Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Przebudowa i przygotowanie ulic pod linie mikrobusowe

Moderator: Wiliam

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 05 lut 2008, 23:18

Jak wspomnial w innym temacie Bastian, linie mikrobusowe bedą przybywały stopniowo, w miare przygotowania ulic, dla mozliwosci poruszania sie taboru.
Co do lini 202, to raczej problemu niema (linia obsłuzy rejony, objete juz obsługą), stad tak wielkie zdziwienie, co do przebiegu jej trasy (faktycznie porazka).
Co do lini 201, nie wypowiadam sie, gdyz zupelnie tego rejonu nieznam. =;
W kwesti 204 jesli mozna wtrącić swoje 5 groszy, to dodać moge, ze planowana zawrotka na os.Derby, czyli w rejonie ulicy Skarbka z Gór, może byc problemiasta, ze wzgledu na brak miejsc parkingowych i wielkie prawdopodobieństwo blokowania owej zawrotki, przez kierowców samochodów osobowych.Podobna sytuacja miala kiedys miejsce na ulicy Aluzyjnej.
Nastepny odcinek tej trasy, czyli Juranda ze Spychowa o ktorym wspominałem juz kilkakrotnie wrescie doczeka się KM, upragniony dowóz dla dzieci do szkoły znajdującej sie na tej ulicy. Kilka dni temu robiono pomiary na tej ulicy przy przekletym przez kierowców, jak i mieszkanców pobliskich domów zweżeniu, ktore zapewne na dniach zostanie zlikwidowane i przystosowane, do normalnego ruchu. Być może w okolicy ul. Kamykowa lub Twórcza, zostanie umiejscowiony przystanek?
Skret z Juranda w Ostródzką, bardzo niebezpieczne miejsce, ze wzgledu na brak widocznosci w lewa strone, zasłoniety ogrodzeniem. Znajdujace sie tam lustro nie do konca spelnia swoje zadanie, ze wzgledu na ogromne predkosci, osiagane przez bezmyslnych kierowców.
Jest propozyzja zbudowania tam ronda, które ograniczyło by szybkośc samochodów, jak i poprawiło widocznosc. Ponoc nawet miejscowy Proboszcz wyraził zgode, na przesuniecie o kilka metrów, umiejscowionej tam figurki. Własciciele działek po przeciwnej stronie Ostródzkiej, równiez wyrazili chec odstapienia czesci swoich działek. Jedyna osobą która stoi na przeszkodzie jest właściciel działki, której ogrodzenie zasłania lewa strone Ostródzkiej ](*,)
Drugi wyjazd Juranda/Juranda/Bialołecka, mniej kłopotliwy, nawet dla autobusow 12 metrowych (Bastian pisał, że to niemozliwe, a jednak sie da), wiadomo minibus, bedzie tam idealny.
Sama trasa 204, w sumie dobra, ale pętla PKP Praga, trochę nijaka.
Mozna by tam wyciagnać od Kondratowicza 202, natomiast 204 puścić Kondratowicza, Chodecka,Budowlana, Gilarska, Rolanda, do petli Zacisze. ;-)

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 05 lut 2008, 23:30

Co do lini 201, nie wypowiadam sie, gdyz zupelnie tego rejonu nieznam. =;
Kwestia zdjęcia progów. Tudzież już to zrobili, bądź Soliny będą po nich jeździć ;) Szerokość ulicy jest normalna - zatok nie było ostatnio.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 05 lut 2008, 23:42

Co do przygotowań Wawra do uruchomienia komunikacji minibusowej to na razie cisza.
Wysłałem info do urzędu dzielnicy , jak również do "informatora Wawra" żeby coś napisali na ten temat. Jak coś się dowiem to napiszę tutaj.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 lut 2008, 9:57

jacek pisze:planowana zawrotka na os.Derby, czyli w rejonie ulicy Skarbka z Gór, może byc problemiasta, ze wzgledu na brak miejsc parkingowych i wielkie prawdopodobieństwo blokowania owej zawrotki, przez kierowców samochodów osobowych.
Dzielnica (lub zarządca osiedla, nie pamiętam) się zobowiązała do stałego pilnowania tam porządku, by ruch nie był blokowany.
jacek pisze:Drugi wyjazd Juranda/Juranda/Bialołecka, mniej kłopotliwy, nawet dla autobusow 12 metrowych (Bastian pisał, że to niemozliwe, a jednak sie da)
Problem nie tyle z wyjazdem, co wjazdem - wtedy łuk jest ciaśniejszy.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 06 lut 2008, 16:14

Bastian pisze:Dzielnica (lub zarządca osiedla, nie pamiętam) się zobowiązała do stałego pilnowania tam porządku, by ruch nie był blokowany.
Ciekawe na jak długo to poskutkuje, zwłaszcza po wybudowaniu kolejnych bloków, czyli kolejne kilkadziesiat, lub wiecej samochodów :neutral:
Bastian pisze:Problem nie tyle z wyjazdem, co wjazdem - wtedy łuk jest ciaśniejszy.
Dokladnie tak, ale mozna sie zlamac, najwiekszy problem to nierefolmowalni inni uzytkownicy drogi, którzy sa nie obliczalnie i nie mozna przewidziec co zrobia, gdy zobaczą autobus próbujący skrecić :-k

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 07 lut 2008, 21:04

Rozmieszczenie przystanków na planowanej trasie linii mikrobusowej 201 KOŁO - NOWE BEMOWO:
-> Piastów Śląskich w stronę Koła na ulicy o tej samej nazwie, za wylotem ul. Oławskiej (żdziebko daleko od wszystkich innych przystanków); z powrotem przystanek na Powstańców Śląskich, razem z innymi liniami
-> Osmańczyka (wszyskie nazwy wymyślałem sam) w rejonie krzyżówki Osmańczyka x Piastów Śląskich
-> (bez nazwy - nie mam pomysłu) mniej więcej pośrodku ul. Osmańczyka
-> Fort Bema w rejonie krzyżówki ulic Bez Nazwy x Obrońców Tobruku
-> Os. Leśne przy odejściu bocznej drogi dojazdowej do osiedla
Potem kolejne przystanki już na Kole.

Wszystkie projektowane przystanki nie będą miały zatoczek, oznaczone będą linią łamaną na jezdni. Projekt przewiduje jedynie małe prace tj. ułożenie chodników przy przystankach (jedynie w przypadku przystanku bez nazwy w stronę Nowego Bemowa będą to betonowe płyty, podobne do typowych tymczasowych przystanków w standardzie ZTMowskim), wyznaczenie kilku przejść dla pieszych, pondato w rejonie ul. Osmańczyka skrócenie zatoczki parkingowej oraz postawienie paru słupków uniemożliwiających parkowanie.

Co ciekawe przetarg na wykonanie tych prac zakłada złożenie ofert 27 lutego 2008, na wykonanie prac zwycięzca ma 30 dni. Zatem czy data uruchomienia linii jest aby na pewno aktualna? Czy też będzie po prostu przez pewien czas tymczasowa organizacja ruchu?

W załączniku mapka na modłę ZTMowską.

Na podstawie projektu wykonawczego przystanków oraz projektu organizacji ruchu, oba pod adresem
http://www.test.bemowo.waw.pl/bemowo/po ... true&id=91
Załączniki
mapa_201.jpg
mpaka przystanków linii 201
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 lut 2008, 22:19

Siecool pisze: -> (bez nazwy - nie mam pomysłu) mniej więcej pośrodku ul. Osmańczyka
Najprawdopodobniej OS. OLSZYNY.

Ciekawy ten Fort Bema, na to nie wpadliśmy. Ale czy jest od tego przystanku dostęp do fortu? Bo jeśli go tylko widać (a wejście, mam wrażenie, jest z drugiej strony), to nie bardzo może być taka nazwa, aby nie dezinformowała :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 07 lut 2008, 22:21

Moim zdaniem dobrą nazwą dla tego zespołu byłaby np. "OSiR BEMOWO" albo "HALA SPORTOWA BEMOWO" :-k
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 lut 2008, 22:33

R-11 Kleszczowa pisze:"HALA SPORTOWA BEMOWO" :-k
Jest taka propozycja.

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 07 lut 2008, 22:37

Bastian pisze:Najprawdopodobniej OS. OLSZYNY.
Fakt, zapomniałem, że to się tak nazywa w ogóle.
Bastian pisze:Ciekawy ten Fort Bema, na to nie wpadliśmy. Ale czy jest od tego przystanku dostęp do fortu? Bo jeśli go tylko widać (a wejście, mam wrażenie, jest z drugiej strony), to nie bardzo może być taka nazwa, aby nie dezinformowała :-k
Musiałbym sprawdzić, ale wydaje mi się, że powinno coś być, inna sprawa czy byłoby to w całości legalne wejście (tam jest siakiś płot dookoła, chyba rozwalony był :P). Jutro spojrzę z ciekawości.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 lut 2008, 23:01

Czy przystanek PIASTÓW ŚLĄSKICH w stronę Koła musi być tak daleko od skrzyżowania?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 lut 2008, 23:17

Weź pod uwagę, że masz do czynienia z propozycjami Siecoola. Ja w tej chwili nie wiem, jakie precyzyjnie lokalizacje ustalono - czy rzeczywiście w stu procentach pokrywają się z wstępnym projektem.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 lut 2008, 23:22

Pytałem Siecoola ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 07 lut 2008, 23:26

W 100% pokrywają się, spójrzcie na arkusz 1 projektu wykonawczego przystanków. W ogóle wszystkie przystanki zaznaczałem zgodnie z projektem, tzn. położenie względem skrzyżowan, łuków drogi itp. M.in. dlatego zaznaczałem poszczególne przystanki, a nie zespoły przystankowe.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 lut 2008, 23:31

A no to ok. Tym niemniej takich szczegółów, jak z zapytania Glona, nie znam.

ODPOWIEDZ