Komunikacja podmiejska
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Pierwsze dwa punkty poruszały kwestię czysto estetyczną, a o gustach się nie dyskutuje. Zwłaszcza, gdy się weźmie pod uwagę źródła finansowania zabawek MZA i prywaciarzy, którzy zresztą bardzo wiele ostatnio inwestują i sporo taboru typowo podmiejskiego się już pojawiło.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Gazeta Miejscowa pisze:Autobus linii 731 w momencie oddania do użytku głównej części obwodnicy Jabłonny zmieni swoją trasę. Nie będzie miał już przystanków na ul. Modlińskiej, ale pojedzie na ul. Leśną w Jabłonnie.
O tym, że jedna z obecnie funkcjonujących w Jabłonnie linii komunikacji publicznej musi być skierowana na obwodnicę, władze gminy Jabłonna rozmawiały z ZTM-em od kilku miesięcy. Ostateczne spotkanie w tej sprawie odbyło się 28 listopada. Uczestniczyli w nim wójt Olga Muniak oraz dyrektor ZTM Warszawa Leszek Ruta.
– W trakcie spotkania ustaliliśmy, że po obwodnicy będzie jeździć autobus linii 731. Trasa tego autobusu, który jeździ teraz ulicą Modlińską, zostanie zmieniona. W Jabłonnie, na rondzie S1 autobus skręci w obwodnicę. Zmianie nie ulegnie częstotliwość kursów. Mieszkańcy osiedli w tej części Jabłonny, dzięki tej linii będą mieli dobre połączenie zarówno z Warszawą, jak i z Legionowem – dodaje Olga Muniak.
Zmianie nie ulegną także dni, w które autobus będzie jeździł. Nadal od poniedziałku do piątku w godzinach szczytu będzie on kursował tak jak dotąd, czyli co 10–14 minut.
Przejazd kontrolny linii po zamkniętej jeszcze dla ruchu obwodnicy odbył się 30 listopada. Jego wynik potwierdził, że autobus na tej trasie będzie dobrym rozwiązaniem dla korzystających z komunikacji mieszkańców Jabłonny, a w szczególności dla tych z osiedli Słoneczna Polana i Przylesie.
Zatoki autobusowe już zostały wybudowane. Teraz jednak wszystko leży w rękach GDDKiA, która zgodnie z obietnicami ma oddać główny ciąg obwodnicy do użytku z końcem tego roku, bo wtedy właśnie 731 pojawi się na nowej trasie.
http://www.miejscowa.pl/content/view/1722/198/
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
-
Krzysiek_S
Echo Powiatu Legionowskiego pisze:Są już wstępne ustalenia dotyczące zmian komunikacyjnych, jakie przyniesie na przełomie roku otwarcie obwodnicy Jabłonny.
Obwodnicą nie pojadą, wbrew temu co pisała ostatnio "Gazeta Wyborcza", wszys-tkie autobusy podążające do Legionowa, lecz tylko linia 731. Nie ulegnie zmianie częstotliwość kursowania 731.
Jabłonna chce przy okazji uruchomić dodatkową linię. Na początku mówiło się o przedłużeniu trasy 144 o jeden przystanek i pętlę (pisaliśmy o tym w "Echu" z 26 października). Teraz wiadomo już, że będzie to nowa linia o numerze 734.
- W Warszawie jej trasa będzie pewnie prowadziła do Żerania, podobnie jak pozostałych linii legionowskich, natomiast ciągle jeszcze nie wiadomo, czy dojedzie ona tylko do Jabłonny czy też może dalej do Legionowa. Jeszcze nie ma ostatecz-nej decyzji - powiedział rzecznik prasowy stołecznego Zarządu Transportu Miej-skiego Igor Krajnow.
Mieszkańcy Chotomowa chcieli, by nowa linia zagościła także u nich i poruszyli tę sprawę na zebraniu. Na razie uzyskali odpowiedź odmowną ze względu na kosz-ty, jakie musiałaby ponieść gmina.
O nowościach w sprawie zmian komunikacyjnych związanych z obwodnicą bę-dziemy informować w kolejnych numerach.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Czy naprawdę nie da się tego "załatwić" poprzez wzmocnienie istniejących linii? Zwłaszcza, gdyby to 744 miało jechać do Legionowa?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To w przyszłości się nad tym pomyśli, może dasię układ legionowski na dwóch liniach oprzeć, może S-ileśtam ruszy... układ linii co 15/30/20, 15/30/40 oraz 15/30/- to naprawdę nie jest taka rewelacja, żeby jej nie można było podkręcić.
Chociaż w mieśice przegubuów co 30 czy 40 minut nic nie powinno mnie zdziwić.
Chociaż w mieśice przegubuów co 30 czy 40 minut nic nie powinno mnie zdziwić.
- humptyangel
- Kontakt:
Troszeczkę oderwę od tematu.
Legionowo i okolice ma dostęp do Warszawskich autobusów. Ale czy np. jest jakaś szansa by MZA (lub ktoś tam podrzędny) stworzył linię do Nowego Dworu Mazowieckiego przez Jabłonnę? Daleko niby nie jest, w każdym razie bliżej niż do Leszna, gdzie autobusy dojeżdżają. Ostatnio na forum Nowego Dworu widać częstsze prośby mieszkańców o to by i MZA obsługiwało tę linię. Jak widać Translud i PPKS NDM nie wystarcza.
Legionowo i okolice ma dostęp do Warszawskich autobusów. Ale czy np. jest jakaś szansa by MZA (lub ktoś tam podrzędny) stworzył linię do Nowego Dworu Mazowieckiego przez Jabłonnę? Daleko niby nie jest, w każdym razie bliżej niż do Leszna, gdzie autobusy dojeżdżają. Ostatnio na forum Nowego Dworu widać częstsze prośby mieszkańców o to by i MZA obsługiwało tę linię. Jak widać Translud i PPKS NDM nie wystarcza.