Solaris będzie produkował tramwaje

Moderator: JacekM

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 31 paź 2007, 16:36

Gazeta Prawna pisze:Solaris chce produkować tramwaje

Po autobusach i trolejbusach Solaris przygotowuje się do produkcji tramwajów według własnego projektu. 14 miast w Polsce potrzebuje taboru za ponad 10 mld zł, ale nie wiadomo, czy znajdą pieniądze.

Solaris Bus & Coach, znany w kraju producent autobusów, zamierza produkować tramwaje. Krzysztof Olszewski, właściciel i szef wielkopolskiej firmy, chce mieć dla swoich odbiorców kompleksową ofertę.

- Pracujemy nad projektem własnego pojazdu. Liczę, że uruchomimy produkcję na przełomie 2008 i 2009 roku - zapowiada Krzysztof Olszewski, prezes Solaris.

Na początek firma mogłaby wytwarzać 50 sztuk rocznie. To niewiele w porównaniu z liczbą produkowanych autobusów - 1200-1400 sztuk w tym roku.

- Rynek jest średnio chłonny, ale spodziewam się, że po etapie modernizacji taboru autobusowego teraz miasta zaczną zamawiać również większą liczbę tramwajów. Szczegółowe decyzje na temat inwestycji, np. przygotowania hali produkcyjnej, zostaną podjęte w ciągu najbliższych miesięcy.

Tramwaje jeżdżą zaledwie w 14 polskich miastach, ale potrzeby inwestycyjne w tym zakresie są ogromne. Szacuje się, że na wymianę wyeksploatowanych tramwajów potrzeba ponad 10-14 mld zł. Jeśli Bruksela nie zablokuje dofinansowania zakupów taboru, to pieniądze będą. Jeśli jednak Unia uzna, że nie dopłaci do środków transportu, samorządy nie znajdą same takich kwot.

Z 3,6 tys. wagonów tramwajowych zaledwie około 300 ma mniej niż dziesięć lat. 540 z nich jeździ od ponad 30 lat, a ponad 1400 dłużej niż 20 lat.

Średni koszt zakupu tramwaju to 8,5-10 mln zł. Autobus kosztuje 700 tys. zł, większy - najwyżej 1 mln zł.

Solaris może też spróbować swoich sił w UE. Ponad 20 proc. obrotów firmy pochodzi z eksportu autobusów. W Europie zamawianych jest średnio w ciągu roku do 500 tramwajów.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 31 paź 2007, 16:51

Sądzę, że Solaris może się wstrzelić w niszę rynkową. Kwestia dobrego projektu i konkurencyjnej ceny... 8-[
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 31 paź 2007, 18:24

Przede wszystkim produktu. Czyli całkowicie niskopodłogowego, długiego tramwaju. A to chyba nie jest proste.
Nie mniej życzę powodzenia.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

bruno

Post autor: bruno » 31 paź 2007, 19:35

Czytałem kiedyś w jednej z gazet, że Solaris miał wyprodukować wspólnie z Bombardierem i Voshloch Kieppe tramwaje dla MPK Kraków (Nie wiem na jaki rok było to przewidywane). Bombardier zająłby się karoserią, a Voshloch Kieppe dostarczyłby aparaturę elektryczną. Solaris zaś miałby się zająć montażem końcowym, a jak na taką firmę to dość mało. Dobrze więc, że ta firma chce rozpocząć samodzielny tramwajowy interes =D>

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 31 paź 2007, 19:46

Solaris miał składać Bombardiera NGT6/3 ale chyba dupa z tego, bo to składają w ZNT MPK Kraków (24 dla Krakowa i 3 dla Gdańska)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 31 paź 2007, 20:40

Nic nie mial, plotki rozpowszechniacie. Udział w konsorcjum to jeszcze nie składanie...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Tm

Post autor: Tm » 31 paź 2007, 22:01

pawcio pisze:Przede wszystkim produktu. Czyli całkowicie niskopodłogowego, długiego tramwaju. A to chyba nie jest proste.
Oj nie wiem, konkurenci mają mocną pozycje i doświadczenie, a jeśli któreś miasto chce sobie kupić 100% niskiej podłogi to cena gra coraz mniejsza rolę. Prędzej bym widział Solarisy w Grudziądzu, Gorzowie itp. - akwaria oraz helmuty zaczną im sie sypać, nowych(znaczy używanych ;-) nie ma skąd brać), a z finansami krucho. Potrzeba im będzie czegoś taniego, w gorszym standardzie i tu może wkroczyć Solaris jako konkurent dla Pumy czy Skody.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 31 paź 2007, 22:20

Tyle, że z tego co słyszałem Solaris celuje w 100% niskiej podłogi przy 3-sekcyjnym pojeździe, co może go plasować albo w półce Siemensa Combino (przy nieosiowych wózkach), albo Citadisa 304 (który istnieje tylko na deskach kreślarskich). To nie będzie tanie. Tania, to będzie Puma. Może.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 08 lis 2007, 14:05

http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4652632.html
Gazeta Wyborcza pisze:Gekon kontra Puma czyli tramwaje dla Poznania

Jest jeszcze na desce kreślarskiej - tramwaj o sylwetce jaszczurki, Solaris Gecko to najnowsze "dziecko" fabryki z podpoznańskiego Bolechowa. Być może zobaczymy go na ulicach Poznania. Prezentujemy go jako pierwsi.

Gecko to na razie robocza nazwa, bo wcale nie wiadomo, czy tramwaj Solarisa zostanie tak nazwany. Gecko ma przywoływać na myśl gekony, wyjątkowe gady spokrewnione z jaszczurkami, które za pomocą mikroskopijnych przylg na palcach potrafią chodzić nawet po płaskich pionowych powierzchniach. Jednak Solaris Gecko nie będzie wspinał się po ścianach, tylko jeździł po torach. Być może już za dwa lata...

...Gecko w dwóch wersjach

Teraz hitem Solarisa ma być tramwaj Gecko. Będzie produkowany - prawdopodobnie także w podpoznańskim Bolechowie - w dwóch wersjach. Pierwszy, o długości 30 m, tylko w części będzie miał tzw. niską podłogę. Natomiast drugi, o 2 m dłuższy, będzie całkowicie niskopodłogowy. Oba mają osiągać prędkość 70 km na godz. - Moc silników pozwala na więcej, ale szybsza jazda w warunkach miejskich nie jest realna. Choćby ze względu na niewielkie odległości między przystankami - mówi Hans Peter Engel, dyrektor sprzedaży w Solaris Bus & Coach. Tramwaj będzie przegubowy, złożony z trzech członów. Skręcając może przypominać gekona zamiatającego ogonem.

Ze swoim nowym produktem Solaris deklaruje start w przetargach. Jeśli firma otrzyma zamówienie np. w połowie przyszłego roku, to pierwszy tramwaj mógłby wyjechać z fabryki w Bolechowie z końcem następnego. Na początek powinna produkować 50-70 sztuk rocznie.

Konkurencja jest dobra

Solaris to niejedyne polskie przedsiębiorstwo, które w ostatnich trzech latach zdecydowało się na wejście na rynek tramwajów. Uczyniła to także bydgoska PESA i poznańska Fabryka Pojazdów Szynowych, spółka córka zakładów HCP Cegielski ze swoją Pumą, która otrzymała wyróżnienie za innowacyjny produkt na zakończonych dwa tygodnie temu targach kolejowych Trako 2007 w Gdańsku. Mimo tego, Gecko będzie z pewnością poważną konkurencją dla Pumy. - Każda konkurencja jest dobra dla rynku. Zapotrzebowanie w kraju i za granicą będzie tak duże, że powinno znaleźć się miejsce dla wszystkich - przewiduje Bogdan Pohl, wicedyrektor poznańskiej Fabryki Pojazdów Szynowych, która chce wygrać przetarg na dostawę tramwajów niskopodłogowych do Warszawy i rozpoczęła rozmowy o sprzedaży Pumy do jednego z krajów Europy Wschodniej. - Konkurencja to normalna rzecz i należy ją szanować. Jednak niespecjalnie nas to przeraża - ocenia Tomasz Zaboklicki, prezes bydgoskiej PESY, która myśli raczej o podbiciu rynków zagranicznych.

W kraju bowiem od dwóch lat mówi się o kilku przetargach na dostawę tramwajów (dla Warszawy, Gdańska, Poznania i Górnego Śląska), ale żaden z nich nie został jeszcze ogłoszony. Głównie dlatego, że duże miasta wciąż starają się o dopłaty unijne, bez których trudno by im było udźwignąć koszty zakupu tramwajów. A te są zwykle 8-10 razy droższe od autobusów. Jedna sztuka może kosztować nawet 7-10 mln zł.

Brakuje nowoczesnych

Po 14 polskich miastach jeździ obecnie blisko 4 tys. tramwajów. Prawie połowa z nich to 20-latki, połowie tysiąca z nich stuknęła "trzydziestka". Tylko 300 pojazdów ma mniej niż 10 lat. Szacuje się, że w ciągu pięciu lat polskie miasta zainwestują w wymianę taboru około 10 mld zł.

Źródło: Gazeta Wyborcza Poznań

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 lis 2007, 14:40

O najważniejszym zapomniałeś :p
Obrazek

czaroT-11
Kontakt:

Post autor: czaroT-11 » 08 lis 2007, 14:51

Jak dla mnie jest piękny :) Bardzo mi się podoba :) Mogę stwierdzić że dużo ładniejszy niż PESA ;) Nawet jest nawiązanie do autobusów :)

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 08 lis 2007, 14:53

Trochę mało ma drzwi :P Ale poza tym stylistyka b. ładna. W praniu pewnie wszystko się pogorszy ;)
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Mibars

Post autor: Mibars » 08 lis 2007, 15:29

Trochę BARDZO mało drzwi :)

Jak ma tak wyglądać, to ja nie mam zastrzeżeń... Cztery wózki skrętne, czyli przy wózkach bedzie maławo miejsca, jak w Pumie... Obawiam się, że gdyby w środku zamontowali jeden wózek na sztywno do budy, to tramwaj musiałby mieć przewężenia przy przegubach...
=Macierzanki=
711
=Okęcie=
a) 301 > 10/17/33
b) 182 > 10/17
c) 7/9/15 > 182/189/401 > 10/17
=PASZKOWSKIEGO=
2 min buty

POWRÓT
(do Okęcia odwrotnie)
703 > Rynek > 20 min buty
711 > Komorowska > 3 min buty
733 > 4 min buty > 711 > 4 min buty
MaxiBus > 20 min buty

ratraciak
Kontakt:

Post autor: ratraciak » 08 lis 2007, 18:24

Ten tram jest po prostu boski. Może trafi w wersji pięcioczłonowej do Warszawy ;)

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 08 lis 2007, 18:26

Gdzieś Ty wyczytał, że będzie w wersji pięcioczłonowej?

ODPOWIEDZ