Bilety, kontrole, taryfa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 13 sty 2008, 10:14

JacekM pisze:o rety, nie dość że ma syna kurdupla to jeszcze złodziejaszek :D :D :D
Ciekawe, czy za to dostaniesz kilka punktów, czy admini udadzą ,że nic nie widzą....

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 13 sty 2008, 10:46

rhemek pisze:A ponadto syn skończył 7 lat 27 grudnia, a ja przypomniałem sobie,że właściwie powinien mieć juz bilet podczas piątkowej kontroli. Kontroli podczas której powinien dostac karę za jazde bez biletu . Jutro mu kupuje kartę miejska, tylko dlatego, że właśnie jestem uczciwy. Gdym chciał to wykorzystywać , to nigdy bym o tym nie napisał.
Ps:
Wiem,że mnie nie lubisz, ale nim kogos publicznie nazwiesz złodziejem w internecie, sprawdż , czy masz wystarczające dowod
Bilet obowiązuje od obowiązku szkolnego czyli od 1 września kiedy dziecko idzie do szkoły :idea:
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 13 sty 2008, 11:00

rhemek pisze:Ciekawe, czy za to dostaniesz kilka punktów, czy admini udadzą ,że nic nie widzą....
Zauważyli. Post powyżej Twojego o tym świadczy. Użytkownik został takze oficjalnie upomnianiy przez PW. I starczy.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 13 sty 2008, 11:02

Sindbad pisze:
rhemek pisze:A ponadto syn skończył 7 lat 27 grudnia, a ja przypomniałem sobie,że właściwie powinien mieć juz bilet podczas piątkowej kontroli. Kontroli podczas której powinien dostac karę za jazde bez biletu . Jutro mu kupuje kartę miejska, tylko dlatego, że właśnie jestem uczciwy. Gdym chciał to wykorzystywać , to nigdy bym o tym nie napisał.
Ps:
Wiem,że mnie nie lubisz, ale nim kogos publicznie nazwiesz złodziejem w internecie, sprawdż , czy masz wystarczające dowod
Bilet obowiązuje od obowiązku szkolnego czyli od 1 września kiedy dziecko idzie do szkoły :idea:
Nie , w przepisie jest wyrażnie 7 lat, z tego, co przytoczył Fikander.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 13 sty 2008, 11:08

Nieprawda.
Uprawnienia niektórych osób do ulg za przewozy środkami lokalnego transportu zbiorowego w m.st. Warszawie oraz sposób dokumentowania tych uprawnień pisze: 1. Do bezpłatnych przejazdów środkami lokalnego transportu zbiorowego w m.st. Warszawie uprawnieni są:
(...)
4. dzieci do czasu objęcia obowiązkiem szkolnym,
Obowiązkiem szkolnym dzieci są obejmowane nie z dniem ukończenia 7. roku życia, ale z dniem 1.09 w roku, w którym dziecko 7. rok życia kończy. Jak rozumiem w twoim przypadku był to dzień 01.09.207.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 13 sty 2008, 11:26

pawcio pisze:Nieprawda.
Uprawnienia niektórych osób do ulg za przewozy środkami lokalnego transportu zbiorowego w m.st. Warszawie oraz sposób dokumentowania tych uprawnień pisze: 1. Do bezpłatnych przejazdów środkami lokalnego transportu zbiorowego w m.st. Warszawie uprawnieni są:
(...)
4. dzieci do czasu objęcia obowiązkiem szkolnym,
Obowiązkiem szkolnym dzieci są obejmowane nie z dniem ukończenia 7. roku życia, ale z dniem 1.09 w roku, w którym dziecko 7. rok życia kończy. Jak rozumiem w twoim przypadku był to dzień 01.09.207.
No to zapraszam na Senatorską. Tam stwierdzili,że przyjętą data graniczną są siódme urodziny, ( ale podobno nie zawsze) ,z tym,że jak pisałem nie mogli dojśc do porozumienia , jaki dokument to potwierdza ( w nowych dowodach nie ma wpisanego dziecka), stanęło właśnie na tym ustnym oświadczeniu rodzica.

[ Dodano: 2008-01-13, 11:31 ]
Ps: Może ktoś z ZTM-u się wypowie, żeby raz na zawsze rozwiać wątpliwośći: do jakiego wieku i jakie domumenty potwierdzają, i czemu kontrolerzy nie kontroluja dzieci.

desert_eag

Post autor: desert_eag » 13 sty 2008, 11:36

rhemek pisze: [...] jaki dokument to potwierdza ( w nowych dowodach nie ma wpisanego dziecka) [...]
Od kiedy szkoły podstawowe zaprzestały wydawania legitymacji szkolnych? Coś mnie ominęło?

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 13 sty 2008, 11:37

desert_eag pisze:
rhemek pisze: [...] jaki dokument to potwierdza ( w nowych dowodach nie ma wpisanego dziecka) [...]
Od kiedy szkoły podstawowe zaprzestały wydawania legitymacji szkolnych? Coś mnie ominęło?
Legitymacje dziecko dostaje po pasowaniu na ucznia, zwykle koniec września I klasy.
Wcześniej nie ma żadnego dokumentu.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 13 sty 2008, 11:46

MeWa pisze:A czy u nas musi być kontrola, żeby ludzie byli uczciwi?
Tak, bo staranna uczciwość jest jeszcze w Polsce cechą debili ("nie kasuj biletu, tu nie sprawdzają"). Dominuje powszechnie aprobowane drobne cwaniactwo z poprzedniej epoki, jako sprzeciw wobec złej władzy.

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 13 sty 2008, 12:06

Wyjaśnijcie mi takie 3 przypadki:

-dziecko kończy 7 lat 1 stycznia , a idzie do szkoły we wrześniu,
-dziecko kończy 7 lat 31 grudnia , chodzi do szkoły od wrzesnia,
-dziecko kończy 7 lat 31 grudnia , ale idzie do szkoły 1 wrzesnia nastepnego roku , ( dzieci z konca roku często tak idą), więc nie jest objęte obowiązkiem szkolnym,

Teraz proszę o jasne interpretacje: które z tych dzieci od kiedy ma płacić za komunikację według tego przepisu.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 13 sty 2008, 12:21

Solaris U10 pisze:A jak wgram na cztery karty (bilet kasuje się po pierwszym przyłożeniu do kasownika) i będę aktywował każdą co 3 miesiące to nie będzie ok?
Jeśli się nie mylę, to odpowiedzią jest ust. 13 rozdziału II Taryfy biletowej:
Uprawnienia do korzystania z usług wymienionych w rozdziale I ust. 4 pkt 7 i 8, ust. 5 pkt 1 i 2 ,ust. 6, ust. 7 pkt 6 i 7, ust. 8 pkt 1 i 2 oraz ust. 9 są kodowane na karcie zbliżeniowej. Uprawnienia te mogą być kodowane na karcie najwcześniej na 30 dni przed pierwszym dniem okresu ważności.
Ergo, nie da się zakodować 4 kontraktów na jednej karcie za jednym zamachem;-)

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 13 sty 2008, 12:27

rhemek pisze: -dziecko kończy 7 lat 31 grudnia , ale idzie do szkoły 1 wrzesnia nastepnego roku , ( dzieci z konca roku często tak idą), więc nie jest objęte obowiązkiem szkolnym,
Chyba odwrotnie. Te z 1 stycznia do szkoły już chodzą od września ubiegłego roku. Po co dziecku zabierać rok życia?
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 13 sty 2008, 12:30

JotPeCet pisze:
rhemek pisze: -dziecko kończy 7 lat 31 grudnia , ale idzie do szkoły 1 wrzesnia nastepnego roku , ( dzieci z konca roku często tak idą), więc nie jest objęte obowiązkiem szkolnym,
Chyba odwrotnie. Te z 1 stycznia do szkoły już chodzą od września ubiegłego roku. Po co dziecku zabierać rok życia?
Widzisz akurat mam syna z 27 grudnia i miał robione badania psychologiczne, czy już nadaje sie do szkoły, bo de facto jest o rok młodszy od innych dzieci. Okazało sie,że często dzieci z grudnia zaczynają naukę rok później.

MarzenkaZTM

Post autor: MarzenkaZTM » 13 sty 2008, 19:54

Słuchajcie ja z innej beczki w kiosku zamiast dobowego normalnego sprzedali mi dwa ulgowe za 3,70 i moje pytanie czy jak skasuje je oba to tak samo bedzie sie liczyć jak jeden normalny za 7,20zł?
Komunikacja miejska w Józefowie!!!!!!!mam nadzieje ze wkrótce będzie

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 13 sty 2008, 22:17

MarzenkaZTM pisze:Słuchajcie ja z innej beczki w kiosku zamiast dobowego normalnego sprzedali mi dwa ulgowe za 3,70 i moje pytanie czy jak skasuje je oba to tak samo bedzie sie liczyć jak jeden normalny za 7,20zł?
Tak, można.

Z taryfy:
"Dwa bilety ulgowe na okaziciela upoważniają do przejazdu jednej osoby nie posiadającej uprawnień do przejazdu ulgowego."
"Pasażer może dowolnie łączyć nominały biletów jednorazowych, dobowych, trzydniowych, tygodniowych w ramach jednego rodzaju biletów, by uzyskać obowiązującą opłatę za przejazd.
Dowodem dokonania opłaty jest legitymowanie się skasowanymi biletami o łącznej wartości nie niższej niż wymagana w taryfie."
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Zablokowany