To nie jest kwestia uzasadnienia. Linia jest pod względem parametrów kolejowa i obowiązują na niej kolejowe przepisy. Jak do tej pory nie było w Polsce przypadku zmiany statusu linii kolejowej na tramwajową, więc - gdyby podjęto taką próbę - to by był precedens.Ryoga pisze:A jakie jest uzasadnienie tych przepisów?
Róşnice miedzy tramwajami a kolejÄ
15/12/2005-12/7/2019
To pomijając sprawy prawne, co jest łatwiej zaadaptować? Linie kolejowa typu WKD na tramwaj czy line tramwajową do WKD?
Tak sie wydaje ze linie WKD łatwiej było by przerobić w całości na tramwaj bo to kwestia taboru. a kolej chyba ma szersze pudło od tramwaju. Peron WKD jest chyba tak samo wysoki jak tramwajowy.
Tak sie wydaje ze linie WKD łatwiej było by przerobić w całości na tramwaj bo to kwestia taboru. a kolej chyba ma szersze pudło od tramwaju. Peron WKD jest chyba tak samo wysoki jak tramwajowy.

A ja chciałbym lekko przesunąć temat, gdyż kol. mod. TLG poruszył kwestię StadtBahn-u. W warszawie to chyba raczej nierealna i bezsensowna. Jest SKM i metro, tramwaje jeżdżą w centrum zatem niby po co w W-wa taki system.
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Generalnie linia WKD zarówno pod względem taboru jak i charakter linii podchodzi pod coraz popularniejsze np. w Stanach LRT, a EN94 podchodzi pod pojęcie LRV - light rail vehicle, lub - jak kto woli - stadtbahn. Do czego zmierzam: w poprzednim poście stwierdziłem, że - gdyby nie obowiązujące na linii WKD przepisy kolejowe - pojazdy używane klasy "stadtbahn" np. TW6000 mogłyby być szansą na szybką poprawę trudnej sytuacji taborowej WKD i pozwoliłaby na kasację najbardziej zrujnowanych EN94. Jednostki klasy "stadtbahn" mają znacznie lepsze właściwości trakcyjne niż EN94.
15/12/2005-12/7/2019
W sytuacji realnej co czeka WKD, bo co remonty kapitalne EN94 połączone z jakąś tam modernizacją... No bo chociaż nieudane EN95, chyba że pesa zafunduje nam coś nowego 
- MeWa
- Cukiereczek
dowiemy się jak będzie opracowane studium... ale planują zakup nowego taboru.Filip7370 pisze:W sytuacji realnej co czeka WKD, bo co remonty kapitalne EN94 połączone z jakąś tam modernizacją... No bo chociaż nieudane EN95, chyba że pesa zafunduje nam coś nowego
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Po przejęciu WKD przez Mazowsze mówiło się o zakupie 11 sztuk nowych pociągów czterowagonowch do obsługi lini WKD. Niewiadomo jednak kiedy jest to możliwe. A pozatym słyszałem o zakupie dodatkowo 3 sztuk przez zamo WKD z zysków.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Mi chodziło co to może być realnie w sensie co to za konkretny tabor może być, wydaje mi się że jedynie Pesa pofatyguje się na coś nowego a i tak będzie to przekonstruowane EN95. Inni zaoferują istniejące dziś konstrukcje bo to za mały torcik na myślenie. Może FPS coś wymodzi, bliżej mu do Zug-ów.
EN95 to prototyp sprzed już ładnych kilku lat, może teraz PESA potrafiłaby zbudować coś bardziej funkcjonalnego. W każdym razie WKD musi szybko zrobić coś w kwestii taboru bo niektóre EN94 są w fatalnym stanie (ostatnio widziałem jeden EZT jadący z otwartymi drzwiami z pasażerami).
- MeWa
- Cukiereczek
to akurat nie jest objaw złego stanu, zwłaszcza jeśli pasażerowie sami mogą sobie awaryjnie drzwi otwierać, a zjawisko i tak nie jest tak powszechne jak na dużej kolei...krzysiekp pisze: (ostatnio widziałem jeden EZT jadący z otwartymi drzwiami z pasażerami).
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"