Komunikacja podmiejska

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 sty 2008, 21:22

Czy 729 nie miało zmian które załatały częściowo brak 730?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 sty 2008, 21:22

inż. Glonojad pisze:Czy 729 nie miało zmian które załatały częściowo brak 730?
Miało.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 02 sty 2008, 21:23

Miało. Częściowo przejęło 730.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 02 sty 2008, 21:24

Wystarczy zobaczyć na mapkę http://ztm.waw.pl/images/schematy/podmiejskie.gif ten zawijas przez Stare Koczargi i Wojcieszyn to właśnie niedoszła trasa 730 :)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

195

Post autor: 195 » 02 sty 2008, 21:39

solaris8315 pisze:A skad mozemy wiedziec? Jasnowidzami nie jesteśmy.
to może zaczniesz nim byc :-s

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 sty 2008, 21:44

JotPeCet pisze:
inż. Glonojad pisze:Kierowcy autobusów i ciężarówek zawsze mogą rozpocząć manewr z innego pasa, jeśli to wynika z gabarytów pojazdu OIDP.
Bardzo dobrze pamiętasz, ale na 199 jeździ MZA OIDP... ;)
A chyba wszyscy wiemy że MZA np. na Dudziarską by nie pojechało.
Aha... Nie da się nic innego na 199 wrzucić ;) ?
Frencher pisze:Cały szum przy trasie 199 to robi grupa frustratów z Ząbek, którym to już się chyba w ... poprzewracało, i jak im dali strefę miejską, to myślą że Boga za nogi złapali. Taka jest prawda.
Marki chyba też miały kiedyś okazję załapać się na strefę miejską. Ale z oferty nie skorzystały.
Przecież to tylko kwestia pieniędzy, Frencher, jak zazdrości, to niech petycje do swego urzędu śle.
Nawiasem mówiąc, moim zdaniem to są źle wydane pieniądze - zamiast płacić za strefę miejską, lepiej było zapłacić za lepsze częstotliwości linii - no, ale nie wiem, czy w ogóle była taka opcja, w końcu "30 minut do b. dobra częstotliwość" :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

tomkrt

Post autor: tomkrt » 02 sty 2008, 21:54

JotPeCet pisze:Zdaję sobie z tego sprawę. Ale uściślijmy: raczej zależy mieszkańcom, bo że Urzędowi Miasta to nie wierzę. Ja widzę brak zainteresowania jeżeli chodzi o "czasowo zawieszone" przystanki na trasie 199. Ale tą sprawą zajmę się jak wrócę z urlopu.
Żebyś się nie zdziwił. ;)
Co do przystanków - część niestety utknęła na uzgodnieniach na zewnątrz.
Ale zaczely się prace przy budowie nowego przystanku przy stacji PKP Ząbki tego zamiast tej pseudo zatoki-parkingu przy poczcie.

Budowa pozostałych przystanków na Batorego utknęła na uzgodnieniach w Urzędzie Dróg Powiatowych- który wstrzymał te budowy punktowe bo przygotowuje pełną dokumentację przebudowy tej powiatówki.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 02 sty 2008, 22:09

R-11 Kleszczowa pisze: Miało. Był nawet rozkład na stronach ZTM. Jednakże OIDP przez jakiś remont czy inne ustrojstwo nie udało się do dziś uruchomić tej linii tamże.
Prawda jest taka, że zaprotestowali mieszkańcy Lipkowa, którym zamiast "w miarę" częstego 712 zostałaby linia co 1h w DP (bez szczytów) i co 2h w DS. Remont był dobrą okazję do ukrycia cwaniactwa Starych Babic. ;-)
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 03 sty 2008, 1:22

Ja tak jeszcze odnośnie 730. Na stronach UG Wiązowna kiedyś pojawił się komunikat o treści poniższej+mapa:
Spotkanie z przedstawicielami ZTM i Burmistrz Halinowa

24.10.200712:10

Bartosz

18 października br. odbyło się spotkanie w Urzędzie Gminy poświęcone rozwojowi komunikacji publicznej na terenie gminy Wiązowna i gmin ościennych

18 października br. odbyło się spotkanie w Urzędzie Gminy poświęcone rozwojowi komunikacji publicznej na terenie gminy Wiązowna i gmin ościennych. W spotkaniu udział wzięli: jako gospodarze Wójt M. Jędrzejczak, Naczelnik WAiSO J. Budny, Inspektor M. Paduch oraz zaproszeni goście - Burmistrz Halinowa Pani Jolanta Damasiewicz, Kierownik referatu gospodarki komunalnej Marian Kwiatkowski z UG Halinów, a także przedstawiciele ZTM z pionu przewozów Pan Andrzej Franków Koordynator Działalności Przewozowej ZTM i Pan Jacek Cegiełka Inspektor ds. inżynierii ruchu.

W związku z licznymi prośbami urzędu i mieszkańców gminy, Pan Andrzej Franków zaproponował zmodernizowany układ istniejącej linii komunikacji autobusowej ZTM na terenie gminy Wiązowna, który zmieni się po wprowadzeniu nowej linii do Duchnowa. Funkcjonująca obecnie linia 722 kursująca do Zagórza będzie przedłużona do Wiązowny. Na wniosek Wójta linia 722 w przyszłości docelowo kończyć kurs będzie na pętli w Radiówku. Kursy linii 720 będą wszystkie docierały do Glinianki (na dzień dzisiejszy tylko część kursów kończy się w Gliniance). Docelowo linia 720 będzie miała pętlę w Rzakcie. Natomiast nowa linia nazwana roboczo „730” przez Duchnów dotrze do pętli w Brzezinach obok szkoły. W przyszłości planowane są tzw. wypady do Kącka (po gruntownej przebudowie pętli). Wszystkie miejsca docelowe muszą spełnić pewne warunki techniczne stawiane przez ZTM, co jest związane z licznymi uzgodnieniami, opracowaniem projektów, zmiana organizacji ruchu, zamówieniami publicznymi i etapem inwestycyjnym. Najwcześniej ruszy linia 730 do pętli w Brzezinach. Jej uruchomienie zaplanowane jest na początek 2008 roku, jak tylko zostanie przygotowana infrastruktura techniczna na drodze 721 i pętla przy szkole w Brzezinach. Burmistrz Halinowa wyraziła zgodę i chęć współpracy przy wszelkich pracach niezbędnych do przygotowania pętli o odpowiednich parametrach technicznych.

Przedstawiciel ZTM p. Franków poinformował, że partycypacja w kosztach nowej linii wyniesie 40%. Jest to stawka standardowa stosowana we wszystkich przypadkach tworzenia nowych linii. Natomiast stawka za wozokilometr jest określana na etapie przetargowym i nie podlega negocjacji. Wynika ona z oferty przetargowej pomiędzy ZTM a MZA. Stawka za wozokilometr jest istotna dla gminy, ponieważ rzutuje na wysokość dopłaty. Na dzień dzisiejszy stawka ta wynosi 6,03zł. Na rok 2008 została zaplanowana na 6,30zł. Jednak wysokość stawki może się zmienić i osiągnąć poziom 6,70zł ze względu na podwyżki płac kierowców w Miejskich Zakładach Autobusowych. Podwyżki mają zahamować odpływ kierowców z firm transportowych obsługujących ZTM, ustabilizować sytuację kadrową i utrzymać obecny stan zatrudnienia. Nie planuje się natomiast podwyżek cen biletów, chociaż utrzymują się na tym samym poziomie od kilku lat. Wynika to z założenia, że stała cena biletu zatrzymuje obecnego pasażera i zachęca nowych do korzystania z usług przewozowych firmy.

Wójt Marek Jędrzejczak przedstawił koncepcje połączenia w przyszłości poprzez obsługę ZTM dwóch stacji kolejowych w Józefowie i Halinowie, co stworzyłoby potrzebną poprzeczną sieć połączeń komunikacyjnych
W ciągu dwóch lat planuje się uruchomić Szybką Kolej Miejską do Otwocka. Obecnie SKM dociera do Sulejówka-Miłosnej z możliwością przedłużenia do Mińska Mazowieckiego. Linia poprzeczna komunikacji autobusowej połączy dwie linie SKM. Z jednej strony stację Józefów poprzez Emów, Wiązownę i Duchnów do stacji Halinów w powiecie mińskim. Zostanie wdrożony wspólny bilet komunikacyjny. Na jednym bilecie pasażer skorzysta z autobusu miejskiego, SKM i Metra.
Na spotkaniu omawiano również sprawy dotyczące bieżącego funkcjonowania linii w tym zmian rozkładu jazdy przystosowanego do potrzeb mieszkańców. W dniu 19.10.2007r. urząd wystosował pismo ws. uzgodnienia lokalizacji przystanków na drodze wojewódzkiej 721 do Mazowieckiego Zarządu Dróg Wojewódzkich w Warszawie. Po otrzymaniu zgody od MZDW rozpoczną się prace nad opracowaniem projektu budowlanego peronów i przystanków na drodze do Duchnowa oraz będzie równolegle przygotowywany projekt zmian w organizacji ruchu, który musi być uzgodniony w Komendzie Głównej Policji w Warszawie.

Będziemy na bieżąco informować o postępach w pracach na rzecz poprawy stanu komunikacji publicznej na terenie naszej gminy.

Inspektor w WAiSO
M. Paduch
Załączniki
komunikacja2.jpg
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 sty 2008, 16:10

tomkrt pisze: Tutaj się nie zgodze. Chodzi o jasność taryfową, Ząbki mają specyficzne położenie.
Ta, bo częstotliwość 30/30/30 to nie wiadomo jak atrakcyjna dla pasażera jest... już widze rozkłady ew. tramwaju podmiejskiego - co 3 minuty w szczycie, co 30 minut w DS, co 60 minut wieczorem - bo przecież pasażerowie się mieszczą, więc o chodzi ;)

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 07 sty 2008, 20:55

linia otwocka pisze:Autobus nie dla uczniów

Nie ma, jak na razie, szansy, aby Zarząd Transportu Miejskiego w Warszawie dostosował rozkład jazdy autobusu 702 tak, aby uczniowie "Gałczyńskiego i "Nukleonika" mogli na godzinę 8.00 rano dojeżdżać nim do szkół. Z takim wnioskiem wystąpili do ZTM otwoccy radni i prezydent, w odpowiedzi usłyszeli jednak, że to szkoły powinny dostosować plany lekcji do rozkładu jazdy 702.

Chodziło przede wszystkim o to, aby pomóc uczniom którzy dojeżdżają autobusem z Kresów, Świdra i Józefowa. Obecnie 702 przyjeżdża na przystanek przy "ogólniaku" o godz. 8.14 i młodzież nie zdąża na pierwszą lekcje. Nie byłby problemu gdyby autobus przyjeżdżał o 7.50. ZTM stwierdził jednak, że "ze względu na krótki postój na pętli nie jest możliwe skondensowanie 24 minutowego przyspieszenia przyjazdu do Otwocku bez istotnego zaburzenia rozkładu jazdy w porze dojazdów do pracy. [...] Proponowane rozwiązanie naszym zdaniem wprowadzi utrudnienia w podróży większej grupy pasażerów, dlatego sugerujemy, aby wzorem niektórych szkół warszawskich odpowiednio opóźnić godzinę rozpoczęcia zajęć w liceum."- czytamy w piśmie ZTM skierowanym do władz miasta. - Dla mnie to jest pomysł jak z filmu Barei - skomentował odpowiedź Zarządu na grudniowej sesji Dariusz Kołodziejczyk, przewodniczący rady miasta. - Ja tej sprawy tak nie zostawię, nawet jeśli nasze stosunki z ZTM pogorszą się, chociaż i tak są złe - zapowiedział radny.
ZTM widzi też przeszkody w przedłużeniu linii 702 do Wólki Mlądzkiej o co zabiega już od dłuższego czasu radny Kazimierz Laskus. W tym przypadku Zarząd widzi problem w braku pętli dla autobusu w tym rejonie i w zbyt dużym spadku drogi na ul. Wspaniałej.

Aleks

str. 1

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 07 sty 2008, 20:58

Jeśli nie ma faktycznie pętli, to nie powinien się radny dziwić.

Co do 702 - faktycznie trochę śmieszne tłumaczenie, ale ja mam na 8.15 więc oni ew. też tak mogą zrobić jeśli mają tylu uczniów dojeżdżających busem. Oczywiście tego nie zrobią, bo znając ZTM, to za kilka miesięcy, albo i wcześniej zmieni się rozkład.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 sty 2008, 21:37

zresztą rozkład powinien nadążać za potrzebą, a nie na odwrót...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 09 sty 2008, 20:55

wieliszew.pl pisze:Zaproszenie na debatę na temat komunikacji w Gminie Wieliszew

Stowarzyszenie Młodzi dla rozwoju - EMKA zaprasza wszystkich mieszkańców Gminy Wieliszew na debatę otwartą dotyczącą rozwoju komunikacji publicznej w całej gminie Wieliszew.

Tematem debaty będą problemy i szanse komunikacji w gminie.
Spotkanie odbędzie się 25 stycznia o godzinie 19.00 w Sali widowiskowej w Urzędzie Gminy Wieliszew.
Wśród zaproszonych gości będą:
Wójt Gminy Wieliszew Waldemar Kownacki, Zastępca Starosty Powiatu Legionowskiego Janusz Kubicki, Zastępca Wójta Gminy Andrzej Szczodrowski, Radni Gminy Wieliszew.
Zgodnie z informacją organizatorów potwierdzana jest obecność przedstawicieli przewoźników ZTM, PKS, Translud.
W imieniu Stowarzyszenia serdecznie zapraszamy.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Paweł84

Post autor: Paweł84 » 19 sty 2008, 16:23

A co z linią 731 :?: Miała od stycznia pojechać obwodnicą Jabłonny :-k

ODPOWIEDZ