Hynka z Łopuszańską też nie...JotPeCet pisze:Ale Waryńskiego z Goworka się nie krzyżują.
Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Mnie doprowadzają do szału światła Towarowa/Twarda. Przez lata była tam sygnalizaja pulsacyjna i wystarczało. Z przejścia korzysta tam mało ludzi bo nie ma dokąd iść. Z Twardej jest zakaz skrętu w lewo więc problem dla kierowcó odpada.
Teraz jakiś matoł ustawił te światła tak, że stoi się i na nich i chwilę później przy pl.Zawiszy. Zresztą zjeżdżając z ronda też zwykle trafia się na czerwone. Tym sposobem czas przejazdu od Ronda Daszyńskiego wzrasta o 2-3 min. (nie dotyczy syatuacji kiedy jest korek)
Teraz jakiś matoł ustawił te światła tak, że stoi się i na nich i chwilę później przy pl.Zawiszy. Zresztą zjeżdżając z ronda też zwykle trafia się na czerwone. Tym sposobem czas przejazdu od Ronda Daszyńskiego wzrasta o 2-3 min. (nie dotyczy syatuacji kiedy jest korek)
- Petroniusz
Te światła przede wszystkim powinni rozdzielić. Między jezdnią a torami jest chyba wymagane 2 metry. Wtedy by było, jak w Poznaniu - przy każdym przejściu trzeba by było wcisnąć przycisk. To by znacznie usprawniło ruch, bo tak sygnał zielony dla pieszych musi trwać długość przejścia przez całość ÷ średnia prędkość pieszego (bodajże 1,4 m/s).
- Petroniusz
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dn. 3.07.2003 r. (Dz. U. 220 poz. 2181) sygnał żółty jest sygnałem zabraniającym (podobnie jak sygnał czerwono-żółty). Z tego wynika, że czas przejścia wynosi 4 sekundy, co jest zgodne z minimalnym czasem izolacji wymaganym przez ww. rozporządzenie.
Dla odmiany sygnał zielony migający dla pieszych jest sygnałem zezwalającym (jedynie informującym, że się zaraz skończy) i po nim trzeba zagwarantować czas ewakuacji (przy zakładanej prędkości pieszego 1,4 m/s).
Dla odmiany sygnał zielony migający dla pieszych jest sygnałem zezwalającym (jedynie informującym, że się zaraz skończy) i po nim trzeba zagwarantować czas ewakuacji (przy zakładanej prędkości pieszego 1,4 m/s).
- Bastian
- Sułtan Maroka
To teraz ja z kolei napiszę, że nie ma takiego skrzyżowania - Twarda kończy się przy Miedzianej.slav pisze:Mnie doprowadzają do szału światła Towarowa/Twarda.
A do JotPeCeta: nie udało nam się w końcu ustalić, czemu nie można uznać, iż Goworka, Waryńskiego i Puławska tworzą jedno skrzyżowanie. Czemu nie? Za duża odległość? Jaka jest norma?
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Bastian
- Sułtan Maroka
No toż pisałem, że Hynka i Łopuszańska też się nie krzyżują, a tworzą skrzyżowanie (wraz z Al. Krakowską)...
Wogole powinni zlikwidowac te swiatla , malo kto tam przechodzi , tram ZAWSZE zalicza tam czerwone ruszajac z Zawiszy. Szkoda czasu i zatyka sie zjazd z ronda dla samochodow.slav pisze:Mnie doprowadzają do szału światła Towarowa/Twarda. Przez lata była tam sygnalizaja pulsacyjna i wystarczało. Z przejścia korzysta tam mało ludzi bo nie ma dokąd iść. Z Twardej jest zakaz skrętu w lewo więc problem dla kierowcó odpada.
Obwiniaj misistra! Przy tak drakońskich i bezsensownych przepisach nie da się dobrze sterowac ruchem na dużych skrzyżowaniach. Na omawianym skrzyżowaniu koniecznośc wydzielenia dwóch lewoskrętów oraz praktyczny brak sygnalizatorów "S-2" wywołuje takie właśnie skutki.Maciek pisze:Ustawienia świateł na skrzyżowaniu Górczewskiej i Powstańców Śląskich to jedno wielkie utrapienie Światło zielone do skrętu w lewo z Górczewskiej w Powstańców Śląskich trwa zaledwie 4 sekundy Dziś jechałem 190 i stałem tam z dobre 10 minut
Skoro już mowa o tym skrzyżowaniu to po cholerę tam zamontowano przyciski dla pieszych, żeby zgłosili, że chcą zielone? To ma sens na przejściach w szczerym polu, gdzie człowiek pojawia się raz na miesiąc, a nie na krzyżówce, gdzie zawsze ktoś chce przejść.
Poza tym w torach przed wspaniałymi światłami na Obozowa x Deotymy zamontowano jakiś czas temu pętle indukcyjne, niestety z tego co widziałem uruchamiają one czerwone, a nie zielone.
Akurat w tamtym miejscu ma to pewien sens, ale jednocześnie jest to wspaniała alegoria priorytetu dla komunikacji szynowej w tym mieście. ![;]](./images/smilies/krzywy.gif)
Poza tym w torach przed wspaniałymi światłami na Obozowa x Deotymy zamontowano jakiś czas temu pętle indukcyjne, niestety z tego co widziałem uruchamiają one czerwone, a nie zielone.
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]