(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 kwie 2008, 18:54

MeWa pisze:
Bastian pisze:Ten, który pierwszy przyjedzie :>
uwierz mi, że to nie jest takie oczywiste...
Przecież stać tam nie będą. A jak przyjadą równocześnie, to pasażerowi żadna różnica.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 kwie 2008, 18:56

Bastian pisze:
MeWa pisze:uwierz mi, że to nie jest takie oczywiste...
Przecież stać tam nie będą. A jak przyjadą równocześnie, to pasażerowi żadna różnica.
Dotychczas czasem stały - zanim motornicyz poszedł podbić, czasem się przepuszczali...
A tramwaj łato zgubić i już się robi różnica...
Ale czy tak naprawdę trudno jest to oznaczyć w rozkładzie? Albo nawet powiesić drugi rozkład na sąsiednim stanowisku uwzględniający przebierające się wozy i zjazdy?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 04 kwie 2008, 18:58

solaris8315 pisze:ZTM podał nowe wzory rozkładów tramwajowych http://www.ztm.waw.pl/nowerozklady.php
Z poważnych zmian widzę zmianę oznaczeń literowych kursów (na wielkie litery) - ma to jakiś cel? Sądzę, że zbędny jest też numer ZP, a nazwa powinna być w obecnym miejscu. Dodatkowo powinna się pojawić adnotacja o możliwym odchyleniu od rozkładu.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 kwie 2008, 19:00

MeWa pisze:Dotychczas czasem stały - zanim motornicyz poszedł podbić, czasem się przepuszczali...
Co podbić? Motorowi 35 coś tam podbijali? Coraz bardziej nie rozumiem.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 kwie 2008, 19:00

Solaris U10 pisze:powinna się pojawić adnotacja o możliwym odchyleniu od rozkładu
o tak, tego brakuje!

[ Dodano: 2008-04-04, 19:01 ]
Bastian pisze:
MeWa pisze:Dotychczas czasem stały - zanim motornicyz poszedł podbić, czasem się przepuszczali...
Co podbić? Motorowi 35 coś tam podbijali? Coraz bardziej nie rozumiem.
nie, linii, które zjeżdżały do zajezdni.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 04 kwie 2008, 19:03

http://www.ztm.waw.pl/baza/20080407/14/325301.HTM fajny ten kurs k... 14 SŁUŻEWIEC - METRO WILANOWSKA - SŁUŻEWIEC

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 04 kwie 2008, 19:08

Dobrze, że nie zrobili dla niego osobnej linii. ;)
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Tm

Post autor: Tm » 04 kwie 2008, 19:16

Ale rozkład na trasie do Wilanowskiej to mogliby podać.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 kwie 2008, 19:23

MeWa pisze:nie, linii, które zjeżdżały do zajezdni
Na liniowo używanym przez kursy 14 raczej stać nie będą mogli...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 kwie 2008, 19:31

Bastian pisze:
MeWa pisze:nie, linii, które zjeżdżały do zajezdni
Na liniowo używanym przez kursy 14 raczej stać nie będą mogli...
no dobrze, to jak nie będą stali, to nie rozumiem nadal czemu nie można zrobić rozkładu...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 kwie 2008, 20:32

Bastian pisze: A czasy przejazdów akceptowały TW, widziałem pismo na własne oczy, więc zacznij zadawanie pytań gdzie indziej.
Primo, opiniowanie TW ogranicza się tak naprawdę do spóźnieniach, bo tylko takie wnioski da się wyciągnąć z raportów SNRT, o czym wszystkie zainteresowane strony wiedzą.

Jechać wolniej, by nie wyprzedzać rozkładu, jest dużo łatwiej, niż przefrunąć, by go nadgonić. Oczywiste, że o podkręcanie rozkładów TW wołać zatem nie będzie - bo to nie jest jego rola - tylko ZTM. To są takie truizmy, że aż zęby bolą, więc mi tu nie mydl "TW tak wymyśliło".

Secundo, własnoręcznie pisałem pismo o skrócenie czasów na Bemowie - nawet nas nie zaszczyciliście odpowiedzią, więc do kogo ta mowa? Może kursik KPA?

Trójskłady to też wina TW? A bezsensowna koordynacja 2-4-6 z Gdańskiego na Bródno? Absurdalne 7 na Okęciu i rozrzedzenie 9? Ścięcie połowy kursów w międzyszczycie i święto na Bemowo z trasy W-Z? Skrócenie szczytu w tejże relacji? Koszmarna sytuacja na ciągu Jana Pawła II, dla której jedynym jak dotąd działaniem były dwa wagony trzecie i dwa dodatkowe kursy na... 22? I tak dalej, polecam post mkm101'a. Aaaa, pamiętam, tam to jednak nie miałeś nic do powiedzenia... szkoda.

Podsumowując kolego Bastianie, widzę, że przez ostatnie trzy miesiące perspektywa Ci się tak zmieniła, że nie mamy o czym rozmawiać. Bywa. Pozdrawiam.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 04 kwie 2008, 20:42

Może nie mogli rozczytać ? :>

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 kwie 2008, 20:48

solaris8315 pisze:Może nie mogli rozczytać ? :>
No, jeszcze kilka lat temu to by było możliwe, ale jednak komputeryzacja doszła i do TW.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Dennis

Post autor: Dennis » 04 kwie 2008, 21:31

Glon pisze:Aha, dzisiejsza obserwacja - 21:50, 26 w stronę Pragi przed przystankiem (M) Ratusz - kilkadziesiąt osób stojących (sobota wieczorem!!!) - czy naprawdę ta linia nie może mieć częstotliwości jak 9?
Co tu gadać o Jelonkach (chociaż 26 to oczywiście nie tylko to osiedle), skoro Nowe Bemowo właśnie zostaje z 8 kursami do miasta na godzinę w DŚ (+tyle samo w potworkach)? :/

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 kwie 2008, 21:34

Dennis pisze:
Glon pisze:Aha, dzisiejsza obserwacja - 21:50, 26 w stronę Pragi przed przystankiem (M) Ratusz - kilkadziesiąt osób stojących (sobota wieczorem!!!) - czy naprawdę ta linia nie może mieć częstotliwości jak 9?
Co tu gadać o Jelonkach (chociaż 26 to oczywiście nie tylko to osiedle), skoro Nowe Bemowo właśnie zostaje z 8 kursami do miasta na godzinę w DŚ (+tyle samo w potworkach)? :/
A na takiej Grójeckiej 8 kursów 9 by wystarczyło (i akurat by brygad na wydłużenie 13 do Bemowa), to nie, musi jeździć jeszcze 7 i to jeszcze niezbyt mądrze ustawione z 9...

ODPOWIEDZ