Koleją na warszawskie lotnisko

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 13 mar 2008, 18:38

Premo pisze:Z Dziennika
Dziś Rada Warszawy ma wydać zgodę na zawarcie umowy

Na nowej trasie kolejowej pod Terminal 2 pojawią się pociągi Szybkiej Kolei Miejskiej. Nie będzie więc przetargu na wybór firmy, która ma tam wozić warszawiaków.
Hmmm... W którym miejscu uchwały i uzasadnienia jest mowa o umowie z firmą SKM??
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 13 mar 2008, 19:26

Widocznie według Dziennika jak kolej to SKM. :-k

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 13 mar 2008, 20:12

Premo pisze:Z Dziennika
Dziś Rada Warszawy ma wydać zgodę na zawarcie umowy

Na nowej trasie kolejowej pod Terminal 2 pojawią się pociągi Szybkiej Kolei Miejskiej. Nie będzie więc przetargu na wybór firmy, która ma tam wozić warszawiaków.

O ile SKM dotrwa do czasu uruchomienia w/w trasy. Na razie wskazuje wszystko na to ze nie dotrwa
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 13 mar 2008, 20:15

Plesim pisze:Widocznie według Dziennika jak kolej to SKM. :-k
Ale na podstawie tego co myśleli napisali nieprawdziwy artykuł

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 13 mar 2008, 21:48

GW pisze:
Kiedy skończy się era ikarusów

Krzysztof Śmietana, 2008-03-13,

[...]

Ratusz planuje też wybrać w przetargu przewoźnika kolejowego i podpisać z nim 15-letnią umowę na wożenie pasażerów z lotniska Okęcie. W 2010 r. będzie gotowa nowa linia do Śródmieścia. Za Dworcem Wschodnim połowa skręci do Legionowa, a połowa do Otwocka.

[...]
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34864,5021812.html

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 14 mar 2008, 0:40

1) W samej uchwale nie ma mowy o zawarciu umowy z SKM sp.z.o.o., ale jest mowa o tej firmie w uzasadnieniu.
2) Wcale nie musi być przetargu, bo w uchwale jest mowa o wyborze zgodnie z prawem o zamówieniach publicznych, co nadal daje możliwość zlecenia zadania "z wolnej ręki" podmiotowi własnemu czyli SKM. A im dłużej trwają przygotowania do przetargu to szanse SKM na zlecenie od miasta rosną, bo coraz mniej czasu na zakup EZTów. Przypominam, że przetarg miał być rozpisany już w styczniu, ale się nie udało.
3) Nie wiem co wg rufio198 wskazuje na to, że SKM nie dotrwa do czasu wyboru przewoźnika? Na pewno nie zapowiedzi Struzika o chęci wchłonięcia SKM przez KM.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 mar 2008, 0:47

humptyangel pisze:1) W samej uchwale nie ma mowy o zawarciu umowy z SKM sp.z.o.o., ale jest mowa o tej firmie w uzasadnieniu.
nie myl "linii szybkiej kolei miejskiej" ze "spółką Szybka Kolej Miejska". Bo jedyne zdania dotyczące spółki to te dotyczące tego, że powołano ją i że obecnie obsługuje linię Prusków - Sulejówek-Miłosna oraz że do założeń eksploatacyjnych wykorzystano opracowanie spółki SKM.

PS. Przynajmniej wiadomo, że pociągi miałyby jeździć przez średnicę podmiejską.
Na odcinku wspólnym pociągi co 15 min. i co 30 min. w godz. 4-6 i 19-0
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 14 mar 2008, 6:28

humptyangel pisze:1) W samej uchwale nie ma mowy o zawarciu umowy z SKM sp.z.o.o., ale jest mowa o tej firmie w uzasadnieniu.
w uzasadnieniu nie ma mowy o spółce, a o systemie.
humptyangel pisze:2) Wcale nie musi być przetargu, bo w uchwale jest mowa o wyborze zgodnie z prawem o zamówieniach publicznych, co nadal daje możliwość zlecenia zadania "z wolnej ręki" podmiotowi własnemu czyli SKM. A im dłużej trwają przygotowania do przetargu to szanse SKM na zlecenie od miasta rosną, bo coraz mniej czasu na zakup EZTów. Przypominam, że przetarg miał być rozpisany już w styczniu, ale się nie udało.
Pamiętajmy że liczba taboru jest potrzebna na trasę S1 i S9 (w uzasadnieniu nazwana jako S3) do Otwocka/Modlina. Jednak do uruchomienia portu lotniczego w Modlinie (co nie nastąpi wciągu dwóch lat) pociągi mogą jeździć na trasie do Legionowa. A gdyby producentowi i tak nie udało się dostarczyć określonej liczby taboru, można czasowo uruchomić pociągi na trasie WARSZAWA-PORT LOTNICZY - WARSZAWA WSCHODNIA.
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 14 mar 2008, 7:42

humptyangel pisze:13) Nie wiem co wg rufio198 wskazuje na to, że SKM nie dotrwa do czasu wyboru przewoźnika? Na pewno nie zapowiedzi Struzika o chęci wchłonięcia SKM przez KM.
To na pewno nie, ale istnienie SKM zależy tez od innych czynników. Między innymi takich jak wieloletnia umowa z ZTM ( a tego jak narazie mimo szumnych zapowiedzi nie ma i nie szykuje się zeby było), ludzi którzy będa prowadzić te pociagi (czyli maszyniści). A z tymi krucho sie zrobiło chyba skoro jest znów ogłoszenie o przyjęciu ich do pracy. I nie słyszałem, zeby tłumy chetnych tam waliły.
Zresztą wczoraj człoweik z biura SKM sam mi powiedział ze wszystkie te plany zarzą SKM moze sobie w buty wsadzić - będzie większy. Cytując ,, to jest dogorywanie'' . Skoro człowiek , który robi w biurze SKM tak mówi to cos na rzeczy musi byc .
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 14 mar 2008, 9:54

MeWa pisze:
nie myl "linii szybkiej kolei miejskiej" ze "spółką Szybka Kolej Miejska". Bo jedyne zdania dotyczące spółki to te dotyczące tego, że powołano ją i że obecnie obsługuje linię Prusków - Sulejówek-Miłosna oraz że do założeń eksploatacyjnych wykorzystano opracowanie spółki SKM.
Czy w Panowie widzieliście projekt uchwały i czytacie co napisałem? W uzasadnieniu wyraźnie jest napisane zdanie o spółce SKM Sp.z.o.o.. I wcale nie pomyliłem się. Napisałem, że jest mowa o spółce SKM w uzasadnianiu. Jest o niej mowa? Jest:) Nie napisałem przecież, że na bank zostanie wybrana spółka SKM, tylko podkreślę po raz drugi jest o niej mowa w uzasadnieniu, co jest prawdą.

Oto projekt uzasadnienia do uchwały:
http://www.um.warszawa.pl/news/Kadencja ... I/863U.rtf
Projekt, bo na BIP nie ma uchwał z wczorajszej części sesji RW.

Cytat z uzasadnienia:
Pierwszym krokiem na drodze do pełnego włączenia kolei do obsługi lokalnych połączeń w aglomeracji warszawskiej było zawarcie umowy z Kolejami Mazowieckimi oraz Warszawską Koleją Dojazdową umowy o wprowadzeniu tzw. wspólnego biletu na obszarze m. st. Warszawy a także utworzenie spółki Szybka Kolej Miejska, obsługującej obecnie linię z Pruszkowa do Sulejówka-Miłosnej.
Przy okazji zacytuje Wam wypowiedź rzecznika prasowego Ratusza z Dziennika (13.03.2008.):
Ratusz szukał odpowiedzi na pytanie, czy trzeba ogłaszać przetarg na przewoźnika, czy można powierzyć obsługę linii lotniskowej SKM – Ekspertyzy prawne, które zamówiliśmy u uznanych specjalistów, wykazują, że nie trzeba ogłaszać przetargu - mówi Tomasz Andryszczyk, rzecznik stołecznego ratusza.
Prośba, zanim będziecie kogoś poprawiać, przeczytajcie dokładniej co pisze :grin:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 mar 2008, 11:55

humptyangel pisze:Czy w Panowie widzieliście projekt uchwały i czytacie co napisałem? W uzasadnieniu wyraźnie jest napisane zdanie o spółce SKM Sp.z.o.o..
tak, widzieliśmy, jakbyś nie zauważył, na poprzedniej stronie był llinkt.
humptyangel pisze:Cytat z uzasadnienia:
No i? Pisałem o tym. Jak według Ciebie zdanie o tym, że w pierwszym etapie powstała spółka SKM, która obecnie obsługuje linię z Pruszkowa do Sulejówka-Miłosny odnosi się do tego, że ta właśnie spółka miałaby obsługiwać trasę na lotnisko? Podaj mi zdanie, które wskazuje to wprost.

Pragnę także zauważyć, że treść artykułu w Dz była akurat kwestionowana.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 14 mar 2008, 15:25

Może ugryzę to z innej strony.
Wczoraj zostały przegłosowane projekty umów wieloletnich z przewoźnikami. Wśród nich była także umowa
na okres przekraczający rok budżetowy, w okresie od dnia 1 stycznia 2010 roku do dnia 31 grudnia 2024 roku, o świadczenie publicznych usług przewozowych w komunikacji zbiorowej realizowanej koleją
Gdzie tu jest mowa o SKM-ie. Kwoty zawarte w tej ustawie są przeznaczone dla wszystkich przewoźników w których są (będą) honorowane bilet ZTM-u. Jedyne co ogranicza ich wybór to
Usługi przewozowe mają być wykonywane przez pociągi złożone z elektrycznych zespołów trakcyjnych o parametrach ruchowych wymaganych w miejskich przewozach kolejowych.
Kolejnym miejscem już w uzasadnieniu jest
Kolejnym planowanym przedsięwzięciem jest zwiększenie liczby linii szybkiej kolei miejskiej w perspektywie objęcia tą siecią wszystkich obecnych połączeń, jak też eksploatacja w ruchu pasażerskim tzw. dużej obwodnicy kolejowej, czy uruchomienie kolejowego połączenia Portu Lotniczego im. Fryderyka Chopina (Lotnisko Okęcie) z centrum miasta.
z tą jednak różnicą, że nie jest wspomniane jakoby to spółka SKM miało obsługiwać tą szybką kolej miejską. Jedynie w kolejnym miejscu znajdujemy
Polskie Porty Lotnicze Przedsiębiorstwo Państwowe przy współpracy z PKP Polskie Linie Kolejowe wybudowały stację pod nowym terminalem lotniska, która zastanie powiązana łącznicą z istniejącym systemem linii kolejowych. Na mocy zawartego trójstronnego porozumienia Miasto zobowiązało się do wskazania operatora kolejowego nowego połączenia
co też nie mówi ostatecznie jaki to będzie przewoźnik.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 14 mar 2008, 15:31

Zarząd Transportu Miejskiego dąży do integracji transportu kolejowego z układem miejskiej komunikacji zbiorowej Stolicy, prowadząc konsekwentne działania zmierzające

do:
- rozwoju sieci szybkiej kolei miejskiej, mającej w swoim założeniu objąć obszar aglomeracji warszawskiej poprzez uruchamianie kolejnych linii skm obsługiwanych przez jednego lub kilku przewoźników współpracujących z Zarządem Transportu Miejskiego na podstawie zawartych umów przewozowych;
Parę linijek wyżej jest już tekst mówiący o możliwości istnienia kilku przewoźników.
rufio198 pisze:To na pewno nie, ale istnienie SKM zależy tez od innych czynników. Między innymi takich jak wieloletnia umowa z ZTM ( a tego jak narazie mimo szumnych zapowiedzi nie ma i nie szykuje się zeby było), ludzi którzy będa prowadzić te pociagi (czyli maszyniści). A z tymi krucho sie zrobiło chyba skoro jest znów ogłoszenie o przyjęciu ich do pracy. I nie słyszałem, zeby tłumy chetnych tam waliły.
SKM już teraz przy obsłudze 6 obiegów korzysta z maszynistów PKP Cargo.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 mar 2008, 14:14

MeWa pisze: PS. Przynajmniej wiadomo, że pociągi miałyby jeździć przez średnicę podmiejską.
Na odcinku wspólnym pociągi co 15 min. i co 30 min. w godz. 4-6 i 19-0
Znaczy się, obie linie będą jeździły co 30/60? Wow, śliczny nam ten system SKM wychodzi, cóż za karykatura...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 15 mar 2008, 15:44

inż. Glonojad pisze:Znaczy się, obie linie będą jeździły co 30/60? Wow, śliczny nam ten system SKM wychodzi, cóż za karykatura...
Ja już widzę te tłumy pasażerów z lotniska czekających godzinę na SKM... Jeśli taki rozkład wejdzie w zycie, to niech ZTM lepiej nie rusza 175...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

ODPOWIEDZ