Zmiana taryfy - 2008

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 02 cze 2008, 19:11

Muszę przyznać, że rozmach ZTMu (?) jest imponujący - pełna informacja o nowych biletach wisi nawet na stacji w Bartodziejach, daleko poza zasięgiem warszawskiego zbiorkomu.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 cze 2008, 19:19

jasiu pisze:
Ciekawe czy będzie łatwo dosatać w kiosku bilet 20 lub powiedzmy 90 minutowy ?! Do tej pory żeby kupić bilet 60 czy 90 minutowy trzeba było się nieźle nachodzić.
Pewnie nadal tak będzie.
BTW. Zafrapował mnie punkt o łączeniu biletów. Wynika z tego, że kasując 2 bilety 20-minutowe mogę jechać 60 minut, bo łączna cena jest taka sama. Ja tu widzę pole do niezłych nadużyć. Ciekawe czy 40-minutowe można będzie stosować za jednorazowe i na odwrót - nominał w końcu ten sam.
Nie można! Przynajmniej w regulaminie, który można brać z tramwajów i autobusów jest zapis, że można łączyć bilety w obrębie jednego rodzaju.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Teokryt

Post autor: Teokryt » 02 cze 2008, 19:51

Tm pisze:diodę lub wyświetlacz, które oznajmia, że danego rodzaju biletów nie ma,
Jakby nie można było zrobić okienka w którym będzie widać poziom biletów.
Dodatkowo - przecież nie musi wydawać reszty. Szybko by się zwrócił koszt urządzeń. tyle ze w każdym autobusie...
rozwiązanie nie jest złe, nie było by problemu z dostępnością biletów na ternach podmiejski, kosztów "ochrony" automatów, problemu z kioskarzami i zakupem u kierowcy.
Niby spychologia, bo pojazd jedzie i można by ten jeden przystanek przejechać bez biletu - a żeby ludzie kasowali bilety na ten jeden przystanek...
dlatego pyt, ile by kosztował taki jeden automat na wagon/autobus?
Obrazek

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 02 cze 2008, 19:53

Ale dzisiaj burdel z biletami. ZTM powinien dostarczyć bilety dla wszystkich kierowców, bo było wiadomo, że w kioskach będzie problem. Ale oczywiście o tym też można było tylko pomarzyć - w żadnym autobusie, a prawie w każdym którym dziś jechałem, ktoś chciał kupić biletów, kierowcy nie posiadali.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 cze 2008, 19:54

Ryoga pisze:Jakby nie można było zrobić okienka w którym będzie widać poziom biletów.
zwłaszcza jeśli różnych biletów jest OIDP 26?
Ryoga pisze:Dodatkowo - przecież nie musi wydawać reszty.
I co jeszcze?

ITS A 218

Post autor: ITS A 218 » 02 cze 2008, 19:55

A ja próbowałem kupić dzisiaj bilet 20 minutowy na pętli Okęcie. Poszedłem do kiosku i pani powiedziała że już zabrakło (a była to godzina 11:30). Ale zaraz obok jest drugi kiosk. I tam bez problemu kupiłem bilet 20 minutowy. Z tego co zauważyłem to sporo osób kupuje takie czasowe bilety (zwłaszcza na linie podmiejskie).

marian

Post autor: marian » 02 cze 2008, 19:58

MeWa pisze:I co jeszcze?
Ryoga miał chyba na myśli automatycznego "kierowce sprzedającego bilety".
Czyli jedynie jednorazówki (4 rodzaje) i odliczona kwota.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 02 cze 2008, 20:04

Piotrek pisze:ZTM powinien dostarczyć bilety dla wszystkich kierowców,
to nie ZTM dostarcza bilety kierowcom.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 02 cze 2008, 20:15

to nie ZTM dostarcza bilety kierowcom.
No to ktoś, kto jest za to odpowiedzialny. Bo dzisiaj właściwie można by polegać tylko na kierowcach.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 02 cze 2008, 20:19

geograf pisze: Ponieważ są tylko dwa rodzaje biletów czasowych: 10- i 30-minutowy, z czego 10-minutowy nie może być zwielokrotniany w celu uzyskania odpowiedniej opłaty ;-) To dużo ułatwia...
To ja mam tłum aczyć Łodzianinowi, że są jeszcze godzinne i dwugodzinne? I dobowe też chyba tak można

BTW. Okazało się, że nie można doładować karty, jeśli ktoś miał bilet, którego nie ma w nowej taryfie (dot. również ulgi 48). W takiej sytuacji automat w ogóle nie rozpoznaje karty.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 cze 2008, 21:22

Swoją drogą ZTM-owi należy się pochwała za tę książeczkę z: taryfą, przepisami dot. taryfy, instrukcją korzystania z wkm i regulaminem przewozu osób. Szkoda tylko, że tak dużo błędów o charakterze typograficznym i interpunkcyjnym...

Paweł C.

Post autor: Paweł C. » 02 cze 2008, 23:21

Ogólnie to jest jeden wielki pi*******k z tymi nowymi biletami.Dzisiaj chciałem w kiosku kupić bilet 20 minutowy okazało się że jeszcze nie ma i to ani jednego wedlug nowej taryfy.
Na dobrą sprawę to powinny leżeć już dawno w kioskach. ](*,) Nie było ani jednego nowego biletu jeśli chodzi o jednorazowe trzeba było kupić stary po normalnej cenie plus bilet uzupełniający do biletu jednorazowego. ](*,) Dzisiaj trochę na chodziłem się za tymi biletami
w 10 kioskach nie było ani jednego.Pani w kiosku w którym bylem powiedziała mi że pojawią
się dopiero w środę.Ciekawy jestem czy będą to wszystkie bilety które powinny pojawić według nowej taryfy przewozowej czy te 20,40 czy też 60 minutowe będzie można bez żadnego problemu dostać :-k .Zastanawiam się też kto odpowiada za ten bajzel czy ZTM czy
firma która wyprodukowała dla ZTM czy to jest wina kioskarzy bo marża jest za niska. :?: #-o

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 cze 2008, 23:22

Obrazek
Biletowy bałagan po podwyżce
Krzysztof Śmietana2008-06-02, ostatnia aktualizacja 2008-06-02 22:35

Zamieszanie z nowymi biletami. Wielu kioskarzy zbuntowało się i nie chce ich sprzedawać, bo Zarząd Transportu Miejskiego obniżył im marżę.

Spore problemy z kupnem nowych biletów jednorazowych mieli wczoraj pasażerowie w wielu miejscach stolicy i pod Warszawą. Przed stacją kolejową w Piasecznie na dwóch kioskach wisiała kartka z informacją "Biletów brak". - Nie wiem, kiedy będą - rozkładał ręce sprzedawca.

Na pytanie o bilety kioskarz na ul. Senatorskiej odpowiadał zdenerwowany: - Nie mam. Zarząd Transportu Miejskiego nie chce z nami współpracować.

Ci, którzy zdecydowali się sprzedawać nowe bilety, mieli zazwyczaj jeden rodzaj - jednorazowe, czasem także dobowe. Wbrew zapewnieniom ZTM sprzed kilku dni nie wszędzie da się kupić nowe bilety czasowe np. na 20 czy 40 minut, które miały być korzystniejsze przy przesiadkach.

Skąd te kłopoty? ZTM uznał, że kioskarze nie powinni skorzystać z podwyżki i obniżył im marżę z 5,5 proc. do 3,9 proc. - To bodaj najniższa marża w kraju. Wprowadzenie takich obniżek jest całkowicie nie fair. Sprzedaż biletów dla wielu osób stała się nieopłacalna - mówi Krzysztof Mikołajczyk ze Zrzeszenia Niezależnych Sprzedawców Prasy, które reprezentuje blisko 450 kiosków z Warszawy i okolic.

Paweł Kozłowski z sieci kiosków Ruch twierdzi, że w ich punktach, których jest w Warszawie ok. 200, bilety powinny być dostępne. Przyznał jednak, że nowa marża jest niekorzystna i firma próbuje ją negocjować. Wolną rękę dostali dzierżawcy kiosków w barwach Ruchu.

Michał Dąbrowski z ZTM dziwi się postawie kioskarzy. - Przecież nawet po tej niewielkiej obniżce marży zyski ze sprzedaży biletu, które teraz więcej kosztuje, dla kioskarza będą takie same - mówi. Według niego zaoszczędzone kilka milionów złotych mają zostać przeznaczone na poprawę komunikacji.

Takie tłumaczenia kioskarzy nie zadowalają. - Przecież my też mamy podwyższane czynsze - ripostuje Krzysztof Mikołajczyk.

Przed południem duże zamieszanie panowało też pod kasami ZTM na Senatorskiej i na stacjach metra. W długich kolejkach ustawiły się tam głównie osoby w wieku 65-70 lat, które od wczoraj mogą kupić bilet roczny za 40 zł. ZTM informuje, że w tzw. karty seniora można się zaopatrzyć w każdym miejscu, gdzie kodowane są karty miejskie, czyli np. na pocztach i w niektórych kioskach.

Zdenerwowani byli też pasażerowie, którym w weekend nie udało się kupić biletów 30- i 90-dniowych po starych cenach. W sobotę i niedzielę działały wprawdzie kasy ZTM, ale zamknięto je o godz. 17. Część automatów na stacjach metra odmawiała posłuszeństwa. Po godz. 19 Mennica Polska wyłączyła je, by zaprogramować nowy cennik.

Biletów - od wczoraj już bez dopłaty - nie można też kupić u wszystkich motorniczych i kierowców, choć teraz mogą na tym zarobić trochę więcej (10 proc. ceny). Według Adama Stawickiego, rzecznika Miejskich Zakładów Autobusowych prawie jedna trzecia z nich nie zdążyła wymienić starych biletów na nowe.

- Przepraszamy pasażerów za wszystkie bolączki. Postaramy się, żeby bilety były łatwo dostępne - powiedział Michał Dąbrowski. Nie daje jednak gwarancji, że większość kioskarzy będzie oferować pełną gamę biletów. Taką ofertę ma zapewnić sieć Strefa, w której kodujemy kartę miejską. Nie wiadomo jednak kiedy.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 02 cze 2008, 23:30

Czyli wyszło jak zwykle, miało być lepiej a jest nawet i gorzej.

Paweł C.

Post autor: Paweł C. » 02 cze 2008, 23:33

jest do dupy już może być tylko lepiej bo gorzej mam nadzieje że nie będzie. :D (-o<

[ Dodano: Pon 02 Cze, 2008 23:48 ]
Podwyżka i biletowy bałagan
Życie Warszawy, Konrad Majszyk, 02-06-2008
http://www.zw.com.pl/artykul/255888.html
W wielu kioskach wciąż brakuje nowych biletów komunikacji miejskiej. Jeden na trzech kierowców autobusów kartoników też nie ma. Emeryci okupują kasy przy Senatorskiej, żądając biletu seniora.

Nowych biletów nie było wczoraj m.in. w kiosku przy ul. Senatorskiej, który dyrektorzy Zarządu Transportu Miejskiego widzą z dziedzińca Pałacu Błękitnego, czyli swojej siedziby.

Nawet w samej siedzibie ZTM o bilety było trudno z powodu dzikiego tłoku. Już rano szturm przypuścili pasażerowie powyżej 65. roku życia, którzy przyszli wyrobić sobie bilet seniora (do nieograniczonej liczby przejazdów przez cały rok za 40 zł).

Chaos na Senatorskiej

Po godz. 12 wicedyrektor ZTM Wojciech Partyka stał na schodach hali biletowej i krzyczał do pasażerów.– Nie muszą tu państwo tkwić w kolejce! Bilet seniora wyrobią sobie państwo w każdym punkcie kodowania karty miejskiej w mieście – przekonywał.

– W pięciu kioskach w Śródmieściu byłam. Nie ma żadnych biletów – denerwowała się Aleksandra Nowak.

– Stoję w kolejce po bilet seniora. A żeby zwrócić stare bilety, muszę stać jeszcze do drugiego okienka. Chaos – mówiła Wanda Giszka.

Z Senatorskiej poszliśmy do kiosku Kolportera na stacji Ratusz-Arsenał – Nie ma nowych biletów – odpowiedziała ekspedientka .– Mam dobowe i jednorazowe, innych nie było w hurtowni – mówiła pani z kiosku przy ul. Ząbkowskiej

W kiosku na skrzyżowaniu ul. Domaniewskiej i Modzelewskiego: – Biletów u nas nie ma i chyba szybko nie będzie. Nie opłaca nam się ich kupować, bo została obniżona marża – mówi sprzedawczyni.

Od wczoraj kioskarze dostają 3,5 proc. od każdego sprzedanego biletu (wcześniej było to 5 proc.). I stąd ich niechęć do ich sprzedaży. Bilety w szerszej gamie można kupić tylko w kioskach tzw. sieci własnej dużych dystrybutorów. Np. Ruch ma w stolicy i okolicach takich 200, podczas gdy punktów patronackich ponad 800 (w nich o bilety trudno, co najwyżej kilka popularnych rodzajów).

Czy Warszawa będzie jedynym miastem w Polsce bez biletów w kioskach? W tym tygodniu zostaną wznowione negocjacje z dystrybutorami w sprawie podwyżki marży. Wczoraj kioskarze napisali w tej sprawie petycję do prezydent miasta.

Kierowcy też nie mają

Pasażerowie, którzy nie zdołali kupić nowych biletów w kioskach, próbowali nabyć je u kierowców. I tu często spotykał ich zawód. – Od tygodnia trąbią o zmianach, a kierowca biletów nie ma – narzekała pasażerka linii 501 (numer boczny 5566).

Jak wyliczył rzecznika Miejskich Zakładów Autobusowych Adam Stawicki, nowe kartoniki dostało 71 proc. kierowców. Wszyscy mają je mieć do 5 czerwca. Według naszych informacji część z tych kierowców którzy je otrzymali, czeka do tego czasu ze sprzedażą biletów.
W sumie to było do przewidzenia że będzie bałagan. :D

ODPOWIEDZ