[Częstochowa] Remont Alej NMP

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 12 mar 2006, 16:21

Tak, ale to jest ciąg, z którego korzysta wielu przyjezdnych i dla nich sporym ułatwieniem byłaby bardziej logiczne nazewnictwo przystanków vide:
-Al.NMP/ Kościuszki
-Plac Biegańskiego
-Al.NMP/ Popiełuszki
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 12 mar 2006, 16:23

MeWa pisze:Nie, ale używanie I, II i III Aleja w nazwach przystanków jest przede wszystkim ułatwieniem dla częstochowian.
:arrow: No to niech sobie tak dalej mówią. Przecież nikt im nie zabrania. Niech tylko pamiętają, że nazwy są też dla turystów, na których notabene sporo zarabiają.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 12 mar 2006, 16:28

Ja tylko napiszę, która nazwa na jakim odcinku obowiązuje:
- I Aleja od pl. Daszyńskiego do wiaduktu kolejowego,
- II Aleja od wiaduktu kolejowego do pl. Biegańskiego,
- III Aleja od pl. Biegańskiego do parków pod Jasną Górą.

[ Dodano: 2006-03-12, 16:28 ]
R-11 Kleszczowa pisze:Tak, ale to jest ciąg, z którego korzysta wielu przyjezdnych i dla nich sporym ułatwieniem byłaby bardziej logiczne nazewnictwo przystanków vide:
Sam przyznałeś, że statystycznemu turyście i tak by to nie pomogło ;)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 12 mar 2006, 16:29

Napisałem to parę postów wcześniej :P

A nazwy te powinny być jaśniejsze przez to, że jest to główny ciag z Dworca PKP na Jasną Górę.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 12 mar 2006, 16:37

MZ pisze:
MeWa pisze:Nie, ale używanie I, II i III Aleja w nazwach przystanków jest przede wszystkim ułatwieniem dla częstochowian.
:arrow: No to niech sobie tak dalej mówią. Przecież nikt im nie zabrania. Niech tylko pamiętają, że nazwy są też dla turystów, na których notabene sporo zarabiają.
Proponuję nie uszczęśliwiać innych na siłę - pomysły racjonalizatorskie pozostawić dla włodarzy i mieszkańców Częstochowy, bo bez ich akceptacji i tak zmiana nie miałaby racji bytu. Poza tym u siebie też mamy trochę mylących nazw: pętla Okęcie i lotnisko Chopina. Czemu nikt o tym nie pisze?

[ Dodano: 2006-03-12, 16:38 ]
R-11 Kleszczowa pisze:A nazwy te powinny być jaśniejsze przez to, że jest to główny ciag z Dworca PKP na Jasną Górę.[/color]
turystów nie obchodzą pośrednie przystanki do Jasnej Góry, zresztą wielu i tak na własnych nogach pokonuje ten dystans.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 13 mar 2006, 8:41

MeWa pisze:Proponuję nie uszczęśliwiać innych na siłę - pomysły racjonalizatorskie pozostawić dla włodarzy i mieszkańców Częstochowy, bo bez ich akceptacji i tak zmiana nie miałaby racji bytu.
:arrow: Tylko dopóki ktoś nie zwróci im na to uwagi, to sami na to nie wpadną, bo im to wydaje się oczywiste. Albo niech oficjalnie podzielą Aleje na trzy aleje, albo niech nie używają oficjalnie potocznego nazewnictwa.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 13 mar 2006, 20:30

Myślę, że jak ktoś zwróci im uwagę, to też nic nie zrobią :mrgreen:

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 14 mar 2006, 15:54

:arrow: Wracając do samej idei remontu Alej NMP, to częstochowianie powinni modlić się, żeby nie zabrała się za to jakaś firma podobna do stołecznego MPRD [-o<. Bo jeśli tak będzie, to może za jakieś dwa lata główna arteria tego miasta zacznie jako tako wyglądać :mrgreen:.

ODPOWIEDZ