Druga linia metra - dalsze plany rozbudowy

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 cze 2008, 15:45

Bastian pisze:Jaka decyzja wydaje się wam bezpieczniejsza dla wyborczego wyniku obecnej ekipy?
II linia metra była jednym z głónych haseł... Nie jestem pewein, czy uda się jej po cichu i sprawnie wycofać z tej inwestycji. Tak ekipa HGW i tak nie zrealizuje nawet połowy zamierzeń w zakresie transportu publicznego.
Przystosowanie średnicy do ruchu miejskiego myślę, że jest marzeniem ściętej głowy. A wprwoadzanie priorytetów i wymyślnych systemów sterowania ruchem jak na razie nie skutkuje poprawą warunków podróżowania, a zwiększeniem korków, w których utyka także komunikacja miejska, TAKŻE tramwajowa.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 cze 2008, 15:52

MeWa pisze:[ A wprwoadzanie priorytetów i wymyślnych systemów sterowania ruchem jak na razie nie skutkuje poprawą warunków podróżowania, a zwiększeniem korków, w których utyka także komunikacja miejska, TAKŻE tramwajowa.
To jest NIEPRAWDA. Systemu sterowania ruchem na razie NIE MA, jest tylko KILKA SKRZYŻOWAŃ O ZMIENIONEJ ORGANIZACJI RUCHU. Nawiasem - zmiany te na tramwaje akurat wpływają pozytywnie.

Co do priorytetów - na Bemowie są i żadne tramwaje tam w niczym nie utykają. Straty w komunikacji indywidualnej natomiast się bilansują, bo siłą rzeczy lepiej się jedzie "wzdłuż" tramwaju, czyli tak, jak większość aut tamże.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 cze 2008, 15:55

inż. Glonojad pisze:To jest NIEPRAWDA. Systemu sterowania ruchem na razie NIE MA, jest tylko KILKA SKRZYŻOWAŃ O ZMIENIONEJ ORGANIZACJI RUCHU.
ok, przyjmuję to co napisałeś: zmiana organizacji ruchu (chociaż, czy zmiana organizacji ruchu nie jest elementem wprowadzania tych systemów?) na kilku skrzyżowaniach nie skutkuje poprawą organizacji ruchu, czego przykładem jest Wisłostrada. Na tym forum widziałem obawy o komunikację na Jerozolimskich i prostopadłych ciągach po wprowadzeniu zmian.
inż. Glonojad pisze:Co do priorytetów - na Bemowie są
niestety miałem tego pecha, że gdy korzystałem regularnie z tramwajów na Bemowie, to były wyłączone, nie mówiąc już o świentnych rozkładach (koordynacji) i przesiadkach przy Broniewskiego.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 cze 2008, 15:57

MeWa pisze:
inż. Glonojad pisze:To jest NIEPRAWDA. Systemu sterowania ruchem na razie NIE MA, jest tylko KILKA SKRZYŻOWAŃ O ZMIENIONEJ ORGANIZACJI RUCHU.
ok, przyjmuję to co napisałeś: zmiana organizacji ruchu (chociaż, czy zmiana organizacji ruchu nie jest elementem wprowadzania tych systemów?) na kilku skrzyżowaniach nie skutkuje poprawą organizacji ruchu, czego przykładem jest Wisłostrada. Na tym forum widziałem obawy o komunikację na Jerozolimskich i prostopadłych ciągach po wprowadzeniu zmian.
Zmiana organizacji jest elementem systemu, ale stałoczasowy układ faz NIE jest.
inż. Glonojad pisze:Co do priorytetów - na Bemowie są
niestety miałem tego pecha, że gdy korzystałem regularnie z tramwajów na Bemowie, to były wyłączone, nie mówiąc już o świentnych rozkładach (koordynacji) i przesiadkach przy Broniewskiego.
Innymi słowy, wypowiadasz się na temat sytuacji sprzed roku. Moje gratulacje. O tym, że się ona zmieniła, było trąbione nie raz i nie dwa - ale rozumiem, że sobie wbiłeś w pamięć ripostę "Priorytety jak na Bemowie" i teraz trudno Ci się oduczyć...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 cze 2008, 16:02

inż. Glonojad pisze:Innymi słowy, wypowiadasz się na temat sytuacji sprzed roku. Moje gratulacje. O tym, że się ona zmieniła, było trąbione nie raz i nie dwa - ale rozumiem, że sobie wbiłeś w pamięć ripostę "Priorytety jak na Bemowie" i teraz trudno Ci się oduczyć...
Niestety nie o to mi chodzi. Jakie jest natężenie ruchu komunikacji i pojazdów osobowych na Bemowie, a jakie w Centrum...
inż. Glonojad pisze:Zmiana organizacji jest elementem systemu, ale stałoczasowy układ faz NIE jest.
Świetnie! Żeby było lepiej (a czy będzie, to się dopiero okaże, bo nikt nie wie), to musi być kilka razy gorzej!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 cze 2008, 16:04

MeWa pisze:
inż. Glonojad pisze:Zmiana organizacji jest elementem systemu, ale stałoczasowy układ faz NIE jest.
Świetnie! Żeby było lepiej (a czy będzie, to się dopiero okaże, bo nikt nie wie), to musi być kilka razy gorzej!
No, to mniej więcej tak jak z budową metra - vide trzyletnie rozgrzebania skrzyżowania przy Śpiących. Nie widzisz analogii?

MANiek

Post autor: MANiek » 07 cze 2008, 16:21

Ryoga pisze:Cczuję że fikandrowe długopisy będą bardzo popularne.
Dodatkowo - czy II linia metra jest "pilnie" potrzeba? Bo żeby tylko na EURO to nie warto. (przerobienie stacji PKP Stadion da ten sam efekt) Większość kibiców przyjedzie do Centralnego i tam b mogli próbować się przesiać właśnie w SKM. To jednorazowy "pik" choć w przyszłości będą następne... Budowa sieci tramwajowej z prawdziwego zdarzenia pozwoli rozłożyć ruch równomiernie tak by dojazd był od strony Mostu Śl-Dąbrowskiego i Poniatowskiego. No i jeszcze linia kolejowa. Budowa linii tramwajowej w miejsce metra też nie była by zła. Kto wie, może nawet most tylko pieszo tramwajowy by powstał :)
Tak czy inaczej znając realia będzie zastaw się a postaw. Inaczej nie będzie. Sprzeda się całe pole mokotowskie i inne parki pod apartamenty i na metro będzie.
Patrząc na przykład jak chętnie sprzedali zajezdnie Inflancką i Chełmską,to Redutową i Ostrobramską też opchną,byleby tylko na metro było (-X

Awatar użytkownika
Koszałek

Post autor: Koszałek » 07 cze 2008, 16:23

A wrcacając do meritum, obstawiam, że w poniedziałek, lub wtorek będzie zwołana konferencja, na której będzie ogłoszone, że z powodu niewystarczających środków przetarg zostaje anulowany.

Ciekawe tylko, czy powiedzą na co chcieliby przeznaczyć te parę złotych, co im zostanie. Może zdecydują się na remont Mostu Śląsko-Dąbrowskiego? Skoro nie rozkopią Świętokrzyskiej miałoby to sens przed EURO :-k

Edit:

Oto przykładowe zagospodarowanie ~ 6 000 000 000 zł
- Kochasz mnie?
- Kocham.
- Wyjdziesz za mnie?
- Nie.
- Złaź!

MaG

Post autor: MaG » 07 cze 2008, 21:13

Serdecznie witam po dłuższej przerwie.

Dla mnie sprawa z cenami za budową metra to przykra rzecz, jednak można się było tego spodziewać, tak samo jak z którymś przetargiem na Most Północny. Od samego początku to ta druga nitka nie miała coś szczęścia.

Pytanie teraz jakie sobie stawiamy My, ale przede wszystkim włodarze miasta co dalej. Według mnie środkową część II linii trzeba zrobić, jednak ten przetarg i z tym cenami trzeba unieważnić i rozpisać nowy z mniej rygorystycznymi warunkami, zwłaszcza dotyczącymi czasu budowy i kar umownych. Dla mnie oczywistym jest, co zresztą było gdzieś wyżej podawane, że tak wysokie ceny po części wynikają z wliczenia przez inwestorów kar umownych. Poza tym jeżeli budowa będzie trwała nie trzy, a np. pięć lat to i kwota wydatkowana rocznie będzie mniejsza. Z całą moją sympatią do metra uważam, że na metro w tej cenie Warszawy nie stać.

Na zakończenie taka ogarnęła mnie smutna refleksja, że parę lat temu był doskonały czas na rozpoczęcie budowy tej linii, ceny nie szalały, czas nie gonił. Jednak okres ten został zmarnowany (tak zresztą jak i w przypadku innych inwestycji) na radzenie, zastanawianie się z których nic nie wynikało np. odginanie metra, budowa mostu czy tunelu pod Wisłą.

Pozdrawiam MaG.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 08 cze 2008, 9:29

Metro Warszawskie Sp. z o.o.

Namiot nr 69

1. Centralny odcinek II linii metra. Pokaz zdjęć, map, wizualizacji stacji.

2. I linia metra - bielański odcinek metra. Pokaz zdjęć, map, wizualizacji stacji.

3. Samochód ratownictwa technicznego Mercedes Benz-Unimog U400.
Punkt pierwszy stoi pod gigantycznym znakiem zapytania ;)
Obrazek

Rosa

Post autor: Rosa » 08 cze 2008, 17:26

Pytanie tylko co jeśli zrezygnuja z budowy metra teraz.
Najwczesniej wtedy będzie można rozpocząć budowę w 2013 roku, cena za centralny odcinek nie będzie wtedy zapewne niższa niż te 6mld, nie będzie też bata w postaci Euro i mozna śmiało liczyć te 5 lat na budowę, + 10 lat na 2 (lub 3 koncówki) i w rezultacie drugą linię metra mamy zbudowaną dopiero koło 2030 roku.
Z drugiej strony jeśli pieniądze na to metro wezmą z mostu północnego czy POW to mimo wybudowania tego kawałka metra Warszawa i tak kompletnie stanie przez brak obwodnic.
Cięzka decyzja, tutaj niestety będzie musiał pomóc rząd. HGW musi jakos wykorzystać to że jest w koncu z partii rządzącej bo jeśli nie uda jej się dokonać czegoś spektakularnego (kiedyś musi coś w końcu zrobić bo na razie jej rządy to tragedia) to będzie koniec jej kariery politycznej.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 08 cze 2008, 17:59

Nie wierzę w to i nigdy nie uwierzę. Możemy się pożegnać z 2 linią metra na długi, długi czas. #-o
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 08 cze 2008, 18:31

MeWa nie dopuszcza myśli że może się nie udać.

Rosa

Post autor: Rosa » 08 cze 2008, 18:44

Czy dotacja z Unii przepadnie jeśli nie będzie wydana na 2 linię metra teraz?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 cze 2008, 20:30

Powiedzmy sobie szczerze - dotacja za odcinek Bródnowski już dawno przepadła, za Bemowski najprawdopodobniej też.

ODPOWIEDZ