(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 mar 2008, 20:12

Aha. Czyli ciągle "brak wagonów" i jednocześnie marnowanie ich na trzecie? Wiesz, ile nieefektywności jest w tym cholernymn systemie z tego typu powodów politycznych (by nie rzec: populistycznych)? :(

32 to -5, 23 i 46 to +10 (nawiasem mówiąc, na Kercelaku relacja skrętna +5 wypadkowo, ktoś sprawdzał, czy to nie zakorkuje tego skrętu?).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 mar 2008, 21:37

Brak wagonów na 5/10, owszem.

Kercelak sobie radzi, istotniejsze jest poluzowanie Zawiszy.

Po za tym chwilkę, 46 ma być co 6 minut? :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 16 mar 2008, 23:16

Nie co 12. Więc na Kercelaku w relacja skrętnych E->S mamy -5, a w odwrotnej zachowanie status quo.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 mar 2008, 23:33

No właśnie.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 mar 2008, 8:02

Bastian pisze:Brak wagonów na 5/10, owszem.
Przy sztywnych założeniach politycznych... nic dziwnego.

Coś mi się kołacze, że do 5/10 brakuje 7 brygad* (tylko po wuj ZTM dzwoni i woła o 30? ](*,) ) - akurat dać 18 na Banacha a 14 na Służewiec - Wilanowską. Na Jagiellońskiej też jest nadmiar luksusu, można pokombinować na przykład z wysłaniem 16 na Bródno (kosztem pseudododatków na 1 na przykład, albo kosztem 2ki wręcz).
Kercelak sobie radzi, istotniejsze jest poluzowanie Zawiszy.
A jak Kercelak odciążyłaby zamiana 27 z 32 południowo-zachodnimi końcówkami... no, ale wtedy niezwykle kosztowne tory wydzielone okazałyby się zbędne i co by to było.
Tak czy siak, przy standardowym 32, można je od zaraz zamienić z 7 ochockimi trasami...
Po za tym chwilkę, 46 ma być co 6 minut? :-k
Ech, te newsy z "Wyborczej"... wycofuję pytanie w takim razie. Chociaż "pętla uliczna" to pomysł umiarkowanie udany - postojów wyrównawczych zero.

* - oczywiście projekt 5/10 do którego brakuje tylko/aż 7 (a właściwie 4) brygad nie został upubliczniony, więc nie wiem, jakie zmiany zawierał.

Aha - powracając po raz ostatni do zarzutu "modernizacje za nowe trasy" wyjaśnię, że inwestorem nowych tras jest, co do zasady, ZTM - więc to nie z modernizacjami nowe tramtrasy przegrywają, lecz z innymi inwestycjami.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 17 mar 2008, 8:30

inż. Glonojad pisze:Tak czy siak, przy standardowym 32, można je od zaraz zamienić z 7 ochockimi trasami...
A to fakt. Wówczas ta 32 na Kercelaku nabrałaby troskę sensu.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 mar 2008, 9:00

A jaki logiczny układ w Al. Krakowskiej i na Grójeckiej byśmy wówczas mieli...

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 17 mar 2008, 9:01

Pomarzyć zawsze nam wolno...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 mar 2008, 14:59

Aha, czyli kwestia ta już była rozważana i ustalono, że niedasię wycofać z Okęcia 7? :(

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 17 mar 2008, 16:13

Nie wiem. Ale na 99,99% na wprowadzenie tej zmiany od 01.04 jest już za późno. Szkoda.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 mar 2008, 19:42

Bardzo przepraszam, ale o bezsensowności 7 na Okęciu to trąbimy jakoś od października.

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 21 mar 2008, 14:01

Bastian pisze:Brak wagonów na 5/10, owszem.
Wieść gminna niesie że ZTM wychodząc naprzeciw entuzjastycznym opiniom pasażerów oraz TW zamierza zwiększyć liczbę składów potrójnych od września/października.
Biorąc pod uwagę ów "brak wagonów" oznacza to albo rezygnację wprowadzenia częstotliwości 5/10min (ostatnio sugerowany termin to chyba właśnie "po wakacjach") albo zmniejszenie częstotliwości kursowania i/lub skracanie niektórych linii tramwajowych. Tym samym ZTM podążyłby w kierunku zachodnioeuropejskich standardów komunikacyjnych - "jeden tramwaj w zasięgu wzroku" (dzięki niemieszczeniu się dwóch składów na jednym przystanku oraz dzięki możliwym obcięciom częstotliwości) oraz "wolne miejsca siedzące w godzinach szczytu" (potrójniaki).
Prawda-li to?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 mar 2008, 9:05

Po wakacjach będą remonty WZki, zimą też, potem budowa metra, modernizacje innych tras... przez najbliższych 5 lat będzie pretekst do niewprowadzania 5/10, więc nie ma problemu :D (chociaż mam nadzieję, że tyle to obecna ekipa w ZTM rządzić nie będzie :-$ - niech sobie pójdą do PKP albo gdzie).

A poza tym, potrójniaki spotkały się przecież z entuzjastycznym odbiorem opinii publicznej, tzn. Super Ekspressu... 8-(

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 mar 2008, 20:20

Ciekawe, kiedy będą nowe rozklady jazdy - może być ciekawie, o zakresie reformy na przykład TW się dowiedziało z prasy. :D (To tak do ogródka ZTM co to niby zawsze wszystkich o wszystkim uprzedza tylko jego nie uprzedzają :P )

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 24 mar 2008, 20:30

inż. Glonojad pisze:Ciekawe, kiedy będą nowe rozklady jazdy - może być ciekawie, o zakresie reformy na przykład TW się dowiedziało z prasy.
Znaczy ma być jeszcze gorzej ? :>

ODPOWIEDZ