Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Wspólny bilet ZTM/KM/WKD/PR

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 20 gru 2007, 19:11

Ech, jak to u nas z tą koleją jest... Jak za mało pasażerów - źle, trzeba ciąć. Jak za dużo - źle, bo nie mozna zwiększyć ich liczby z powodu braków taborowych... :neutral:
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 20 gru 2007, 19:22

Chyba najwyższa pora, by ZTM ogłosił w porozumieniu z zainteresowanymi gminami przetargi na obsługę kolejową aglomeracji.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 20 gru 2007, 19:28

pawcio pisze:Chyba najwyższa pora, by ZTM ogłosił w porozumieniu z zainteresowanymi gminami przetargi na obsługę kolejową aglomeracji.
To by było najrozsądniejsze. Z drugiej strony jednak, to firm, które dysponują licencjami nie jest bardzo dużo. Zastanowiłbym się natomiast nad jednostkami dla SKM. Przecież mogą zakupić jednostki elektryczne wycofywane z Niemiec, przerobić elektrykę i je eksploatować tutaj. Problemem mogłaby być jedynie bariera opłacalności takich przeróbek: trzeba hurtem, żeby było taniej.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 20 gru 2007, 19:49

Zwiększeniem liczby pasażerów mogą się tłumaczyć na liniach typu Radomska, Legionowska ale nie u mnie. Tłok może będzie trochę większy ale zostanie rozłożony na pociągi KM i SKM. Z resztą pasażerowie nie będą narzekać bo dla tańszego biletu są gotowi podróżować w nieludzkich warunkach tak jak to jest przypadku SKM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 gru 2007, 20:27

Wolfchen pisze:Problemem mogłaby być jedynie bariera opłacalności
a także widzimisie UTK.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 gru 2007, 1:35

Obrazek
Koleje Mazowieckie: mamy za dużo pasażerów
Michał Kozak 20-12-2007, ostatnia aktualizacja 20-12-2007 02:44

Na razie nie będzie zapowiadanego już rok temu biletu aglomeracyjnego, ważnego w komunikacji miejskiej oraz podmiejskich pociągach i autobusach. Kolejarze chcą opóźnić jego wprowadzenie.

– Najpierw niech się skończą remonty torów, potem możemy myśleć o nowych pasażerach – tłumaczy prezes Kolei Mazowieckich Halina Sekita.

Na czterech z dziewięciu tras, po których jeżdżą pociągi spółki, trwają remonty dezorganizujące ich ruch. Nie tylko odwołano wiele pociągów, ale wciąż brakuje wagonów, aby wydłużyć te, które jeżdżą i mają przewieźć wszystkich chętnych. W listach do redakcji „Rz” pasażerowie piszą, że nie dość, że pociągów jest mniej, to jeszcze na tory wyjeżdżają za krótkie. – Często się zdarza, że wiele osób nie może wsiąść do przepełnionych wagonów i zamiast jechać do pracy czy szkoły, zostają na peronie – skarżą się czytelnicy.

Prezes Sekita tłumaczy: – To wina remontów i tego, że wiele nowych osób zdecydowało się podróżować pociągami.

Koleje Mazowieckie i Zarząd Transportu Miejskiego przez wiele miesięcy zachęcali warszawiaków do tego, by z samochodów i miejskich autobusów przesiedli się do jeżdżących przez miasto pociągów. Odnieśli sukces, który dla kolejarzy okazał się katastrofą.

– Szacowaliśmy że po wprowadzeniu wspólnego biletu liczba pasażerów wzrośnie najwyżej o 15 procent, tymczasem zwiększyła się prawie o połowę – opowiada prezes Sekita. – W tym roku przewieziemy aż 49 milionów pasażerów, a mamy tylko 189 pociągów – dodaje.

W tym samym czasie Polskie Linie Kolejowe rozpoczęły remont torów. – Po raz pierwszy od wielu lat dostaliśmy duże pieniądze, które musieliśmy szybko wydać – tłumaczy dyrektor warszawskiego oddziału PLK Jacek Nowak. W efekcie rozkopano główne trasy, którymi codziennie do stolicy dojeżdża ponad

60 tys. ludzi. Wiele pociągów trzeba było odwołać (patrz ramka obok), inne jeżdżą niepunktualnie i potwornie zatłoczone.

– Naprawdę zależy nam na tym, by nasi klienci mogli jeździć pociągami w komfortowych warunkach. Chcę ich gorąco przeprosić za kłopoty, jakich doświadczają – mówi Halina Sekita
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

przewoz

Post autor: przewoz » 21 gru 2007, 9:13

Wolfchen pisze:Problemem mogłaby być jedynie bariera opłacalności takich przeróbek: trzeba hurtem, żeby było taniej.
Trzeba by zaprojektować od nowa odpowiedni falownik dla takiego pojazdu, potem go wsadzić i homologacja od UTK.... Nie tanie i mało opłacalne. Przeróbka z czoperem składu EN57, którego kupować nie trzeba kosztuje 4,5mln złotych. Prawdopodobnie nie wyszłoby to korzystnie.

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 21 gru 2007, 11:31

Sekita i Nowakowska umywają ręce, ,,bo mamy za dużo pasażerów''. Niby prawda, a w rzeczywistości jest nieco inaczej... Specjalnie popełniono kilka błędów i teraz będzie trudno to odwrócić i ustabilizować, aby dalej można było ponowić rozmowy o bilecie aglomeracyjnym.
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 21 gru 2007, 18:32

Koleje Mazowieckie to jednak mocno porąbana firma ](*,)
Nie ma pasażerów :arrow: źle, więc KM obcinają liczbę pociągów bo im się jeździć nie opłaca
Są pasażerowie :arrow: źle, bo KM nie są w stanie ich przewieść.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 21 gru 2007, 23:34

Słuchy chodzą że umowa na Wspólny Bilet może nie zostać przedłużona

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 22 gru 2007, 10:59

I tu Koleje Mazowieckie pokazują "Kolej jest fajna"... A planowane nieprzedłużenie to jest jakaś data orientacyjna podana?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 gru 2007, 10:59

Premo pisze:Słuchy chodzą że umowa na Wspólny Bilet może nie zostać przedłużona
Wcale się nie dziwię, za tę stawkę wozokm Kible Mazowieckie powinny akceptować wszystkie rodzaje biletów i jeszcze po rękach całować. S-2 jest utrzymywane za stawkę niższą, a jescze sobie 2 jednostki w zeszłym roku kupili - a KM ma jeszcze dotację od marszałka, wpływy z biletów...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 22 gru 2007, 10:59

solaris8315 pisze:A planowane nieprzedłużenie to jest jakaś data orientacyjna podana?
Umowa póki co jest do 31 grudnia.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 22 gru 2007, 11:03

Premo pisze:
solaris8315 pisze:A planowane nieprzedłużenie to jest jakaś data orientacyjna podana?
Umowa póki co jest do 31 grudnia.
To super, nie ma co.

[ Dodano: 2007-12-22, 11:04 ]
inż. Glonojad pisze:Wcale się nie dziwię, za tę stawkę wozokm Kible Mazowieckie powinny akceptować wszystkie rodzaje biletów i jeszcze po rękach całować. S-2 jest utrzymywane za stawkę niższą, a jescze sobie 2 jednostki w zeszłym roku kupili - a KM ma jeszcze dotację od marszałka, wpływy z biletów...
Czasami mam ochotę by miasto przestało płacić KM i za oszczędzone pieniądze kupili pociągi dla SKM :evil: Kpina ze strony KM (-( =; Biorą przykład z PKP PR czyli z miasta zrobili dojną krowę...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 gru 2007, 11:11

solaris8315 pisze: Czasami mam ochotę by miasto przestało płacić KM i za oszczędzone pieniądze kupili pociągi dla SKM :evil: Kpina ze strony KM (-( =; Biorą przykład z PKP PR czyli z miasta zrobili dojną krowę...
Tylko, że te 2 złote różnicy w cenie wozokm na za wiele nie starczą...
...chyba, że miasto podpisze z SKM tę umowę wieloletnią w końcu!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ