Na jakiej podstawie wrzucasz do jednego wora dziewiętnastowiecznych polskich socjalistów poległych w walce z rosyjskim zaborcą, peerelowskiego przodownika pracy oraz między- i powojennego działacza Stronnictwa Demokratycznego?MeWa pisze:wiesz, tak samo jak pozostał Pstrowski, Waryński, Kasprzak, Rzymowski - to wszystko relikty poprzedniej epoki
Stare i nowe nazewnictwo w Warszawie
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
- Bastian
- Sułtan Maroka
Na postawie własnej niewiedzy pewnie...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- MeWa
- Cukiereczek
Tu się nie zgodzęBastian pisze:Na postawie własnej niewiedzy pewnie...
kanon bohaterów PRL-uzubil pisze:Na jakiej podstawie wrzucasz do jednego wora dziewiętnastowiecznych polskich socjalistów poległych w walce z rosyjskim zaborcą, peerelowskiego przodownika pracy oraz między- i powojennego działacza Stronnictwa Demokratycznego?
[ Dodano: 2006-04-02, 23:42 ]
W wielu miastach te postaci poleciały, a teraz nikt raczej nie nadaje nazw ulicom za pomocą tych postaci.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Bolesław Chrobry i Władysław Jagiełło też byli bohaterami w czasach PRL-u. I co z tego? Czemu Chrobry może mieć ulicę, a Waryński nie?MeWa pisze:Tu się nie zgodzęBastian pisze:Na postawie własnej niewiedzy pewnie...
kanon bohaterów PRL-uzubil pisze:Na jakiej podstawie wrzucasz do jednego wora dziewiętnastowiecznych polskich socjalistów poległych w walce z rosyjskim zaborcą, peerelowskiego przodownika pracy oraz między- i powojennego działacza Stronnictwa Demokratycznego?
No i co z tego, że poleciały? To i u nas powinny polecieć?MeWa pisze: [ Dodano: 2006-04-02, 23:42 ]
W wielu miastach te postaci poleciały, a teraz nikt raczej nie nadaje nazw ulicom za pomocą tych postaci.
- MeWa
- Cukiereczek
Nie napisałem, iż Waryński nie powinien mieć swojej ulicy. Nie napisałem też, że ulica Waryńskiego powinna mieć zmienioną nazwę.zubil pisze:MeWa pisze: Tu się nie zgodzę
kanon bohaterów PRL-u
I tu jest problem z postaciami, po których nazywane są ulice - zawsze któraś budzi wątpliwości, ale ja nie napisałem, że Waryński czy Pstrowski był zły. Niewątpliwie sprytnie przywołałeś Chrobrego i Jagiełłę, ale oni byli też bohaterami II i III RP i są IV RPzubil pisze:Bolesław Chrobry i Władysław Jagiełło też byli bohaterami w czasach PRL-u. I co z tego? Czemu Chrobry może mieć ulicę, a Waryński nie?
Jeszcze raz: jestem przeciwny zmianom nazw ulic. Chciałem tylko przedstawić zasadę, którą kierowałem się przy sporządzaniu listy, oczywiście nie są to wszystkie nazwiska.MeWa pisze:No i co z tego, że poleciały? To i u nas powinny polecieć?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie pomyliło ci się przypadkiem z Pileckim? Bo Ciszewski od ulicy to akurat PPS KPP...zubil pisze:Cóż, mnie się zwyczajnie nie spodobała etykietka "relikty poprzedniej epoki".. To, czy mamy teraz PRL, czy III RP, czy może IV lub V, w żaden sposób nie zmienia roli, jaką Kasprzak czy Rzymowski odegrali w historii.. W tym sensie są takimi samymi reliktami jak grn. Tokarzewski czy rtm. Ciszewski...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- MeWa
- Cukiereczek
zwrot "relikt poprzedniej epoki" nie został użyty w celu zmniejszenia zasług bądź krzywd jakie wyrządziły osoby w historiizubil pisze:Cóż, mnie się zwyczajnie nie spodobała etykietka "relikty poprzedniej epoki".. To, czy mamy teraz PRL, czy III RP, czy może IV lub V, w żaden sposób nie zmienia roli, jaką Kasprzak czy Rzymowski odegrali w historii.. W tym sensie są takimi samymi reliktami jak grn. Tokarzewski czy rtm. Ciszewski...
- fik
- Naczelne Chamidło
Kurka no, brakowało mi Cię na tym forumzubil pisze:Na jakiej podstawie wrzucasz do jednego wora dziewiętnastowiecznych polskich socjalistów poległych w walce z rosyjskim zaborcą, peerelowskiego przodownika pracy oraz między- i powojennego działacza Stronnictwa Demokratycznego?MeWa pisze:wiesz, tak samo jak pozostał Pstrowski, Waryński, Kasprzak, Rzymowski - to wszystko relikty poprzedniej epoki
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories
- gregory5576
- Kontakt:
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
gregory5576 pisze:Czyżby "WRÓŻKA" na forumR-11 Kleszczowa pisze:Powiedzmy, że umiem czytać w myślach
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Autobusowa Wrózka jest też na tym forum I bynajmniej nie jestem to ja
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- gregory5576
- Kontakt:
A co powiecie na "RAWAR"(Sara nazwa) obecnie zakład zmienił nazwę na "RADWAR" JEDNA litera a jednak różnica a nazwa przystanku dalej jest "RAWAR" i niezgodność