W końcu nie od dziś wiadomo, że gdyby nie te paskudne tramwaje, to ruch po Warszawie byłby płynny i gładki...
Modernizacja trasy tramwajowej w ciągu trasy W-Z
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie przepada, ale sądzę że to ze względu na komplikacje jakie w sterowaniu i organizacji ruchem wprowadzają, a nie z jakichś przyczyn osobistych.
W końcu nie od dziś wiadomo, że gdyby nie te paskudne tramwaje, to ruch po Warszawie byłby płynny i gładki...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ja nie, ale wśród inżynierów ruchu by się takich znalazło pewnie..
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Termin był najwcześniejszy możliwy - decyzja o takiej formule przetargu i terminie jego realizacji wynikała z tzw. czyników zewnętrznych (czyt.: "Musicie zdąrzyć przed Królową Inwestycji"). W momencie, gdy ogłoszono przetarg, nie było dokumentacji na węzeł (formuła "Zaprojektuj i Wybuduj") więc nawet tramwajarze nie mogli zakupić rozjazdów by je przekazać wyłonionemu później wykonawcy remontu.
Rok przyszły odpada(ł), bo jest nań planowane mnóstwo innych remontów, w tym Kercelak, plac Bankowy i most Śląski...
Rok przyszły odpada(ł), bo jest nań planowane mnóstwo innych remontów, w tym Kercelak, plac Bankowy i most Śląski...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Zamknięcie całego odcinka na raz nie wchodziło w grę ze względów logistycznych - pracownicy!
Poza tym, chyba lepiej w wakacje zamknąć odcinek nieobjeżdżalny, na który musisz oganizować dużą komunikację zastępczą (przecież oprócz Z-1 masz też np. wtyczki na 506), a na powakacje zostawić fragment, który jakoś objechać się da (zwłaszcza, że sama Femina jakiś tramwaj przez cały remont będie miała).
Poza tym, chyba lepiej w wakacje zamknąć odcinek nieobjeżdżalny, na który musisz oganizować dużą komunikację zastępczą (przecież oprócz Z-1 masz też np. wtyczki na 506), a na powakacje zostawić fragment, który jakoś objechać się da (zwłaszcza, że sama Femina jakiś tramwaj przez cały remont będie miała).
- MeWa
- Cukiereczek
lepiej dla zarządu komunikacji, a nie dla pasażerów, bo Femina toi jednak newralgiczne skrzyżowanie.inż. Glonojad pisze:Poza tym, chyba lepiej w wakacje zamknąć odcinek nieobjeżdżalny, na który musisz oganizować dużą komunikację zastępczą (przecież oprócz Z-1 masz też np. wtyczki na 506), a na powakacje zostawić fragment, który jakoś objechać się da (zwłaszcza, że sama Femina jakiś tramwaj przez cały remont będie miała).
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Dla pasażerów moim zdaniem także. Po prostu jadąc z Jelonek, przesiądą się na poprzeczną komunikację w innym miejscu. Więc dla części pasażerów zmieni sie trasa, ale nie liczba przesiadek.
A przy wyłączeniu końcówki - przesiadać dodatkowo się muszą prawie wszyscy.
A przy wyłączeniu końcówki - przesiadać dodatkowo się muszą prawie wszyscy.
Dzięki za info o terminach. Mnie bardziej przeraża objazd (tramów) kierunku płn-pd bo ten trudniej zrobić, a korki dla zastępczego busa będą ogromne (no chyba, że ktoś uruchomi bus-pas choćby tymczasowo jak był w Alejach).inż. Glonojad pisze:Dla pasażerów moim zdaniem także. Po prostu jadąc z Jelonek, przesiądą się na poprzeczną komunikację w innym miejscu. Więc dla części pasażerów zmieni sie trasa, ale nie liczba przesiadek.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Artykuł w Gazecie StołecznejSpór o remont torów przy Feminie po wakacjach
Krzysztof Śmietana
2008-08-08, ostatnia aktualizacja 2008-08-07 22:31
Czy jesienią z powodu remontu torów staną al. Jana Pawła II i al. "Solidarności"? W piątek okaże się, czy zostanie przeniesiony na przyszłoroczne wakacje, jak chce miejski inżynier ruchu Janusz Galas
Chodzi o wymianę torów i rozjazdów na ruchliwym skrzyżowaniu przy kinie Femina. To element przebudowy trasy tramwajowej na Trasie W-Z. Do końca sierpnia ma być gotowy odcinek od pętli przy Cmentarzu Wolskim do ul. Młynarskiej. We wrześniu i w październiku robotnicy mieli rozkopać skrzyżowanie al. Jana Pawła II i al. "Solidarności".
Zaprotestował jednak miejski inżynier ruchu Janusz Galas. Przestrzega, że prace spowodują ogromne utrudnienia w ruchu - nie tylko dla tramwajów, ale też dla samochodów i autobusów. Uznał, że w sytuacji gdy przesuwa się termin budowy drugiej linii metra, można nieco przesunąć przebudowę torów w al. "Solidarności".
Ostro zaprotestował koordynator ratusza ds. remontów Wiesław Witek. Uważa, że nie powinno się burzyć ustalonego kilka tygodni temu harmonogramu robót. Jego rzecznik Tomasz Kunert przekonuje, że nie ma co czekać z robotami, bo w przyszłym roku na Trasie W-Z trzeba przeprowadzić kolejne prace. M.in. będą wymieniane tory na skrzyżowaniu al. "Solidarności" i Okopowej, a także na odcinku od pl. Bankowego do Jagiellońskiej. Drogowcy chcą równocześnie remontować wiadukt Pancera, którym wjeżdżamy z tunelu pod Starym Miastem na most Śląsko-Dąbrowski. Podczas tych prac tramwaje nie będą tędy jeździć. Część wycofanych linii ma skręcać właśnie na skrzyżowaniu przy kinie Femina.
Tramwajarze też wolą wymieniać tory jesienią na newralgicznym skrzyżowaniu. - Wykonawca remontu kupił już nowe rozjazdy. Ich składowanie byłoby kosztowne - mówi Grzegorz Madrjas z Tramwajów Warszawskich.
Ostateczna decyzja w sprawie terminu remontu torów przy Feminie ma zapaść dziś. Prawdopodobnie zakładany wcześniej harmonogram nie zostanie zmieniony. - Wiemy, że będą utrudnienia, ale nie ma co odkładać robót - mówi Igor Krajnow, rzecznik Zarządu Transportu Miejskiego. Jeśli prace zaczną się po wakacjach, to we wrześniu tramwaje nie będą mogły jeździć al. "Solidarności" od Okopowej do pl. Bankowego, a w październiku - al. Jana Pawła II między Stawkami a Prostą.
Od marca do końca lipca przyszłego roku ma być z kolei remontowany odcinek torów od pl. Bankowego do Jagiellońskiej. Tutaj powstanie wspólny pas autobusowo-tramwajowy. Przy okazji budowy drugiej linii metra (2012-2013 r.) zmieni się też układ przystanków przy Dworcu Wileńskim.
Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
Remont ma ruszyć we wrześniu.
Ale prace będą mniej uciążliwe dla ruchu zato potrwają dłużej tj do końca listopada
http://pl.youtube.com/watch?v=wVgKkuzvGGI
Ale prace będą mniej uciążliwe dla ruchu zato potrwają dłużej tj do końca listopada
http://pl.youtube.com/watch?v=wVgKkuzvGGI
No, hehe, jeśli remont będą prowadzić torowcy za pomocą napawarki/spawarki (jak to pokazano w TV) to rzeczywiście może być to uciążliwetomkrt pisze: http://pl.youtube.com/watch?v=wVgKkuzvGGI