Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 01 cze 2008, 10:58

No sorry, ale to forum naprawdę nie służy do tego typu polemik. A Jarek też lepiej niech szanuje cierpliwość innych i mój czas. Koniec sprawy.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 cze 2008, 11:36

Roma locuta, causa finita. :bialaflaga:
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 01 cze 2008, 11:46

A wracając do sygnalizacji, to przebudowano sygnalizację na skrzyżowaniu Al. Jerozolimskich i Emilii Plater z wydzielonymi lewoskrętami i ograniczonym stosowaniem strzałki.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 cze 2008, 12:04

Jak to ograniczonym?

Nie dalej jak we czwartek byłem świadkiem zatrzymania przez wymuszenie pierwszeństwa przez autokar na tramwaju. To efekt notorycznego blokowania torów przez oczekujących na skręt.

To ja naprawde wolę, żeby tam była strzałka lewoskrętowa. (-(
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 01 cze 2008, 12:07

Ja mówiłem o strzałce do prawoskrętu Emilii Plater (N)->Al. Jerozolismkie (W).

[ Dodano: 2008-06-01, 12:08 ]
Wydzielenie tam lewoskrętów uważam za bardzo słuszne, bo tam najczęściej blokowane były tramwaje.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 cze 2008, 21:49

Mam nadzieję, że te lewoskręty się tam pojawią.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 01 cze 2008, 21:52

pawcio pisze: Wydzielenie tam lewoskrętów uważam za bardzo słuszne, bo tam najczęściej blokowane były tramwaje.
Tyle, ze w tym momencie nic a nic to nie dało. W stałym cyklu (bo priorytetu nie sądzę żeby już włączyli) zastosowano ten superrewelacyjny układ faz "najpierw jedni prosto+lewo, potem kilka sekund tramwaj, później drudzy prosto+lewo". Tak czy siak jest kilka sekund na przejazd, jeśli włączą wzbudzanie, to oczywiściebędzie zysk.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 cze 2008, 22:08

Wydzielenie jest potrzebne po to, by dawać kierunkowe lewoskręty. Czyli mamy - najpierw jedni prosto+lewo, potem wszyscy prosto + tramy, potem drudzy prosto + lewo. I tramy jadą na bezkolizyjnym.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 01 cze 2008, 22:19

Tyle, ze ten środkowy element jest zdecydowanie najkrótszy niestety. Nie mozna dać najpierw wszystkich prosto, potem obu skrętnych naraz?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 cze 2008, 22:23

Ale tam już jest ten układ ze strzałkami kierunkowymi czy nie, bo już nie łapię?

Można dać najpierw wszystkie proste, a potem wszystkie skrętne. Problem się rodzi, gdy jeden z lewoskrętów jest wyraźnie silniej obciążony od drugiego - przez niego "marnuje się" czas, w którym chociaż samochody na wprost równoległe z tym bardziej obciążonym lewoskrętem by przejechały.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 01 cze 2008, 22:29

Jest już.
To zablokowac w cholerę możliwość wydłużania i dać stały czas dla skrętów. W końcu to skrzyzowanie ma być głównie dla tramwajów. Zresztą nie widziałem nigdy, żeby na którymkolwiek skrzyzowaniu tego typu korzystano z wydłużania faz skrętów.
A w ogóle to nie miał byc zlikwidowany ten skręt na południe ze względu na odwrócenie kierunku E.Plater?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 cze 2008, 22:33

Na razie nic się nie odwróciło na Emilce. Podobno "jesienią", wraz z budową drogi rowerowej. Pożyjemy, zobaczymy.

Tak czy siak, wolę krótką fazę bezkolizyjną niż długą, z której i tak się może nie skorzystać. Oczywiście w szczycie, paradoksalnie poza szczytem lepiej może działać układ obecny - tylko, że od pozaszczytu to jest przede wszystkim akomodacja...

Ciekawe, jak będzie działało po włączeniu priorytetów - tam ma być system sprytny i udzielać w zależności od spóźnień tramu... mam nadzieję, że ZTM nie stwierdzi jak na Bemowie, że "obecne czasy już uwzględniają priorytety i tramwaje po prostu przestaną się spóźniać", bo przy tym założeniu systemu oznaczać to będzie rezygnację z jakichkolwiek oszczędności...

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 01 cze 2008, 22:42

Dobre sobie, spóźnień, przecież to miało przyspieszyć tramy... Zrobią pewnie tak jak PKP się zabezpieczy, żeby nie było spóźnień rozwleką czasy...
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Szamot

Post autor: Szamot » 02 cze 2008, 10:04

inż. Glonojad pisze: A ja natomiast znam trochę osób narzekających na tzw. harcerzy z ZTM.. :-$ I jeśli do tej grupy zaliczają się ww. narzekający, to jestem w stanie to przeboleć... :D
:term:
Załączniki
Harcerz.JPG

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 02 cze 2008, 10:22

inż. Glonojad pisze:Moment, moment, stawia mi się tu publicznie zarzuty, robi "sąd czy się nadaje do współpracy ", to chcę, żeby sprawa została zakończona.
Przykro mi, że tak to odebrałeś. Proszę nie traktować moich postów jako oceny Twojej zdolności do współpracy.
Bastian udzielił mi osobiście słownego pouczenia, jak mam rozmawiać z Tobą, żeby nie prowokować. W tym wątku nie miałem absolutnie takiego zamiaru. Zamierzam się zastosować do tych wskazówek bez względu na styl Twoich wypowiedzi.
Mam nadzieję, że żaden niesmak nie pozostanie po naszej dyskusji.

z serdecznym pozdrowieniem
J.

ODPOWIEDZ