Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 17 cze 2008, 0:01

Czy w tym mieście mogą coś z głową chociaż raz zrobić?

Obrazek
Zielone strzałki wciąż znikają
Krzysztof Śmietana2008-06-16, ostatnia aktualizacja 2008-06-16 23:18

Ze skrzyżowań wciąż znikają zielone strzałki. Właśnie zdemontowano je na rondzie koło Rotundy. Od razu powiększyły się tam korki

Choć rozporządzenie przywracające zielone strzałki obowiązuje od ponad trzy tygodni, wciąż są demontowane. Tak się stało na rondzie Dmowskiego. Po zielonych strzałkach pozostały tylko kikuty z kablami przy sygnalizatorach. Natychmiast wydłużyły się kolejki do skrętu w prawo.

Firma Siemens, która przebudowuje sygnalizację w Al. Jerozolimskich, twierdzi, że robi to, co zleca jej Zarząd Dróg Miejskich i zatwierdza miejski inżynier Janusz Galas. Agata Choińska, rzeczniczka ZDM, najpierw stwierdziła, że strzałki musiały zniknąć, bo równocześnie zamontowano tam sygnalizację kierunkową do skrętu w lewo. A w takim przypadku przepisy nie pozwalają na montowanie zielonych strzałek do jazdy na prawo. Potem już nie była tego pewna. I nie wykluczyła, że strzałki jednak wrócą.

Sytuację na skrzyżowaniu komplikują też - wspomniane przez rzeczniczkę - sygnalizatory ze strzałką do skrętu w lewo. Na razie wprowadziły tylko zamieszanie. Przy nich można skręcać tylko z lewego pasa. Wielu kierowców - tak jak dawniej - próbuje to robić ze środkowego i blokuje kolejne samochody.

Zamontowanie sygnalizacji do skrętu w lewo skróciło też zielony sygnał do jazdy na wprost. To także zwiększyło korki.

Wczoraj po południu próbowali je rozładować policjanci. Na razie nie widać też zapowiadanych priorytetów dla tramwajów.

Dariusz Jasak z Siemensa na ocenę nowych świateł każe poczekać do chwili podłączenia sygnalizacji do czujników, które sprawdzają natężenie ruchu na wlotach skrzyżowania. Sygnalizacje na skrzyżowaniach w Al. Jerozolimskich i na Wisłostradzie mają zaś zostać podłączone do komputera w siedzibie Zarządu Dróg Miejskich. Na to trzeba będzie poczekać do lipca.

Wcześniej trzeba jednak jeszcze przebudować sygnalizację na rondzie de Gaulle'a, przy Dworcu Centralnym i na pl. Zawiszy. Niewykluczone, że z tych miejsc także znikną zielone strzałki do skrętu w prawo.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Koszałek

Post autor: Koszałek » 17 cze 2008, 9:34

Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że Galas nie dość, że nie kontroluje ludzi, którzy mu podlegają, to jeszcze sam nie ma pojęcia, na czym polega zarządzanie ruchem w mieście? Przecież takie kwiatki, muszą przejść przez jego biurko i tam być zaakceptowane. Jaką kogiką kieruje się likwidując strzałki wciąż działające, by je znów zakładać za dwa, lub trzy tygodnie? Nie od dziś mówi się, że brak mu polotu, a przede wszystkim wiedzy by sprawnie organizować euch. Nie znam się na inżynierii ruchu, ale z tych informacji, które do mnie docierają wynika, że ten człowiek łyknie każdy idiotyzm, który mu podsunie podwykonawca zleceń ZDMu ](*,) ](*,) ](*,)

Na koniec, by nie być gołosłownym, fragment z artykułu z 16 maja w ŻW zacytowanego przez Mewę na 61 stronie temetu o drugiej linii Metra
ZW pisze: Czy się uda? Urzędnicy przyznają nieoficjalnie, że hamulcowym może być np. miejski inżynier ruchu Janusz Galas znany z asekuranctwa. W ratuszu powstał nawet komitet sterujący, z udziałem wiceprezydentów i szefów spółek infrastrukturalnych. Mają podejmować decyzje w kilka godzin, ignorując Galasa. – To jedyna metoda na biurokratyczne procedury – mówi nasz informator w ratuszu.
- Kochasz mnie?
- Kocham.
- Wyjdziesz za mnie?
- Nie.
- Złaź!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 17 cze 2008, 9:38

Koszałek pisze:Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że Galas nie dość, że nie kontroluje ludzi, którzy mu podlegają, to jeszcze sam nie ma pojęcia, na czym polega zarządzanie ruchem w mieście? Przecież takie kwiatki, muszą przejść przez jego biurko i tam być zaakceptowane. Jaką kogiką kieruje się likwidując strzałki wciąż działające, by je znów zakładać za dwa, lub trzy tygodnie? Nie od dziś mówi się, że brak mu polotu, a przede wszystkim wiedzy by sprawnie organizować euch. Nie znam się na inżynierii ruchu, ale z tych informacji, które do mnie docierają wynika, że ten człowiek łyknie każdy idiotyzm, który mu podsunie podwykonawca zleceń ZDMu
Akurat tu to Galas podpisywał organizację ruchu zanim weszło w życie nowe rozporządzenie. Przecież nie realizuje się go w momencie podpisu, tylko za jakiś czas. A przecież dochodzą tu jeszcze przepychanki pomiędzy ZDM-em i Siemensem odpowiedzialnym za ten system, które też całość organizacji mocno usztywniają.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 cze 2008, 9:42

A ja odnoszę wrażenie, że Koszałek znowu gada o czymś, na czym się zna umiarkowanie i najwyżej umie wyskoczyć z uwagami ad personam, jak ostatnio...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Koszałek

Post autor: Koszałek » 17 cze 2008, 9:56

Zgadza się. Znam się co najwyżej umiarkowanie, nie przeszkadza mi to jednak wyrażać swojej frustracji, gdy wiem, że zmieniły się przepisy, a wciąż stosowane są strare. Mój post nie jest potępianiem w czambuł, lecz pytaniem zadanym w ostrej formie.
inż. Glonojad pisze: (...) i najwyżej umie wyskoczyć z uwagami ad personam, jak ostatnio...
Krytyka ad personam byłaby, gdybym stwierdził, od czego jestem daleki np: "że sposób organizacji ruchu jest równie żałosny, co inżynier". Kiedy krytykowałem kogoś, a nie jego postępowanie, bo jakoś sobie nie moge przypomnieć? Przejżałem swoje posty i nie znalazłem takich.

Twoja uwaga była natomiast jak najbardziej ad personam...
- Kochasz mnie?
- Kocham.
- Wyjdziesz za mnie?
- Nie.
- Złaź!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 cze 2008, 10:00

Masz rację, przepraszam.

Pomyliłem Cię z kimś innym...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 17 cze 2008, 10:01

Koszałek pisze:Zgadza się. Znam się co najwyżej umiarkowanie, nie przeszkadza mi to jednak wyrażać swojej frustracji, gdy wiem, że zmieniły się przepisy, a wciąż stosowane są strare. Mój post nie jest potępianiem w czambuł, lecz pytaniem zadanym w ostrej formie.
To skoro się znasz umiarkowanie, to i umiarkuj się w swoich ocenach, bo nie wszystkie aspekty są Ci znane.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Koszałek

Post autor: Koszałek » 17 cze 2008, 10:01

Drobiazg

Edit:
pawcio pisze:To skoro się znasz umiarkowanie, to i umiarkuj się w swoich ocenach, bo nie wszystkie aspekty są Ci znane.
Prawda, ale niestety znane mi są wyniki takich, a nie innychn działań. A te dotykają mnie codziennie.
- Kochasz mnie?
- Kocham.
- Wyjdziesz za mnie?
- Nie.
- Złaź!

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 17 cze 2008, 12:58

A nawiązując do pierwszego posta tego wątku, to wczoraj zobaczyłem, że w nocy na skrzyżowaniu Pupiełuszki i Krasińskiego wreszcie zaczęli wyłączać sygnalizację świetlną (to znaczy włączają sygnalizację pulsacyjną - tak to się nazywa?). A jednak się da :-)

Śmiesznie przy tym wygląda działająca (wzbudzana przyciskiem) sygnalizacja przy przejściu dla pieszych między Krasińskiego, a Słowackiego..

No cóż, ciekawe czy i kiedy zaczną wyłączać sygnalizację na Placu Wilsona (o światłach przy Teatrze Komedia nie wspominając...) :-)

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 17 cze 2008, 14:13

Widziałem nową sygnalizację na Patelni i nie podoba mi się. Znaczny spadek przepustowości lewoskrętów. Dlaczego? Skoro przepisy bezwzględnie każą osygnalizować punkt kolizji lewoskrętu z torowiskiem (na skrzyżowaniu z wyspą), to czy nie można było tego zrobić jak na Babce? A jak ludzie się gubią... Inni sprytnie skręcają z pasa do jazdy na wprost.

Strzałki znikły. Nie można było przewidzieć zmiany rozporządzenia?

Dobra. Jadę na urlop nad morze... :dance:

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 17 cze 2008, 14:56

Jarek pisze: Skoro przepisy bezwzględnie każą osygnalizować punkt kolizji lewoskrętu z torowiskiem (na skrzyżowaniu z wyspą), to czy nie można było tego zrobić jak na Babce?
Babka ma zmienione oznakowanie poziome, co spowodowało w pierwszym tygodniu masę stłuczek. Pokazać furmanom rondo i od razu się pogubili.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 cze 2008, 15:49

Jarek pisze:Widziałem nową sygnalizację na Patelni i nie podoba mi się. Znaczny spadek przepustowości lewoskrętów. Dlaczego? Skoro przepisy bezwzględnie każą osygnalizować punkt kolizji lewoskrętu z torowiskiem (na skrzyżowaniu z wyspą), to czy nie można było tego zrobić jak na Babce?
W sensie z postojem na czerwonym przed torami?

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 17 cze 2008, 23:15

[quote="Jarek"] Widziałem nową sygnalizację na Patelni i nie podoba mi się. Znaczny spadek przepustowości lewoskrętów. :[/quote]
A mi sie podoba. Teraz wjeżdża na rondo tyle aut, ile może na czas z niego zjechac. Wczesniej nadmiar zostawał na torach.
[quote="Jarek"] Dlaczego? Skoro przepisy bezwzględnie każą osygnalizować punkt kolizji lewoskrętu z torowiskiem (na skrzyżowaniu z wyspą), to czy nie można było tego zrobić jak na Babce? :[/quote]
To znaczy, chcesz żeby tramwaje przejeżdżały tam "na raty"?
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 17 cze 2008, 23:18

piotram pisze:A mi sie podoba. Teraz wjeżdża na rondo tyle aut, ile może na czas z niego zjechac. Wczesniej nadmiar zostawał na torach.
Jeśli kierowcy będą przestrzegaż znaków.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 17 cze 2008, 23:30

MeWa pisze:
piotram pisze:A mi sie podoba. Teraz wjeżdża na rondo tyle aut, ile może na czas z niego zjechac. Wczesniej nadmiar zostawał na torach.
Jeśli kierowcy będą przestrzegaż znaków.
Jak policja bedzie tam stać to się nauczą.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

ODPOWIEDZ