Trasa i Most PĂłĹnocny
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To jest terror głupoty. Czyli istota demokracji 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Się przejedź Glonojadzie Siekierezadą w stronę Gocławia. Mniej więcej w połowie mostu są tablice, z których wynika, że na Bora-Komorowskiego trzeba jechać prosto środkowym pasem. Na wysokości początku pasa do skrętu w stronę Puław (krótkiego) pojawiają się kolejne tablice, z których wynika, że jednak trzeba było jechać prawym pasem i zjechać na jezdnię boczną już przed Wałem Miedzeszyńskim. W drugą stronę przed Al. Witosa nie było lepiej, ale ktoś stracił życie i poprawili.
Generalnie cała TS to jest robiona pod ruch tranzytowy bez uwzględnienia ruchu miejskiego.
Generalnie cała TS to jest robiona pod ruch tranzytowy bez uwzględnienia ruchu miejskiego.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Obawiam się, że przy TMP będzie to samo...pawcio pisze:Generalnie cała TS to jest robiona pod ruch tranzytowy bez uwzględnienia ruchu miejskiego.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jeździłem Pawciu trasą siekierkowską wiele razy, a nawet piechotą lazłem i nigdy nie miałem problemu z nawigacją, chociaż błędne oznakowanie poziome się zdarzało.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Pod artykułem (w załączniku) wizualizacja mostu.
http://www2.rp.pl/artykul/61715.html artykuł w całości[img]http://www2.rp.pl/static/img/logo2.png[/img] pisze:Wyścig Krasińskiego z Północnym
Konrad Majszyk 12-10-2007, ostatnia aktualizacja 12-10-2007 03:02
Około 1,8 mld zł będzie musiała wydać Warszawa na dwa mosty przez Wisłę. Przy projektowaniu obu przepraw odbywa się zaś pasjonująca francusko-niemiecka rywalizacja. Ratusz przekonuje, że budowy zaczną się w 2008 roku i potrwają dwa lata
(...)
Szacunkowy kosztorys Północnego to aż 1,3 mld zł!
Szczególnie ta druga wycena może szokować. Poprzednie wyliczenia – z początku 2006 roku – przewidywały wydanie na ten cel 600 mln zł. W styczniu ratusz unieważnił nawet przetarg na most Północny w wersji „zaprojektuj i wybuduj“ z powodu zbyt wysokiej ceny – 1,6 mld zł. Wicedyrektor Zarządu Dróg Miejskich Mirosław Kazubek mówił wtedy, że most za taką cenę to jak buty za 1,2 tys. zł – można takie kupić, ale cena jest nieadekwatna do produktu. ZDM zdecydował o rozdzieleniu projektu i budowy.
Drogowcy nie przewidzieli jednak astronomicznego wzrostu cen na rynku. Czy teraz okaże się, że należało nie tracić czasu na kolejny przetarg, tylko budować za 1,6 mld zł?
– Gdybanie nie ma teraz sensu – powiedział wczoraj Kazubek. – Mimo wszystko lepiej, że zdecydowaliśmy się na wybranie projektanta i wykonawcy osobno. Wtedy pierwszy kontroluje drugiego i istnieje większa pewność dobrego wykonania.
Most Północny z trasą od Wisłostrady do Modlińskiej projektuje niemiecki Schuessler-Plan, a Krasińskiego, między pl. Wilsona i Jagiellońską – francuska Systra. Obie pracownie utworzyły swoje oddziały w Warszawie i zatrudniły polskich inżynierów.
– Projektanci dostarczyli już nam wstępne projekty – mówi Andrzej Marecki z ZDM, uchylając drzwi do pokoju pełnego pudeł z segregatorami. – W przyszłym tygodniu wybierzemy dla każdej z przepraw ostateczne koncepcje – zapowiada.
W przypadku mostu Północnego nie wiadomo np., na jakim poziomie trasa prowadząca do przeprawy będzie krzyżowała się z ul. Pułkową i Wisłostradą.
Systra projektuje właśnie podwieszany most w Stambule w Turcji, a Schuessler – podobną przeprawę przez Błękitny Nil w Sudanie. Przy tych inwestycjach nowe warszawskie mosty wyglądają mało efektownie – szczególnie płaski jak stół Północny.
Thomas Schmiers z Schuesslera tłumaczy taki wygląd mostu względami ekologicznymi. W wyniku decyzji rządu dolina Wisły została bowiem wpisana do unijnego programu Natura 2000. Co to znaczy? Trudno jest teraz zbudować most podwieszany, np. jak Świętokrzyski, bo pylon i liny nośne to zagrożenie dla ptaków.
(...)
Ostateczne projekty mają być gotowe do marca 2008 roku. Władze Warszawy zapowiadają, że w tym samym roku ruszą budowy, które mają być prowadzone równolegle.
Który most powstanie jako pierwszy, nie wiadomo. (...)
Źródło : Rzeczpospolita
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
- tarantula01
- Kontakt:
mają w tym względzie inne doświadczenie:inż. Glonojad pisze:Na autostradach i innych drogach szybkiego ruchu wyjazdy są po prawej stronie. Widać warszawscy kierowcy...
wjazd z Wału Miedzeszyńskiego na TŁ w stronę Terespola
wjazdz Jagiellońskiej na most Grota
wjazd z Wisłostrady na TŁ w stronę Centrum
[ Dodano: 2007-10-14, 22:29 ]
W kwestii oznakowania, to myślę, że Niemcy sobie poradzą z tym doskonale, skoro zaprojektowali bardzo dobrze "lewy" węzeł.
Dzięki, oświeciłeś mnie, że są takie zasady. Jakoś nie wpadłem na to aby TŚ traktować w tych kategoriach (bez ironii). Raczej myślałem do tej pory, ciekawe co im wyszło i ciekawe który wiadukt gdzie prowadzi. To moje negatywne myślenie wzięło się z braku standardu w Warszawie przy takich skrzyżowaniach, jadąc Wisłostradą z pd. przy TŁ by skręcić w lewo należy wybrać pas lewy a nie prawy, ale już przy TT (jak chcę w lewo) to pas prawy. Podobnie jest na Jagiellońskiej (od Starzyniaka) na TT (za Wisłę) też lewego pasa.inż. Glonojad pisze:Na autostradach i innych drogach szybkiego ruchu wyjazdy są po prawej stronie. Widać warszawscy kierowcy, z pokupowanymi chyba prawami jazdy, do dróg szybkiego ruchu po prostu nie dorośli. To może i lepiej, że ich nie ma.
Raczej wczuj się w kierowcę (sam jeżdżę od 16 lat), który nigdy nie wie jakie rozwiązanie zrobiono przy danym węźle i dlatego jest wprost niezbędne dobre oznakowanie pionowe i poziome (dla bezpieczeństwa) a nie zgadywanie.
Pzdr
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Powielajmy błędy?tarantula01 pisze:mają w tym względzie inne doświadczenie:inż. Glonojad pisze:Na autostradach i innych drogach szybkiego ruchu wyjazdy są po prawej stronie. Widać warszawscy kierowcy...
Standard z "wyjazdem po prawej" jest powszechny, ciężko mi prawdę mówiąc przypomnieć sobie jakiś węzeł w Niemczech czy Włoszech bez tej zasady - poza rozjazdami autostrad.
- tarantula01
- Kontakt:
Nie, ale przy współistnieniu różnych rozwiązań drogowych należy zadbać o jak najczytelniejsze oznakowanie.inż. Glonojad pisze:Powielajmy błędy?
Właściwie powinienem coś innego odpisać.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Czyli?
- tarantula01
- Kontakt:
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Czyli? Może jakiś konkrecik? Czy może Kolega ma problem z głosami o odmiennych poglądach po prostu? A "reprezentować", czyli wyrażać czyjeś poglądy lub występować w jego imieniu, tu niespecjalnie pasuje.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Panowie, spokój! Należy wprowadzać rozwiązania typowe dla całej Europy? Jasne. Należy dbać o to, by oznakowanie było czytelne? Też oczywiste. Gdzie jest istota sporu między wami? A nie, tego to ja już nie wiem. A wy jeszcze wiecie? 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow