Stare i nowe nazewnictwo w Warszawie

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

zubil

Post autor: zubil » 02 kwie 2006, 23:32

MeWa pisze:wiesz, tak samo jak pozostał Pstrowski, Waryński, Kasprzak, Rzymowski - to wszystko relikty poprzedniej epoki :)
Na jakiej podstawie wrzucasz do jednego wora dziewiętnastowiecznych polskich socjalistów poległych w walce z rosyjskim zaborcą, peerelowskiego przodownika pracy oraz między- i powojennego działacza Stronnictwa Demokratycznego?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 kwie 2006, 23:33

Na postawie własnej niewiedzy pewnie...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 kwie 2006, 23:40

Bastian pisze:Na postawie własnej niewiedzy pewnie...
Tu się nie zgodzę =;
zubil pisze:Na jakiej podstawie wrzucasz do jednego wora dziewiętnastowiecznych polskich socjalistów poległych w walce z rosyjskim zaborcą, peerelowskiego przodownika pracy oraz między- i powojennego działacza Stronnictwa Demokratycznego?
kanon bohaterów PRL-u

[ Dodano: 2006-04-02, 23:42 ]
W wielu miastach te postaci poleciały, a teraz nikt raczej nie nadaje nazw ulicom za pomocą tych postaci.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

zubil

Post autor: zubil » 02 kwie 2006, 23:47

MeWa pisze:
Bastian pisze:Na postawie własnej niewiedzy pewnie...
Tu się nie zgodzę =;
zubil pisze:Na jakiej podstawie wrzucasz do jednego wora dziewiętnastowiecznych polskich socjalistów poległych w walce z rosyjskim zaborcą, peerelowskiego przodownika pracy oraz między- i powojennego działacza Stronnictwa Demokratycznego?
kanon bohaterów PRL-u
Bolesław Chrobry i Władysław Jagiełło też byli bohaterami w czasach PRL-u. I co z tego? Czemu Chrobry może mieć ulicę, a Waryński nie?
MeWa pisze: [ Dodano: 2006-04-02, 23:42 ]
W wielu miastach te postaci poleciały, a teraz nikt raczej nie nadaje nazw ulicom za pomocą tych postaci.
No i co z tego, że poleciały? To i u nas powinny polecieć?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 kwie 2006, 23:58

zubil pisze:
MeWa pisze: Tu się nie zgodzę =;
kanon bohaterów PRL-u
Nie napisałem, iż Waryński nie powinien mieć swojej ulicy. Nie napisałem też, że ulica Waryńskiego powinna mieć zmienioną nazwę.
zubil pisze:Bolesław Chrobry i Władysław Jagiełło też byli bohaterami w czasach PRL-u. I co z tego? Czemu Chrobry może mieć ulicę, a Waryński nie?
I tu jest problem z postaciami, po których nazywane są ulice - zawsze któraś budzi wątpliwości, ale ja nie napisałem, że Waryński czy Pstrowski był zły. Niewątpliwie sprytnie przywołałeś Chrobrego i Jagiełłę, ale oni byli też bohaterami II i III RP i są IV RP ;)
MeWa pisze:No i co z tego, że poleciały? To i u nas powinny polecieć?
Jeszcze raz: jestem przeciwny zmianom nazw ulic. Chciałem tylko przedstawić zasadę, którą kierowałem się przy sporządzaniu listy, oczywiście nie są to wszystkie nazwiska.

zubil

Post autor: zubil » 03 kwie 2006, 0:11

Cóż, mnie się zwyczajnie nie spodobała etykietka "relikty poprzedniej epoki".. To, czy mamy teraz PRL, czy III RP, czy może IV lub V, w żaden sposób nie zmienia roli, jaką Kasprzak czy Rzymowski odegrali w historii.. W tym sensie są takimi samymi reliktami jak grn. Tokarzewski czy rtm. Ciszewski...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 kwie 2006, 0:15

zubil pisze:Cóż, mnie się zwyczajnie nie spodobała etykietka "relikty poprzedniej epoki".. To, czy mamy teraz PRL, czy III RP, czy może IV lub V, w żaden sposób nie zmienia roli, jaką Kasprzak czy Rzymowski odegrali w historii.. W tym sensie są takimi samymi reliktami jak grn. Tokarzewski czy rtm. Ciszewski...
Nie pomyliło ci się przypadkiem z Pileckim? Bo Ciszewski od ulicy to akurat PPS :arrow: KPP... ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 03 kwie 2006, 0:19

zubil pisze:Cóż, mnie się zwyczajnie nie spodobała etykietka "relikty poprzedniej epoki".. To, czy mamy teraz PRL, czy III RP, czy może IV lub V, w żaden sposób nie zmienia roli, jaką Kasprzak czy Rzymowski odegrali w historii.. W tym sensie są takimi samymi reliktami jak grn. Tokarzewski czy rtm. Ciszewski...
zwrot "relikt poprzedniej epoki" nie został użyty w celu zmniejszenia zasług bądź krzywd jakie wyrządziły osoby w historii :P

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 03 kwie 2006, 0:27

zubil pisze:
MeWa pisze:wiesz, tak samo jak pozostał Pstrowski, Waryński, Kasprzak, Rzymowski - to wszystko relikty poprzedniej epoki :)
Na jakiej podstawie wrzucasz do jednego wora dziewiętnastowiecznych polskich socjalistów poległych w walce z rosyjskim zaborcą, peerelowskiego przodownika pracy oraz między- i powojennego działacza Stronnictwa Demokratycznego?
Kurka no, brakowało mi Cię na tym forum :D :)
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 03 kwie 2006, 13:27

R-11 Kleszczowa pisze:Powiedzmy, że umiem czytać w myślach :dance:
:arrow: Czyżby "WRÓŻKA" na forum :?:

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 03 kwie 2006, 13:38

gregory5576 pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Powiedzmy, że umiem czytać w myślach :dance:
:arrow: Czyżby "WRÓŻKA" na forum :?:
8-)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 03 kwie 2006, 15:04

już była jedna na fZTM :-$
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 03 kwie 2006, 15:31

Autobusowa Wrózka jest też na tym forum :P I bynajmniej nie jestem to ja :dance:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Maciek

Post autor: Maciek » 03 kwie 2006, 19:41

R-11 Kleszczowa pisze:Autobusowa Wrózka jest też na tym forum :P I bynajmniej nie jestem to ja :dance:
jacek2357 pisze:już była jedna na fZTM :-$
no ciekawe kto to może być :lol: :mrgreen: ;-)
M1 6 33 112 171 181 184 523 E-2 701

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 05 kwie 2006, 11:23

:arrow: A co powiecie na "RAWAR"(Sara nazwa) obecnie zakład zmienił nazwę na "RADWAR" JEDNA litera a jednak różnica a nazwa przystanku dalej jest "RAWAR" i niezgodność :?: :!:

ODPOWIEDZ