Druga linia metra - dalsze plany rozbudowy
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
Dopóki nie będzie osoby prawdziwie koordynującej wszystkie inwestycje, to takie kwiatki będą... Ja bym bardziej martwił się zajezdnią na Woli, bo władze miasta dalej upierają się przy budowie stacji pod nią. Może miasto ma interes, by potem teren zajezdni sprzedać?
Zachowanie tego wariantu powoduje też dalsze problemy przy budowie np. komory torów odstawczych. Myślę, że bez nacisku, to pan R. nie podejmie działań, by ten stan rzeczy zmienić... Stację można przesunąc, tunele wyprostować, ale do tego potrzebna jest decyzja, a nie chowanie głowy w piasek 
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Z dzisiejszej Rzeczpospolitej - z takich wypowiedzi (podkreślone) rodzą się potem "ciekawe" dyskusje.
rp.pl pisze: Paweł Piskorski | Były prezydent Warszawy Prezydent odnotowała dwie wpadki – osobistą (z mandatem) i merytoryczną (z propozycją zmiany lokalizacji Stadionu Narodowego). Miała ułatwiony start, bo po rządach PiS łatwo było pokazać, że coś się wreszcie w inwestycjach zaczyna dziać. Ale po roku się okazuje, że zdarzyło się niewiele. Duże inwestycje – druga linia metra, mosty i obwodnice – są ledwie zaczęte. A niektóre plany są kuriozalne: budowa metodą odkrywkową centralnego odcinka nowej linii metra spowoduje rozkopanie głównych ulic w centrum miasta. Tegoroczne korki są niczym w porównaniu z tym, co czeka Warszawę w latach 2010 i 2011.
- MeWa
- Cukiereczek
W jakim radiu takie bzdury podają?TOMEK pisze:A w radiu słyszałem dzisiaj, ze nurkowie będą szukać tunelu pod dnem Wisły, który miałby zostać wybudowany w latach pięćdziesiątych jako część linii metra na Targówek. A pod Teatrem RAMPA jest podobno stacja z peronami
Tunele i komory są, ale ciągną się z Targówka Przemysłowego do okolic Wileńskiego. Natomiast Teatr Rampa z metrem łączy jedynie to, że został wybudowany w podobnym okresie. Lokalizacja obecnych tunelów, jak i nawet pobieżna lektura map i planów przebiegu wyklucza założenie, że teatr to niewykorzystana stacja metra, choć to bardzo dobrze zakorzeniona urban legend.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Dokładniej to wjazdu należałoby szukać na tyłach zakładów tłuszczowych.
Zakres robót przy budowie metra głębokiego był szeroko opisany w literaturze i ówczesnej prasie ale, że szyby pojawiały się nie tylko w miejscu budowy stacji na Targówku i Placu Teatralnym (czy Zwycięstwa), a zawieszenie budowy pewnie nie było okazją do chwały, legendy się mogły potworzyć...
Zakres robót przy budowie metra głębokiego był szeroko opisany w literaturze i ówczesnej prasie ale, że szyby pojawiały się nie tylko w miejscu budowy stacji na Targówku i Placu Teatralnym (czy Zwycięstwa), a zawieszenie budowy pewnie nie było okazją do chwały, legendy się mogły potworzyć...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To jest właśnie jakaś ciekawostka - z tego, co doczytałem, stacja byłaby obsługiwana albo co któryś kurs, albo tylko przez zjazdy, bo tor na powierzchnię miał prowadzić jeden.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Intrygujące.