(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
groov

Post autor: groov » 28 mar 2008, 12:37

a/p TALENT pisze:Z rosnącą ciekawością czekam na inaugurację cyrku komunikacyjnego na pętli Koło 8-( .
Szczerze mówiąc, ja też :dance:

3 Linie w kierunku Marynina, szykuje się bardzo ciekawa "Warszawskasynchronizacjaktórejjeszczeświatniewidział"
The fire, baby. It'll burn us both. There's no place in this world for our kind of fire. My warrior woman. My Valkyrie. You'll always be mine.
Always
...and never.

dzidek

Post autor: dzidek » 28 mar 2008, 13:38

pawcio pisze:Ma być od 05.04.
Trochę niebardzo to wszystko ! Część zmian ZTM wprowadza 1.04, kolejną rewolucję 5.04 a zmiany na południu Warszawy planowane są na 7.04. Przecież ludzie zwariują codziennie czytając o kolejnych zmianach. Czemu nie można było tego wszystkiego wprowadzić w tym samym okresie albo w większych odstępach czasowych?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 mar 2008, 16:28

Najfajniejsze to są ulotki ze zmianą tras, na których długopisem przeprawiona została data wprowadzenia zmian...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 mar 2008, 16:33

MeWa pisze:Najfajniejsze to są ulotki ze zmianą tras, na których długopisem przeprawiona została data wprowadzenia zmian...
O matko...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 28 mar 2008, 16:35

inż. Glonojad pisze:
MeWa pisze:Najfajniejsze to są ulotki ze zmianą tras, na których długopisem przeprawiona została data wprowadzenia zmian...
O matko...
Oszczędność pełną gębą ;P

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 mar 2008, 16:38

E, mogłem napisać "OJP" :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 28 mar 2008, 16:50

mcdm pisze:Ja prawie codziennie ok 7.25 czekam 10 min na tramwaj z M Ratusz z do Centrum
masz metro
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 28 mar 2008, 23:30

solaris8315 pisze:Oszczędność pełną gębą
Nie, nie oszczędności.
Ulotki wydrukowano zanim zdecydowano o przesunięciu "rewolucji" tramwajowej w czasie (i nie było to kilka tygodni wcześniej ;) ).
Wolałbyś, aby ulotki poszły na przemiał (czytaj: aby wyrzucono pieniądze w błoto)?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 mar 2008, 23:33

A czemu tak późno i nagle zdecydowano o zmianie terminu? Wcześniej w ZTM-ie nie było kalendarzy?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 mar 2008, 23:40

Kalendarz nie ma tu nic do rzeczy. Przyczyny przesunięcia terminu zostały/zostaną przekazane prasie.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

dzidek

Post autor: dzidek » 29 mar 2008, 7:50

Życie Warszawy pisze:Prawdziwa rewolucja zacznie się jednak 5 kwietnia (ZTM przełożył ją o cztery dni, by nie wprowadzać zmian w prima aprilis.) Tego dnia trasy zmieni siedem tramwajów:

linia 2 skróci trasę do Piasków

4 przestanie dojeżdżać do Służewca

13 skróci trasę do Koła

21 wydłuży trasę przez most Poniatowskiego i Aleje Jerozolimskie do pl. Narutowicza

28 zacznie jeździć do Koła

46 z jednej strony skróci trasę do pętli Ratuszowa przy zoo, a z drugiej wydłuży ją do ul. Kasprzaka.

Dodatkowo pojawi się nowa linia 5. Tramwaje pojadą z pętli obok stacji metra Marymont ulicami: Słowackiego, Marymoncką, Zgrupowania „Kampinos”, Nocznickiego, Wólczyńską, Reymonta, Powstańców Śląskich, Radiową, Dywizjonu 303 do pętli Koło.

Jednocześnie ZTM miał wprowadzić zmiany w częstotliwości kursowania w całym mieście – w szczycie co pięć i dziesięć minut (teraz co sześć i 12 minut), ale z tych planów nic nie wyszło.

Według Michała Dąbrowskiego z ZTM, zmiana została przełożona na jesień z powodu remontów torów zaplanowanych na wiosnę. Według nieoficjalnych informacji, na zagęszczenie rozkładów po prostu zabrakło taboru.
Czy powód przedstawiony przez tę gazetę jest prawdziwy ?! :-s
(ZTM przełożył ją o cztery dni, by nie wprowadzać zmian w prima aprilis.)
Świetnie! Ludzie jak na zbawienie czekali na tramwaje co 10 minut a tu kolejne przełożenie terminu zmian rozkładów! ](*,) Jeszcze do tego pod żałosnym pretekstem.
Jednocześnie ZTM miał wprowadzić zmiany w częstotliwości kursowania w całym mieście – w szczycie co pięć i dziesięć minut (teraz co sześć i 12 minut), ale z tych planów nic nie wyszło.
Ale pasażerie mają już wyrobioną opinię na temat tego co się dzieje w komunikacji i nie jest to pozytywna opnia. Nawet ludzie , którzy nie interesują się komunikacją pamiętają, że ZTM od wakacji zmniejszył liczbę kusrów tramwajów i nie zamierza ich przywrócić (na moje zapewnienia, że wrócą od kwietnia tylko się śmiali ... i wyszło , że mieli rację! ;) )

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 29 mar 2008, 9:47

Wg "Dziennika" powodem było nie wydrukowanie rozkładów, nie przygotowanie tablic oraz... przegrzanie serwerów z powodu zbyt dużej ilości zmian :)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 mar 2008, 9:56

Bastian pisze:Kalendarz nie ma tu nic do rzeczy. Przyczyny przesunięcia terminu zostały/zostaną przekazane prasie.
Jak zwykle, prasa musi wiedzieć pierwsza, co tam pasażerowie, co tam przewoznicy... :P

Popatrzmy więc, co wie prasa:
Wg "Dziennika" powodem było nie wydrukowanie rozkładów, nie przygotowanie tablic oraz... przegrzanie serwerów z powodu zbyt dużej ilości zmian
Rzeczpospolita Warszawy pisze:(ZTM przełożył ją o cztery dni, by nie wprowadzać zmian w prima aprilis.)
Gazeta Wyborcza pisze:

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 29 mar 2008, 10:53

dzidek pisze:Świetnie! Ludzie jak na zbawienie czekali na tramwaje co 10 minut a tu kolejne przełożenie terminu zmian rozkładów!
Nie raz na tym forum było pisane, że 10-minutowy takt będzie "może" po wakacjach ;-)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 mar 2008, 13:50

Nie napisano, którego roku... :p

ODPOWIEDZ