Tak Jarku, zostało powiedziane. Że nie można mówić o dobrym zapełnieniu linii która jeździ w szczycie co 30 minut. Może argument częstotliwości 161 nie dotarł do Ciebie?
Owszem, jestem nie mniejszym zwolennikiem wykrozystania nowych mikrobusów do zasilanai linii pokroju 161 (163, 164

), by stały się dowozówkami z prawdziwego zdarzenia. Niemniej dorzuceni kursów na 502 bez żadnych innych ruchów na Trasie Łazienkowskiej to nie jest rozwiązanie efektywne. Tam potrzeba zrobić optymalne koordynacje, dopiero wówczas uda się minimalnym nakładem brygad zaoferowac odpowiednią podaż i krótkie czasy oczekiwania na przystankach.
Dwa lata temu mieszkałem kilka tygodni na Grochowie i obserwowałem, jak rano pracują linie na Ostrobramskiej. I nie tylko rano. Wpisanie wtyczki w rozkład nie wystarczy.
Nie mam siły wałkować dalej tego tematu. Każdy może mieć własne zdanie. Proponowana trasa 502 ma wady i zalety. Zalety to więcej kursów i możliwość omijania uciążliwych korków. Wadą jest brak dojazdu do Promenady i na Saską Kepę bez przesiadki oraz potencjalne trudności z wyrównaniem zapełnienia linii na całej trasie (ale to da się rozwiązać zabiegami rozkładowymi). Trzeba wybrać.