32 to -5, 23 i 46 to +10 (nawiasem mówiąc, na Kercelaku relacja skrętna +5 wypadkowo, ktoś sprawdzał, czy to nie zakorkuje tego skrętu?).
(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Aha. Czyli ciągle "brak wagonów" i jednocześnie marnowanie ich na trzecie? Wiesz, ile nieefektywności jest w tym cholernymn systemie z tego typu powodów politycznych (by nie rzec: populistycznych)? 
32 to -5, 23 i 46 to +10 (nawiasem mówiąc, na Kercelaku relacja skrętna +5 wypadkowo, ktoś sprawdzał, czy to nie zakorkuje tego skrętu?).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Brak wagonów na 5/10, owszem.
Kercelak sobie radzi, istotniejsze jest poluzowanie Zawiszy.
Po za tym chwilkę, 46 ma być co 6 minut?
Kercelak sobie radzi, istotniejsze jest poluzowanie Zawiszy.
Po za tym chwilkę, 46 ma być co 6 minut?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przy sztywnych założeniach politycznych... nic dziwnego.Bastian pisze:Brak wagonów na 5/10, owszem.
Coś mi się kołacze, że do 5/10 brakuje 7 brygad* (tylko po wuj ZTM dzwoni i woła o 30?
A jak Kercelak odciążyłaby zamiana 27 z 32 południowo-zachodnimi końcówkami... no, ale wtedy niezwykle kosztowne tory wydzielone okazałyby się zbędne i co by to było.Kercelak sobie radzi, istotniejsze jest poluzowanie Zawiszy.
Tak czy siak, przy standardowym 32, można je od zaraz zamienić z 7 ochockimi trasami...
Ech, te newsy z "Wyborczej"... wycofuję pytanie w takim razie. Chociaż "pętla uliczna" to pomysł umiarkowanie udany - postojów wyrównawczych zero.Po za tym chwilkę, 46 ma być co 6 minut?
* - oczywiście projekt 5/10 do którego brakuje tylko/aż 7 (a właściwie 4) brygad nie został upubliczniony, więc nie wiem, jakie zmiany zawierał.
Aha - powracając po raz ostatni do zarzutu "modernizacje za nowe trasy" wyjaśnię, że inwestorem nowych tras jest, co do zasady, ZTM - więc to nie z modernizacjami nowe tramtrasy przegrywają, lecz z innymi inwestycjami.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A to fakt. Wówczas ta 32 na Kercelaku nabrałaby troskę sensu.inż. Glonojad pisze:Tak czy siak, przy standardowym 32, można je od zaraz zamienić z 7 ochockimi trasami...
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A jaki logiczny układ w Al. Krakowskiej i na Grójeckiej byśmy wówczas mieli...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Aha, czyli kwestia ta już była rozważana i ustalono, że niedasię wycofać z Okęcia 7? 
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Bardzo przepraszam, ale o bezsensowności 7 na Okęciu to trąbimy jakoś od października.
Wieść gminna niesie że ZTM wychodząc naprzeciw entuzjastycznym opiniom pasażerów oraz TW zamierza zwiększyć liczbę składów potrójnych od września/października.Bastian pisze:Brak wagonów na 5/10, owszem.
Biorąc pod uwagę ów "brak wagonów" oznacza to albo rezygnację wprowadzenia częstotliwości 5/10min (ostatnio sugerowany termin to chyba właśnie "po wakacjach") albo zmniejszenie częstotliwości kursowania i/lub skracanie niektórych linii tramwajowych. Tym samym ZTM podążyłby w kierunku zachodnioeuropejskich standardów komunikacyjnych - "jeden tramwaj w zasięgu wzroku" (dzięki niemieszczeniu się dwóch składów na jednym przystanku oraz dzięki możliwym obcięciom częstotliwości) oraz "wolne miejsca siedzące w godzinach szczytu" (potrójniaki).
Prawda-li to?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Po wakacjach będą remonty WZki, zimą też, potem budowa metra, modernizacje innych tras... przez najbliższych 5 lat będzie pretekst do niewprowadzania 5/10, więc nie ma problemu
(chociaż mam nadzieję, że tyle to obecna ekipa w ZTM rządzić nie będzie
- niech sobie pójdą do PKP albo gdzie).
A poza tym, potrójniaki spotkały się przecież z entuzjastycznym odbiorem opinii publicznej, tzn. Super Ekspressu...
A poza tym, potrójniaki spotkały się przecież z entuzjastycznym odbiorem opinii publicznej, tzn. Super Ekspressu...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ciekawe, kiedy będą nowe rozklady jazdy - może być ciekawie, o zakresie reformy na przykład TW się dowiedziało z prasy.
(To tak do ogródka ZTM co to niby zawsze wszystkich o wszystkim uprzedza tylko jego nie uprzedzają
)