Ale uwzględnienie rzeczy już opracowanych i przyjętych, oraz przestrzeganie podstawowych zasad projektowania układów komunikacyjnych - już owszem.MeWa pisze:w ich zadaiach nie jest koordynowanie projektów,
Zresztą już raz tą dyskusję prowadziliśmy.
Moderator: JacekM
Ale uwzględnienie rzeczy już opracowanych i przyjętych, oraz przestrzeganie podstawowych zasad projektowania układów komunikacyjnych - już owszem.MeWa pisze:w ich zadaiach nie jest koordynowanie projektów,
Rzeczpospolita pisze:Ekolodzy: potrzeba torów, a nie asfaltu
17.12.2007, Konrad Majszyk
Władze stolicy poszerzają drogi wprowadzające samochody do zakorkowanego centrum, zamiast inwestować w Szybką Kolej Miejską i linie tramwajowe - twierdzi Zielone Mazowsze, stowarzyszenie wspierające transport publiczny.
- W programie wyborczym PO dla Warszawy z 2006 roku czytamy, że w celu usprawnienia komunikacji trzeba rozwijać metro, tramwaje i szybką kolej - mówi Wojciech Szymalski z Zielonego Mazowsza. - Po objęciu władzy w stolicy oficjele przypomnieli sobie tylko o metrze, ignorując pozostałe środki transportu.
(...)
Zanosi się na to, że w tej kadencji samorządu większość pieniędzy na inwestycje Warszawa włoży w druga linię metra (budowa za 3 mld zł odcinka między rondem Daszyńskiego a Dworcem Wileńskim ma ruszyć w kwietniu 2009 roku).
- Do 2012 r. metro zassie 90 proc. środków na inwestycje komunikacyjne, podczas gdy 90 proc. warszawiaków z śródmiejskiego odcinka nie będzie na co dzień korzystało - mówi Aleksander Buczyński z Zielonego Mazowsza.
(...)
Przyznaje jednak, że budowa linii tramwajowych do Winnicy i Wilanowa się
opóźni. Powód - priorytetem będzie druga linia metra.
Źródło: Rzeczpospolita
Z czego w co? Przesiadka z tramwaju w metro w tym miejscu wydaje mi się być średnio pociągająca. Nawet do Wileniaka wolałbym dojechać 26, niż latać po schodach.MeWa pisze:Przy wolskiej są tramwaje = przesiadki.
Też mam wątpliwości, raczej wydawało mi się, że potrzebniejsze jest przerzucanie pasażerów z busów do metra niż z tramwaju do metraBastian pisze:Z czego w co? Przesiadka z tramwaju w metro w tym miejscu wydaje mi się być średnio pociągająca. Nawet do Wileniaka wolałbym dojechać 26, niż latać po schodach.MeWa pisze:Przy wolskiej są tramwaje = przesiadki.
Obsługa Młynowa wydaje mi się być istotniejsza.
w związku ze zmianą trasy nie ma szans na stację w tym rejonie Młynowa. Przesiadka w relacji Wola - Centrum.Kra pisze:Też mam wątpliwości, raczej wydawało mi się, że potrzebniejsze jest przerzucanie pasażerów z busów do metra niż z tramwaju do metraBastian pisze: Z czego w co? Przesiadka z tramwaju w metro w tym miejscu wydaje mi się być średnio pociągająca. Nawet do Wileniaka wolałbym dojechać 26, niż latać po schodach.
Obsługa Młynowa wydaje mi się być istotniejsza.