Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 mar 2008, 10:49

JotPeCet pisze:Ale Waryńskiego z Goworka się nie krzyżują.
Hynka z Łopuszańską też nie...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 08 mar 2008, 17:13

Bastian pisze:
JotPeCet pisze:Ale Waryńskiego z Goworka się nie krzyżują.
Hynka z Łopuszańską też nie...
Ale te, wspólnie z al. Krakowską, tworzą skrzyżowanie.
Polityka złym doradcą w pracy!

slav

Post autor: slav » 08 mar 2008, 21:01

Mnie doprowadzają do szału światła Towarowa/Twarda. Przez lata była tam sygnalizaja pulsacyjna i wystarczało. Z przejścia korzysta tam mało ludzi bo nie ma dokąd iść. Z Twardej jest zakaz skrętu w lewo więc problem dla kierowcó odpada.

Teraz jakiś matoł ustawił te światła tak, że stoi się i na nich i chwilę później przy pl.Zawiszy. Zresztą zjeżdżając z ronda też zwykle trafia się na czerwone. Tym sposobem czas przejazdu od Ronda Daszyńskiego wzrasta o 2-3 min. (nie dotyczy syatuacji kiedy jest korek)

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 09 mar 2008, 10:24

Te światła przede wszystkim powinni rozdzielić. Między jezdnią a torami jest chyba wymagane 2 metry. Wtedy by było, jak w Poznaniu - przy każdym przejściu trzeba by było wcisnąć przycisk. To by znacznie usprawniło ruch, bo tak sygnał zielony dla pieszych musi trwać długość przejścia przez całość ÷ średnia prędkość pieszego (bodajże 1,4 m/s).

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 09 mar 2008, 16:18

Na przejściu dla pieszych przy przystanku Daleka w momencie zapalenia się czerwonego dla samochodów, zapala się zielone dla pieszych, nie powinno być jakiegoś czasu przerwy przypadkiem?
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 09 mar 2008, 17:41

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dn. 3.07.2003 r. (Dz. U. 220 poz. 2181) sygnał żółty jest sygnałem zabraniającym (podobnie jak sygnał czerwono-żółty). Z tego wynika, że czas przejścia wynosi 4 sekundy, co jest zgodne z minimalnym czasem izolacji wymaganym przez ww. rozporządzenie.

Dla odmiany sygnał zielony migający dla pieszych jest sygnałem zezwalającym (jedynie informującym, że się zaraz skończy) i po nim trzeba zagwarantować czas ewakuacji (przy zakładanej prędkości pieszego 1,4 m/s).

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 mar 2008, 19:43

slav pisze:Mnie doprowadzają do szału światła Towarowa/Twarda.
To teraz ja z kolei napiszę, że nie ma takiego skrzyżowania - Twarda kończy się przy Miedzianej.

A do JotPeCeta: nie udało nam się w końcu ustalić, czemu nie można uznać, iż Goworka, Waryńskiego i Puławska tworzą jedno skrzyżowanie. Czemu nie? Za duża odległość? Jaka jest norma? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 10 mar 2008, 22:16

Goworka i Waryńskiego nie krzyżują się. Czy na prawdę uważasz że jest inaczej??
Zająłbyś się czymś pożytecznym! :D
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 mar 2008, 9:00

No toż pisałem, że Hynka i Łopuszańska też się nie krzyżują, a tworzą skrzyżowanie (wraz z Al. Krakowską)...

mcdm

Post autor: mcdm » 11 mar 2008, 13:35

slav pisze:Mnie doprowadzają do szału światła Towarowa/Twarda. Przez lata była tam sygnalizaja pulsacyjna i wystarczało. Z przejścia korzysta tam mało ludzi bo nie ma dokąd iść. Z Twardej jest zakaz skrętu w lewo więc problem dla kierowcó odpada.

Teraz jakiś matoł ustawił te światła tak, że stoi się i na nich i chwilę później przy pl.Zawiszy. Zresztą zjeżdżając z ronda też zwykle trafia się na czerwone. Tym sposobem czas przejazdu od Ronda Daszyńskiego wzrasta o 2-3 min. (nie dotyczy syatuacji kiedy jest korek)
Wogole powinni zlikwidowac te swiatla , malo kto tam przechodzi , tram ZAWSZE zalicza tam czerwone ruszajac z Zawiszy. Szkoda czasu i zatyka sie zjazd z ronda dla samochodow.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 11 mar 2008, 15:18

Zamiast pisać gdzie jest jakie skrzyżowanie skupilibyście się na meritum...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 11 mar 2008, 15:59

Światła Kasprowicza / Podczaszyńskiego (przy skręcie w kierunku Żeromskiego). Czerwone pali się (w kierunku zamkniętej Kasprowicza) a rownolegle świci się zielone dla pieszych. I tak stój 15s ](*,)

Awatar użytkownika
Maciek

Post autor: Maciek » 14 mar 2008, 20:40

Ustawienia świateł na skrzyżowaniu Górczewskiej i Powstańców Śląskich to jedno wielkie utrapienie :!: Światło zielone do skrętu w lewo z Górczewskiej w Powstańców Śląskich trwa zaledwie 4 sekundy :!: Dziś jechałem 190 i stałem tam z dobre 10 minut :/
M1 6 33 112 171 181 184 523 E-2 701

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 14 mar 2008, 21:35

Maciek pisze:Ustawienia świateł na skrzyżowaniu Górczewskiej i Powstańców Śląskich to jedno wielkie utrapienie Światło zielone do skrętu w lewo z Górczewskiej w Powstańców Śląskich trwa zaledwie 4 sekundy Dziś jechałem 190 i stałem tam z dobre 10 minut
Obwiniaj misistra! Przy tak drakońskich i bezsensownych przepisach nie da się dobrze sterowac ruchem na dużych skrzyżowaniach. Na omawianym skrzyżowaniu koniecznośc wydzielenia dwóch lewoskrętów oraz praktyczny brak sygnalizatorów "S-2" wywołuje takie właśnie skutki.

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 15 mar 2008, 0:02

Skoro już mowa o tym skrzyżowaniu to po cholerę tam zamontowano przyciski dla pieszych, żeby zgłosili, że chcą zielone? To ma sens na przejściach w szczerym polu, gdzie człowiek pojawia się raz na miesiąc, a nie na krzyżówce, gdzie zawsze ktoś chce przejść.

Poza tym w torach przed wspaniałymi światłami na Obozowa x Deotymy zamontowano jakiś czas temu pętle indukcyjne, niestety z tego co widziałem uruchamiają one czerwone, a nie zielone. :D Akurat w tamtym miejscu ma to pewien sens, ale jednocześnie jest to wspaniała alegoria priorytetu dla komunikacji szynowej w tym mieście. ;]
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

ODPOWIEDZ