Jak kształtować układ komunikacyjny?

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 cze 2008, 21:50

Lukasz436 pisze:Dopóki konsultacjami będą rządzić urzędnicy zamiast pasażerów to nic dobrego z tego nie wyjdzie.
Nic dobrego to nie będzie, jeżeli komunikację będzie się kształtować pod kątem ewentualnych skarg pięciu osób jeżdżących na bazar, po telefonach od burmistrzów i wiceprezydentów, zaspokajając potrzeby tłumów jeżdżących do szpitala i na cmentarz, w oderwaniu od Polityki Transportowej (dziś sobie obiecałem, że więcej nie wstawię wzmianki o niej do żadnego pisma, bo się spalę ze wstydu). Brakuje wizji. Jakiejkolwiek.

[ Dodano: 2008-06-19, 21:50 ]
rufio198 pisze:A z jakiej to przyczyny ZTM zmienił zdanie?
Szukaj przyczyn tuż wyżej.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 19 cze 2008, 21:51

Bastian pisze:
Lukasz436 pisze:Dopóki konsultacjami będą rządzić urzędnicy zamiast pasażerów to nic dobrego z tego nie wyjdzie.
Nic dobrego to nie będzie, jeżeli komunikację będzie się kształtować pod kątem ewentualnych skarg pięciu osób jeżdżących na bazar, po telefonach od burmistrzów i wiceprezydentów, w oderwaniu od Polityki Transportowej (dziś sobie obiecałem, że więcej nie wstawię wzmianki o niej do żadnego pisma, bo się spalę ze wstydu). Brakuje wizji. Jakiejkolwiek.
No właśnie - dobrze że ktoś to wreszcie powiedział otwarcie, co jest grane naprawdę....

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 cze 2008, 21:57

W tym problem, że kształtowanie układu komunikacyjnego powinno być takie, jak demokracja: najpierw tworzymy zrąb dla głównych potrzeb przewozowych (czyli dojazd do pracy i szkół), potem zaspokajamy prawa mniejszości (przejazdy lokalno - socjalne). Tymczasem u nas rządzi ta właśnie mniejszość, bo góra - aż do szczebla prezydenckiego włącznie - nie boi się spieprzyć projektów infrastruktury (np. wybrakować linię metra, by przypadkiem nie było zbyt wygodnie z niego korzystać) albo wyrzucić za okno 3 miliardy, a boi się fafnastu protestów na to, że ktoś się musi przesiąść na bazar, a wcześniej miał świetną linię bezpośrednią co 40 minut. Polityka transportowa mówi mądre rzeczy, ale to puste słowa.

I starczy, bo mnie z roboty wywalą...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 19 cze 2008, 22:02

A na koniec wyjdzie, zę to wszystko będzie kursować raz na ruski rok.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 cze 2008, 22:07

BJ.2052 pisze:
TGM pisze:Aha, czyli Ursynów (505) może się przesiadać w tramwaje, a Nowodwory to już nie za bardzo. Równi i równiejsi
Zaraz sie dowiemy, że po wakacjach 505 wraca na trasę do Centrum, a 189 jednak zostaje na Górczewskiej :D
Ani trochę mnie to nie zdziwi, mało tego, nawet się tego spodziewam :mur:

A jak znowu plan brygadowy padnie, to będzie się ciąć równo częstotliwości wszystkiego. Oczywiście z wyjątkiem 101, 144, 505, 515 itp...

Dziś kobieta dzwoniła i jęczała, że dojeżdża z jakiejś Grzybowej do centrum... Dojeżdża koleją, bo to dobre, ona wie, że nie tylko SKM-ka, ale może każdym pociągiem... Tylko nie ma czym dojechać, bo 196 co pół godziny, a 183 równocześnie z nim. No i co jej powiedzieć? Że te wozy są konieczne na Puławskiej, na Jagiellońskiej? Skąd, do cholery te wozy brać?
Radny z Rembertowa rzekł: "po co wy pytacie dzielnicy, przecież my tego nigdy nie poprzemy, ale ja wiem, że tak powinno być, a po to jest ZTM, by wiedział, jak trzeba, i robił, co trzeba". No i co z tego...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 cze 2008, 22:08

TGM pisze:W sumie Ursynów zawsze potrafił się bronić. A ja jestem za 505 na Puławskiej do Pl. Unii. Można wywalić z Marszałkowskiej, można ograniczyć do 20 minut (a co, 130 tak jeździ). to też już oszczędność.
Zamiast wzmocnić na Ursynowie, bo tam się ludzie nie mieszczą. Wozy na drzewach nie rosną, wozokilometrów też się nie zbiera w lesie. I tak się robi komunikację...

[ Dodano: 2008-06-19, 22:09 ]
ITS A 218 pisze:Co do 505 to raczej do Centrum nie wróci.
A to zależy, kto w tej sprawie zadzwoni...

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 19 cze 2008, 22:09

No to zacznijmy wprowadzać linie co 40 minut na wniosek pasażerów. A ci co chcą częściej to odpisywać "Z powodu licznych postulatów o nowe linie bezpośrednie nie możemy zwiększyć częstotliwość linii X"

[ Dodano: Czw 19 Cze, 2008 22:12 ]
Nie od dziś wiadomo, że autobusy to taksówki.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 cze 2008, 22:13

A myślisz, że przez pół roku widziałem choć jedno pismo o poprawę czestotliwości? Pisma piszą w większości ludzie, którzy maja za dużo czasu, a ci głównie piszą o połączenia bezpośrednie. I tych się słucha.

Słuchajcie, każde pismo o uproszczenie układu, o wzmocnienie częstotliwości itp. jest na wagę złota...

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 19 cze 2008, 22:15

Nic nie podniosą. Zostaną częstotliwości wakacyjne.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

TOMEK

Post autor: TOMEK » 19 cze 2008, 22:16

Znaczy, że co - musicie mieć w ręku "kwity", żeby coś zmienić :?:

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 19 cze 2008, 22:17

Bastian pisze: Słuchajcie, każde pismo o uproszczenie układu, o wzmocnienie częstotliwości itp. jest na wagę złota...
I kto się na to nabierze, jeśli według ZTMu np. 5+5=6 :P ? Bujać to my, ale nie nas =; .
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 cze 2008, 22:17

Pokazałem swoim zwierzchnikom wyniki naszej ankiety, jakiej nam trzeba komunikacji. "No tak, ale to młodzież, a przecież są starsi ludzie, są niepełnosprawni, oni nie lubią się przesiadać, a zresztą nie ma dobrych węzłów itp. itd." Nie dokończyłem myśli kilka postów powyżej, gdy pisałem, że robienie układu komunikacyjnego powinno być jak demokracja - zrąb dla większości, ale i nie można zapomnieć o mniejszości. Otóż jest odwrotnie, jeżeli się kształtuje cały układ pod kątem mniejszości. Spełnianie wszystkich postulatów mniejszości bez patrzenia na interes ogólny tez ma nazwę. Anarchia.

[ Dodano: 2008-06-19, 22:19 ]
TGM pisze:I kto się na to nabierze, jeśli według ZTMu np. 5+5=6 :P ? Bujać to my, ale nie nas =; .
Nie podniesiesz częstotliwości 131, trzymając pod ochroną 515, 505, 101 itp. - to chyba oczywiste. Ja nie wiem, jakim cudem udało się poprawić 519, chyba ktoś to przeoczył :/

[ Dodano: 2008-06-19, 22:20 ]
TOMEK pisze:Znaczy, że co - musicie mieć w ręku "kwity", żeby coś zmienić :?:
Jeżeli na lepsze, to tak - popsuć można bez kwitów. Jak widać. W przypadku dwóch kolejnych projektów tarchomińskich nie wystarczyło do ich wprowadzenia nawet generalne poparcie Rady Dzielnicy. Nawet Ursus udało się wprowadzić cudem, mimo iż projekt - jak żaden inny - powstał w ścisłej współpracy z UD.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 19 cze 2008, 22:21

Czyli w sumie można o NORMALNEJ komunikacji na poziomie europejskim zapomnieć, bo przez paru wygodnickich mamy linie typu 326, długie zakręcone i o słabej częstotliwości.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 cze 2008, 22:22

Nie tyle przez paru wygodnickich, co przez to, że każdego z nich się słucha.

126 nie można zmienić, bo ktoś jeździ z Podróżniczej do kościoła na Tarchominie. 112 z Broniewskiego nie, bo ktoś czasem jedzie do CH Marki. Dodanie kursów 191 na Mikołajskiej na nic, i tak nie można stamtąd wysiec 405, mimo iż nikt tam nie wsiada. I mnóstwo innych przykładów.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 19 cze 2008, 22:23

Bastian pisze:
TGM pisze:I kto się na to nabierze, jeśli według ZTMu np. 5+5=6 :P ? Bujać to my, ale nie nas =; .
Nie podniesiesz częstotliwości 131, trzymając pod ochroną 515, 505, 101 itp. - to chyba oczywiste. Ja nie wiem, jakim cudem udało się poprawić 519, chyba ktoś to przeoczył :/
:shock: Mówiłem o 503 i 403... No ale ładnych rzeczy się tu dowiaduję... A 519 to nikt nie poprawiał 8-( .
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

ODPOWIEDZ