Remont Marszałkowskiej

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 16 mar 2006, 18:37

[img]http://www.rzeczpospolita.pl/gifs/head.gif[/img] pisze: WARSZAWA
INWESTYCJE Przed nami dwa miesiące uciążliwych objazdów

Żółwie z Marszałkowskiej

Jutro rusza remont jezdni między pl. Unii Lubelskiej a pl. Konstytucji. To najbardziej pechowa inwestycja w stolicy w ciągu ostatnich lat

W piątek o godz. 23 drogowcy zamkną pierwszy odcinek - od ul. Litewskiej do pl. Zbawiciela (za miesiąc nie przejedziemy między pl. Unii Lubelskiej a Litewską i od pl. Zbawiciela do pl. Konstytucji). Do 21 maja kierowcy będą musieli jeździć między ul. Puławską a pl. Konstytucji równoległą ul. Waryńskiego.

Znacznie cięższe chwile czekają pasażerów komunikacji miejskiej. W czasie remontu tramwajarze zamkną tory od pl. Zbawiciela aż do ul. Woronicza! Od soboty tramwaje trzech linii zaczną kursować objazdami. Pasażerom zostanie metro albo zastępcza linia autobusowa (szczegóły w ramce).

Karetki na torach

Jak zapewniają drogowcy, po zakończeniu remontu kierowcy dostaną w prezencie równą jezdnię, a piesi elegancki deptak - zamiast połamanych płyt chodnikowych na Marszałkowskiej. Drogowcy planują też wyremontować wiadukt nad Trasą Łazienkowską. - W czasie tych prac będziemy wyłączali po jednym pasie na przebiegającej dołem Trasie Łazienkowskiej. Utrudnienia będą tylko w nocy - mówi Urszula Nelken, rzecznik Zarządu Dróg Miejskich.

Urzędnicy obiecują: w ramach prac budynki w rejonie pl. Zbawiciela zyskają iluminację (teraz po zmierzchu podświetlany jest tylko kościół Najświętszego Zbawiciela). Pośrodku pl. Zbawiciela przybędzie "koło kwiatowe", a wzdłuż Marszałkowskiej nowe drzewa - dęby czerwone i klony kuliste.

Tramwajarze mają obniżyć torowisko tak, żeby mogły nim jeździć karetki. Robotnicy umieszczą trakcję tramwajową na słupach - zamiast rozpinać ją między budynkami. Tory zostaną oddzielone od chodników żywopłotem.

Spiesz się powoli

Ten remont to wspólne przedsięwzięcie Zarządu Dróg Miejskich i Tramwajów Warszawskich. Dogranie szczegółów zajęło urzędnikom... cztery lata.

Przypomnijmy - już w 2002 roku Marszałkowska została zamknięta na tym samym odcinku z powodu wymiany rur. Wtedy nawierzchnia została załatana tylko prowizorycznie, a o remoncie torów nikt nawet nie pomyślał. W ciągu dwóch kolejnych lat drogowcy i tramwajarze nie byli w stanie skoordynować prac.

Latem ubiegłego roku do remontu nie doszło z powodu protestu wstrzymującego przetarg ZDM. Gdyby odbył się jesienią, warszawiacy utknęliby w korkach tuż przed wyborami na prezydenta RP. W tej sytuacji ówczesny wiceprezydent Warszawy Andrzej Urbański podjął decyzję: remont odbędzie się wiosną 2006 roku.

KONRAD MAJSZYK

--------------------------------------------------------------------------------

Jak od soboty będą jeździły autobusy i tramwaje

Oto tramwajowe objazdy Marszałkowskiej: > linia 18 skręci z pl. Zbawiciela w ul. Nowowiejską, al. Niepodległości, Rakowiecką, św. Andrzeja Boboli, Wołoską i Marynarską dotrze na Służewiec > linia 19 od strony Piasków dojedzie al. Niepodległości, Nowowiejską, Krzywickiego i Filtrową do pl. Narutowicza > 36 pojedzie od pl. Zbawiciela: ul. Nowowiejską, al. Niepodległości, Rakowiecką, św. Andrzeja Boboli, Wołoską, Woronicza i Puławską do pętli Wyścigi.

Atak zamknięty odcinek Marszałkowskiej ominą autobusy: > linie 117, 131, 359, 607 i 611 w stronę Al. Jerozolimskich pojadą ul. Waryńskiego > pasażerowie będą też mogli skorzystać z zastępczej linii autobusowej 206, kursującej między stacją metra Wilanowska a pl. Konstytucji ulicami: Puławską i Waryńskiego.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 mar 2006, 20:19

Ciekawe, jaka w końcu będzie organizacja ruchu i czy rowerzyści wywalczyli tam ścieżkę rowerową?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 17 mar 2006, 12:52

Hmmm jutro zostanie zamknieta Marszałkowska a na przystankach nadal nie ma informacji o tym :twisted: :lol:

Awatar użytkownika
Karol

Post autor: Karol » 17 mar 2006, 14:03

Jutro sobota, wielkiego chaosu nie będzie zwłaszcza, że Puławska nie jeździ tamtędy do hipermarketów.
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!

Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 17 mar 2006, 17:33

Flash8222 pisze:Hmmm jutro zostanie zamknieta Marszałkowska a na przystankach nadal nie ma informacji o tym.
:arrow: Serio? No to znowu ktoś dał ciała, tym bardziej, że o tych objazdach było przecież wiadomo od dawna. To nie jest jakaś niespodziewana awaria wodociągowa, podczas której objazdy wyznacza się w ostatniej chwili, więc chyba mieli czas na przygotowanie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 mar 2006, 18:24

A czy prawo co nieco o takich wypadkach nie wspomina?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 17 mar 2006, 18:59

:arrow: A tak przy okazji: czy wykonawca robót zmienił już tablice informujące o objazdach Marszałkowskiej? Kilka dni temu Kurier Warszawski wytknął, że na tablicach jest data 18.03.06 br. Jeśli jest 06, to co jeszcze miało oznaczać to "br"? "Będzie remont" czy "brak rozumu" (takie były żartobliwe spekulacje Kuriera).

Brzydal

Post autor: Brzydal » 17 mar 2006, 19:11

Może już ktoś wspominała - nie czytałem całego tematu, ale zwróciłem dziś uwagę na tablicę informującą o objeździe. Jej treść jest niedopuszczalna. Zresztą to są takie same (te same może ?) tablice co już się pojawiły przy poprzednim remoncie tego odcinka. W Alei Wilanowskiej kierowcy dowiadują się, że jest remont Marszałkowskiej i zalecany objazd wiedzie Aleją Niepodległości. Kompromitacja. Przecież nie wszyscy muszą wiedzieć z mediów co to za remont - po to jest tablica. Jeśli zagmatwałem to wyjaśniem gdzie obciach - remontowany jest ten, nazwijmy to, lokalny fragment Marszałkowskiej, objeżdża się go Waryńskiego, nie Niepodległości, a ZDM straszy mniej zorientowanych kierowców perspektywą co najmniej remontu odcinka od Pl. Konstytucji do Centrum...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 mar 2006, 19:19

MZ pisze::arrow: A tak przy okazji: czy wykonawca robót zmienił już tablice informujące o objazdach Marszałkowskiej? Kilka dni temu Kurier Warszawski wytknął, że na tablicach jest data 18.03.06 br. Jeśli jest 06, to co jeszcze miało oznaczać to "br"? "Będzie remont" czy "brak rozumu" (takie były żartobliwe spekulacje Kuriera).
Bieżąca rzeczywistość? :)

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 17 mar 2006, 19:37

:arrow: Sądząc po dotychczasowym zainteresowaniu tym objazdem, można spodziewać się, że jutro w rejonie Marszałkowskiej pojawią się wszystkie lokalne media i większość miłośników, żeby zobaczyć, jak to wszystko funkcjonuje. Oj, będzie się działo :grin:.

P.S. A ja już dostosowałem swój avatar do nowego objazdu ;-) .

Awatar użytkownika
bohunu

Post autor: bohunu » 17 mar 2006, 21:41

Tramwaje dostały koraliki z trasą objazdową, a nie tylko kartki ;) Chwali się.
A co do tego, co pisałem o Naruciaku wcześniej, to się wyjaśniło. 19tka będzie miała wybrane postoje na stanowisku technicznym (nr 13).
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!

fraktal

Post autor: fraktal » 17 mar 2006, 22:44

levar pisze:
fraktal pisze:Ciekawostka - w rozkładzie 206 są planowo znaznaczone brygady niskopodłogowe, zwykle w rozkładach linii zastępczych takie kursy nie są oznaczone.
Też zwróciłem na to uwagę. Miły ukłon ze strony ZTM. Ale i tak będą ponadplanowe niskopodłogowce, jeśli obsługę będzie miało R-7. Ale czy tylko R-7 :?:
Ciekawe czy na linię tę wejdzie Chełmska. W zasadzie mogłaby, biorąc pod uwagę rejon, ale czy na niespełna dwa tygodnie przed likwidacją będzie się opłacało wysłać wozy z tej zajezdni? A jeśli chodzi o ponadplanowe niskacze, to myślę, że za dwa tygodnie, kiedy R-7 przejmie linie po R-9 nie będą się one tak często pojawiać.

mobil one
Kontakt:

Post autor: mobil one » 17 mar 2006, 22:47

żarty?! R-9 na dwa tygodnie przed likwidacją ma dostawać nowe linie?!
Jakiś kiepski i nieprzemyślany dowcip!
Linia 155: 1966-2011

155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)

WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.

fraktal

Post autor: fraktal » 17 mar 2006, 22:52

Jutro zobaczymy, tym bardziej, że po MZA wszystkiego się można spodziewać. Choć istotnie jest to dość mało prawdopodobne, niczego wykluczyć nie można, tym bardziej, że duże zmiany obsługowe nastąpią 1 kwietnia, być może nie ominą one także i tej linii - 206.
A Chełmska przecież nie zaczęła jeszcze oddawać wozów, więc mogłaby część brygad przejąć.

mobil one
Kontakt:

Post autor: mobil one » 17 mar 2006, 22:54

ZAPEWNE lwią częśc brygad zarówno w DP jak i w DS,będzie miało R-7 "WORONICZA".

Tak jak w przypadku,zeszłorocznej letniej linii 203.

Ale o tym pisałem...
Linia 155: 1966-2011

155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)

WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.

ODPOWIEDZ