O Kolejach Mazowieckich - KM

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 22 sty 2008, 17:20

Ton waszych wypowiedzi na temat prezencji taboru /użytkowników/ KM jest mi dziwnie znajomy. Mój znajomy Austriako-Polak z Wiednia podobnie psioczył na wiedeńskie s-bahny nazywając je Balkan Electric Train/ dotyczy to ery przed ezt TALENT/.
Do naturalistycznego opisu Chistego brakuje bukietów rzygowin i obezwładniającego smrodu meneli podążających pociągami do warszawskich noclegowni , dworców , altanek na działkach , kanałów ciepłowniczych.
Idiokracja nas otacza

chiste

Post autor: chiste » 22 sty 2008, 17:21

Kolego Premo!
Jak zwykle... Widzę, że umiesz chwycić wątku, a jego istota jest w tym starym ludowym przysłowiu o koniu.
Nieważne, czy na plakacie będzie dwoje dzieci, kot, goła babka czy wędkarz spod Grójca. Nieważne, że akurat pociągi z Minia, Otwonia czy Wołka mają silna konkurencję autobusową. Wazne jest, że firma fałszywie kreuje swój wizerunek i próbuje mi wmówić, że jest fajnie. Dodatkowo ma nadzieję, że przyciągnie ludzi jeżdżących u konkurencji czy samochodem. Z takim podejściem do klienta to może sobie co najwyżej mieć nadzieję na spory deficyt przychodów.
Co mnie obchodzi myjnia w Sochaczewie i młotkowy w Tłuszczu? Ja chciałbym jechać w przyzwoitych warunkach, a przewoźnik ma mnie ciągle gdzieś. Proste.

BTW. Widział ktoś choć jeden z tych parkingów P&R szumnie od roku zapowiadanych przez Koleje Mazowieckie?

[ Dodano: 2008-01-22, 17:30 ]
a/p TALENT pisze:Do naturalistycznego opisu Chistego...
Drogi Kolego a/p TALENT!

Zapewniwm kolegę, że gdybym chciał zamieścić tu naturalistyczny opis moich doświadczeń z podrózy codziennych na linii Warszawa-Otwock, to kolega MeWa nie dawałby rady machac nożyczkami.
Napisałem tylko, jak wyglądała moja dzisiejsza podróż do pracy.

Mam też propozycję nowego hasła reklamowego dla KM:
Warszawa - Otwock

1938 r. - 42 minuty.
2008 r. - 49 minut.
Wagen fahr!

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 22 sty 2008, 17:33

chiste pisze:Wazne jest, że firma fałszywie kreuje swój wizerunek i próbuje mi wmówić, że jest fajnie
KM ma wciąż wiele wad. Czystość jest piętą achillesową. O ile ta wewnątrz się znacząco poprawiła. Na zewnątrz jest jak widać. Póki nie będzie myjni w pozostałych zakładach to jednostki czyste nie będą.

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 22 sty 2008, 17:39

Można krótko podsumować - Wart Pac pałaca /na szynach/.
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 22 sty 2008, 17:42

A jak ktoś się jeszcze będzie czepiał mojego wiszenia to zgłoszę go KMom. Akurat szukają studentów na kolejną edycję "wisielca"

chiste

Post autor: chiste » 22 sty 2008, 17:47

Premo pisze:Czystość jest piętą achillesową.
Dobra, jest piętą achillesową podobnie jak punktualność, wygoda, awarie taboru, bezpieczeństwo podróżnych czy zintegrowany bilet. To najbardziej oczywiste wymagania pasażerów i jakoś te pięty achillesowe niedługo dadzą nam stonogę. Powstał KM - spoko. Minął rok - trochę się zmieniło na lepsze. Minął drugi rok - wraca syf. Mija trzeci - a zapowiedzi usprawnień, ktore miały się pojawić w drugim roku, są dalej tylko na papierze.

Dlatego ta parafraza "Lokomotywy" Tuwima jest aktualna:

Stoi na stacji lokomotywa,
Stara, zepsuta i brud z niej spływa!
To kawał grzyba!

Stoi i jęczy, stęka i rzęzi,
A spod jej kół wystają gałęzi
Uch - jak gorąco!
Puff - jak gorąco!
Uff - jak gorąco!

Wagonów do niej nie doczepiali
Żeby w niej ludzie na stopniach stali,
I pełno „ludzi” w każdym wagonie,
A w jednym krowy, a w drugim konie,
A w trzecim siedzą same grubasy,
Siedzą i jedzą tłuste kiełbasy,
A czwarty wagon pełen pijaków,
A w piątym stoi banda szczeniaków,
W podłodze dziura - o! jaka wielka!
Pod każdym kołem żelazna belka!
W siódmym kolejarz pali fajranty,
W ósmym złodziej wyciąga Ci fanty,
W dziewiątym - same tuczone świnie,
W dziesiątym - kufry, paki i skrzynie,
Lecz tych wagonów wcale tam nie ma,
Sam nie wiem, czy to reklama KM-a?

Lecz choćby przyszło tysiąc skarg na nich
I każda groziła solidnym laniem,
I każdy nie wiem jak się wytężał,
To nie da rady, taki to ciężar.

Nagle - gwizd!
Nagle - świst!
W mordę - buch!
Pięści - w ruch!

Najpierw - powoli - jak żółw - ociężale,
Potem już ostro tłuką wandale,
Szarpią hamulce i ciągną z mozołem,
I kręci się, kręci się koleś za kolem,
I biegu przyspiesza, i gna coraz prędzej,
I dudni, i stuka, łomoce i pędzi,
A dokąd? A dokąd? A dokąd? Na wprost!
Do kibla, na stację, przez przedział, przez most,
Przez góry, przez tunel, przez pola, przez gać,
I spieszy się, spieszy, by zdążyć Ci wlać,
Do taktu turkoce by dotrzeć do brudu:
Łu bu du, łu bu du, łu bu du, łu bu du.
Gładko tak, lekko tak wali Cię w twarz,
Jak gdyby chciał dostać Twój „hajs” oraz „kasz”,
Nie ciężki goryl, zziajany, zdyszany,
Lecz fraszka, igraszka, skład porcelany.

A skądże to, jakże to, czemu tak gna?
A co to to, co to to, kto to tak pcha,
Że pędzi, że wali, że bije mnie w ryj?
Że trzyma w swych łapach ten do palanta kij,
Renoma, co bilet sprawdza co stacja,
A moja bez stempla legitymacja
I gnają, i pchają, i pociąg się toczy,
Kamer tu nie ma, są przecież oczy
„Zubrzycki Ochrona”, co puka, i stuka to:
Tak to to, tak to to, tak to to, tak to to!...
Wagen fahr!

Andrzej

Post autor: Andrzej » 22 sty 2008, 17:55

mariow pisze:Taka kampania jest potrzebna i na pewno KM zaczynają sie zachowywac jak normalna społka (...)
Na nowoczesne kampanie marketingowe mogą sobie pozwolić normalne nowoczesne spółki, firmy.
A zachwalająca kampania Kolei Mazowieckich, firmy rodem z PRL-u, która mówi jak dobrze jest, gdy jest tak źle, jest żałosna i niesmaczna nawet.

Andrzej, 22 lata, student. Kupię samochód, ale niekoniecznie, by wysiadać z niego pod najbliższą stacją. Dziekuję wam za to drogie Koleje.
A z tą akcją promocyjną, to odwaliliście kawał dobrej roboty. Tradycyjnie, machnijcie sobie jakieś premie, tak po 100 tys. na łebka.
R1+R2
R3+R7
R8+R9

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 22 sty 2008, 17:58

chiste pisze:awarie taboru
Czego ty chcesz od tego złomu w którym zastosowano technologię z lat 30?
chiste pisze:wygoda
Plastiki przecież są wymontowywane. Póki co one powodowały największy dyskomfort.
chiste pisze:punktualność
A której spółki pociągi się nie spóźniają?
chiste pisze:bezpieczeństwo podróżnych
Masz rację. Niby jest ochrona ale jakby jej nie było. Kamery są lecz one tak jak wszędzie służą tylko udokumentowaniu przestępstwa.

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 22 sty 2008, 18:02

KM zablokowało "ścianę płaczu" na swojej stronie - wiersze i komentarze zawędrowały do wawkomu.
Idiokracja nas otacza

metron

Post autor: metron » 22 sty 2008, 23:35

mariow pisze:Taka kampania jest potrzebna i na pewno KM zaczynają sie zachowywac jak normalna społka wolnorynkowa. Wspołczesnie nie sprzedaje sie przeciez produktu tylko wyobrazenie o nim - jednak musi cos za tym isc - nie mozna mowic że chce sie zdobywac kierowców wsród których jest masa białych kołnierzyków a jednoczesnie oferować im podrózy tym czym dysponują KMy obecnie czyli starymi, jedynie odnowionymi, warczacymi i masakrycznie zatłoczonymi składami.
Jak zapytalem mojego kolege , rowniez z Ursusa, czemu nie przerzuci sie na pociag to powiedział że chyba na głowe upadłem jak on bedzie sie pchał rano do zdezelowanego i wypchanego ludzmi pociagu - to juz woli postac w korkach ale miec jako taki komfort dojechania do pracy.

Jestem w stanie przełknąć stare jedynie odnowione EZT pod jednym warunkiem, niech KM nie uprawiają propagandy sukcesu przy każdej możliwej okazji. Z jednej strony KM chwalą się ile to jednostek zmodernizowano, ile jeszcze będzie zmodernizowanych,z drugiej zaś strony pasażer po wejsciu do tych pociągów widzi syf,brud,odłażącą farbę,odpadające listwy i rdzę
Z jednej zaś strony próbuje pozyskać się nowych pasażerów, z drugiej zaś strony publicznie oświadcza się że nie ma żadnej możliwości przewozu w godnych warunkach obecnych klientów
Od niemal początku powstania KM angażują się w różnego rodzaju akcje promocyjne. A to z teatrem Roma,a to wynajmują pociągi dla WOŚP, nawet bezpłatny przewóz psa i roweru na wiosnę to coroczne plakaty i ogłoszenia. Dlaczego wzorem ZTM nie zrobiono bezpłatnego przewozu roweru jak w autobusach czy tramwajach, chyba tylko po to aby corocznie pochwalić się jak to ułatwienia wprowadza się dla klienta
Czarę goryczy przelała jednak akcja Kolej jest fajna, g...o a nie fajna. Dla kogo skierowana jest ta akcja skoro wiadomo że nie można przewieźć dodatkowych pasażerów
Wynajęcie bilbordów w centrum Warszawy jest chyba kosztowne, na to pieniądze się znajdują, jak i wpłata za udział w konkursie firma Mazowsza ponad 10 tyś zł a brakuje pieniędzy na umycie zasyfiałych jednostek
Po drugie nie miałbym pretensji gdyby KM przyznały się uczciwie:tak mamy problemy a nie za wszelką cenę próbują udowadniać że przejecie przez samorządy przewozów osobowych to strzał w 10. Widocznie wpompowywanie coraz większych dotacji nie jest lekarstwem na to aby warunki dla klientów zdecydowanie się poprawiły

przewoz

Post autor: przewoz » 23 sty 2008, 12:26

chiste pisze:Mam też propozycję nowego hasła reklamowego dla KM:

Warszawa - Otwock

1938 r. - 42 minuty.
2008 r. - 49 minut.
To raczej reklama PLK. KM wiele do prędkości szlakowych i ograniczeń nie mają, sam wiesz... Po remoncie spodziewaliśmy się obniżenia czasu jazdy o 4-5 minut. Jest o 2-3. Czemu? Bo pomiędzy Falenicą a Otwockiem mamy +2 minuty....

Po drugie - rzuć jakimś linkiem do historycznego rozkładu, bo nie mogę odszukać. Swoją drogą - Warszawy Śródmieścia w 1938 nie było ;)

chiste

Post autor: chiste » 23 sty 2008, 13:02

przewoz pisze: To raczej reklama PLK. KM wiele do prędkości szlakowych i ograniczeń nie mają, sam wiesz... Po remoncie spodziewaliśmy się obniżenia czasu jazdy o 4-5 minut. Jest o 2-3. Czemu? Bo pomiędzy Falenicą a Otwockiem mamy +2 minuty....

Po drugie - rzuć jakimś linkiem do historycznego rozkładu, bo nie mogę odszukać. Swoją drogą - Warszawy Śródmieścia w 1938 nie było ;)
No i co z tego, ze nie było Śródmiescia? Nie było też Ochoty, Powisla, Stadionu, Olszynki i Gocławka. Co z tego? Mineło sporo czasu, świat poszedł do przodu. Są na świecie pociągi z lepszym przyspieszeniem.

Odnośnie do PLK - chłopie, Ty to wiesz, Premo to wie, ja też to wiem, ale pasażera wiąże umowa z przewoźnikiem i nie obchodzi go PKP PLK S.A., Zakład Naprawy Inrastruktury czy Związek Zawodowy Maszynistów. Pasażer ma obowiązek zapłacić za przejazd i stosować się do regulaminu przewozów. To, jak funcjonuje organizacja przewozów, kto, komu, ile w rozliczeniach między spółkami kolejowymi płaci, gdzie będzie remont lub ograniczenie prędkości, powinno być sprawą gorączkowych zabiegów przewoźnika mającego na względzie zadowolenie klienta. Jeżeli William Clinton powiesił sobie w gabinecie owalnym tabliczkę z napisem "Gospodarka, głupcze!", to udziałowcy, zarząd i pracownicy Kolei Mazowieckich powinni zamiast kalendarza z napisem "Kolej jest fajna!" powiesić sobie nekrolog z napisem "Pasażer, głupcze!".

Link do rozkładu
Wagen fahr!

przewoz

Post autor: przewoz » 23 sty 2008, 15:13

chiste pisze:Są na świecie pociągi z lepszym przyspieszeniem.
Kiedy świat je miał, nas zalała fala długowiecznych enek i nic na to nie poradzimy, bo co też wszyscy wiedzą - pociągów na półkach się nie kupi. tym bardziej dwustu na raz.

Dalej będę się upierał, że to reklama PLK. To, że klienta mało to obchodzi - to oczywiście zgoda. Ale podobnie jest w tramwajach czy autobusach. Możemy sobie psioczyć, że autobus rusza z pętli 15 minut po czasie, ale korków nie zlikwidujesz narzekając na ZDM. Nie ma co zwalać winy za czas przejazdu na KMy. Nawet z pojazdami z a=1,2m/s^2 ten czas nie zmaleje tak, jak niektórzy by chcieli.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 23 sty 2008, 15:27

chiste pisze:y to wiesz, Premo to wie, ja też to wiem, ale pasażera wiąże umowa z przewoźnikiem i nie obchodzi go PKP PLK S.A., Zakład Naprawy Inrastruktury czy Związek Zawodowy Maszynistów.
Pasażera g.. to obchodzi a KM nic nie może zrobić.

chiste

Post autor: chiste » 23 sty 2008, 15:46

Premo pisze:a KM nic nie może zrobić
Czyli, kolej jest fajna (-o<
Wagen fahr!

ODPOWIEDZ