Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
SieneK

Post autor: SieneK » 23 wrz 2007, 3:35

Sadek pisze:Coś takiego jest w al.Jerozolimskich za Zelazną w kierunku pl.Zawiszy i na Radzymińskiej przed 4-ma śpiącymi. Autobusy dostają zielone wcześniej aby móc przejechać na lewy pas przed osobowymi. Kiedyś było jeszcze coś takiego na Puławskiej przy lodach "Zielona Budka" , ale od puszczenia 500-tek przez Waryńskiego skasowali tą śluzę świetlną.
i wielokrotnie dochodzilo tam do kolizji
auta osobowe ruszaly razem z ruszajacym autobusem i byly spychane na torowisko
te ktore nie ustapily pierszenstwa autobusowi doprowadzaly do kolizji
... życie jest jak koń mijający nas w galopie ...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 wrz 2007, 10:05

No niestety, jak ktoś rusza na czerwonym świetle, to nic mu nie pomoże.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 23 wrz 2007, 20:58

Fajne sygnalizacje Kabaty mają. Na osiedlowych uliczkach oddzielna faza dla skręcających :hahaha: .
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 24 wrz 2007, 0:08

nie wiem, jak na Kabatach, ale nowa sygnalizacja na rogu Herbsta i Pileckiego (organizacja skrzyżowania zresztą zrobiła tam się wypaczająca zresztą sens istnienia przystanku HERBSTA 02) działa chyba całą noc - podczas gdy ta na znacznie ruchliwszym skrzyżowaniu Pileckiego/Ciszewskiego jest wyłączana w okolicach 22. Bez sensu totalnie...
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 wrz 2007, 19:13

Widać Pileckiego/Ciszewskiego była robiona wtedy, gdy były inne tryndy ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 24 wrz 2007, 20:46

inż. Glonojad pisze:Widać Pileckiego/Ciszewskiego była robiona wtedy, gdy były inne tryndy ;)
Fakt, Pilecki jeszcze wtedy Finder był :-k. Choć pamiętam jeszcze czasy, kiedy nie było tam sygnalizacji w ogóle - i dało się spokojnie przejść, choć czasami trzeba było poczekać. Teraz i tak skracam sobie zazwyczaj drogę przechodząc dokładnie na wysokości przystanku ;]

A z Herbsta/Pileckiego to jakaś porażka - przejście przez Pileckiego jest tylko po zachodniej stronie skrzyżowania, podczas gdy przystanek w stronę CO jest oddalony solidnie na wschód :rotfl: - dodatkowo w takim układzie niepotrzebna staje się sygnalizacja na całym skrzyżowaniu z Herbsta, tylko blokująca tę drugą - wystarczyłby układ jak przy Dalekiej - skrzyżowanie sobie, a światła tylko na przejściu.

(pewnie teraz jest jakiś mONdry pSZepis zabraniający takich układów...)
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 wrz 2007, 23:09

Jedyne, co mi przychodzi na myśl o tej porze, to minimum odległości między skrzyżowaniami tudzież światłami. A Daleka jest raczej skrzyżowaniem.

W trendach miałem na myśli, że obecnie w nowych sygnalizacjach nocny program to nie jest żółte migające bo cośtam (nie wnikam) i to może być wyłącznie wewnątrzmiejskie stanowisko.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 05 paź 2007, 0:28

Obrazek
Zielona fala tylko w szczątkowej wersji
Krzysztof Śmietana. 2007-10-04, ostatnia aktualizacja 2007-10-04 19:36

Na Wisłostradzie trwa montaż urządzeń, dzięki którym będzie się jeździć bardziej płynnie. Wbrew planom urzędników zaś zielona fala nie pojawi się szybko w Śródmieściu i na Pradze.

Chodzi o tzw. system zarządzania ruchem, który ma sterować sygnalizacją świetlną. Działa on w wielu miastach Europy Zachodniej. Dzięki niemu korki są znacznie mniejsze. W Warszawie system na razie ma objąć tylko Wisłostradę i Al. Jerozolimskie. Na ulicach widać już pierwsze zwiastuny tego systemu. Na Czerniakowskiej tuż przed skrzyżowaniem z Trasą Siekierkowską pojawiła się ogromna brama, na której będą wyświetlane informacje dla kierowców, np. o utrudnieniach na Wisłostradzie i o proponowanych trasach objazdu. Jadący od strony południa podobne wyświetlacze zobaczą w al. Witosa i na Wisłostradzie przed mostem Łazienkowskim. Jadąc z Bielan, zobaczymy je przed mostem Grota i mostem Śląsko-Dąbrowskim. - Gdy np. dojdzie do wypadku w tunelu na Powiślu i zostanie on zablokowany, to na wyświetlaczu pojawi się informacja, żeby z Wisłostrady skręcać na Trasę Armii Krajowej - mówi Dariusz Jasak z firmy Siemens, która wdraża system. Montowane są teraz także nowoczesne sterowniki sygnalizacji i kamery. Powstanie też strona internetowa, na której będzie można obserwować na bieżąco sytuację na Wisłostradzie i na mniejszych ulicach Powiśla i znaleźć najszybszą trasę przejazdu. W pierwszym etapie system obejmie również Al. Jerozolimskie. Jeżdżące tam tramwaje mają zostać uprzywilejowane. Przejazd między pl. Zawiszy a rondem Waszyngtona ma się skrócić o dwie, trzy minuty. Wbrew wcześniejszym obietnicom zielona fala na Wisłostradzie i w Al. Jerozolimskich nie zacznie działać jesienią, ale dopiero wczesną wiosną przyszłego roku. Opóźnienie spowodowane zostało m.in. poślizgiem z przetargiem.

Niestety, nieprędko system sterowania ruchem zacznie działać w innych rejonach. Kilka lat temu ratusz zakładał, że w 2008 roku obejmie już Śródmieście, Pragę i Targówek. Warszawa dostała nawet fundusze unijne na ten cel. Przetarg na wprowadzenie zielonej fali w kolejnych rejonach został jednak na wiosnę unieważniony. Według ratusza firma Siemens, która jako jedyna została dopuszczona od ostatniego etapu postępowania, znacznie zawyżyła cenę. Chciała tym razem dostać ponad 100 mln zł, co łącznie z budową systemu na Powiślu kosztowałoby 136 mln zł. Tymczasem Zarząd Dróg Miejskich przewidział na ten cel w sumie 80 mln zł. Wcześniej pojawiły się oskarżenia innych firm, że Siemens był mocno faworyzowany w przetargu. Przedstawiciele firmy odrzucają te zarzuty. Twierdzą też, że to kosztorysy miasta były znacznie zaniżone.

Teraz wiceprezydent Jacek Wojciechowicz zapowiada, że miasto znowu zacznie szukać firmy, który upłynni ruch w kolejnych dzielnicach. Nie wiadomo jednak, kiedy zostanie ogłoszony kolejny przetarg. Biuro funduszy europejskich chce przesunąć niewykorzystane na ten cel środki unijne na modernizację linii tramwajowej w Al. Jerozolimskich. Liczy też, że budowa systemu zarządzania ruchem zostanie dofinansowana przez Unię z budżetu na lata 2007-13.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 paź 2007, 8:58

2-3 minuty skrócenia dla tramwajów na tym odcinku to i tak byłby spory sukces, biorąc pod uwagę, że nie bardzo jest je z czego wykrzesać: z Żelaznej, Emilii Plater, Kruczej i może Ronda de Gaulla... no, zawsze można też zrobić koordynację świateł nie pod prędkość samochodów, a pod prędkość komunikacyjną tramwajów - tzn. z uwzględnieniem postojów na przystankach i rozpędzeń-zatrzymań.

[ Dodano: 2007-10-05, 09:01 ]
MeWa za Gazetą pisze:. Biuro funduszy europejskich chce przesunąć niewykorzystane na ten cel środki unijne na modernizację linii tramwajowej w Al. Jerozolimskich.
Teraz, to sobie mogą... co za to można kupić? Pewnie nawet na doprodukowanie dodatkowych wagonów by się PESA nie zgodziła.
Lepiej niech te pieniądze pójdą na montaż priorytetów na reszcie trasy Banacha - Gocławek. [-X

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 paź 2007, 11:04

Rzekli w radiu, że rozpoczął się montaż sygnalizacji na pl. Wilsona.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Maciek

Post autor: Maciek » 13 paź 2007, 21:12

Nie działają światła na skrzyżowaniu Górczewska x Konarskiego
M1 6 33 112 171 181 184 523 E-2 701

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 13 paź 2007, 21:15

A ja mam takie pytanie. Jak to jest z tymi wydzielonymi fazami do lewoskrętu? Myślałem, że są one obowiązkowe, gdy z przeciwka są przynajmniej dwa pasy do jazdy na wprost. Tymczasem na skrzyżowaniach Bora-Komorowskiego/Fieldorfa oraz Bora-Komorowskiego/Umińskiego/Jugosłowiańska takie fazy mają tylko skręty z ulicy z pierwszeństwem w ulicę podporządkowaną. Skręty z podporządkowanej w główną odbywają się tradycyjnie, jak dotychczas. Może mi ktoś to wytłumaczyć, bo ja nie ogarniam.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 paź 2007, 23:43

E, mnie się wydawało, że wydzielenie jest zależne od liczby pasów na relacji skrętnej.

Rutin

Post autor: Rutin » 14 paź 2007, 9:16

maciek8610 pisze:Nie działają światła na skrzyżowaniu Górczewska x Konarskiego
Tak przynajmniej z raz dzienne popołudniu wysiadają :-?

Rosa

Post autor: Rosa » 14 paź 2007, 19:51

pawcio pisze:A ja mam takie pytanie. Jak to jest z tymi wydzielonymi fazami do lewoskrętu? Myślałem, że są one obowiązkowe, gdy z przeciwka są przynajmniej dwa pasy do jazdy na wprost. Tymczasem na skrzyżowaniach Bora-Komorowskiego/Fieldorfa oraz Bora-Komorowskiego/Umińskiego/Jugosłowiańska takie fazy mają tylko skręty z ulicy z pierwszeństwem w ulicę podporządkowaną. Skręty z podporządkowanej w główną odbywają się tradycyjnie, jak dotychczas. Może mi ktoś to wytłumaczyć, bo ja nie ogarniam.
Ciesz się że jeszcze pełnej dyskoteki tu nie uruchomili. Autobus od momentu ruszenia z pętli do pierwszego przystanku przy bazarku bywa że jedzie 3 minuty.
401 które podobnie jak autobusy wyjeżdżające z pętli przecina oba pasy Bora traci na tym duuuużo mniej czasu. Światła przy pętli powinno się niestety wylączyć (co na szczęście zrobiono ze światłami na rondzie).
A czasy przejazdu? Jeszcze niedawno takie 509 ruszało z pętli i normalnie jechalo dalej. Teraz światła przy pętli, brak zielonej strzałki przy wjeździe w Umińskiego i zlikwidowano niedawno zielona strzałka przy skręcie w Fieldorfa czyli na tych przeszkodach już ma średnio 2 min w plecy.
No i gdyby zrobili te światla do skrętu z Umńskiego w Bora to jak by ludzie zawracali? Trzeba by było albo pętelke robić dookoła ronda i dodatkowo zapychać zjazd z TS lub robioc rundkę z 3 lewoskrętami po Gocławiu.

ODPOWIEDZ