O Okrągłym Stole

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 lip 2008, 20:46

O rany 8-(
SP45-166 pisze:A jakby co na wikipedii choćby możecie zobaczyć sami że B.G. wywodził się z rodziny Żydowskiej, podobnie jak pochodzenie Adama Michnika. Jak widać nie wszystko wypisane polonice musi być pomówieniem... ile w tym prawdy najlepiej ocenia każdy z nas samodzielnie.
no dobrze, ale jakie to ma znaczenie... Będąc Żydem, nie można być Polakiem?

Spór jest o istotę okrągłego stołu. Nie wszyscy jednak stoją na stanowisku, że tam "sprzedano Polskę".
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

SP45-166
Zbanowany

Post autor: SP45-166 » 14 lip 2008, 20:58

MeWa pisze:
SP45-166 pisze:A jakby co na wikipedii choćby możecie zobaczyć sami że B.G. wywodził się z rodziny Żydowskiej, podobnie jak pochodzenie Adama Michnika. Jak widać nie wszystko wypisane polonice musi być pomówieniem... ile w tym prawdy najlepiej ocenia każdy z nas samodzielnie.
no dobrze, ale jakie to ma znaczenie... Będąc Żydem, nie można być Polakiem?
tu akurat chodziło o to że strony z tzw spiskową teorią dziejów niekoniecznie muszą podwać fakty wyssane z palca
Pogrążacie się coraz bardziej!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 lip 2008, 21:00

no nie, spiskowe teorie dziejów muszą mieć przynajmniej jakieś założenia, czerpiąc z faktów, które niekoniecznie mają jakieś znaczenie

kozioł

Post autor: kozioł » 14 lip 2008, 21:00

No i co z tego, że mają takie pochodzenie ?
Sierpc też był żydowskim miastem (-X

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 lip 2008, 21:51

MeWa pisze:Będąc Żydem, nie można być Polakiem?
Można, choć jest to co najmniej trudne. Natomiast będąc żydem bez problemu można być Polakiem.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 lip 2008, 21:53

tak, o to mi chodziło - o wyznanie, nie o narodowość żydowską :D

Awatar użytkownika
slupek
Kontakt:

Post autor: slupek » 14 lip 2008, 21:57

A co to za różnica, czy ktoś Żyd, czy nie Żyd? Najważniejsze, że człowiek.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 15 lip 2008, 11:13

SP45-166 pisze:A kto nie zna historii ten nie wie że na spotkaniach w magdalence o których się głosno nie mówi piło się wódeczkę i opozycjoniści "walczący" o wolność pili bruderszaft z SBecją.
Nie wiem czy ludzie ze środowiska Macierewicza faktycznie zostali zepchnięci wtedy na margines, czy sami się zepchnęli. Ale po Okrągłym Stole przyjęli najwygodniejszą dla siebie postawę - "my bylibyśmy twardzi, rozgromilibyśmy komunistów, a oni to zdrajcy". Ale jedno jest pewne - nie było ich tam, więc to nie oni wzięli na siebie ciężar rozmów z ludźmi, którzy na swoich usługach mieli bezwzględnych zawodowych morderców, odpowiadających za tajemiczne zniknięcia i wypadki niektórych opozycjonistów w czasach PRL. Niemniej Okrągły Stół już zawsze pozostanie wydarzeniem dwuznacznym.

[ Dodano: Wto 15 Lip, 2008 11:30 ]
kozioł pisze:(...) Raus Żydy Kwacha i Millera
Pomiędzy politykami, o których mówi się, że mają żydowskie pochodzenie a Kwaśniewskim i Millerem jest gigantyczna różnica.
Miło było popatrzeć na Geremka, który na arenie międzynarodowej prezentuje się naturalnie, bez kompleksów, rozmawia z europejskimi politykami jak równy z równym.
Jaki miałby interes w tym, by działać przeciw Polsce?
Albo Balcerowicz, podejmując w chaosie początku lat dziewięćdziesiątych niepopularne decyzje, wyprowadził Polską gospodarkę.
A Kwaśniewski, Miller? - ich nazwiska pojawiają się w sprawie mafii paliwowej wraz z łapówkami rzędu 16 mln złotych. Sądy ich nie tkną, tak jak w aferze Rywina. Kwaśniewski pod koniec swojej prezydentury ułaskawiał - deliktanie mówiąc - bardzo podejrzanych typów, z którymi w dodatku się kolegował..

Awatar użytkownika
Nordyk110

Post autor: Nordyk110 » 15 lip 2008, 22:49

O kruca bomba .

Czytając to otwierałem coraz bardziej oczy ,że ktoś wreszcie może jasno ,kulturalnie wyrazić swoje zdanie ,pośrod bełkotu .
Szacunek dla Andrzeja .

Awatar użytkownika
tadeo

Post autor: tadeo » 16 lip 2008, 2:32

Lipa pisze:Do władz WAWKOMU:
Proszę o usunięcie z forum użytkownika: "SP45-166" ze względu na wprowadzane przez niego treści antysemickie i siejące nienawiść na tle narodowościowym.
laboleczek pisze:... Moze Geremek i solidarnosc świeci nie byli... Ale Bronisław Geremek był człowiekiem z duzym autorytetem, wielu ludzi ma do niego szacunek...
Wolfchen pisze:Ciekawe wizje są na tej stronie, co ją SP45-166 podał:
["http://www.polonica.net/Magdalenka.htm"]...
SP45-166 pisze:...Sam byłem zdziwiony że taka strona jest w necie :) Niemniej jednak uważam zdjęcia na niej zamieszczone za godne uwagi i wartościowe w poznawaniu zawiłości historycznych przełomu PRL/3RP...
A jakby co na wikipedii choćby możecie zobaczyć sami że B.G. wywodził się z rodziny Żydowskiej, podobnie jak pochodzenie Adama Michnika. Jak widać nie wszystko wypisane polonice musi być pomówieniem... ile w tym prawdy najlepiej ocenia każdy z nas samodzielnie.
SP45-166 pisze:Po prostu pokazuję inne spojrzenie na sprawę...
zacytowałem tych kilka fragmentów i tak się zastanawiam:
czy każdy kto o kimś innym napisze lub powie: "żyd", "ruski", "szwed", etc, pokazując przy tym źródło przekazu jest w Waszym przekonaniu: antysemitą, antyrosjaninem, antyszwedem, etc ?
czy każdy kto o kimś innym napisze lub powie: "żółtek", "murzyn", "indianiec" etc, (a przecież takie określenia są stosowane na codzień w mowie potocznej wobec azjatów, afrykanów i rdzennych amerykaninów) w Waszym przekonaniu sieje nienawiść rasową ?
według mnie takie określenia stanowią zerowe znaczenie aby człowieka wypowiadającego takie słowa zakwalifikować jako antyjakiegoś-narodowościowca i rasistę.
z czego wynika ta przesada ? czy to oznaka jakiejś histerii ?
załóżmy, że jeśli tragicznie zmarły według hipotezy podanej strony internetowej nazywał się tak jak owa strona podaje, to dlaczego używał pseudonimu a nie swojego prawdziwego nazwiska ? czego sie wstydził ?
czy Polacy wyjezdżający do pracy w innych krajach wstydzą się swojego pochodzenia i przybierają tamtejsze pseudonimy ?
możliwe że istnieje taka część Polaków. czy zasługują oni na miano Polaka ?
załóżmy, że tragicznie zmarły był Polakiem z krwi i kości.
w czym przejawia się Jego wielkość, autorytet i szacunek ?
w świetle tej okrzyczanej przez media śmierci wydaje się, że wawkomowicze nie zauważyli śmierci innego człowieka zasługującego na autorytet i szacunek.
Wielkiego Aktora.
Wieńczysława Glińskiego.

żył 87 lat.
zarówno pana polityka jak też pana aktora znaliśmy z prasy, radia i telewizji.
polityk w mediach był na piedestale, aktor w mediach przebywał w cieniu.
to jest przykład na fakt w jaki sposób media kształtują świadomość czytelników.
zadumę nad oboma zmarłymi pozostawiam czytelnikom tego posta.
.

TOMEK

Post autor: TOMEK » 16 lip 2008, 2:52

tadeo pisze:czy każdy kto o kimś innym napisze lub powie: "żółtek", "murzyn", "indianiec" etc, (a przecież takie określenia są stosowane na codzień w mowie potocznej wobec azjatów, afrykanów i rdzennych amerykaninów) w Waszym przekonaniu sieje nienawiść rasową ?
W przekonaniu moderatorów jest to "rasizm" #-o , więc uważaj, bo jeden taki niepokorny już się przekonał, że takie określenia nie są tolerowane na wawkomie i w tym przypadku nie było istotne, że funkcjonują one w mowie potocznej...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 16 lip 2008, 3:33

tadeo pisze:zacytowałem tych kilka fragmentów i tak się zastanawiam:
czy każdy kto o kimś innym napisze lub powie: "żyd", "ruski", "szwed", etc, pokazując przy tym źródło przekazu jest w Waszym przekonaniu: antysemitą, antyrosjaninem, antyszwedem, etc ?
liczy się też kontekst, a wbrew pozorom to nie jest trudno poznać

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 16 lip 2008, 9:51

tadeo pisze:w świetle tej okrzyczanej przez media śmierci wydaje się, że wawkomowicze nie zauważyli śmierci innego człowieka zasługującego na autorytet i szacunek.
Wielkiego Aktora.
Wieńczysława Glińskiego.
żył 87 lat.
Ja zauważyłem, tylko tego aktora po prostu nie znałem. A z tego powodu na wawkom nie wkleiłem (po pewnej wpadce z pewnym aktorem). Bo z reguły to ja wklejam informacje...

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 16 lip 2008, 10:15

Sławku, Wieńczysław Gliński był szalenie popularny w latach 50 , 60 , 70 ubiegłego wieku . Zaawansowany wiek i stan zdrowia uniemożliwił mu od kilkunastu lat na czynny udział w tzw. medialnych występach / seriale , seriale / . Zwłaszcza , że jak przystało na aktorów starszego pokolenia preferował występy w teatrze .
Idiokracja nas otacza

jgas

Post autor: jgas » 16 lip 2008, 12:14

Ja kojarzę Wieńczysława Glińskiego przede wszystkim z dubbingu bajek.
Był mistrzem tego trudnego gatunku sztuki aktorskiej, miał wspaniały głos.

ODPOWIEDZ