Organizacja ruchu a priorytety dla tramwajĂłw
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Właśnie zająłeś. Dobra, mnie szkoda czasu na głupoty.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Galas, jako MIR, jest głównym odpowiedzialnym za kwestie związane z ruchem w mieście i to na nim skrupiają się wszystkie żale. Przykładów na złe decyzje, czy - jak inż. Glonojad woli - konkretów jest na pęczki i każdy na swoim podwórku w okamgnieniu znajduje szereg dowodów na chociażby złe zaprogramowanie sygnalizacji świetlnych.
Co do "sprzecznych interesów", które "trzeba na tej fusze godzić" - nigdy nie mówiłem, że wiem, jakie interesy tam się ścierają, łącznie z tymi zakulisowymi. Mnie, jako przeciętnego uczestnika ruchu, interesuje REAL i na podstawie realiów wyciągam wnioski, stąd opinia o całej masie niewłaściwych decyzji.
A jeśli chodzi o wycieczkę osobistą:
Co do "sprzecznych interesów", które "trzeba na tej fusze godzić" - nigdy nie mówiłem, że wiem, jakie interesy tam się ścierają, łącznie z tymi zakulisowymi. Mnie, jako przeciętnego uczestnika ruchu, interesuje REAL i na podstawie realiów wyciągam wnioski, stąd opinia o całej masie niewłaściwych decyzji.
A jeśli chodzi o wycieczkę osobistą:
214 (w wersji 2012) - był to pożyteczny muchowóz; choć nieekonomiczny, dowoził do eSKaeMki.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Per analogiam: aby ocenić świeżość sprzedawanego w moim sklepie mięsa nie muszę być ekspertem od budowy i funkcjonowania urządzeń chłodniczych. Rozliczamy Galasa po efektach, jeśli ktoś ma coś ciekawego do powiedzenia na temat jego pracy - bardzo prosimy!
Natomiast nie uznaję argumentu "bo nikt inny za te pieniądze na jego miejsce się nie znajdzie". Otóż IMHO najwyraźniej trzeba, aby się nie znalazł - być może to dopiero by uświadomiło decydentom (tym ponad nim), jaka jest waga problemu. Bo z jednej strony Galas swoje za uszami ma, ale z drugiej - podejrzewam, że działa jak piorunochron i zbiera cięgi nie tylko za swoje winy, ale i za wszelkie braki i niedociągnięcia (by powiedzieć delikatnie) polityki transportowej miasta. MIR powinien być wykonawcą, a nie decydentem. Decyzji trzeba szukać wyżej.
Natomiast nie uznaję argumentu "bo nikt inny za te pieniądze na jego miejsce się nie znajdzie". Otóż IMHO najwyraźniej trzeba, aby się nie znalazł - być może to dopiero by uświadomiło decydentom (tym ponad nim), jaka jest waga problemu. Bo z jednej strony Galas swoje za uszami ma, ale z drugiej - podejrzewam, że działa jak piorunochron i zbiera cięgi nie tylko za swoje winy, ale i za wszelkie braki i niedociągnięcia (by powiedzieć delikatnie) polityki transportowej miasta. MIR powinien być wykonawcą, a nie decydentem. Decyzji trzeba szukać wyżej.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Okazuje się, że artykuł z 02.10 też był umiarkowanie oparty na faktach.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wygląda na to, że priorytety na trasie Nowe Bemowo - Broniewskiego zaczęły działać.
Chyba poza skrzyżowaniem przy Reymonta ? We wtorek stałem w 33 pełne 2 minuty czekając na przejazd trama w kierunku Aspektu. Tamto skrzyżowanie w ogóle wymaga zresztą albo generalnej przebudowy albo jakiejś zmiany ustawień świateł (kolizje ruchu aut z pieszymi i rowerzystami co bywa niebezpieczne - dodatkowo jeszcze fatalnie stojący słup ogłoszeniowy na jednym z rogów).inż. Glonojad pisze:Wygląda na to, że priorytety na trasie Nowe Bemowo - Broniewskiego zaczęły działać.
- Bastian
- Sułtan Maroka
...i przestawienia przystanków...Kra pisze:Tamto skrzyżowanie w ogóle wymaga zresztą albo generalnej przebudowy albo jakiejś zmiany ustawień świateł
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Chyba tak. Aczkolwiek tak naprawdę to trzeba by postać z godzinkę i zobaczyć, jak to-to działa. Jak ja jechałem, to tramy czekały kilkanaście - kilkadziesiąt sekund, chociaż sygnał był dla jednego na raz.Kra pisze:Chyba poza skrzyżowaniem przy Reymonta ?inż. Glonojad pisze:Wygląda na to, że priorytety na trasie Nowe Bemowo - Broniewskiego zaczęły działać.
Tam to jeszcze oprócz przystanków to by się trzecie tory przydały...
... tylko ta nieszczęsna trwałość projektu
Fakt, należałoby dłużej tam postać. Przejeżdżam przez to skrzyżowanie statystycznie co drugi dzień i jakoś nie potrafię zrozumieć programu sterującego. Rzeczywiście światła dla tramów są tam bardzo krótkie, po części wynika to z istniejącego układu jezdni.inż. Glonojad pisze:Chyba tak. Aczkolwiek tak naprawdę to trzeba by postać z godzinkę i zobaczyć, jak to-to działa. Jak ja jechałem, to tramy czekały kilkanaście - kilkadziesiąt sekund, chociaż sygnał był dla jednego na raz.
Tam to jeszcze oprócz przystanków to by się trzecie tory przydały...
... tylko ta nieszczęsna trwałość projektu
- Bastian
- Sułtan Maroka
Władze Bemowa interesowało, a i tak nic nie wskórały...Kra pisze:To akurat powinno byc zrobione natychmiast, tylko nikogo np. z władz dzielnicy to nie interesujeBastian pisze:...i przestawienia przystanków...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Mhm, tak interesowało, że przez całą kadencję z gminnością Bemowa nie udało się inwestycji ruszyć (nie licząc nieszczęsnego projektu, który bez uwag się zrealizowało...).Bastian pisze: Władze Bemowa interesowało, a i tak nic nie wskórały...
- Bastian
- Sułtan Maroka
Mówię o przystankach przy Reymonta