Objazdy prac torowych TW 2008
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Widać PLK się w ostatniej chwili rozmyśliła... PKP i wszystko jasne.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To już nie do mnie pytanie. Chociaż dyspozytor, gdy przyjdzie rano do pracy, powinien jednak wiedzieć co powiedzieć motorowym...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
Ok, już wiadomo...
ZTM pisze:Czasowe wyłączenie ruchu tramwajowego na ul. Starzyńskiego | W związku z pracami przygotowawczymi do remontu wiaduktu kolejowego, od dnia 07.06.2008r (sobota) godz.0.15 do dnia 09.06.2008r (poniedziałek) (ZMIANA TERMINU SPOWODOWANA JEST PRZESUNIĘCIEM TEMINU PRZEZ SPÓŁKĘ PKP ENERGETYKA) godz.4.00
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nawiasem to jakiś większy przekręt, że PKP Energetyka przewodzi konsorcjum wyłonionemu w przetargu organizowanym przez PKP PLK... 
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Za wiele tego powstawania to ja na tym zdjęciu nie widzę 
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Skąd wniosek, że nie słyszałem? Problemy z czytaniem?
Bo jak tory leżą sobie na trawniku i wygrzewają się na słoneczku a obok koparki kopiąinż. Glonojad pisze:Za wiele tego powstawania to ja na tym zdjęciu nie widzę
[ Dodano: Sob 31 Maj, 2008 16:29 ]
No i rozumiem, że tor awaryjny na Żabie relacji Starzyńskiego-11 Listopada > Praga już nie będzie potrzebny i będzie sobie rdzewiał., z racji wybudowania nowego.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie, bo skręt w tej relacji przez nowy tor możliwy nie będzie.
W zasadzie nowy tor jest dublem relacji na wprost na Żabie, z jednym szczegółem - umożliwia zawrócenie od strony Bródna i od strony 11 listopada (zawrotka ze Starzyńskiego będzie możliwa pętlą uliczną Jagiellońska - Ratuszowa - Targowa - 11 listopada). Ma to oczywiste zalety, chociaż wadą jest z pewnością kilka dodatkowych zwrotnic (a trzeba to-to utrzymywać i ograniczać na nich prędkość jazdy) oraz dodatkowy punkt kolizyjny z ruchem drogowym.
Z punktu widzenia kosztów eksploatacji pewnie najlepiej byłoby wszystkie tramwaje kierować przez nowy tor - zwłaszcza, że jest wydzielony z ruchu - ale wtedy tracimy trzeci tor na Żabie, a i sam skręt poza węzłem jest kłopotliwy dla organizacji ruchu.
W zasadzie nowy tor jest dublem relacji na wprost na Żabie, z jednym szczegółem - umożliwia zawrócenie od strony Bródna i od strony 11 listopada (zawrotka ze Starzyńskiego będzie możliwa pętlą uliczną Jagiellońska - Ratuszowa - Targowa - 11 listopada). Ma to oczywiste zalety, chociaż wadą jest z pewnością kilka dodatkowych zwrotnic (a trzeba to-to utrzymywać i ograniczać na nich prędkość jazdy) oraz dodatkowy punkt kolizyjny z ruchem drogowym.
Z punktu widzenia kosztów eksploatacji pewnie najlepiej byłoby wszystkie tramwaje kierować przez nowy tor - zwłaszcza, że jest wydzielony z ruchu - ale wtedy tracimy trzeci tor na Żabie, a i sam skręt poza węzłem jest kłopotliwy dla organizacji ruchu.
Czy to oznacza, że w trójkącie torów 11 listopada-Odrowąża, 11 listopada-Starzyńskiego i Odrowąża-Starzyńskiego będą wybudowane wszystkie relacje skrętne?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To ja może rysunek pt. stałe zmiany w układzie torowym Nowej Pragi.
Szczegóły pętli ZOO i wyrostek czynszowy pominąłem. Podobnie jak czasowe przełączenia toru na 11 listopada - czeka nas m.in. dawno w Wawie niepraktykowana jazda po torze niewłaściwym.
Szczegóły pętli ZOO i wyrostek czynszowy pominąłem. Podobnie jak czasowe przełączenia toru na 11 listopada - czeka nas m.in. dawno w Wawie niepraktykowana jazda po torze niewłaściwym.
- Załączniki
-
- nowa-praga.gif (3.77 KiB) Przejrzano 872 razy
To coś mi się pokiełbasiło z tym torem
Nowa Praga stanie się jedną wielką pętlą można by rzec...
Poniżej odpowiedź winowajcy(ów):
Poniżej odpowiedź winowajcy(ów):
http://www.zw.com.pl/artykul/254950.htmlRondo Żaba: budowa zatrzymana na biurku
Życie Warszawy, Konrad Majszyk, 31-05-2008
Jak kolejarz i urzędnik coś obiecają, to... obiecają. Harmonogram przebudowy ronda Żaba był obmyślony co do dnia, ale został spóźniony.
To miała być misterna inwestycyjna układanka. Do 15 października w rejonie ronda Żaba powinny się odbyć: przebudowa wiaduktu PKP, remont torów tramwajowych i jezdni na ul. 11 Listopada oraz magistrali ciepłowniczej pod Ratuszową.
Koordynator remontów Wiesław Witek obiecał zgranie ze sobą działań pięciu inwestorów. Żeby się udało, w sobotę powinna ruszyć budowa tymczasowego toru tramwajowego do objazdu ze Szwedzkiej do 11 Listopada. Zarząd Transportu Miejskiego zaplanował serię objazdów, ale nieoczekiwanie wszystkie odwołał.
Kto zawinił? Słuchając tłumaczeń, można się zgubić.– Spółka PKP Energetyka odwołała rozpoczęcia prac – wyjaśnia Michał Dąbrowski z ZTM.
– Jakie niby opóźnienie? – rzecznik Polskich Linii Kolejowych Kazimierz Peryt dowiedział się o tym od nas. Po godzinie przyznał, że termin został w ostatniej chwili zmieniony, ale zawiniły „przyczyny techniczne“. Jakie? Drogowcy nie oznakowali na czas objazdów.
Dlaczego? Mieli to zrobić na podstawie projektu organizacji ruchu przygotowanego przez kolejarzy. Tego zaś nie podpisał miejski inżynier ruchu, bo kolejarze za późno dostarczyli dokumenty.
– To wieloetapowa inwestycja, dla której projekty miały być dostarczane dwa tygodnie wcześniej. Dostałem je tymczasem tydzień temu – tłumaczy się miejski inżynier Janusz Galas.
W biurze Galasa wciąż brakuje fachowców, a inżynier od sierpnia ubiegłego roku praktycznie bez skutku ogłasza konkursy na pracowników.
Prace mają się skończyć przed 15 października. A jeśli nie, 1 listopada zabraknie dojazdu na Cmentarz Bródnowski.
Źródło: Życie Warszawy
Wielkie dzięki. Jak rozumiem zatem czerwone kreski to odcinki dobudowane teraz i pozostające na wieki.inż. Glonojad pisze:To ja może rysunek pt. stałe zmiany w układzie torowym Starej Pragi.
PS. To raczej Nowa Praga.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan