Do Krakowa albo PKS albo pośpiech przez Radom, Kielce. A do Poznania, to tylko przesiadka w Kutnie, bo nawet PKSu nie ma...geograf pisze:Cóż. W takim razie najważniejsze, że pasażer ma wybór. Do Poznania lub Katowic/Krakowa takiego wyboru praktycznie nie ma.
Pośpieszne IC i osobowe samorządowe - czyli reforma kolejowa
Moderator: JacekM
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Wybacz, ale:Wolfchen pisze:Do Krakowa albo PKS albo pośpiech przez Radom, Kielce.
1) PKS to żaden wybór. Najeździłem się w swoim życiu autokarem. Może gdybym był 10 cm niższy, to nie miałbym ich dość.
2) PKP Przez Radom i Kielce powiedasz... Cóż, raz do Bielska-Białej pojechałem przez Koluszki i Częstochowę. Nigdy więcej !;-) To ja już wolę dopłacić. Podobnie jest z dojazdem do Krakowa - co z tego, że jest PKP PR, skoro jakość podróży jest dramatycznie różna?
Spółka IC jest mistrzem wyciągania pieniedzy od pasażerów- w dzień powszedni dostać się z Wawy do Krakowa na pierwszy rzut oka nie problem bo pociągi jeżdżą praktycznie co godzinę, z tym że pomiędzy godzina 8 rano a 14 jedzie ok. 5 pociągów i oczywiście każdy z nich to Intercity (za który PKP IC liczy sobie jakieś 15%-20% wiecej niż za tradycyjny express). Więc zamiast ok 50zł za podróż zapłacę prawie 80
Paranoja
Czy są jakieś sczegółowe informacje na temat otworzenia rynku w 2010 roku? Jak w praktyce ma to wygladać?
Czy są jakieś sczegółowe informacje na temat otworzenia rynku w 2010 roku? Jak w praktyce ma to wygladać?
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi
526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE
Tak dla budowy parkingów Park & Ride
Tylko aktualnie cześć Ex/IC jeździ przez Częstochowę, czas podróży niewiele dłuższy.geograf pisze:Cóż, raz do Bielska-Białej pojechałem przez Koluszki i Częstochowę. Nigdy więcej !;-)
8 lub 15 zł więcej, to jest akurat stała różnica. Inną rzeczą jest to, że w IC nie sa honorowane wszystkie zniżki ustawowe.zeus pisze:(za który PKP IC liczy sobie jakieś 15%-20% wiecej niż za tradycyjny express)
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
A ile jedzie ten PKS do Krakowa? Z 8 godzin - ja dziękuję, pośpiech jedzie "tylko" 6... Tak więc nie ma wyjścia, albo płać i płacz, albo się wlecz. Do Poznania i Gdańska sa chociaż "zbawienne" TLK, dla tych co jednorazowo gdzieś muszą jechac. A do Katowic przez Częstochowe wcale nie jest tak źle, teraz w zasadzie nie ma tam żadnych ograniczeń więc czas jest niezły.Wolfchen pisze:Do Krakowa albo PKS albo pośpiech przez Radom, Kielce. A do Poznania, to tylko przesiadka w Kutnie, bo nawet PKSu nie ma...
[ Dodano: Czw 31 Lip, 2008 21:51 ]
A jak myślisz, dlaczego jadą w najdogodniejszych?jasiu pisze:a w EC, które jak na złość jeżdżą w najdogodniejszych porach (rano z W-wy) żadne:>
A na trasie do Krakowa jak jest ze zniżkami? Jakie są a jakie nie są chonorowane?8 lub 15 zł więcej, to jest akurat stała różnica. Inną rzeczą jest to, że w IC nie sa honorowane wszystkie zniżki ustawowe.
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Na pociągi IC jest ulga handlowa, bodaj 33%, dla wszystkich pasażerów w wieku do 26 lat (ustawowoa w exie jest tylko dla studentów). Nie działa w piątki po południu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Uczniowie szkół dziennych posiadający legitymację wg wzoru MENiS-II/180/2 również mają prawo do ulgi w wysokości 37% w ekspresachinż. Glonojad pisze:Na pociągi IC jest ulga handlowa, bodaj 33%, dla wszystkich pasażerów w wieku do 26 lat (ustawowoa w exie jest tylko dla studentów). Nie działa w piątki po południu.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Za to PR ciągnie megadotacje do swoich przewozów, która w ramach "ograniczania kosztów" z roku na rok rośnie.MeWa pisze:PR ma słabą ofertę, po to, by napędzić klientów monopoliście IC.
[ Dodano: Nie 03 Sie, 2008 21:24 ]
Ile do tego biletu na pośpieszny dopłaca budżet państwa?bohun pisze: Bilet na pośpieszny 49zł, na IC (wraz z obowiązkową dopłatą) 103zł.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- fik
- Naczelne Chamidło
IC ma takie same prawo do ciągnięcia dotacji, jak PR. Wystarczy zrezygnować z obowiązkowej rezerwacji miejsc.inż. Glonojad pisze:Za to PR ciągnie megadotacje do swoich przewozów, która w ramach "ograniczania kosztów" z roku na rok rośnie.MeWa pisze:PR ma słabą ofertę, po to, by napędzić klientów monopoliście IC.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
I nawet trochę tych dotacji ciągnie ZTCP.Fikander pisze:IC ma takie same prawo do ciągnięcia dotacji, jak PR
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Niemniej faktem jest, że ich nie ciągnie. Nie chcę bronić ICków, ale nie lubię jednostronnego walenia.Fikander pisze:IC ma takie same prawo do ciągnięcia dotacji, jak PR. Wystarczy zrezygnować z obowiązkowej rezerwacji miejsc.inż. Glonojad pisze: Za to PR ciągnie megadotacje do swoich przewozów, która w ramach "ograniczania kosztów" z roku na rok rośnie.
Do międzynarodowych ciągną obie spółki ale dyskutowaliśmy na temat połączeń krajowych; w połączeniach międzynarodowych generalnie taniej i szybciej jest samolotem od obu przewoźników.
[ Dodano: Nie 03 Sie, 2008 21:56 ]
Odwracają argument, PR ma takie samo prawo do lobbowania przeciwko obecności IC i może sobie ustalić złodziejską taryfę. Woli dotacje? Ich wybór, zwłaszcza, że całkiem zręcznie sobie z roku na rok coraz więcej wyskrobuje.