Z góry dziękuję za pomoc
PS Do moderatorów, przepraszam, Moderatorów
Pozdrawiam serdecznie.
Moderator: Wiliam
Tylko że żadne pismo z ministerstwa nie jest źródłem prawa. Zapytaj dowolnego prawnika, co by się działo w sądzie. Likwidacja strzałek jest idiotyzmem, ale niestety takie mamy prawo i musimy się do niego stosować.Dennis pisze:zaś opublikowało w komunikacie swoją wykładnię obecnych przepisów, z której wynika iż żadnych strzałek likwidować, ani do końca 2008, ani żadnego innego roku, likwidować nie trzeba
Wszyscy inni je łamią, czy jak? Kluczowa jest kwestia, czy likwidacja strzałek wynika wprost z zapisu w przepisach (wtedy faktycznie żadne pismo z ministerstwa nie pomoże), czy też tylko z ich interpretacji (wtedy autowykładnia ministerstwa zmienia postać rzeczy).Hieronim pisze:Tylko że żadne pismo z ministerstwa nie jest źródłem prawa.
Po pierwsze, w rozporządzeniu jest termin 31.12.2008, do którego jeszcze trochę czasu jest i przed którym zapewne nowe rozporządzenie się pojawi. Po drugie, powtarzam, czemu w innych miastach tak literalnie tego przepisu nie stosują? Nie będę publikował tego aroganckiego bełkotu, który dostałem od imć Galasa, ale nie było tam słowa odniesienia się do istoty problemu i choćby próby zinterpretowania przepisu tak, aby cokolwiek poprawićHieronim pisze:Tylko że żadne pismo z ministerstwa nie jest źródłem prawa. Zapytaj dowolnego prawnika, co by się działo w sądzie. Likwidacja strzałek jest idiotyzmem, ale niestety takie mamy prawo i musimy się do niego stosować.
Bez żartówTadek A. pisze:Przepraszam Cię Dennis
W tym czasie akurat się świeci strzałka, ale - jak wyliczyłem - stanowi to łącznie z długością fazy "na wprost i w lewo" niecałe 26% całego czasu trwania cyklu (31 ze 120 sek). Moim zdaniem możnaby się pokusić o "zapalenie" prawostrzałki podczas trwania cyklu w relacji N->S + N->E (z PŚ od północy na wprost i w lewo w Połczyńską), co wydłużyłoby możliwość wjazdu na skrzyżowanie w relacji S->E o 77% (do 55 sekund!). Północny wlot ma bowiem do lewoskrętu (który mógłby w tym przypadku być jedyną kolizją ze skręcającymi z Dźwigowej w prawo) 3 pasy, zaś wschodni wylot - 4*. Na właśnie ten 4. pas mógłby wjeżdżać ruch prawoskręcający z Dźwigowej, nie kolidując z niczym (oczywiście na ten czas trzebaby wyłączyć zieloną fazę dla pieszych przekraczająch w tym przekroju DźwigowąTadek A. pisze:nie palą się one podczas fazy bezkolizyjnej (w tym przypadku podczas puszczenia ruchu z Połczyńskiej w Dźwigową w lewo)
Mam nadzieję, że nic nie pomyliłem, bo przepisywałem z Dziennika Ustaw ręcznie.DU 220 poz. 2181 z 2003r zał. 3 pkt. 6.2.1.3 pisze:Sygnał dopuszczający skręcanie w kierunku wskazanym strzałką stosuje się, jeżeli w czasie gdy nadawany jest sygnał czerwony ogólny, istnieje możliwość bezkolizyjnego ruchu pojazdów skręcających w prawo lub lewo. Sygnału tego nie można stosować, gdy do jazdy w kierunku zgodnym z kierunkiem wskazanym strzałką przeznaczone są dwa lub więcej pasów ruchu. Sygnał stosuje się w szczególności:
- - na skrzyżowaniach trójwlotowych dla skręcających w prawo z drogi, której kierunek ma kontynuację na skrzyżowaniu
- na skrzyżowaniach, na których na innych wlotach zastosowano sygnalizatory kierunkowe i istnieje możliwość nadawania sygnału zezwalającego na skręcanie w prawo w czasie, gdy na kierunku poprzecznym nadawany jest sygnał do skręcania w lewo i zabronione jest zawracanie.
Dokładnie: nie sama treść przepisu, ale jego interpretacjainż. Glonojad pisze:Kluczowa jest tu interpretacja, czy lewoskręt z Powstańców jest kolizyjny z prawoskrętem z Dźwigowej, czy nie
Ciut niejasne jest to zdanie, mógłbyś je poprawić?inż. Glonojad pisze:Przytoczony przez Hieronima fragment wydaje się prawoskrętu z Połczyńskiej w Powstańców czy w Dźwigową (gdy na kierunku poprzecznym, nie zaś - przeciwnym...).
Wczoraj do mnie dotarła, chcesz skan na maila?inż. Glonojad pisze:BTW, Dennsie, dostałeś odpowiedź od Galasa?
Wrzuć tu do załącznika, jeśli to nie tajne - wszyscyśmy ciekawi...Dennis pisze:Wczoraj do mnie dotarła, chcesz skan na maila?
A jaka data obowiązywania?Hieronim pisze:Mam nadzieję, że nic nie pomyliłem
Myślisz, że mogę?Bastian pisze:Wrzuć tu do załącznika, jeśli to nie tajne - wszyscyśmy ciekawi...
Bo i takiej potrzeby nie ma - MT już od miesięcy obiecuje nowe rozporządzenie i niebawem musi się ono ukazać (chyba, że Galas, jako kumpel obecnie rządzących) ma inne info.Hieronim pisze:W zakresie sygnalizacji: 31.12.2008 Ale w Warszawie jest tyle skrzyżowań, że nie da się tego zrobić dostosowania do wymagań rozporządzenia w ciągu jednej nocy.