(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych
Moderator: Wiliam
- Piotrek_2274
23 zabrane z Nowego Bemowa!
Świetnie! Ja poproszę o dostawienie drabinek po bokach tramwajów, bo chyba trzeba będzie wsiadać na dach żeby pojechać gdziekolwiek 13 albo 24 rano! 46 bezsensownie kończy na DT Wola, kiedy mogłoby pojechać na Koło, a 23 zostawić w świętym spokoju. Już kiedyś mieliśmy linię 43 jadącą w relacji Nowe Bemowo - FSO, a teraz tworzy sie to samo połączenie...
Połączenie Bemowa z Bródnem również zostało zlikwidowane, świetnie, lepiej tłuc się zatłoczonym 112. Niech 28 sobie wchodzi zamiast dwójki, ale tym samym trzeba przywrócić 23 na trasie Nowe Bemowo - Bródno. Reszty zmian nie komentuję bo nie mam siły...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ależ 18 jest w obecnej chwili do luftu, akurat jej jako punktu stałego, ze względu na nadpodaż na Puławskiej, traktować nie trzeba.Tm pisze:Zostawić 18 jak jest, dopasować 14, a potem do niej 35, wystarczy.Bastian pisze:Gdyby udało się szybko znaleźć dobre rozwiązanie, to korektę dałoby się zrobić po feriach.
[ Dodano: 2008-02-08, 20:12 ]
ZTM jest zajęty szantażowaniem TW w kwestii topienia grubych milionów w roboty, które powinien robić kto inny, więc nie ma czasu na takie duperele, jak koordynacja. Więc jak Ty nie zrobisz, to nikt nie zrobi.pawcio pisze:Mam zrobić przez weekend rozkłady i Ci je podesłać? Bo nie wiem, w czym jeszcze problem.Bastian pisze:Gdyby udało się szybko znaleźć dobre rozwiązanie, to korektę dałoby się zrobić po feriach.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Skrócenie 23 jest chyba bardziej podyktowane tym że zbraknie brygad , niż rzeczywistym polepszeniem warunków jazdy dla mieszkańców Koła i Młynowa. Pomysł z 46 do Koła wydaję mi się dobry , tylko to też wydłużenie linii i może być brak brygad , tym bardziej że 46 ma latać co 5 minut. Z taką częstotliwością mogło to by zadać egzamin po wydzieleniu pasa tylko dla tramwajów na Młynarskiej , inaczej bedą stada. Zastanawia mnie czy te wszystkie zmiany , nie wezmą w łeb po uruchomieniu pętli na Hucie? Brygad odzyskanych z Z-8 nie starczy na wydłużenie 6 oraz 13 do Huty i wtedy ewentualnie 23 do Nowego Bemowa.Piotrek_2274 pisze:23 zabrane z Nowego Bemowa!Świetnie! Ja poproszę o dostawienie drabinek po bokach tramwajów, bo chyba trzeba będzie wsiadać na dach żeby pojechać gdziekolwiek 13 albo 24 rano! 46 bezsensownie kończy na DT Wola, kiedy mogłoby pojechać na Koło, a 23 zostawić w świętym spokoju.
Pasażerowie z Koła nie mieszczą się w zatłoczonych tramwajach z Bemowa? To teraz ci na Bemowie niech sie nie mieszczą.
Zabraliśmy 13 z Reymonta? To teraz zabierzemy jeszcze pół tramwaju.
21 jest kulą u nogi? To dodamy mu jeden wagon!
Nie ma brygad? To utrzymamy 32 (zamiast częstego i całotygodniowego 46 na Stalowa, w weekendy możnaby się pokusić nawet o cm. Wolski)
Ja dziękuję, to już lepiej niech zostaje jak jest.
Zabraliśmy 13 z Reymonta? To teraz zabierzemy jeszcze pół tramwaju.
21 jest kulą u nogi? To dodamy mu jeden wagon!
Nie ma brygad? To utrzymamy 32 (zamiast częstego i całotygodniowego 46 na Stalowa, w weekendy możnaby się pokusić nawet o cm. Wolski)
Ja dziękuję, to już lepiej niech zostaje jak jest.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
Na Kole nie potrzeba dodatkowo 46 przy pozostawieniu 13, 23 i 24 oraz przejściu na częstotliwość 5-10 minut. Chciałem zauważyć, że problemy Młynarskiej i Obozowej wzięły się z tego, że ZTM przeszedł z układu 5/10 na 6/12, w związku z czym z tego ciągu momentalnie wyparowały 4 kursy/h w szczycie. Dla Bemowa z trudem, ale starczało, niestety na Kole i Młynowie kończyły się już nawet miejsca na schodkach.Piotrek_2274 pisze:23 zabrane z Nowego Bemowa!Świetnie! Ja poproszę o dostawienie drabinek po bokach tramwajów, bo chyba trzeba będzie wsiadać na dach żeby pojechać gdziekolwiek 13 albo 24 rano! 46 bezsensownie kończy na DT Wola, kiedy mogłoby pojechać na Koło, a 23 zostawić w świętym spokoju.
Innymi słowy ZTM teraz naprawia problem, który sam wywołał własnymi decyzjami.
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To jak socjalizm 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
112Dennis pisze:Gorszych i bardziej nieudolnych zmian, przynajmniej z punktu widzenia Bemowa, jeszcze chyba nie widziałem w wykonaniu tej ekipyZTM pisze:SZANOWNI PAŃSTWO!
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom pasażerów... (ciach)![]()
1. Nowe Bemowo zostaje odcięte od Bródna.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
- Piotrek_2274
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie znam stanu sprzed dwóch lat. Chyba rzeczywiście o ok. 30 brygad.inż. Glonojad pisze:Jeszcze napisz, o ile.Bastian pisze: Uruchomienie rzeczywiście wzrosło.
Co prawda nie piszą, ale rzeczywiście czytająDennis pisze:I tak główni sprawcy tego zamieszania czytają to forum![]()
Tylko wtedy Służewiec by się jeszcze bardziej popsuł z powrotem, byłoby nie 4-1-7, tylko 2-1-9...Lipa pisze:A nie wystarczyłoby po prostu tylko zmienić trochę rozkład 14? Np. opóźnienie odjazdów ze Służewca o 2 minuty w szczycie popołudniowym już spowodowałoby poprawę na Nowowiejskiej, a i na Służewcu byłoby ładnie.
Ale nie przesuniesz jej, nie ruszając np. 16 na Żeraniu.inż. Glonojad pisze:Ależ 18 jest w obecnej chwili do luftu, akurat jej jako punktu stałego, ze względu na nadpodaż na Puławskiej, traktować nie trzeba.
Problem w tym, że nie da się szybko skorygować rozkładów połowy linii w mieście. Już w tej chwili układa się rozkłady na kwiecień. Mowa więc tylko o korekcie 14, ew. jeszcze 1-2 linii, więcej nie będzie nawet komu zrobić. Tymczasem 14 nie może się zbiegać także z liniami z Banacha, 18 zależy od Żerania, a 35 jest (a przynajmniej powinno, bo nie sprawdzałem) np. skoordynowane z 2 z Bemowa do Arkadii. I nie chodzi tu tylko o w miarę równe odstępy na odcinkach z paroma liniami, ale także o wciśnięcie się w wolne sloty na ciągach bardziej zatłoczonych (4 na W-Z, 35 przy Arkadii, czy także 35 na Grójeckiej). Są momenty, gdy rzeczywiście w każdej minucie jest w takim miejscu jakiś tramwaj!pawcio pisze:Mam zrobić przez weekend rozkłady i Ci je podesłać? Bo nie wiem, w czym jeszcze problem.
Kilkanaście + kilka + kilka + kilka + kilka + 10... Na oko to już ze 40 brygad.inż. Glonojad pisze:powrót do reformy z 2 stycznia to jest coś, od czego powinno się zacząć. A potem pomyśleć, gdzie te 30 z hakiem brygad, o które wzrosło uruchomienie od tego czasu, zagospodarować. Kilkanaście na 4, OK, trudno, odzysk z 36 będzie prawie na zero. Następnych kilka na dogęszczenie 1, kilka na 26 (zwłaszcza, że trampas odzyska sam z siebie ze cztery w porównaniu ze styczniem), kilka na dogęszczenie 9, kilka na 17, z dziesięć nawet na 46 - i już wszystko gra.
Natomiast nie został tu wspomniany jeszcze jeden, bardzo istotny czynnik - zmienione czasy międzyprzystankowe! Sami tramwajarze o to zresztą piłowali. A to powoduje konieczność dołożenia średnio po pół brygady na każdą z linii w porównaniu ze stanem sprzed dwóch lat. No i bilans się nijak nie zamyka.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
16 na Żeraniu ruszyć? Jakie przeciwskazanie? Jana Pawła? Nie żartujmy...
Czasy rzeczywiście się zmieniają, ale nie jest tak, że wyłącznie w jedną stronę, tu bym nie przesadzał. Tu jest zresztą pole do popisu dla "niesamowitego poparcia politycznego", jakie rzekomo ma Dyrektor Ruta. Ile sygnalizacji ZDM zmienił na chociaż bez kolizji na lewoskręcie (o priorytecie nie marząc) od początku nowej władzy? Ile przystanków niepotrzebnych ZTM skasował, żeby z peryferiów po kilka minutek pościągać? DODAŁ przystanek przy Połczyńskiej dla 20 pasażerów dziennie, ot tyle.
Ale jak 40 wyliczyłeś, to Bóg jeden raczy wiedzieć - najpierwsze to kilkanaście jest do chrzanu, bo 4 z żebra 36 i skrócenia 23 poczęte. Niestety nie mam brygadówki z początku stycznia 2006, bo aż bym policzył.
Czasy rzeczywiście się zmieniają, ale nie jest tak, że wyłącznie w jedną stronę, tu bym nie przesadzał. Tu jest zresztą pole do popisu dla "niesamowitego poparcia politycznego", jakie rzekomo ma Dyrektor Ruta. Ile sygnalizacji ZDM zmienił na chociaż bez kolizji na lewoskręcie (o priorytecie nie marząc) od początku nowej władzy? Ile przystanków niepotrzebnych ZTM skasował, żeby z peryferiów po kilka minutek pościągać? DODAŁ przystanek przy Połczyńskiej dla 20 pasażerów dziennie, ot tyle.
Ale jak 40 wyliczyłeś, to Bóg jeden raczy wiedzieć - najpierwsze to kilkanaście jest do chrzanu, bo 4 z żebra 36 i skrócenia 23 poczęte. Niestety nie mam brygadówki z początku stycznia 2006, bo aż bym policzył.
Po południu koordynacja w stronę Służewca jest niepotrzebna zatem nie ma co się nią przejmować. Chodzi mi jednak o koordynację 14 i 18 w przeciwną stronę, czyli ze Służewca: teraz jest to 5-7 z dłuższym odstępem przed 18. Moja propozycja polega na zamianie tej koordynacji na 7-5 z dłuższym odstępem przed 14 (czyli 14 w obie strony byłaby dwie minuty później niż obecnie). Do tego mamy 17 co 6 minut, która co druga odjeżdża razem z 18. Natomiast 14 teraz jest minutę przed następną 17, a po zmianie byłaby minutę po niej.Bastian pisze:Tylko wtedy Służewiec by się jeszcze bardziej popsuł z powrotem, byłoby nie 4-1-7, tylko 2-1-9...Lipa pisze: A nie wystarczyłoby po prostu tylko zmienić trochę rozkład 14? Np. opóźnienie odjazdów ze Służewca o 2 minuty w szczycie popołudniowym już spowodowałoby poprawę na Nowowiejskiej, a i na Służewcu byłoby ładnie.
Czyli ze Służewca byłoby 1-5-6 i po odstępie 6 minutowym pojawiają się tak jak teraz - 17 z 18. Wtedy na Nowowiejskiej z Metra Politechnika będziemy mieli koordynację 8-4 z linią 35 a to już lepiej niż obecne 10-2. A do tego w ten 8-minutowy odstęp wpasowuje się pięknie i to bez żadnych zmian rozkładu 19, zatem na Nowowiejskiej z Metra Politechnika mielibyśmy piękne 4-4-4! W przeciwną stronę te dwie minuty też polepszyłyby sytuację: z BW1920r. byłoby 7-5 zamiast obecnego 9-3. Również na Puławskiej taka zmiana byłaby na "+" bo w tej chwili 14 ma odjazdy w obie strony razem z 36, a po przesunięciu wypełniłaby 4-minutową lukę przed 4 i 18 jadącymi w kierunku południowym.
Właśnie to sprawdzałem: wychodzi, że w szczycie B nie trzeba żadnych więcej zmian oprócz przesunięcia 14 o dwie minuty do przodu.
Natomiast w szczycie A mamy do wyboru: koordynację na Służewcu albo na Nowowiejskiej. Jeśli też byśmy przesunęli 14 tak jak po południu o 2 min. do przodu to koordynacja w stronę Służewca w ogóle się rozwali i mielibysmy razem z 4 wymienione przez Ciebie 2-1-9. Ale za to Nowowiejska miałaby lepiej, tak samo jak po południu: 4-4-4 z Metra Politechnika na zachód i 7-5 z BW1920r. na Politechnikę. Jedno kosztem drugiego. O ile po południu będzie OK, o tyle rano jest dylemat.
Ewentualnie aby poprawić rano koordyncaję 2-1-9 na Służewiec, możnaby zamienić godzinami kursy 4 na Służewiec z tymi na Wyścigi: dałoby to nam koordynację 2-7-3 (czyli z najdłuższym odstępem przed 4, za 3 min. - 14 i dwie min. po niej - 18) a to już lepiej niż 2-1-9. Wtedy wyraźne polepszenie dla Nowowiejskiej oraz Puławskiej a i na Służewiec trochę lepiej by było. Tylko czy jest w ogóle możliwa ta podmiana kursów 4
- MeWa
- Cukiereczek
Ale szybciej za to dało się zwalić rozkłady.Bastian pisze:Problem w tym, że nie da się szybko skorygować rozkładów połowy linii w mieście
Rozkłady 1 i 25 nie zmienione? Jakoś 35 miało inne odjazdy i się nie zbiegało.Bastian pisze:14 nie może się zbiegać także z liniami z Banacha
Szkoda, że 14 nie jeździ na Okęcie, tak miałoby przynajmniej jakiś sens...
Innymi słowy podróż tramwajem się wydłuży?Bastian pisze:Natomiast nie został tu wspomniany jeszcze jeden, bardzo istotny czynnik - zmienione czasy międzyprzystankowe! Sami tramwajarze o to zresztą piłowali. A to powoduje konieczność dołożenia średnio po pół brygady na każdą z linii w porównaniu ze stanem sprzed dwóch lat. No i bilans się nijak nie zamyka.
Szkoda tylko, że ZTM "naprawia" kosztem innych rejonów i psując komunikację gdzie indziej. Dla Służewca, którego "koordynacja" i tak będzie daleka od jakichkolwiek standardów, warto było zupełnie popsuć komunikację na Nowowiejskiej, pomijając już inne relacje (Wołoska - Służewiec; Marszałkowska itp.)Lipa pisze:Tylko wtedy Służewiec by się jeszcze bardziej popsuł z powrotem, byłoby nie 4-1-7, tylko 2-1-9...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Lipa pisze:....
2. A czy mocne 9 i 24 z Gocławka to nie za dużo? Dwie linie co 5 minut? Aż takie tam jest zapotrzebowanie? To nawet na obleganym Służewcu tak nie bedzie. Przecież dadzą 22 co 10 minut a do tego zostają: 9 co 5 min oraz 3 i 6 co 10 min. Moim zdaniem również jak najbardziej dobra decyzja powodująca uzyskanie brygad.
Rusz swoje 4 litery w porannym szczycie
Czytając o zamianie 24 na 22 zastanawiam sie kogo porabało na Senatorskiej. Bo zdrowy człowiek tego by nie zrobił.
[ Dodano: 2008-02-09, 04:57 ]
Z tą częstotliwościa co teraz 8 miałaby jeździć Waszyngtona? Dziekuje - lepiej w takim razie wyciąc w diabłu to paskudztwo, a odzyskane brygady przeznaczyć na wzmocnienie 9, 24 lub 26Dennis pisze:....Jednocześnie utrzymuje się niepotrzebny dubel relacji Jelonki - Wola - Grochowska, w postaci jadących różnymi trasami linii 8 i 26 (aż się prosi skierować 8 na Gocławek przez Waszyngtona, a 22 przez Grochowską na Wiatraczną)..
A pomysł z 22 podoba mi sie nawet. Grochowska zachowałaby połaczenie bezpośrednie z Centrum.Tylko, potem bedzie krzyk że jeździ dubel po Grochowskiej na Hute.
Jakby wywalic 3/4 darmozjadów z Senatorskiej i z zakładów autobusowych i tramwajowych to i kasa znalazłaby sie i moze byłoby lepsze myślenie pozostałych.Dennis pisze:.... Rozumiem oczywiście katastrofalną sytuację finansową (a więc i taborową, i kadrową, i w materii planu brygadowego) warszawskiego zbiorkomu. Ale IHMO powyższe błędy tłumaczone w ten sposób być nie powinny.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach