Wandalizm w autobusach, tramwajach i w metrze
To prawda, TW rezygnują ze swoich pracowników i ogłaszają przetargi na usługi firm prywatnych. Na pierwszy ogień poszło R-2 a potem R-4. Jak to wygląda "od kuchni" już wam mówię: na jednej zmianie pracuje ok. 15 osób. Zmiany są 3 (wyjątkiem są osoby od mycia wagonów, tu zmiany są dwie po 12 godzin). Główne zadania to praca w terenie, sprzątanie dodatków, sprzątanie pomieszczeń biurowych, sprzątanie kanałów i wspomniane już wcześniej mycie wagonów.195 pisze:właśnie sie dowiedziałem od mojego strauszka który pracuje w TW na Żoliborzu że tramwaje sprząta prywatna firma
Mycie wagonów odbywa się na jednym torze. Tramwaje podstawiają i zabierają pracownicy zajezdni a w tej kwestii wierzcie mi - im się nie spieszy. Czasami czeka się nawet godzinę na zabranie składu. Wewnątrz wagony są odkurzane, szyby są myte, z sufitu i klap wentylacyjnych ściera się ślady grafitu, trzeba pozbyć się vlepek i oczywiście - graffiti.
I tu sprawa nie jest taka prosta jakby się wydawało, choć jet specjalny środek do tego (strasznie śmierdzi rozpuszczalnikiem) to na większość "mazideł" zwyczajnie nie działa.
Miałem okazję obserwować pracę sprzątaczek w MZA i TW i jest to nie porównywalna zmiana. W MZA ograniczano się do zamiatania wozów. W TW na jednej tylko zmianie myto dwa, góra trzy składy.
Od firm sprzątających wymaga się więcej, są skrupulatnie sprawdzani z wykonanej pracy. Na pewno można dostrzec poprawę w czystości wagonów z R-4 choć w walce z wandalami zawsze będziemy przegrywać.
Motorniczy Tramwajów Warszawskich
A tak został "przyozdobiony" skład nr 22 ze środy na czwartek...
Zdjęcie średniej jakości bo robione komórką...
Zdjęcie średniej jakości bo robione komórką...
14.07.2008 - i starczy...
Dla sympatyków metra: http://www.tadek.jasky.pl (ostatnia aktualizacja: 06.07.2008)
Dla sympatyków metra: http://www.tadek.jasky.pl (ostatnia aktualizacja: 06.07.2008)
Wow... Ale go "odpicowali" 
Kiedyś na youtube widziałem filmik jak chyba w Holandii, pociąg wjeżdża na stacje w ciągu zaledwie 40 sekund kilka osób zrobiło grafiti większe niż to... Ten filmik chyba nawet gdzieś w archiwach WAWKOMu jest...MZ pisze:To gdzie on stał, że tego nikt nie zauważył? Bo czegoś takiego w kilka sekund raczej nie namalowali...
Tory odstawcze A-7.
EOT.
EOT.
14.07.2008 - i starczy...
-
jacek
- Zbanowany
Bardzo piękna praca, podziwiam artystow, którzy to wykonali, bo to nielada wyczynTadek A. pisze:A tak został "przyozdobiony" skład nr 22 ze środy na czwartek...
No i pytanie do milosnikow metra
Wina ewidentnie jest po stronie ochrony, która niedoplinowała skladu i powinni wyciagnąć wobec nich konsekwencje
- MeWa
- Cukiereczek
może nie jeździć z innych przyczyn, poza tym teraz są wakacje.JacekM pisze:Glon gdzieś pisał o małym uruchomieniu - trudno mu się dziwić, jeżeli skład stoi (chyba że jeździ, w co wątpię) nieruszony przez 4 dni.
zresztą niegdyś było powiedziane, że malowane pociągi nie będą jeździć, nawet gdyby wiązać się to miało z ograniczeniem liczby składów w ruchu.
podejrzewam, że będą. Pomijam już to, że nie wszyscy ochroniarze przykładają się do pracy, nie zawsze wszystko da się dostrzec.jacek pisze:powinni wyciagnąć wobec nich konsekwencje
Patrolowe psy na linii są dwa, odbyły w tym zakresie specjalne szkolenie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Weź nie żartuj. Metro jest naszpikowane kamerami, czujnikami ruchu etc. Czyżby to jednak same obudowy były?MeWa pisze:podejrzewam, że będą. Pomijam już to, że nie wszyscy ochroniarze przykładają się do pracy, nie zawsze wszystko da się dostrzec.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- ZaciszaniN
- Kontakt:
A mi się podoba (choć mogli zrobić bardziej efektowny wrzut - jeśli już)Tadek A. pisze:A tak został "przyozdobiony" skład nr 22 ze środy na czwartek...
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.