Autobusy 15m

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Filip7370

Post autor: Filip7370 » 26 sty 2008, 11:40

Ja słyszałem że na stalowej dla wielu większym przekleństwem od lewara jest dostać Solarkę U15, długa, szeroka, mułowata, a obsługa przystanku trwa godzinami
Otóż naszła mnie dziwna konkluzja. Na dzisiejszy stan mamy ok 270 wozów o długości 15m i przymiarki są na kasację pierwszych szt. Na horyzoncie nie ma nawet pomysłu na zamówienie kolejnych. W/g mojej teorii tabor 15m jest skazany na wyginięcie, ni to pies ni wydra. Trochę bardziej pakowny od MAXI, ale za niewiele więcej już jest MEGA. Co wy o tym sądzicie i czy po ostatecznej kasacji SU15 za wiele lat i nas wygaśnie ten typ taboru?

EDIT: Korekta tematu
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 :rip:
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 26 sty 2008, 11:46

Filip7370 pisze:Co wy o tym sądzicie i czy po ostatecznej kasacji SU15 za wiele lat i nas wygaśnie ten typ taboru?
A skąd my mamy wiedzieć? Zanim skasujemy ostatniego SU15 to minie naprawdę duuużo czasu, więc chyba takie dywagacje nie mają sensu. 15 są potrzebne - nie w takiej ilości może jak teraz, ale na niektóre linie wskazane.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
slawek4876
Kontakt:

Post autor: slawek4876 » 26 sty 2008, 11:56

No, a co powiecie o byłym autobusiku 1078? Był bardzo zadbany , nic w nim nie tłukło. Po prostu była cisza oprocz pracy silnika, biegi chodziły jak sie dbało lzej niz w Polonezie :grin:

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 26 sty 2008, 12:07

Filip7370 pisze:
Ja słyszałem że na stalowej dla wielu większym przekleństwem od lewara jest dostać Solarkę U15, długa, szeroka, mułowata, a obsługa przystanku trwa godzinami
Otóż naszła mnie dziwna konkluzja. Na dzisiejszy stan mamy ok 270 wozów o długości 15m i przymiarki są na kasację pierwszych szt. Na horyzoncie nie ma nawet pomysłu na zamówienie kolejnych. W/g mojej teorii tabor 15m jest skazany na wyginięcie, ni to pies ni wydra. Trochę bardziej pakowny od MAXI, ale za niewiele więcej już jest MEGA. Co wy o tym sądzicie i czy po ostatecznej kasacji SU15 za wiele lat i nas wygaśnie ten typ taboru?
Ja powiem krótko, WON Z BUSAMI 15m !!!!! Szczerze powiem, że b. dobrze, że przymiarki są prowadzone do kasacji... ja tam za nimi płakał nie będe.... Niektórze gorzej wyglądają niz 20 letnie Ikarusy.. :D
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

Awatar użytkownika
Filip7370

Post autor: Filip7370 » 26 sty 2008, 12:13

To chyba nie zależy od ich dł. a od jakości utrzymania.
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 :rip:
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 26 sty 2008, 12:13

270 sztuk to nie jest tak mało... poza tym kasować 10-letnie autobusy?

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 26 sty 2008, 12:19

Filip7370 pisze:To chyba nie zależy od ich dł. a od jakości utrzymania.
No włąsnie o tym myśle... przecież spora większość jest w gorszym stanie niż takie lewary przeguby...

[ Dodano: 2008-01-26, 12:20 ]
jasiu pisze:270 sztuk to nie jest tak mało... poza tym kasować 10-letnie autobusy?
Po to, że są w b. złym stanie technicznym???
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

kozioł

Post autor: kozioł » 26 sty 2008, 13:14

Neoplany faktycznie skasować, chyba już lepsze Jelcze(i chyba tańsze w ekspoatacji)
Ogólnie Neoplany są nieudane, popatrzeć na takiego 8919, a na 69xx to nie ma porównania. No i "dbałość" Kleszczowej o te wozy też przyczyniła się do takiego stanu
W jednym zamiast listew na końcu były kawałki blachy od jakiegoś ikara (-o<
Ale od solarków łapy precz! One są jeszcze w dobrym stanie, nie licząc paru małych pożarów. Więcej dbałości poprosimy :idea:
Licząc Veolię mamy koło 300 sztuk.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 sty 2008, 13:18

Filip7370 pisze:[. Trochę bardziej pakowny od MAXI, ale za niewiele więcej już jest MEGA.
Akurat 15m to jest MEGA tylko jednoczłonowe :p

Co do meritum - za ile niewiele więcej? W procentach proszę.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 26 sty 2008, 13:30

Po za tym z mojego ogródka to np. takie linie jak 106, czy 121 wręcz są stworzone jak dla mnie na autobusy 15metrowe.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

5556

Post autor: 5556 » 26 sty 2008, 13:40

Faktycznie (solarki nie neoplany bo te drugie są raczej w opłakanym stanie) niektóre są w złym stanie,bo się o nie nie dba.Mułowate aż tak bardzo nie są-to zależy od wozu-mułowaty trafia się i ikarus i man...Błędem była próba zastąpienia nimi wielkopojemnych wozów (więc ilostan może ogólnie za duży). Jednak na niektórych liniach sprawdzają się znakomicie (oczywiście najlepiej tam gdzie nie trzeba manewrować przy skrętach w wąskich uliczkach ;-) )
185 - najlepsza linia w mieście!

dzidek

Post autor: dzidek » 26 sty 2008, 13:52

Odnośnie dbania o Neoplany to za część pasażerską odpowiadają ci co nimi jeżdżą a że społeczeństwo mamy jakie mamy to widać efekt ;)
Kabiny większości Neoplanów są w dobrym stanie (niektórych bardzo dobrym) ale niestety zdarzają się też neoplany o których kabiny właściciele nie dbają.
Poza tym dostać oryginalne części , których brakuje w wielu wozach jest niezykle ciężko. No ale MZA nie interesuje się losem tych wozów. Zastanawiające jest tylko po co powstał serwis Neoplana na R11 jeśli części do tych wozów i tak brakuje.
Jedyny "plus" przerzutów to poprawiony stan techniczy niektórych deskorolek.
Wozy 18 metrowe dobre są w godzinach szczytu a wieczorami się marnują a za to 15 metrowe pojazdy poza szczytem świetnie pasują na większość warszawskich linii.
Jak dla mnie Neoplan jest zdecydowanie wygodniejszy i ładniejszy od takiego np. Jelcza.
Żeby tylko w Neoplanach okna były większe bo latem mamy saunę.
A co do dynamiki to część 69xx jest zdecydowanie lepsza od niejednego nowszego autobusu MZA.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 26 sty 2008, 13:53

dzidek pisze:Jak dla mnie Neoplan jest zdecydowanie wygodniejszy i ładniejszy od takiego np. Jelcza.
Nie ulega wątpliwości.

Dlatego ja bym tak nie skreślał u nas 15metrowców, bo twierdzę, że są linie na które pasują jak ulał. Tylko po prostu na dzień dzisiejszych jest ich trochę za dużo względem np. przegubowców.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 26 sty 2008, 14:00

dzidek pisze:Odnośnie dbania o Neoplany to za część pasażerską odpowiadają ci co nimi jeżdżą a że społeczeństwo mamy jakie mamy to widać efekt
Pomazane siedzenia z tyłu. Czarne od brudu. Każde w innym kolorze. Pocięte uchwyty
Sam autobus staje się "muzyczny" bo podczas postoju wszystko trzeszczy.
Najłatwiej mówić, że wszystko wina pasażerów lecz MZA nic nie robi by naprawić skutki ich zachowań

dzidek

Post autor: dzidek » 26 sty 2008, 14:06

Premo pisze:
dzidek pisze:Odnośnie dbania o Neoplany to za część pasażerską odpowiadają ci co nimi jeżdżą a że społeczeństwo mamy jakie mamy to widać efekt
Pomazane siedzenia z tyłu. Czarne od brudu. Każde w innym kolorze. Pocięte uchwyty
Sam autobus staje się "muzyczny" bo podczas postoju wszystko trzeszczy.
Najłatwiej mówić, że wszystko wina pasażerów lecz MZA nic nie robi by naprawić skutki ich zachowań
buahahahaha akurat to jest problem wszystkich wozów! Myślisz, że w MANach jest inaczej ? Wszystkie Solarisy od tych najkrótszych po te najdłuższe a także inne wozy z wyjątkiem Ikarusów mają ten sam problem z siedzeniami a tu rozmawiamy chyba o 15 metrowych wozach?
W Europejskich krajach czyści się siedzenia ale nie u nas.

ODPOWIEDZ