Ciekawe, czy za to dostaniesz kilka punktów, czy admini udadzą ,że nic nie widzą....JacekM pisze:o rety, nie dość że ma syna kurdupla to jeszcze złodziejaszek![]()
![]()
Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Bilet obowiązuje od obowiązku szkolnego czyli od 1 września kiedy dziecko idzie do szkołyrhemek pisze:A ponadto syn skończył 7 lat 27 grudnia, a ja przypomniałem sobie,że właściwie powinien mieć juz bilet podczas piątkowej kontroli. Kontroli podczas której powinien dostac karę za jazde bez biletu . Jutro mu kupuje kartę miejska, tylko dlatego, że właśnie jestem uczciwy. Gdym chciał to wykorzystywać , to nigdy bym o tym nie napisał.
Ps:
Wiem,że mnie nie lubisz, ale nim kogos publicznie nazwiesz złodziejem w internecie, sprawdż , czy masz wystarczające dowod
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec
S.J.Lec
Zauważyli. Post powyżej Twojego o tym świadczy. Użytkownik został takze oficjalnie upomnianiy przez PW. I starczy.rhemek pisze:Ciekawe, czy za to dostaniesz kilka punktów, czy admini udadzą ,że nic nie widzą....
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Nie , w przepisie jest wyrażnie 7 lat, z tego, co przytoczył Fikander.Sindbad pisze:Bilet obowiązuje od obowiązku szkolnego czyli od 1 września kiedy dziecko idzie do szkołyrhemek pisze:A ponadto syn skończył 7 lat 27 grudnia, a ja przypomniałem sobie,że właściwie powinien mieć juz bilet podczas piątkowej kontroli. Kontroli podczas której powinien dostac karę za jazde bez biletu . Jutro mu kupuje kartę miejska, tylko dlatego, że właśnie jestem uczciwy. Gdym chciał to wykorzystywać , to nigdy bym o tym nie napisał.
Ps:
Wiem,że mnie nie lubisz, ale nim kogos publicznie nazwiesz złodziejem w internecie, sprawdż , czy masz wystarczające dowod
Nieprawda.
Obowiązkiem szkolnym dzieci są obejmowane nie z dniem ukończenia 7. roku życia, ale z dniem 1.09 w roku, w którym dziecko 7. rok życia kończy. Jak rozumiem w twoim przypadku był to dzień 01.09.207.Uprawnienia niektórych osób do ulg za przewozy środkami lokalnego transportu zbiorowego w m.st. Warszawie oraz sposób dokumentowania tych uprawnień pisze: 1. Do bezpłatnych przejazdów środkami lokalnego transportu zbiorowego w m.st. Warszawie uprawnieni są:
(...)
4. dzieci do czasu objęcia obowiązkiem szkolnym,
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
No to zapraszam na Senatorską. Tam stwierdzili,że przyjętą data graniczną są siódme urodziny, ( ale podobno nie zawsze) ,z tym,że jak pisałem nie mogli dojśc do porozumienia , jaki dokument to potwierdza ( w nowych dowodach nie ma wpisanego dziecka), stanęło właśnie na tym ustnym oświadczeniu rodzica.pawcio pisze:Nieprawda.
Obowiązkiem szkolnym dzieci są obejmowane nie z dniem ukończenia 7. roku życia, ale z dniem 1.09 w roku, w którym dziecko 7. rok życia kończy. Jak rozumiem w twoim przypadku był to dzień 01.09.207.Uprawnienia niektórych osób do ulg za przewozy środkami lokalnego transportu zbiorowego w m.st. Warszawie oraz sposób dokumentowania tych uprawnień pisze: 1. Do bezpłatnych przejazdów środkami lokalnego transportu zbiorowego w m.st. Warszawie uprawnieni są:
(...)
4. dzieci do czasu objęcia obowiązkiem szkolnym,
[ Dodano: 2008-01-13, 11:31 ]
Ps: Może ktoś z ZTM-u się wypowie, żeby raz na zawsze rozwiać wątpliwośći: do jakiego wieku i jakie domumenty potwierdzają, i czemu kontrolerzy nie kontroluja dzieci.
-
desert_eag
Legitymacje dziecko dostaje po pasowaniu na ucznia, zwykle koniec września I klasy.desert_eag pisze:Od kiedy szkoły podstawowe zaprzestały wydawania legitymacji szkolnych? Coś mnie ominęło?rhemek pisze: [...] jaki dokument to potwierdza ( w nowych dowodach nie ma wpisanego dziecka) [...]
Wcześniej nie ma żadnego dokumentu.
Wyjaśnijcie mi takie 3 przypadki:
-dziecko kończy 7 lat 1 stycznia , a idzie do szkoły we wrześniu,
-dziecko kończy 7 lat 31 grudnia , chodzi do szkoły od wrzesnia,
-dziecko kończy 7 lat 31 grudnia , ale idzie do szkoły 1 wrzesnia nastepnego roku , ( dzieci z konca roku często tak idą), więc nie jest objęte obowiązkiem szkolnym,
Teraz proszę o jasne interpretacje: które z tych dzieci od kiedy ma płacić za komunikację według tego przepisu.
-dziecko kończy 7 lat 1 stycznia , a idzie do szkoły we wrześniu,
-dziecko kończy 7 lat 31 grudnia , chodzi do szkoły od wrzesnia,
-dziecko kończy 7 lat 31 grudnia , ale idzie do szkoły 1 wrzesnia nastepnego roku , ( dzieci z konca roku często tak idą), więc nie jest objęte obowiązkiem szkolnym,
Teraz proszę o jasne interpretacje: które z tych dzieci od kiedy ma płacić za komunikację według tego przepisu.
Jeśli się nie mylę, to odpowiedzią jest ust. 13 rozdziału II Taryfy biletowej:Solaris U10 pisze:A jak wgram na cztery karty (bilet kasuje się po pierwszym przyłożeniu do kasownika) i będę aktywował każdą co 3 miesiące to nie będzie ok?
Ergo, nie da się zakodować 4 kontraktów na jednej karcie za jednym zamachem;-)Uprawnienia do korzystania z usług wymienionych w rozdziale I ust. 4 pkt 7 i 8, ust. 5 pkt 1 i 2 ,ust. 6, ust. 7 pkt 6 i 7, ust. 8 pkt 1 i 2 oraz ust. 9 są kodowane na karcie zbliżeniowej. Uprawnienia te mogą być kodowane na karcie najwcześniej na 30 dni przed pierwszym dniem okresu ważności.
Chyba odwrotnie. Te z 1 stycznia do szkoły już chodzą od września ubiegłego roku. Po co dziecku zabierać rok życia?rhemek pisze: -dziecko kończy 7 lat 31 grudnia , ale idzie do szkoły 1 wrzesnia nastepnego roku , ( dzieci z konca roku często tak idą), więc nie jest objęte obowiązkiem szkolnym,
Polityka złym doradcą w pracy!
Widzisz akurat mam syna z 27 grudnia i miał robione badania psychologiczne, czy już nadaje sie do szkoły, bo de facto jest o rok młodszy od innych dzieci. Okazało sie,że często dzieci z grudnia zaczynają naukę rok później.JotPeCet pisze:Chyba odwrotnie. Te z 1 stycznia do szkoły już chodzą od września ubiegłego roku. Po co dziecku zabierać rok życia?rhemek pisze: -dziecko kończy 7 lat 31 grudnia , ale idzie do szkoły 1 wrzesnia nastepnego roku , ( dzieci z konca roku często tak idą), więc nie jest objęte obowiązkiem szkolnym,
-
MarzenkaZTM
- MeWa
- Cukiereczek
Tak, można.MarzenkaZTM pisze:Słuchajcie ja z innej beczki w kiosku zamiast dobowego normalnego sprzedali mi dwa ulgowe za 3,70 i moje pytanie czy jak skasuje je oba to tak samo bedzie sie liczyć jak jeden normalny za 7,20zł?
Z taryfy:
"Dwa bilety ulgowe na okaziciela upoważniają do przejazdu jednej osoby nie posiadającej uprawnień do przejazdu ulgowego."
"Pasażer może dowolnie łączyć nominały biletów jednorazowych, dobowych, trzydniowych, tygodniowych w ramach jednego rodzaju biletów, by uzyskać obowiązującą opłatę za przejazd.
Dowodem dokonania opłaty jest legitymowanie się skasowanymi biletami o łącznej wartości nie niższej niż wymagana w taryfie."
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]