Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
Jeśli będzie taka potrzeba, to PESA sobie poradzi. I po obserwacji jak się sprawują wagony 120N życzę tej firmie wygrania tego przetargu.solaris8315 pisze:A Protram zrobił jakiegoś niskacza w 100% ?PESA może i by wygrała przetarg ale czy by wy wyrobiła się z takim ogromnym zamówieniem....
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
-
Filimer
- Kontakt:
Tak, chodziło mi o tą firmę - aczkolwiek chyba obie nazwy (Krotram i Crotram) są poprawne. Tramwaj tego producenta niedawno odwiedził Helsinki (mieszkańcom nie podoba się produkt Bombardiera i w związku z tym testowano TMK 2200) i z tego co pamiętam, jest tańszy od PESY. Oto trochę linków na temat:Adam G. pisze:A koledze nie chodziło aby o firmę Crotram?solaris8315 pisze:A Protram zrobił jakiegoś niskacza w 100% ?
http://infotram.pl/text.php?from=search&id=15480
http://galeria.funthomas.info/details.php?image_id=8340
http://www.flickr.com/photos/mdamt/sets ... 057192920/
http://infotram.pl/text.php?from=search&id=11569
http://infotram.pl/text.php?from=search&id=13248
To jeden z kilku mało znanych producentów, którzy mogą zawalczyć w warszawskim przetargu.
Ja się mogę założyć że i rodzimi producencie (protram i FPS) staną na głowie żeby "wyhodować" coś 100% LF na takie wielkie ciacho.
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Na prośbę TLGa pragnę kilka spraw wyjaśnić...
[ Dodano: Pon 26 Maj, 2008 19:47 ]
Poza tym, jest jeszcze naprawdę wiele wagonów w dobrym stanie technicznym, często niezamortyzowanych, energooszczędnych... nie ma uzasadnienia do szokowej wymiany całego taboru na całkowicie niskopodłogowych, naprawdę wystarczy na początek, żeby było kilka - pod 10 - silnych linii, o wysokim standardzie częstotliwości i taboru i wszyscy mniej sprawni sobie dojadą. Obecna polityka "po równo na każdą linię" jest bezsensowna w opinii organizacji osób niepełnosprawnych i nie tylko, koszmarnie taborochłonna i niezbyt efektywna.
Podsumowując, ja bym się martwił raczej co PO tym 2012, bo obecna umowa wieloletnia nie daje szans na utrzymanie tej dynamiki odnowy taboru.
[ Dodano: Pon 26 Maj, 2008 19:52 ]
Co do innych "mało znanych producentów" - mogą mieć problemy albo z wykazaniem referencji, albo ze zdolnością produkcyjną. Nie liczyłbym tu na niespodzianki w rodzaju CAF czy innego Ansaldo, zwłaszcza, że z bardzo tanich krajów nie pochodzą. PESA też nie miałaby raczej szans na taki kontrakt, gdyby nie duże zamówienia w ostatnim czasie które zrealizowali i które pozwoliły im na spore inwestycje w infrastrukturę. Podejrzewam, że jeśli wygrają przetarg w Warszawie - o ile spełnią jego wymagania - to nie będą szukali zamówień na perspektywę do roku 2012 wcale. Chyba, że będą to pojedyncze sztuki (jakaś Częstochowa na ten przykład) albo... następne zamówienia z Warszawy.
[ Dodano: Pon 26 Maj, 2008 19:53 ]
[ Dodano: Pon 26 Maj, 2008 19:55 ]
[ Dodano: Pon 26 Maj, 2008 19:59 ]
Naprawdę, nie wszyscy dają 95% cena, jak nie przymierzając Wrocław...
Dziękuję wszystkim za uwagę,
Referencji w odpowiedniej wielkości sobie nie wyhodują... to nie jest ten rodzaj przetargu - tu mówimy o wagonie, który stanie się podstawą i okrętem flagowym floty na najbliższe 30 lat. Nie wierzę, by TW postawiło warunki udziału w postępowaniu, które takie firmy byłyby w stanie spełnić. Proponuję nie bawić się w spekulacje tego typu, bo nawet dla osoby nie znającej SIWZ są one mało sensowne... OK?Filip7370 pisze:Ja się mogę założyć że i rodzimi producencie (protram i FPS) staną na głowie żeby "wyhodować" coś 100% LF na takie wielkie ciacho.
[ Dodano: Pon 26 Maj, 2008 19:47 ]
Z ogólnie dostępnych danych wynika, że dostawy osiągną zapewne poziom 1 wagonu w tygodniu. Szybciej nie ma sensu. Pomijam już 'detale', co się stanie, gdy za te 10 lat wypanie przegląd główny czy NG nagle 90% taboru na stanie.Paweł C. pisze:Do 2012 roku tylko 155 . To trochę za mało do 2012 powinni wymienić cały stary tabor.
Poza tym, jest jeszcze naprawdę wiele wagonów w dobrym stanie technicznym, często niezamortyzowanych, energooszczędnych... nie ma uzasadnienia do szokowej wymiany całego taboru na całkowicie niskopodłogowych, naprawdę wystarczy na początek, żeby było kilka - pod 10 - silnych linii, o wysokim standardzie częstotliwości i taboru i wszyscy mniej sprawni sobie dojadą. Obecna polityka "po równo na każdą linię" jest bezsensowna w opinii organizacji osób niepełnosprawnych i nie tylko, koszmarnie taborochłonna i niezbyt efektywna.
Podsumowując, ja bym się martwił raczej co PO tym 2012, bo obecna umowa wieloletnia nie daje szans na utrzymanie tej dynamiki odnowy taboru.
[ Dodano: Pon 26 Maj, 2008 19:52 ]
Owszem, Crotram teoretyczne szanse ma, ale z tego co słyszałem, miał problemy z budową wózka na 1435 mm.Filimer pisze: To jeden z kilku mało znanych producentów, którzy mogą zawalczyć w warszawskim przetargu.
Co do innych "mało znanych producentów" - mogą mieć problemy albo z wykazaniem referencji, albo ze zdolnością produkcyjną. Nie liczyłbym tu na niespodzianki w rodzaju CAF czy innego Ansaldo, zwłaszcza, że z bardzo tanich krajów nie pochodzą. PESA też nie miałaby raczej szans na taki kontrakt, gdyby nie duże zamówienia w ostatnim czasie które zrealizowali i które pozwoliły im na spore inwestycje w infrastrukturę. Podejrzewam, że jeśli wygrają przetarg w Warszawie - o ile spełnią jego wymagania - to nie będą szukali zamówień na perspektywę do roku 2012 wcale. Chyba, że będą to pojedyncze sztuki (jakaś Częstochowa na ten przykład) albo... następne zamówienia z Warszawy.
[ Dodano: Pon 26 Maj, 2008 19:53 ]
Sądzę, że więcej, należy się spodziewać wyższego uruchomienia dla nowoczesnych wagonów. Zwłaszcza większego od 105N zmodernizowanych na Na.solaris8315 pisze:155 to mało ? To jest 310 wagonów 13N/105Na.
[ Dodano: Pon 26 Maj, 2008 19:55 ]
PESA, twierdzi, że jest. Ale może wiesz lepiej?solaris8315 pisze:Ale 155 to nie lada wyzwanie dla producenta. PESA chyba na takie coś nie jest przygotowana...
[ Dodano: Pon 26 Maj, 2008 19:59 ]
Właśnie. JEŻELI. Kolega już zna specyfikację?Filimer pisze:Ciekawe jest zdanie o zainteresowaniu zagranicznych producentów - przecież jeżeli głównym kryterium będzie cena, to i tak prędzej wygra PESA lub KROTRAM
Dziękuję wszystkim za uwagę,
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
310 skasowanych wagonów to może wydawać się dużo, ale trzeba zauważyć, jakie są zaległości. Należy podkreślić, że stopiątki z połowy lat 80 będą miały już prawie 30 lat, a jest ich całkiem sporo. 105N też zaczęto masowo kasować już w wieku 30 lat.solaris8315 pisze:155 to mało ? To jest 310 wagonów 13N/105Na. Wykoszenie wszystkich 13N i 105Na z zakresu 10xx (ok. 300 wagonów) to dla Ciebie mało? A jak chcesz wymienić resztę taboru to skołuj parę miliardów złotych. TW nie ma tyle kasy.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
-
Filimer
- Kontakt:
Oczywiście nie znam specyfikacji przetargowej, ale przy takim zamówieniu cena będzie z pewnością odgrywała dość znaczną rolę. Generalnie rzecz biorąc spoglądając na rynek ofert to ciężko wyłonić nawet jakąś sensowną ofertę - zwłaszcza, że przy obecnej cenie Euro oferta niektórych zagranicznych producentów może być całkiem atrakcyjna.
O ile mnie pamięć nie myli, to Alstom nie zaprezentował jeszcze projektu niskobudżetowego Citadisa, Bombardier (samodzielnie lub w kooperacji z Solarisem) może zaoferować dowolny wariant tramwaju modułowego, Siemens ma w ofercie Combino, a Stadler chyba nie spełni warunków startowania w przetargu. Tak więc jeżeli macie inne typy, które mogą stanąć w tym przetargu, to czekam na informacje
O ile mnie pamięć nie myli, to Alstom nie zaprezentował jeszcze projektu niskobudżetowego Citadisa, Bombardier (samodzielnie lub w kooperacji z Solarisem) może zaoferować dowolny wariant tramwaju modułowego, Siemens ma w ofercie Combino, a Stadler chyba nie spełni warunków startowania w przetargu. Tak więc jeżeli macie inne typy, które mogą stanąć w tym przetargu, to czekam na informacje
FPS na razie nawet nie wyprodukował bezawaryjnego jednego niskacza. I nie zanosi się, że w najbliższych miesiącach się im uda doprowadzić 118N do jako-takiego stanu pozwalającego na jazdę wagonem z pasażerami.Filip7370 pisze:Ja się mogę założyć że i rodzimi producencie (protram i FPS) staną na głowie żeby "wyhodować" coś 100% LF na takie wielkie ciacho.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -