników w jakich gminach? Konkrety (może nie nazwy gmin, ale stanowiska i wymagania na nie proszę)!

ODPOWIEDZ