Modernizacja trasy tramwajowej w ciągu Al. Jerozolimskich

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 30 mar 2008, 20:12

solaris8315 pisze: na Bitwy to zamiast ikonki pojazdu pokazywało przecinki dwa
tam zawsze dwa przecinki pokazywała tablica (oczywiście jak działała :D )
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Kozik

Post autor: Kozik » 01 kwie 2008, 13:35

Przegubowiec pisze:01-04-2008 • Tramwaje Warszawskie będą musiały zwrócić przyznaną z Unii Europejskiej dotację na modernizację linii w Alejach Jerozolimskich. Wizyta inspektorów Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego kontrolujących zadania Sektorowego Programu Operacyjnego Transport wykazała, że przeprowadzona w zeszłym roku niemałym nakładem środków modernizacja nie przyniosła spodziewanych efektów. Poza zakupem 15 nowych wagonów nic się nie zmieniło: czas przejazdu nie skrócił się, tablice świetlne oszukują, sygnalizacja świetlna nie daje priorytetu. W tej sytuacji Unia uznała pieniądze za wyrzucone w błoto. TW mają 30 dni na złożenie wyjaśnień albo naprawę fuszerki.
Źródło: Przegubowiec

To jest moim zdaniem totalny szczyt wszystkiego. Nasuwają mi się następujące pytania:

1) Dla czego TW nie reklamowały u producenta źle działającego systemu elektronicznej informacji pasażerskiej ???

2) Dla czego nie włączono priorytetu dla tramwajów w alejach Jerozolimskich, kto jest za to odpowiedzialny ???

3) Dla czego nie zmieniono rozkładów tak, aby czas przejazdu się skrócił ???

4) Czy komisja, która była wykonywać kontrolę aby nie przesadza??? Przecież na całym odcinku położono nowe tory i zrobiono nowe przystanki (nowa nawierznia przystanków i nowe wiaty), zakupiono i wprowadzono do ruchu 15 nowych tramwajów niskopodłogowych. Nie działa tylko tak jak powinien ten system tablic elektronicznych i nie ma priorytetu dla tramwajów. Czyli 4 na 6 elementów zostało poprawnie wykonane to jest 67% inwestycji, przy czym po zgłoszeniu reklamacji do wykonawcy tablic i naprawieniu usterek ten procent może się zwiększyć do ponad 83%. Czy to jest naprawdę powód do tego, aby od razu kazać zwrócić całą dotację, która w większości zostałą dobrze wykorzystana.

5) Czy osoba odpowiedzialna za wykonanie modernizacji i poprawne działanie trasy tramwajowej w Al. Jerozolimskich, czyli Prezes TW nie powinien zostać odwołany ze stanowiska??? Za miast zarządzać spółką tak, aby przynosiła zysk, doprowadził to tego, że teraz będzie miała ogromne straty, w przypadku, gdy finalnie będzie musiała tą dotację zwrócić. Czy Prezes nie mógł nic już więcej zrobić, aby tablice działały poprawnie??? Czy nie mógł złożyć reklamacji u wykonawcy, czy nawet wypowiedzieć mu umowy i poszukać nowego rzetelnego wykonawcy tej instalacji???

Uważam, że wina leży po obu stronach tzn. po stronie TW (za system elektronicznych rozkładów jazdy i brak priorytetu dla tramwajów) i po stronie funduszu unijnego za zbyt restrykcyjne moim zdaniem podejście do kontroli wykonania tej inwestycji.
pozdrawiam Kozik

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 01 kwie 2008, 13:40

Przegubowiec pisze:01-04-2008
Teraz jasne ?
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 01 kwie 2008, 14:11

Kozik pisze:nowa nawierznia przystanków i nowe wiaty
zwłaszcza nowe wiaty typu "Ł" :D

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 kwie 2008, 14:12

Ale co się Kozik napluł, to jego.

A że ściema to widać od razu, nawet nazwa programu, z którego projekt jest dofinansowany się nie zgadza.

Ale na MeWusia liczyć zawsze można :>
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

matemaciek
Kontakt:

Post autor: matemaciek » 01 kwie 2008, 18:28

A jeśli chodzi o nowe rozkłady, to przecież już od soboty mają być (:
Error 404: signature not found.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 kwie 2008, 18:33

No, może we czwartek się pojawią na stronie. W końcu były już od dawna przygotowane i wystarczy je wydrukować, a potem wskanować i zOCRować :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Johny-5418
Kontakt:

Post autor: Johny-5418 » 01 kwie 2008, 20:37

Kozik napisał/a:
wprowadzono do ruchu 15 nowych tramwajów niskopodłogowych.
Pesy niby są nowe ,niskopodłogowe ,w miarę ładne itd. ale teraz to tylko złudzenie ,że Pesa jest pojemniejsza niż 105-tki 2 wagonowe.Gdyby 105-tki wyjechały na 9 ,wtedy byłoby to samo.(nie mówiąc o moherowych beretach,które wolą niskopodłogowce :D )

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 kwie 2008, 20:59

Jak ja uwielbiam niesamowicie wyedukowanych 12-latków sadzących oświecone opinie o szczegółach technicznych rozwiązań taboru na potworum o infrastrukturze... :D

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 kwie 2008, 17:56

I dziś znowu 35 jako 9 wyświetlane... Czemu tak często 35 jest jako 9?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 kwie 2008, 18:48

Co oznacza "często"? Ja na przykład nigdy na ten konkretny błąd.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 kwie 2008, 19:21

Na tyle często, że było godne wspomnienia (w innym przypadku, uwierzyłbym Ci za pierwszym razem, że to musiało być dzieło przypadku) :D A tak na poważnie, to któryś raz już... Jak spojrzysz kilka dni wstecz w tym wątku (bodaj w sobotę), to masz kilka razy o tym wspomniane, i nie tylko przeze mnie.

[ Dodano: 2008-04-02, 19:22 ]
mówimy oczywiście w kierunku Okęcia

Rosa

Post autor: Rosa » 02 kwie 2008, 19:26

Ja już 2 razy widzialem pomylone 35 z 9 a tramwajami jeżdżę dosyć rzadko.
Czy producent tego systemu robi cos aby PESY były widoczne? Widać że system działa lepiej ale jeśli nadal PES nie bedzie widac to system pewnie nie zostanie odebrany bo po co. Nowych tramwajów będzie pewnie przybywało i MUSZĄ byc widoczne.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 kwie 2008, 19:29

Jeśli chodzi o pesy to jest to znany problem który jest teraz rozwiązywany.

matemaciek
Kontakt:

Post autor: matemaciek » 02 kwie 2008, 21:11

Hm, nie wiem, na ile to popularne, ale ja kilka razy widziałem jak system informował o tym, że 35 jedzie na Banacha...
Error 404: signature not found.

ODPOWIEDZ