Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach (cz. 1)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 19 maja 2008, 23:26

Dęboszczak pisze:Na pewno nie na E-4 a na 508 bo tutaj podaż musiałaby być zapewniona na Modliśnkiej i przy dojeździe do Os. Potok. Wszak 70% pasażerów l. 510 (na moje oko) stanowią szkoły.
Tym bardziej bez sensu. Rano koordynację 508 i 510 z Nowodworów zapewnić jesteś w stanie. Przełożenie x brygad z 510 na 508 spowoduje, że w newralgicznym momencie przesuniesz x kursów 510 na 508. Nie jesteś w żaden sposób zwiększyć podaży miejsc. A przecież potok szkolny (jak sam podajesz) jest wyjątkowo nieelastyczny czasowo. Tak więc rano nic na tym cięciu nie zyskasz. A skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać? ;-)
Natomiast w pozostałych porach dnia nie widzę specjalnego powodu, by 510 miało podlegać kasacji, gdyż wówczas staje się już w miarę konkurencyjne z szynoprzesiadkami (już widzę tą dogodność przesiadki 508/E-4->17 :D ). No może poza szczytem popołudniowym na odcinku DWC-Arkadia, ale jego samego dla tego okresu już zupełnie nie ma jak uciąć.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 19 maja 2008, 23:28

Słuchajcie jeżeli będziemy rozmieniać się na drobne to zapomnijcie o:

189 7/10/10
172 7/10/10
116 7/10/10
520 7/10/10 (na innej trasie niż dzisiaj)*
114 7/10/10
500 5/10/10 (na innej trasie niż dzisiaj)*
i in.

Zostanie wam "1000 linii" co 20 min każda a wieczorem takt 30 min+stada.
*nie dublując komunikacji szynowej.
Mnie nie przekonacie: 510 do piachu.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 19 maja 2008, 23:30

Funkcjonalnie te linie (z całą pewnością E4 i 510) mają w skali roboczego i świątecznego tygodnia kursowania bardzo niewiele ze sobą wspólnego, żadnymi substytutami nie są, więc i przesunięcie podaży będzie zgoła nieelastyczne.

[ Dodano: Pon 19 Maj, 2008 23:31 ]
pawcio pisze:A przecież potok szkolny (jak sam podajesz) jest wyjątkowo nieelastyczny czasowo. Tak więc rano nic na tym cięciu nie zyskasz.
Właśnie o to chodzi =D> :!:
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 19 maja 2008, 23:31

pawcio pisze:
Dęboszczak pisze:Na pewno nie na E-4 a na 508 bo tutaj podaż musiałaby być zapewniona na Modliśnkiej i przy dojeździe do Os. Potok. Wszak 70% pasażerów l. 510 (na moje oko) stanowią szkoły.
Tym bardziej bez sensu. Rano koordynację 508 i 510 z Nowodworów zapewnić jesteś w stanie. Przełożenie x brygad z 510 na 508 spowoduje, że w newralgicznym momencie przesuniesz x kursów 510 na 508. Nie jesteś w żaden sposób zwiększyć podaży miejsc. A przecież potok szkolny (jak sam podajesz) jest wyjątkowo nieelastyczny czasowo. Tak więc rano nic na tym cięciu nie zyskasz. A skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać? ;-)
Natomiast w pozostałych porach dnia nie widzę specjalnego powodu, by 510 miało podlegać kasacji, gdyż wówczas staje się już w miarę konkurencyjne z szynoprzesiadkami (już widzę tą dogodność przesiadki 508/E-4->17 :D ). No może poza szczytem popołudniowym na odcinku DWC-Arkadia, ale jego samego dla tego okresu już zupełnie nie ma jak uciąć.
510 po skasowaniu to zastrzyk 10 sztuk autobusów. Jest jak zwiększyć podaż miejsc w 508 Nawet lepiej, bo nie topimy wozów w korki i postoje jak to ma miejsce w przypadku linii 510 obecnie.Skoro 510 już ma jeździć to na 6 wozach cały dzień co 20 min. a'la PKP.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 19 maja 2008, 23:32

Nikt nie chce się rozmieniać na drobne. W szczycie Tarchomin i tak miałby tyle samo, a poza nim wisiałby na duecie 508+510 spełniającym inne funkcje.
Pomijając już zasadność wprowadzania niektórych rozkładów przez Ciebie podanych.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 maja 2008, 23:38

Ja tu widzę ideę stworzenia na Marymoncie głównego węzła przesiadkowego północnej Warszawy: dojazd metrem (z Kasprowicza), tramwajem (z Marymonckiej), autobusem (z Chomików via Żeromskiego, z Tarchomina) - a stąd dalej metrem (do centrum i na południe), tramwajem (na ciąg JPII) lub autobusem (na Trakt). Taki układ by mi się całkiem podobał, podażowo też powinien z grubsza grać, jest tylko jeden szkopuł: przesiadki w tym miejscu trudno uznać za wygodne...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 19 maja 2008, 23:41

Bastian pisze:Taki układ by mi się całkiem podobał, podażowo też powinien z grubsza grać, jest tylko jeden szkopuł: przesiadki w tym miejscu trudno uznać za wygodne...
Dziękuję, nie mam więcej pytań.

A na dobranoc jeszcze małe post scriptum do ostatniego postu Dęboszczaka:
Skoro chcesz mieć taki fajny prosty układ komunikacyjny, to zacznij od zabawy siecią tramwajową; linii mniej, ciągów mniej; skrętów mniej, istna sielanka do działania. I co? Też dupa, mimo próby są podejmowane od dawna.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 19 maja 2008, 23:43

pawcio pisze:dupa
post ociekający hipokryzją, innych karałeś za wulgaryzmy
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 maja 2008, 23:47

pawcio pisze:Skoro chcesz mieć taki fajny prosty układ komunikacyjny, to zacznij od zabawy siecią tramwajową; linii mniej, ciągów mniej; skrętów mniej, istna sielanka do działania. I co? Też dupa, mimo próby są podejmowane od dawna.
Niby trafiony, ale tylko pozornie: tramwaje można korygować tylko całościowo, co zawsze wymaga mniej lub bardziej odważnej decyzji politycznej. Za to układ autobusowy można racjonalizować stopniowo.

BTW: redukcja liczby linii powinna być korzystna, wbrew pozorom, przede wszystkim w DS i miedzyszczycie! Wtedy standardem jest 20-minutowa częstotliwość - odechciewa się jeździć zbiorkomem, a zwłaszcza, gdy przychodzi do przesiadki. Właśnie tu przede wszystkim brakuje linii "pewnych", szczyty jakoś sobie poradzą...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 19 maja 2008, 23:51

Ja na zakończenie wieczornej dyskusji dodam od siebie tyle:
Jeżeli w te wakacje wystąpi kryzys kierowców u wszystkich przewoźników, związany z oferowaniem przez inne podmioty gospodarcze lepszych pensji niż w miejskim transporcie autobusowym (wyjazdy z wycieczkami za granicę, prace na budowach, otwarte granice UE, etc.) to nie będzie zmiłuj się. Na allegro będzie można kupić koszulkę Ś.p. 510 (1990-2008).

[ Dodano: Pon 19 Maj, 2008 23:54 ]
Bastian pisze:
pawcio pisze:Skoro chcesz mieć taki fajny prosty układ komunikacyjny, to zacznij od zabawy siecią tramwajową; linii mniej, ciągów mniej; skrętów mniej, istna sielanka do działania. I co? Też dupa, mimo próby są podejmowane od dawna.
Niby trafiony, ale tylko pozornie: tramwaje można korygować tylko całościowo, co zawsze wymaga mniej lub bardziej odważnej decyzji politycznej. Za to układ autobusowy można racjonalizować stopniowo.

BTW: redukcja liczby linii powinna być korzystna, wbrew pozorom, przede wszystkim w DS i miedzyszczycie! Wtedy standardem jest 20-minutowa częstotliwość - odechciewa się jeździć zbiorkomem, a zwłaszcza, gdy przychodzi do przesiadki. Właśnie tu przede wszystkim brakuje linii "pewnych", szczyty jakoś sobie poradzą...
Bastianie no właśnie o to w tym chodzi, TGMowi próbowałem wyjaśnić to na innym przykładzie swego czasu... Trzeba redukować linie 5xx na rzecz 4xx lub silne 1xx

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 19 maja 2008, 23:56

Piękny manifest tego, jaką masz władzę. Aż tylu postów potrzebowałeś, aby to ukazać?
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 19 maja 2008, 23:57

R-9 Chełmska pisze:Piękny manifest tego, jaką masz władzę. Aż tylu postów potrzebowałeś, aby to ukazać?
??? O mój Boże...

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 19 maja 2008, 23:58

Dęboszczak pisze:Trzeba redukować linie 5xx na rzecz 4xx lub silne 1xx
Ke? Jakie 4xx? Ja tu widzę, że jest całkiem odwrotnie. Potniemy szczyt, ale za to w międzyszczycie będzie więcej.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 19 maja 2008, 23:59

Dęboszczak pisze:
R-9 Chełmska pisze:Piękny manifest tego, jaką masz władzę. Aż tylu postów potrzebowałeś, aby to ukazać?
??? O mój Boże...
Nie widzę celu tak długiej dyskusji, którą i tak podsumowałeś, że zrobisz tak, jak ci się podoba. Mam nadzieję, że kiedyś ruszy cię sumienie, po kolejnej zmianie wbrew pasażerom.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 maja 2008, 0:04

R-9 Chełmska pisze:
Dęboszczak pisze: ??? O mój Boże...
Nie widzę celu tak długiej dyskusji, którą i tak podsumowałeś, że zrobisz tak, jak ci się podoba. Mam nadzieję, że kiedyś ruszy cię sumienie, po kolejnej zmianie wbrew pasażerom.
Nie odczytywałbym tej dyskusji w ten sposób. Wystarczy sobie przypomnieć listę "ofiar" poprzednich wakacji. Ja nie dyszę żądzą pochowania 510, ale zrozumiałbym jej odstrzelenie, gdyby przyszło do takiego wyboru przy jakimś padnięciu planu brygadowego...

Zablokowany