KM po ukończeniu budowy pierwszej linii Metra

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Mihau

Post autor: Mihau » 28 lip 2008, 1:18

Swoją drogą ciekawostka przyrodnicza, bo niegdysiejsze 416 stawało na Warneńskiej NŻ, a takie 503 i 513 (później jako 166) już nie, teraz 401 też sie nie zatrzymuje :-"

Awatar użytkownika
slupek

Post autor: slupek » 28 lip 2008, 8:30

Mihau pisze:Swoją drogą ciekawostka przyrodnicza, bo niegdysiejsze 416 stawało na Warneńskiej NŻ, a takie 503 i 513 (później jako 166) już nie, teraz 401 też sie nie zatrzymuje :-"
Zamiast 503 i 513 było 195, które obsługiwało podobną relację, natomiast 416 nie miało sybstytutu.

Kra

Post autor: Kra » 28 lip 2008, 9:08

Bastian pisze:Prawdopodobnie za ok. tydzień projekt zmian trafi do konsultacji w necie.

Zobaczymy, co z projektu się uda zrealizować. Z jego podstaw mogę zdradzić zamianę 112 i 114 na Żeromskiego/Broniewskiego (to znaczy 114 z Wilsona na Broniewskiego i Chomiki, 112 z Bemowa na Bródno przez Żeromskiego wraz z wyraźnym podniesieniem częstotliwości). Oczywiście 520 out z Bielan. Dalej: z pl. Wilsona na Trakt zostaną silne 116 oraz 503, 195 pewnie do pl. Piłsudskiego, 122 Gwiaździsta - pl. Wilsona - Stare Bemowo - Os. Górczewska (może wreszcie będzie w miarę punktualne), 121 skrócone z Gwiaździstej do Chomiczówki, 101 pl. Hallera - Spartańska, 105 skrócone do Starego Bemowa. Atrakcji powinno być jeszcze więcej, ale te zostawię już do oficjalnego ogłoszenia, zawsze jeszcze przez tydzień coś się może zmienić ;)
Co znaczy silna linia ? Czy można ujawnić szczegóły częstotliwości 116 w DP i DS? Czy 114 przez Kochanowskiego, jeżeli tak to czy ktoś dobuduje przystanki ? 503 przez Pl.Wilsona to nie linia dla Żoliborza i Bielan - niestety. Co z lokalnymi przewozami na Bielanach - 132, 103, 197 ? a 520 mimo wszystko szkoda :sad: to najlepsze połączenie w pozaszczycie z Centrum (i najszybsze i najwygodniejsze).
Pzdr

Lipa

Post autor: Lipa » 28 lip 2008, 9:19

slupek pisze:
Mihau pisze:Swoją drogą ciekawostka przyrodnicza, bo niegdysiejsze 416 stawało na Warneńskiej NŻ, a takie 503 i 513 (później jako 166) już nie, teraz 401 też sie nie zatrzymuje :-"
Zamiast 503 i 513 było 195, które obsługiwało podobną relację, natomiast 416 nie miało sybstytutu.
401 teraz też nie ma tam substytutu.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 28 lip 2008, 10:10

Bastian pisze:No to omija je 503. Z czym chcesz zostawić Warneńską, ze 166?
W sumie, to nawet taka linia 195 -> 5XX mogłaby się tam zatrzymywać NŻ. Jeden przystanek nikogo nie zbawi, a linia i tak będzie szybsza i wygodniejsza niż obecne 195.

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 28 lip 2008, 10:14

A 195 nie może pojechać np do pętli CH ARKADIA??? Pl. Piłsudskiego to rzeczywiście takie zakończenie nigdzie.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 28 lip 2008, 10:36

Lukasz436 pisze:A 195 nie może pojechać np do pętli CH ARKADIA???
A jest tam jeszcze miejsca na jedną dużo częstszą od 527 linię wielkopojemną?

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 28 lip 2008, 10:48

BJ.2052 pisze:
Lukasz436 pisze:A 195 nie może pojechać np do pętli CH ARKADIA???
A jest tam jeszcze miejsca na jedną dużo częstszą od 527 linię wielkopojemną?
Myślę że 195 w wersji skróconej i o lepszej częstotliwości to na solówkach by smigało.

Najlepsze rozwiązanie to chyba:
195 - 10-12/15/20
503 - 10-12/15/20

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 lip 2008, 10:49

Kra pisze:Co znaczy silna linia ?
Na pewno nie słabsza, niż obecnie. A przydałoby się jej choćby wydłużenie szczytów.
Kra pisze:Czy 114 przez Kochanowskiego, jeżeli tak to czy ktoś dobuduje przystanki ?
Obsłuży te, które są, na inne nawet miejsca brakuje (parking przy Rudnickiego przy samej ulicy).
Kra pisze:503 przez Pl.Wilsona to nie linia dla Żoliborza i Bielan - niestety.
Też będą korzystać, przecież ludzie dojeżdżają do pl. Wilsona - choćby z Marymontu, czy z Piasków. Jest też prawdą, że przewozy autobusami na Trakt nieco zmaleją. O ile dotąd, gdy ktoś jechał z Chomiczówki czy Bielan 116 lub 195 i dojeżdżał do pl. Wilsona, to najbardziej opłacało mu się jechać dalej tym samym autobusem. Teraz, gdy metro dotrze dalej na północ, dla wielu czasowo bardziej opłacalny okaże się wariant metrem do pl. Bankowego lub Świętokrzyskiej. Oczywiście nie dla wszystkich, tym niemniej 116 i 503 powinny wystarczyć.
Kra pisze:Co z lokalnymi przewozami na Bielanach - 132, 103, 197 ?
Szczegóły za tydzień :P Ale jasne chyba jest, że metro w mniejszym stopniu wpływa na przewozy lokalne, więc żadnego wycinania w pień nie będzie.
Kra pisze:a 520 mimo wszystko szkoda :sad: to najlepsze połączenie w pozaszczycie z Centrum (i najszybsze i najwygodniejsze).
No ja wiem, ale wszystko kosztuje. Eksploatacja metra też, na czymś trzeba więc oszczędzać.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Kra

Post autor: Kra » 28 lip 2008, 11:23

Znasz moje poglądy częściowo z dotychczasowej wymiany zdań i momentami chciałbym się mylić.
Bastian pisze:
Kra pisze:Co znaczy silna linia ?
Na pewno nie słabsza, niż obecnie. A przydałoby się jej choćby wydłużenie szczytów.
nie tylko, przy kasacji 122 i 195, 116 w DS z marnym taktem 15/20/30 to lekkie nieporozumienie, chyba, że "miasto" chce zachęcić do jazdy własnymi autami.
Dla mnie przy założeniu systemu przesiadkowego a tak to ma działać na Bielanach - silna linia to linia z maks. 8 (6)/10/12 - tyle mnie zachęci do korzystanie z KM a nie z auta.
Bastian pisze:
Kra pisze:Czy 114 przez Kochanowskiego, jeżeli tak to czy ktoś dobuduje przystanki ?
Obsłuży te, które są, na inne nawet miejsca brakuje (parking przy Rudnickiego przy samej ulicy).
Jeżeli tak to błąd - ZP Piaski bez dojazdu do metra. Zauważ, iż ten przystanek jest wykorzystywany obecnie jako popularna przesiadka (w kierunku od Centrum) z tramów tu kończących do busów (i to tych na Chomiki) 520, 121 i 112 - teraz tego zabraknie, wcześniejsze przesiadki są średnio wygodne - no może poza ZP Olszyna, który zdobędzie popularność.
Bastian pisze:
Kra pisze:503 przez Pl.Wilsona to nie linia dla Żoliborza i Bielan - niestety.
Też będą korzystać, przecież ludzie dojeżdżają do pl. Wilsona - choćby z Marymontu, czy z Piasków. Jest też prawdą, że przewozy autobusami na Trakt nieco zmaleją. O ile dotąd, gdy ktoś jechał z Chomiczówki czy Bielan 116 lub 195 i dojeżdżał do pl. Wilsona, to najbardziej opłacało mu się jechać dalej tym samym autobusem. Teraz, gdy metro dotrze dalej na północ, dla wielu czasowo bardziej opłacalny okaże się wariant metrem do pl. Bankowego lub Świętokrzyskiej. Oczywiście nie dla wszystkich, tym niemniej 116 i 503 powinny wystarczyć.
do Bankowego i Świętokrzyskiej to tak ale na Trakt 116 będzie bezkonkurencyjne czasowo (kwestią czasu jest jak pasażerowie to zauważą), 503 dociera obecnie na Konwiktorską tak załadowane, iż z Wilsona raczej zabierze małe ilości pasażerów.

Generalnie zmiany są OK, tylko cały czas martwią mnie częstotliwości linii zwłaszcza w godzinach pozaszczytowych i w DS.
Po cichu zastanawiam się czy nie lepiej byłoby odtworzyć E-1 na trasie Stegny - Chomiki zamiast bardzo wzmacniać 116 :?:

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 lip 2008, 11:33

Kra pisze: do Bankowego i Świętokrzyskiej to tak ale na Trakt 116 będzie bezkonkurencyjne czasowo (kwestią czasu jest jak pasażerowie to zauważą),
Akurat. Są ananasy, co potrafią do metra włazić by przejechać ze Świętokrzyskiej na Centrum.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 28 lip 2008, 11:38

Spokojnie - będzie tak jak na Ursynowie. Może dopiero po 14 latach powstanie druga potrzebna dowozówka...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 lip 2008, 11:44

Kra pisze:na Trakt 116 będzie bezkonkurencyjne czasowo
Dla Żeromskiego tak, dla innych już nie. Z Kasprowicza i tak trzeba się przesiąść, z Marymonckiej i Broniewskiego podobnie. W tych przypadkach przejazd metrem może być atrakcyjny. Zresztą pokazał to już przykład Ursynowa - mają linie na Trakt (aż w nadmiarze), a i tak - także w tej relacji - przesiedli się do metra. Jak podejrzewam, nie bez powodu :P Aha, na 116 żadne 15 minut, mowa o 10, z ewentualnymi wzmocnieniami w mikroszczycie.
Kra pisze:Jeżeli tak to błąd - ZP Piaski bez dojazdu do metra.
Jeden ZP będzie sobie musiał poradzić z 2, 28 i pewnie 103.

[ Dodano: 2008-07-28, 11:48 ]
Lukasz436 pisze:Spokojnie - będzie tak jak na Ursynowie. Może dopiero po 14 latach powstanie druga potrzebna dowozówka...
Jakby co, zwracam uwagę, że Ursynów nie ma tramwajów :P

Na Bielanach Marymoncka nie potzrebuje niczego więcej, na Kasprowicza prócz metra ewentualnie jakaś lokalka, z Broniewskiego do centrum jest mnóstwo tramwajów, trzeba więc tylko przyzwoitego połączenia autobusem z Żoliborzem. Do tego autobusy na Żeromskiego, a poza tym skomunikowanie ze swietm zewnętrznym Marymontu, Kochanowskiego i Chomików. Plus trochę poprzecznych relacji lokalnych. Tak naprawdę aż nadto można to wszystko zrobić dotychczasowymi liniami, odpowiednio je układając. Przy czym szczególnie mi zależy na tym, by niektóre istotne linie pozostały silne lub wręcz jeszcze wzmocnione.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 lip 2008, 11:51

Bastian pisze: Jakby co, zwracam uwagę, że Ursynów nie ma tramwajów :P
A przydałyby się, zwłaszcza na Trakt Królewski, ale i podpięcie do tramwaju do Piaseczna byłoby wskazane (OIDP model, to >1000 pasażerów z Piaseczna na Ursynów chciało jechać).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Rumcajs

Post autor: Rumcajs » 28 lip 2008, 11:54

Bastian pisze:Aha, na 116 żadne 15 minut, mowa o 10, z ewentualnymi wzmocnieniami w mikroszczycie.
Czyli coś na wzór obecnego rozkładu wakacyjnego. A wieczorami pewno zostanie co pół godziny :sad: W efekcie dojazd do metra z Aspektu (skąd znikną podmiejskie i E-1) istotnie się pogorszy.
Obrazek

ODPOWIEDZ