Połczyńska/Dźwigowa/Powstańców Śląskich

Moderator: Wiliam

Dennis

Post autor: Dennis » 09 sie 2007, 9:58

Ponieważ walczę z Galasem o zieloną prawostrzałkę na południowym wlocie skrzyżowania Dźwigowa/Połczyńska i potrzebuję nieco mocnych danych, uprzejmie proszę Szanownych Państwa kierowców, powożących np. 106, 189, 194 i innymi liniami kursującymi Dźwigową o podanie mi przykładowych wartości opóźnień "łapanych" w tym miejscu, zarówno jednorazowych, jak i sumarycznych, z całego dnia/całej zmiany etc.
Z góry dziękuję za pomoc :!:
PS Do moderatorów, przepraszam, Moderatorów :D: umieszczam to na komunikacji, bo ona ma chyba największy "przerób". Myślę, że za kilka dni będzie to można wogóle usunąć - kto będzie chciał pomóc, ten pomoże w tym czasie.
Pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 sie 2007, 10:47

To ja to póki co przykleję, zachęcony szczytnym motywem ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 09 sie 2007, 11:40

Dennis pisze:Ponieważ walczę z Galasem
Ale problem nie leży tu, gdzie chcesz walczyć. Raczej spróbuj w u ministra.
xxx

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 sie 2007, 11:55

To znaczy?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Dennis

Post autor: Dennis » 09 sie 2007, 12:03

Ministerstwo już pracuje nad nowym rozporządzeniem, samo zaś opublikowało w komunikacie swoją wykładnię obecnych przepisów, z której wynika iż żadnych strzałek likwidować, ani do końca 2008, ani żadnego innego roku, likwidować nie trzeba. Popatrzcie na inne polskie miasta :/

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 09 sie 2007, 12:08

Dennis pisze:zaś opublikowało w komunikacie swoją wykładnię obecnych przepisów, z której wynika iż żadnych strzałek likwidować, ani do końca 2008, ani żadnego innego roku, likwidować nie trzeba
Tylko że żadne pismo z ministerstwa nie jest źródłem prawa. Zapytaj dowolnego prawnika, co by się działo w sądzie. Likwidacja strzałek jest idiotyzmem, ale niestety takie mamy prawo i musimy się do niego stosować.
xxx

Awatar użytkownika
Tadek A.
Kontakt:

Post autor: Tadek A. » 09 sie 2007, 12:09

Przepraszam Cię Dennis, że nie mogę Ci konkretnie pomóc bo mediolanu nie jeździłem już dawno. Mogę jedynie powiedzieć to co wszyscy - likwidacja prawostrzałek to czysta głupota, zwłaszcza jeśli nie palą się one podczas fazy bezkolizyjnej (w tym przypadku podczas puszczenia ruchu z Połczyńskiej w Dźwigową w lewo). Na skrzyżowaniach o długim cyklu zasadniczym opóźnienie równa się długości tego cyklu; na pasach z których możliwy jest skręt w prawo korki tworzą się zupełnie bezcelowo co oczywiście powoduje często "rozlewanie" się tych korków wstecz od skrzyżowania. Popieram Cię w 200%.
14.07.2008 - i starczy...

Dla sympatyków metra: http://www.tadek.jasky.pl (ostatnia aktualizacja: 06.07.2008)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 sie 2007, 12:16

Hieronim pisze:Tylko że żadne pismo z ministerstwa nie jest źródłem prawa.
Wszyscy inni je łamią, czy jak? Kluczowa jest kwestia, czy likwidacja strzałek wynika wprost z zapisu w przepisach (wtedy faktycznie żadne pismo z ministerstwa nie pomoże), czy też tylko z ich interpretacji (wtedy autowykładnia ministerstwa zmienia postać rzeczy).

Dennis

Post autor: Dennis » 09 sie 2007, 12:28

Hieronim pisze:Tylko że żadne pismo z ministerstwa nie jest źródłem prawa. Zapytaj dowolnego prawnika, co by się działo w sądzie. Likwidacja strzałek jest idiotyzmem, ale niestety takie mamy prawo i musimy się do niego stosować.
Po pierwsze, w rozporządzeniu jest termin 31.12.2008, do którego jeszcze trochę czasu jest i przed którym zapewne nowe rozporządzenie się pojawi. Po drugie, powtarzam, czemu w innych miastach tak literalnie tego przepisu nie stosują? Nie będę publikował tego aroganckiego bełkotu, który dostałem od imć Galasa, ale nie było tam słowa odniesienia się do istoty problemu i choćby próby zinterpretowania przepisu tak, aby cokolwiek poprawić :/
Tadek A. pisze:Przepraszam Cię Dennis
Bez żartów ;)
Tadek A. pisze:nie palą się one podczas fazy bezkolizyjnej (w tym przypadku podczas puszczenia ruchu z Połczyńskiej w Dźwigową w lewo)
W tym czasie akurat się świeci strzałka, ale - jak wyliczyłem - stanowi to łącznie z długością fazy "na wprost i w lewo" niecałe 26% całego czasu trwania cyklu (31 ze 120 sek). Moim zdaniem możnaby się pokusić o "zapalenie" prawostrzałki podczas trwania cyklu w relacji N->S + N->E (z PŚ od północy na wprost i w lewo w Połczyńską), co wydłużyłoby możliwość wjazdu na skrzyżowanie w relacji S->E o 77% (do 55 sekund!). Północny wlot ma bowiem do lewoskrętu (który mógłby w tym przypadku być jedyną kolizją ze skręcającymi z Dźwigowej w prawo) 3 pasy, zaś wschodni wylot - 4*. Na właśnie ten 4. pas mógłby wjeżdżać ruch prawoskręcający z Dźwigowej, nie kolidując z niczym (oczywiście na ten czas trzebaby wyłączyć zieloną fazę dla pieszych przekraczająch w tym przekroju Dźwigową :!: ). Busy z PŚ (184 i 506) i tak praworządnie wjeżdżają na "swój" (a więc jeden ze wspomnianych 3) pas i dopiero po chwili wjeżdżają na ów 4. Oczywiście wyjeżdżający z Dźwigowej ruch utrudniałby to**, ale formalnie kolizja nie następowałaby w obrębie skrzyżowania i to jest IMHO wytrych, którym można - przy odrobinie dobrych chęci - te drzwi otworzyć :-$

* - to jest pas, który przechodzi w zatokę przystankową, a następnie zanika

** - tutaj znów bym prosił busokierowców o opinię na ile byłoby to poważne utrudnienie i zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu busów

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 09 sie 2007, 12:30

DU 220 poz. 2181 z 2003r zał. 3 pkt. 6.2.1.3 pisze:Sygnał dopuszczający skręcanie w kierunku wskazanym strzałką stosuje się, jeżeli w czasie gdy nadawany jest sygnał czerwony ogólny, istnieje możliwość bezkolizyjnego ruchu pojazdów skręcających w prawo lub lewo. Sygnału tego nie można stosować, gdy do jazdy w kierunku zgodnym z kierunkiem wskazanym strzałką przeznaczone są dwa lub więcej pasów ruchu. Sygnał stosuje się w szczególności:
  • - na skrzyżowaniach trójwlotowych dla skręcających w prawo z drogi, której kierunek ma kontynuację na skrzyżowaniu

- na skrzyżowaniach, na których na innych wlotach zastosowano sygnalizatory kierunkowe i istnieje możliwość nadawania sygnału zezwalającego na skręcanie w prawo w czasie, gdy na kierunku poprzecznym nadawany jest sygnał do skręcania w lewo i zabronione jest zawracanie.
Mam nadzieję, że nic nie pomyliłem, bo przepisywałem z Dziennika Ustaw ręcznie.
xxx

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 sie 2007, 12:36

Kluczowa jest tu interpretacja, czy lewoskręt z Powstańców jest kolizyjny z prawoskrętem z Dźwigowej, czy nie. Gdyby chociaż była wysepka...
Przytoczony przez Hieronima fragment wydaje się dotyczyć prawoskrętu z Połczyńskiej w Powstańców czy w Dźwigową (gdy na kierunku poprzecznym, nie zaś - przeciwnym...).

BTW, Dennsie, dostałeś odpowiedź od Galasa?

Dennis

Post autor: Dennis » 09 sie 2007, 12:39

inż. Glonojad pisze:Kluczowa jest tu interpretacja, czy lewoskręt z Powstańców jest kolizyjny z prawoskrętem z Dźwigowej, czy nie
Dokładnie: nie sama treść przepisu, ale jego interpretacja :!: Do tego właśnie zmierzam.
inż. Glonojad pisze:Przytoczony przez Hieronima fragment wydaje się prawoskrętu z Połczyńskiej w Powstańców czy w Dźwigową (gdy na kierunku poprzecznym, nie zaś - przeciwnym...).
Ciut niejasne jest to zdanie, mógłbyś je poprawić?
inż. Glonojad pisze:BTW, Dennsie, dostałeś odpowiedź od Galasa?
Wczoraj do mnie dotarła, chcesz skan na maila?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 sie 2007, 12:48

Dennis pisze:Wczoraj do mnie dotarła, chcesz skan na maila?
Wrzuć tu do załącznika, jeśli to nie tajne - wszyscyśmy ciekawi...

[ Dodano: 2007-08-09, 12:48 ]
Hieronim pisze:Mam nadzieję, że nic nie pomyliłem
A jaka data obowiązywania?

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 09 sie 2007, 12:54

Bastian pisze:A jaka data obowiązywania?
W zakresie sygnalizacji: 31.12.2008 Ale w Warszawie jest tyle skrzyżowań, że nie da się tego zrobić dostosowania do wymagań rozporządzenia w ciągu jednej nocy.
xxx

Dennis

Post autor: Dennis » 09 sie 2007, 13:14

Bastian pisze:Wrzuć tu do załącznika, jeśli to nie tajne - wszyscyśmy ciekawi...
Myślisz, że mogę? :-k
Hieronim pisze:W zakresie sygnalizacji: 31.12.2008 Ale w Warszawie jest tyle skrzyżowań, że nie da się tego zrobić dostosowania do wymagań rozporządzenia w ciągu jednej nocy.
Bo i takiej potrzeby nie ma - MT już od miesięcy obiecuje nowe rozporządzenie i niebawem musi się ono ukazać (chyba, że Galas, jako kumpel obecnie rządzących) ma inne info.

ODPOWIEDZ