Komunikacja podmiejska
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
Kolej nie zastąpi autobusów. W Wołominie ratują się prywaciarzami.Ryoga pisze:Tylko Zielonka, Wołomin, Kobyłka - maja linie kolejową.florekf pisze:A jeszcze bardziej widać białą plamę Zielonka-Kobyłka-Wołomin i jeszcze inni niektórzy wtykają im szpilki, to nie ludzie to wilki
Szkoda ze tylko do Wileńskiego. A linii obwodowej brakuje. wszędzie.
A jak wygląda mapa gęstości zaludnienia?
No jasne, jest bardziej pojemna, teorytycznie szybsza ale podobnie jak metro na ursynowie nie spowodowało nagle ze autobusy staly sie tam niepotrzebne tak kolej nie zlikwiduje popytu na połączenia autobusowe.Ryoga pisze:Czemu miała by nie zastąpić?Kolej nie zastąpi autobusów. W Wołominie ratują się prywaciarzami.
Jest bardziej pojemna niż autobusy. Nie wiem ile linii ZTM musiał by puścić na te 3 miasta żeby dorównać wydajności kolei.
Nie mówię ze nie zlikwiduje popytu.
Bo Kolej ma to do siebie ze bardzo dobrze obsługuje w dużym rejonie.ale prowadzi generalnie w dwie strony o jednym kierunku. Czyli np z Ursynowa by dostać sie np na ZiW, to metrem sienie jedzie, nawet tej jednej stacji bo czs poświęcony na przesiadkę to przejazd autobusem. Tylko po prostu ileż to trzeba by puścić tych linii i za jaki koszt. Bo może ta linia tramwajowa do ząbek była by tańsza. Takie luźne przemyślenia. NA tyle na ile można to wykorzystać kolej, a jak już sie bardziej nie d to wejść w autobusy.
Bo Kolej ma to do siebie ze bardzo dobrze obsługuje w dużym rejonie.ale prowadzi generalnie w dwie strony o jednym kierunku. Czyli np z Ursynowa by dostać sie np na ZiW, to metrem sienie jedzie, nawet tej jednej stacji bo czs poświęcony na przesiadkę to przejazd autobusem. Tylko po prostu ileż to trzeba by puścić tych linii i za jaki koszt. Bo może ta linia tramwajowa do ząbek była by tańsza. Takie luźne przemyślenia. NA tyle na ile można to wykorzystać kolej, a jak już sie bardziej nie d to wejść w autobusy.

- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Pojemność to nie wszystko. Liczy się jeszcze dostępność, która ma bardzo duży wpływ na prawdziwą prędkość komunikacyjną (tj. liczoną od drzwi do drzwi).Ryoga pisze:Czemu miała by nie zastąpić?Kolej nie zastąpi autobusów. W Wołominie ratują się prywaciarzami.
Jest bardziej pojemna niż autobusy. Nie wiem ile linii ZTM musiał by puścić na te 3 miasta żeby dorównać wydajności kolei.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Oczywiście.inż. Glonojad pisze:Pojemność to nie wszystko. Liczy się jeszcze dostępność, która ma bardzo duży wpływ na prawdziwą prędkość komunikacyjną (tj. liczoną od drzwi do drzwi).
Dlatego zapytałem sie jakie jest położenie stacji kolejowej w Piasecznie, jeśli jest tam tyle linii autobusowych?
Widać że marne skoro jeżdżą autobusy.

- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Położenie stacji w Józefowie czy Otwocku tragiczne nie jest (chociaż dojścia piesze do niej to i 5 km w granicach miast sięgają) a i tak autobusy jeżdżą 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ale Łomianki mają swoją komunikację, na w miarę dobrym poziomie. Nie wiem, czy linie ZTMowskie by tak często kursowały za te pieniądze...Colony pisze:Pocieszaj się, ze od strony Łomianek nie lepiej.![]()
Zgadza się. Jeszcze gratis co chwila remont masz, o czym już było.Rosa pisze:No jasne, jest bardziej pojemna, teorytycznie szybsza ale podobnie jak metro na Ursynowie nie spowodowało nagle ze autobusy staly sie tam niepotrzebne tak kolej nie zlikwiduje popytu na połączenia autobusowe.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Bastian
- Sułtan Maroka
Taaak? To policz sobie, proszę, ile brygad obsługiwało Ursynów 20 lat temu, a ile teraz. Same tabuny przegubów na 502, 503, 504, 505, 508, 514 i 515 (gniotowo-solowego 516 nie liczę) są nie do przeliczenia...Rosa pisze:metro na ursynowie nie spowodowało nagle ze autobusy staly sie tam niepotrzebne
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
No toż wiadomo, że się ich całkiem zlikwiduje. Ale oszczędność potężna.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Zmiany w systemie komunikacji ZTM od 1 grudnia
27.11.200712:16
gcinfo
Linia 720 została w całości przedłużona do Glinianki, a 722 do Wiązowny. Zapoznaj się z nowymi rozkładami jazdy.
Od dłuższego czasu pracujemy nad poprawą komunikacji publicznej w gminie. Na drodze rozwoju spotykamy jednak wiele barier, które należy pokonać lub ominąć. Postawione sobie założenia z upływem czasu konsekwentnie realizujemy. Po etapie negocjacji, bogatym w wymianę korespondencji, nadszedł czas na realizację. Na dobry początek nasze starania zaowocowały zwiększeniem kursów linii ZTM do Wiązowny i Glinianki.
Od 1 grudnia br. zmieniają się w rozkłady jazdy linii 720 i 722. Wszystkie kursy linii 720 będą kończyć trasę na pętli w Gliniance. Według nowego rozkładu LINII 720 zwiększy się ilość kursów z 7 na 12 dziennie.
Natomiast linia 722 do tej pory kursująca do Zagórza będzie kończyć swój bieg w Wiązownie. Nowy rozkład LINII 722 w miesiącu grudniu będzie miał charakter eksperymentalny. W zależności od potrzeb ostateczny rozkład zostanie zdefiniowany w styczniu 2008 r. Decyzja o zmianie zostanie podjęta po przeprowadzonej obserwacji potoku pasażerów i analizie obciążenia poszczególnych kursów.
Oczywiście powyższe zmiany na tych dwóch liniach spowodują zwiększenie kosztów z 25.636,00zł miesięcznie do 49.488,00zł. Wymaga to podpisania aneksu do Porozumienia z Miastem St. Warszawa. Należy się mieszkańcom informacja, że ZTM Warszawa zamierza od 2008 roku podnieść stawkę za tzw. 1 wozokilometr z 6,03 zł na 6,54 zł, co znacznie zwiększy koszty utrzymania przez Gminę komunikacji publicznej realizowanej w porozumieniu z Miastem St. Warszawa.
Skomplikowała się natomiast sytuacja w kwestii uruchomienia linii do Duchnowa. Mazowiecki Zarząd Dróg Wojewódzkich odmówił wykonania docelowych przystanków w postaci tzw. „półperonów” (ZTM zaakceptował takie rozwiązanie) ze względów bezpieczeństwa na drodze wojewódzkiej. Właściciel drogi 721 zaakceptował jedynie przystanki składające się z zatok, peronów oraz wiat przystankowych. W związku z tym Gmina wystąpiła do Urzędu marszałkowskiego z inicjatywą porozumienia na podstawie którego wykonamy projekty budowlane i projekt zmiany organizacji ruchu, MZDW wykona zatoczki i perony. Jednocześnie wystąpiliśmy do Departamentu Nieruchomości i Infrastruktury w UM z wnioskiem o wyrażenie zgody na tymczasową zmianę organizacji ruchu i zezwolenie na uruchomienie komunikacji na przystankach tymczasowych do czasu wykonania zatok. Liczymy, że ZTM przystanie na naszą propozycję wyjścia z sytuacji i wyrazi zgodę na przystąpienie do wykonania usług na trasie do Duchnowa bez wymaganych, ustalonych wcześniej „półperonów” jako rozwiązanie tymczasowe.
W ramach prac projektowanych drogi osiedlowej w Radiówku została doprojektowana pętla autobusowa dla linii ZTM. Prace projektowe planuje się zakończyć w połowie grudnia. Po uzyskaniu pozwolenia na budowę w Starostwie Powiatowym w Otwocku rozpocznie się proces realizacji inwestycyjny uwzględniający pętlę dla linii 722.
[ Komentarz dodany przez: Bastian: 2007-11-27, 16:30 ]
Pozwoliłem sobie przenieść ten post ze "Zmian od grudnia".
-
Krzysiek_S
Rozkłady:
720
http://www.wiazowna.pl/files/0/7378/linia%20720.pdf
http://www.wiazowna.pl/files/0/7378/linia%20722.pdf
2 brygady na 720 i 722
720
http://www.wiazowna.pl/files/0/7378/linia%20720.pdf
http://www.wiazowna.pl/files/0/7378/linia%20722.pdf
2 brygady na 720 i 722