Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Wspólny bilet ZTM/KM/WKD/PR

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 08 lut 2008, 16:50

Masz jakieś propozycje rozwiązania tego problemu? Kasowniki na razie odpadają.

chiste

Post autor: chiste » 10 lut 2008, 1:16

Ale jakiego problemu? Prawnego czy technicznego?

Jedno i drugie było już wałkowane w tym wątku.
Rozwiązanie problemu prawnego polega na uwzglednieniu warszawskiech biletów kodowanych na karcie w taryfie przewoźników kolejowych oraz zmianie instrukcji uzytkowania WKM polegajacej na dodaniu mozliwości aktywowania karty także w inny sposób niż w kasowniku lub bramce metra (nic tam nie ma o aktywowaniu w kasie kolejowej albo w terminalu u kierownika pociągu).

Problem techniczny rozwiazują urzadzenia do aktywowania karty - czy to będa terminale u kierpociów czy kasowniki w pociagach czy bramki na stacjach - wybór nalezy do przewoźnika. Nie może być natomiast tak, że pasażer jest pozbawiony możliwosci nadania biletowi cech ważności. Wyposażenie stacji lub pociagow w kasowniki to obowiązek przewoźnika, z którego nie moze sie on wymigać. To jest część obsługi pasażera, więc równie dobrze jak z braku kasy na kasowniki może się kolej tłumaczyć brakiem kasy na szklenie wybitych okien; takie tłumaczenie się w żaden sposób przewoźnika nie usprawiedliwia.
Wagen fahr!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 lut 2008, 1:18

Tylko porównaj koszty zakupu i montażu kasowników i że tego nie robi się z dnia na dzień...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

chiste

Post autor: chiste » 10 lut 2008, 1:25

Od kiedy obowiazuje wspolny bilet w pociagach KM i WKD? Czy znalazły się z dnia na dzień pieniądze na zakup urzadzeń umożliwiających kontrole WKM w pociągach? Czy był jakis okres przygotowujacy wprowadzenie karty w pociągach? Jesli tak, to dlaczego przewoźnik zadbał przede wszystkim o swój interes, kształtując skrajnie niekorzystnie sytuację pasażera? I gdzie jest to prokonsumenckie myślenie na kolei?

Nie, kolego MeWa. Jesli przewoźnik jest profesjonalistą, to powinien był przewidzieć taką mozliwośc i zainstalować odpowiednie urzadzenia z dnia na dzień. Jeżeli nie robi tego po ponad roku od wprowadzenia WKM do pociagów, to jest zwyczajnie nieuczciwy albo głupi. Tertium non datur.
Wagen fahr!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 lut 2008, 1:28

Hm, SKM dostaje za wozkilometr mniej od KM, a jednak mu się instalować kasowniki opłacało...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 lut 2008, 1:59

Mówimy o WKD, która była w rozkroku i która na złożach złota nie śpi. Naturalne jest, że przewoźnik dba o siebie, bo wprowadzenie wspólnego biletu oznacza spadek dochodów własnych z tytułu sprzedaży biletów. Montaż kasowników powinien być uzgodniony z ZTM, a nie być samowolką przewoźnika. I o ZTM-ie, jako stronie, zapominać nie można. Porównywanie do SKM, której uruchomienie było spowodowane politycznymi przesłankami i której opłacało się za darmo jeździć, nie jest trafione (no i która ma pociągów, ile ma). Instalacja kasowników w pociągach powinna być przeprowadzona tylko wraz z wprowadzeniem kompatybilnych systemów taryfy elektronicznej u KM/WKD, przygotowanie takiego systemu trwa. W innym razie byłoby to marnotrawstwem pieniędzy.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 lut 2008, 8:04

Rzeczywiście ciężko porównać koszty WKD z SKM, racja.

Natomiast co do "opłacania się jeździć za darmo" - SKM, z tego co wiem, nie siedzi na permanentnym minusie, więc straty z tych jazd promocyjnych, jeśli w ogóle takie były, już odrobiła, a nawet jeśli nie, systuacja jest obecnie taka - KM ma zamortyzowane jednostki i bierze 11 PLN/wagonokilometr, SKM bierze 10PLN, a w tym jest przecież także amortyzacja plus ew. odsetki plus ew. odrobienie strat o których mówiliśmy wcześniej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 10 lut 2008, 14:12

inż. Glonojad pisze:Hm, SKM dostaje za wozkilometr mniej od KM, a jednak mu się instalować kasowniki opłacało...

SKM? A z tego co ja pamietam to zaczął je montować na dworcach i przystankach osobowych ZTM po rozszerzeniu oferty wspólnego biletu, tzn od kiedy w pociągach KM zaczeły obowiazywać bilety okresowe - kartkowe a nie tylko karta miejska.
A w swoich pociagach SKM łaski nie robiło instalując kasowniki - to był psi obowiazek SKM
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 10 lut 2008, 15:27

KM problem WKM rozwiązało. Każdy kierownik ma obowiązek noszenia ze sobą terminala. Jak nie używa go podczas kontroli to nie znaczy że nie ma go przy sobie

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 10 lut 2008, 15:51

Premo pisze:KM problem WKM rozwiązało. Każdy kierownik ma obowiązek noszenia ze sobą terminala. Jak nie używa go podczas kontroli to nie znaczy że nie ma go przy sobie
Tylko, ze na WKD nie ma kierpoc. A pomimo bujnej wyobraźni nie wyobrażam sobie, zeby maszyniści WKD mieli sprawdzać każdemu chetnemu czy ma aktywną kartę. Pociag by nie ruszył :D
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 10 lut 2008, 16:06

Kolejna ciekawostka: jeżeli Wołomin będzie chciał mieć wspólny bilet, to przy obecnej ilości pociągów będzie to ich kosztowało 2,5 miliona złotych rocznie. A to podobno i tak tylko cześć tego, czego początkowo domagały się KM.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 10 lut 2008, 18:00

Tylko, ze na WKD nie ma kierpoc. A pomimo bujnej wyobraźni nie wyobrażam sobie, zeby maszyniści WKD mieli sprawdzać każdemu chetnemu czy ma aktywną kartę. Pociag by nie ruszył
Na każdej stacji kasownika zamontować nie można. W pociągach też bo są już kasowniki WKD.

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 10 lut 2008, 19:48

W wiedeńskich S-bahnach nie ma kasowników w pociągach - bilety kasuje się w kasownikach na przystankach.
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 10 lut 2008, 19:51

a/p TALENT pisze:W wiedeńskich S-bahnach nie ma kasowników w pociągach - bilety kasuje się w kasownikach na przystankach.
WKD ma przystanki na świeżym powietrzu. Nie ma kas biletowych i poczekalni. Gdzie zamontować kasownik?

kozioł

Post autor: kozioł » 10 lut 2008, 20:02

Z tymi przystankami WKD to porażka, ale niektóre mają poczekalnie i kasy całe szczęście. W jednej z nich zgubiłem legitymację szkolną :D

ODPOWIEDZ