Zmiana taryfy - 2008

Moderator: JacekM

yesterday

Post autor: yesterday » 04 sty 2008, 0:14

MisiekK pisze:Dla tych, co się będą musieli przesiąść będą bilety 20, 40 minutowe - brakuje biletu 60-minutowego, który dałby możliwość przejechania prawie całej Warszawy wzdłuż lub wszerz, natomiast tzw. bilet jednorazowy powinien odejść do historii.
uwielbiam jak ktoś sieje ferment, wznieca dyskusję, tworzy pole do nieporozumień... szkoda tylko, że Sz. Kol. opiera się na mylnych informacjach ](*,)
Szanowni dyskutanci... napisałem ,że będą:
yesterday pisze:nowe bilety 20 i 40 minutowe
nie pisałem, że mają być zlikwidowane 60 minutowe! Z tego co mi wiadomo, to m.in. bilety 60 czy 90 minutowe mają być zachowane!!
Pozdrawiam :dance:

Awatar użytkownika
Jacek Mocki

Post autor: Jacek Mocki » 04 sty 2008, 1:06

Ja chcialbym tylko dodac w temacie podwyzki cen biletow, ze w Brisbane (Australia) chlopacy podwyzszaja ceny biletow co rok. W tym roku podwyzszyli o 4%, a inflacja byla na poziomie 3%.

Poza tym nie ma biletow czasowych. Bilet jest w jedna strone lub powrotny (niewazne czy jedzie sie autobusem, czy pociagiem, czy tez statkiem). Sa rowniez bilety tygodniowe i miesieczne. Jednak sa to bilety od strefy do strefy, a nie jak w Warszawie na cala Warszawe. Bilet tygodniowy, to koszt 4 biletow powrotnych. Jak latwo wyliczyc, jesli ktos dojezdza tylko do pracy, to zyskuje 1 przejazd. Bilet miesieczny to 4*bilet tygodniowy.

Pozdrawiam

Jacek

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 04 sty 2008, 1:09

Wolfchen pisze:508 wyleciało z Centrum, 512 i 517 zostało pocięte, itd... 8-(
Ale również metro dotarło przez ten czas z Centrum do pl. Wilsona, zwiekszono częstotliwość kursowania tramwajów, pojawiła się SKM i bilet na kolej w obrębie miasta Warszawy, a ostatnio pas tramwajowy na moście Śląsko-Dąbrowskim.
yesterday pisze:nie pisałem, że mają być zlikwidowane 60 minutowe! Z tego co mi wiadomo, to m.in. bilety 60 czy 90 minutowe mają być zachowane!!
Nie wyraziłem sie do końca jasno. Wiem o tym doskonale przyjacielu, ale... napierw kup taki bilet poza Senatorska i innymi biurami ZTM.... Ja próbowałem przez kilka dni i mi się nie udało - żaden kiosk, żaden sklep tego nie ma (i nie próbuj mi mówić, że to wina samych kioskarzy - to brak reklamowania tego rodzaju płatności za przejazd i wprowadzania tego w miasto).
A bilet wirtualny jest NIEISTNIEJĄCY. Warto się nad tym dobrze zastanowić, żeby nie okazało się, że 20 i 40 minutowce skończą tak samo.

Kra

Post autor: Kra » 04 sty 2008, 9:03

MeWa pisze:
Kra pisze:Pozytywny ok.50 minut
w tyle to ja rok temu dojeżdżałem ze Szczęśliwic na Piastów Śląskich 184 :shock:
Ale jechałeś bezpośrednio! Problem był taki, że jak mi uciekł 184 to następny był za 20-25 min (a tak było za każdym razem, akurat PKS tak dojeżdża wg. rozkładu). W grę wchodziło też jeszcze 105 ale obydwa mają przystanki przy Ciepłowni w innym miejscu. Wsiadałem w tram jadąc do Górczewskiej tam czym się da do przodu. "13" wieczorem miała stałą tendencję do bycia przed czasem na swoim południowym odcinku PŚ. Ostatnie przesiadka przy Al. Reymonta też nie należy do przyjaznych (oddzielne przystanki tramów).
OK, tak się zdarza ale moim zdaniem generalnym problemem wieczorem jest bardzo słaba częstotliwość (zwłaszcza busów), chyba lepiej byłoby ograniczyć liczbę linii a na pozostałych dość radykalnie podnieść liczbę kursów tak aby konieczność jazdy z przesiadkami nie była udręką.
A może po prostu się starzeję i szukam większego komfortu.
Cały czas jestem pod wrażeniem Pragi gdzie wracając do hotelu tramwajem ze Starówki kursował on po 23 co 10 minut ! (a metro pod jego trasą było co 12).

yesterday

Post autor: yesterday » 04 sty 2008, 10:13

MisiekK pisze:Nie wyraziłem sie do końca jasno. Wiem o tym doskonale przyjacielu, ale... napierw kup taki bilet poza Senatorska i innymi biurami ZTM.... Ja próbowałem przez kilka dni i mi się nie udało - żaden kiosk, żaden sklep tego nie ma (i nie próbuj mi mówić, że to wina samych kioskarzy - to brak reklamowania tego rodzaju płatności za przejazd i wprowadzania tego w miasto).
A bilet wirtualny jest NIEISTNIEJĄCY. Warto się nad tym dobrze zastanowić, żeby nie okazało się, że 20 i 40 minutowce skończą tak samo.
oczywiście, że to wina kioskarzy :) nie da się każdego zmusić do tego, żeby wszystkie rodzaje biletów sprzedawał... wiem za to, że np są prowadzone rozmowy z Mennicą, żeby już niedługo we wszystkich ich punktach gdzie doładowuje się WKM można było kupić również wszystkie rodzaje biletów.
Poza tym jak Rada Miasta pozwoli w końcu na presonalizację biletów... można będzie rozwijać ofertę biletów kodowanych na WKM. Teraz też oczywiście można byłoby to zrobić, ale byłoby to nieuzasadnione i nieodpowiedzialne finansowo. :)

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 04 sty 2008, 10:20

yesterday pisze:oczywiście, że to wina kioskarzy :) nie da się każdego zmusić do tego, żeby wszystkie rodzaje biletów sprzedawał...
a co zrobiliście ku temu, by można było kupić bilety w kioskach?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 04 sty 2008, 10:20

MisiekK pisze:napierw kup taki bilet poza Senatorska i innymi biurami ZTM
na każdej poczcie?

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 04 sty 2008, 10:55

jasiu pisze:
MisiekK pisze:napierw kup taki bilet poza Senatorska i innymi biurami ZTM
na każdej poczcie?
Powodzenia. Też sprawdzałem. W centrum jeszcze jako tako (Świętokrzyska, Pl. Konstytucji), ale poza centrum już kiepsko - owszem panie je znają, ale nie posiadają. Poza tym poczty bywają nieczynne w dni świąteczne, czy wieczorami.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 sty 2008, 14:49

Ciekawe czy dojdziemy do takiego etapu jak np. w Londynie (choć oni są i tak o etap dalej już), gdzie w sklepach, gdzie można kupić bilet, są terminale, na których można drukować róznego rodzaju bilet z paskiem magnetycznym. Wówczas nie byłoby problemu z przechowywaniem mniej popularnych biletów, które nie schodzą.
yesterday pisze:z Mennicą, żeby już niedługo we wszystkich ich punktach gdzie doładowuje się WKM można było kupić również wszystkie rodzaje biletów
to i tak nie rozwiązuje całościowo sprawy. Punktów wciąż mało i zerowa świadomość pasażerów, że są inne typy biletów
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 04 sty 2008, 15:45

W celu jeszcze większego spopularyzowania biletów dobowych można wzorem Gdyni wprowadzić je do sprzedaży w środkach komunikacji, ale bez prowizji.

BTW, to jestem ciekawy, kiedy będą problemy z prowizją za sprzedaż biletu u kierowcy, jak to się już zdarzało...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 04 sty 2008, 15:49

Wolfchen pisze:wzorem Gdyni
tylko nie to, bo oni zawsze mi wciskają dwa (karnet) :P
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 04 sty 2008, 15:50

Piotrek pisze:tylko nie to, bo oni zawsze mi wciskają dwa (karnet) :P
O ile mi się wydaje, to w Warszawie biletu dobowe występują w formie pojedyńczej... :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43

fraktal

Post autor: fraktal » 04 sty 2008, 16:42

Kra pisze:Ale jechałeś bezpośrednio! Problem był taki, że jak mi uciekł 184 to następny był za 20-25 min (a tak było za każdym razem, akurat PKS tak dojeżdża wg. rozkładu).
Ale czas ważności biletu liczy się od pierwszego skasowania w autobusie/tramwaju, więc czasu oczekiwania na pierwszy autobus, z którego się korzysta, nie wlicza się. Gorzej z kolejnymi przesiadkami...

dzidek

Post autor: dzidek » 04 sty 2008, 16:47

Piotrek pisze:
MisiekK pisze:Żartujesz chyba. 184 od Ciepłowni Wola do Reymonta jedzie 25 minut.
Na niego jeszcze trzeba poczekać. Potem na tramy też. Może się zdarzyć 60 minut.
Przy ostatnio modnym cięciu rozkładów wieczorami i rano (w DSy) bilety czasowe mają się nijak do rzeczywistości bo zanim doczekasz się na jakąś przesiadkę to ważność czasowego biletu dawno się skończy :D

Tm

Post autor: Tm » 04 sty 2008, 16:52

Parę razy udawało mi sie kupić bilet 60, a nawet 90 minutowy, jest to trudniejsze niż w przypadu jednorazówek, ale nie niemożliwe.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

ODPOWIEDZ