wspomagane przez U2pawcio pisze:1 i 2 jeżdżące przeciwbieżnie na trasie Ring-Kai-Ring.
O tramwajach w Wiedniu
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Chodziło mi o skalę sieci, brak priorytetów w sygnalizacji czy przystanki podwójne.mariow pisze: po pierwsze uklad wiedenski nie jest podobny do warszawskiego - bardzo wiele linii zaczyna trase w roznych miejscach centrum (zdaje sie ze głownie w okolicach Ringu) i stamtąd kursują na przedmiescia - z tym że raczej na dany kraniec kursuje tylko jedna linia.
Przytoczona została dodatkowo.po drugie była mowa o czestotliwości linii 18 a potem przytaczana jest linia 6.
Gdybyś pofatygowal się, by przeczytać posty innych ludzi w dyskusji (np. moje), to byś wiedział, że:to tak jakby mowic ze w wawie jest sobie 18 która kursuje co 4 minuty a potem udowodnic że jest linia 26 jezdząca co 4
jam pisze:Sens tego całego wywodu jest taki - są na świecie przykłady linii tramwajowych kursujących częściej, niż co 5 minut.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- a/p TALENT
Ciekawostki wiedeńskich bimów.
Polecam bardzo ciekawy punkt przesiadkowy Schottentor-Uniwersitat będący zarazem pętlą dla tramwai 37,38,40,41,42,43,44 jak i stacją metra U-2. /Ring koło Uniwersytetu/.
Szczególnym sentymentem obdarzam linię 38 jadącą na Grinzing. Kurs na winiarnie....
Wszystkie te linie mają malownicze trasy , nieraz ostro pod górkę.
O linii 1 i 2 pisał Bastian , dodam , że postój jest na Schwedenplatz, a w pobliżu sprzedają bardzo dobre lody oraz jest sklep z miniaturkami samochodów w różnej skali.
Ciekawa jest linia D biorąca początek niedaleko Sudbahnhofu / niedaleko są zabudowania Arsenału z bardzo ciekawym Muzeum Wojskowym/ , dalej trasa biegnie przez centrum Wiednia/Ring/ aż do Nussdorfu. Doskonałego punktu wypadowego na wycieczki na Kahlenberg i Leopoldsberg oraz nad Dunaj.
Następną ciekawostką jest opisywany tunel tzw premetra - z trasą "nieszczęsnej" linii 18. Kiedyś powód do dumy , teraz panują tam ''klimaty" jak na Dw. Śródmieście przed liftingiem. Krzyżowanie się tam 5 linii tramwajowych i Lokalbahn nach Baden powoduje niezłe zawirowania w punktualności kursowania tramwai. Stąd zaliczone moje dwa spóźnienia na Chopina.
Ciekawymi miejscami są
- punkt przesiadkowy przy stacji Praterstern/Wien Nord - obecnie w przebudowie -punkt przesiadkowy przy Westbahnhof.
- punkt przesiadkowy Hietzing wspólny dla metra U 4 , tramwai 10 , 58 ,60 oraz autubusów. Według mnie linia 60 do Rodaun jest najbardziej klimatyczna ze wszystkich linii wiedeńskich
Godnym polecenia jest Strassenbahn museum na Erdbergu - dojazd U 3 lub 18. Wyjątkowo tanie bilety wstępu , można nabyć lub wysępić komunikacyjne gadżety
Ciekawą linią jest linia 31 biegnąca od stacji Schottenring wspólnej dla U 2 i U 4 i 1 i 2 , dalej koło parku Augarten z niesamowicie wygladającymi tzw flakturmami , poprzez mosty nad Dunajem i nad tzw. Neue Donau poprzez Floridsdorf na prawym brzegu Dunaju aż do Stammersdorf.
Prawobrzeżne linie tramwajowe są mniej ciekawe i mają brudne wagony / nawet nowe ulf-y / zwłaszcza linia 26. To tak w skrócie.
Polecam bardzo ciekawy punkt przesiadkowy Schottentor-Uniwersitat będący zarazem pętlą dla tramwai 37,38,40,41,42,43,44 jak i stacją metra U-2. /Ring koło Uniwersytetu/.
Szczególnym sentymentem obdarzam linię 38 jadącą na Grinzing. Kurs na winiarnie....
Wszystkie te linie mają malownicze trasy , nieraz ostro pod górkę.
O linii 1 i 2 pisał Bastian , dodam , że postój jest na Schwedenplatz, a w pobliżu sprzedają bardzo dobre lody oraz jest sklep z miniaturkami samochodów w różnej skali.
Ciekawa jest linia D biorąca początek niedaleko Sudbahnhofu / niedaleko są zabudowania Arsenału z bardzo ciekawym Muzeum Wojskowym/ , dalej trasa biegnie przez centrum Wiednia/Ring/ aż do Nussdorfu. Doskonałego punktu wypadowego na wycieczki na Kahlenberg i Leopoldsberg oraz nad Dunaj.
Następną ciekawostką jest opisywany tunel tzw premetra - z trasą "nieszczęsnej" linii 18. Kiedyś powód do dumy , teraz panują tam ''klimaty" jak na Dw. Śródmieście przed liftingiem. Krzyżowanie się tam 5 linii tramwajowych i Lokalbahn nach Baden powoduje niezłe zawirowania w punktualności kursowania tramwai. Stąd zaliczone moje dwa spóźnienia na Chopina.
Ciekawymi miejscami są
- punkt przesiadkowy przy stacji Praterstern/Wien Nord - obecnie w przebudowie -punkt przesiadkowy przy Westbahnhof.
- punkt przesiadkowy Hietzing wspólny dla metra U 4 , tramwai 10 , 58 ,60 oraz autubusów. Według mnie linia 60 do Rodaun jest najbardziej klimatyczna ze wszystkich linii wiedeńskich
Godnym polecenia jest Strassenbahn museum na Erdbergu - dojazd U 3 lub 18. Wyjątkowo tanie bilety wstępu , można nabyć lub wysępić komunikacyjne gadżety
Ciekawą linią jest linia 31 biegnąca od stacji Schottenring wspólnej dla U 2 i U 4 i 1 i 2 , dalej koło parku Augarten z niesamowicie wygladającymi tzw flakturmami , poprzez mosty nad Dunajem i nad tzw. Neue Donau poprzez Floridsdorf na prawym brzegu Dunaju aż do Stammersdorf.
Prawobrzeżne linie tramwajowe są mniej ciekawe i mają brudne wagony / nawet nowe ulf-y / zwłaszcza linia 26. To tak w skrócie.
Idiokracja nas otacza
- Bastian
- Sułtan Maroka
Czy to może ta dwupoziomowa pętla tramwajowa?a/p TALENT pisze:Polecam bardzo ciekawy punkt przesiadkowy Schottentor-Uniwersitat będący zarazem pętlą dla tramwai 37,38,40,41,42,43,44 jak i stacją metra U-2. /Ring koło Uniwersytetu/.
To ona wspomaga Ring na połowie obwodu.a/p TALENT pisze:Ciekawa jest linia D
No i przepiękny (choć trochę przez turystów niedoceniany) pałac Belvedere. A po jego drugiej stronie - polska dzielnica (polskie sklepy, kioski, szyldy, napisy, kościół...)a/p TALENT pisze:biorąca początek niedaleko Sudbahnhofu / niedaleko są zabudowania Arsenału z bardzo ciekawym Muzeum Wojskowym/
A tuż obok Schönbrunna/p TALENT pisze:- punkt przesiadkowy Hietzing wspólny dla metra U 4 , tramwai 10 , 58 ,60 oraz autubusów.
W ogóle ciekawa jest ta linia metra, bo przez znaczną część trasy prowadzi odkrytym torowiskiem w korycie rzeki
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
A potem na północ takim półtunelem wzdłuż Dunaju.Bastian pisze:A tuż obok Schönbrunna/p TALENT pisze:- punkt przesiadkowy Hietzing wspólny dla metra U 4 , tramwai 10 , 58 ,60 oraz autubusów.
W ogóle ciekawa jest ta linia metra, bo przez znaczną część trasy prowadzi odkrytym torowiskiem w korycie rzeki
Choć mnie i tak zawsze bardziej fascynowałą linia U6 na estakadzie na północnym kawałku Guertla oraz brakująca linia U5.
- Bastian
- Sułtan Maroka
A właśnie, co z nią?pawcio pisze:brakująca linia U5.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
TakBastian pisze:Czy to może ta dwupoziomowa pętla tramwajowa?
Na razie tylko w planach. Póki co robią i będą dalej robić U2 przed Dunaj.A właśnie, co z nią?
A i owszemBastian pisze:A po jego drugiej stronie - polska dzielnica (polskie sklepy, kioski, szyldy, napisy, kościół...)![]()
Piękne są tam stacje. W zeszłym roku jak byłem to zaczęli je sporo remontować, więc teraz wygląda to pewnie jeszcze ładniejpawcio pisze:Choć mnie i tak zawsze bardziej fascynowałą linia U6 na estakadzie na północnym kawałku Guertla
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.
Pozdrawiam, Szafran.
A już U3 do Westbahnhofu dociągnięto, że się za U2 zabrano?Piotrek pisze:Na razie tylko w planach. Póki co robią i będą dalej robić U2 przed Dunaj.
I jeszcze trzypiętrowy Karlsplatz.Piotrek pisze:Piękne są tam stacje. W zeszłym roku jak byłem to zaczęli je sporo remontować, więc teraz wygląda to pewnie jeszcze ładniej
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Kiedy? Jak ja byłem to stacja działała i było wszystko w porządku.pawcio pisze:Jak ja bywałem w Wiedniu,
Co do U5 to wg planów być może w ogóle nie powstanie, dlatego, że południowa część U5 (która kiedyś tam ma powstać) tak naprawdę będzie się pokrywać częściowo z U2. Zarówno na śródmiejskim odcinku, jak i dalej na południe. Tak więc przed jakimś 2030 to pewnie tego tworu nie ujrzymy
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.
Pozdrawiam, Szafran.
Pierwsze raz w 1992. I o dziwo z tamtego wyjazdu zapamiętałem najwięcej z wiedeńskiej komunikacji. A byłem tam potem jeszcze jakieś 5-7 razy.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan