Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
Czy to ta uchwała :inż. Glonojad pisze:Wszystko jest jak w uchwale Rady Miasta.
"Projekt uchwały Rady m.st. Warszawy w sprawie wyrażenia zgody na zaciągnięcie zobowiązania z tytułu zawarcia umowy z Tramwajami Warszawskimi Sp. z o.o. na okres przekraczający rok budżetowy o świadczenie publicznych usług przewozowych w komunikacji zbiorowej tramwajowej na terenie Miasta Stołecznego Warszawy" sesja XXVI w dniu 13 marca 2008 r.
link do uchwały : http://bip.warszawa.pl/NR/rdonlyres/E97 ... h_0860.doc
Co to za linia Kasprzaka - Bemowo ?
Tak.Kra pisze:Czy to ta uchwała :"Projekt uchwały Rady m.st. Warszawy w sprawie wyrażenia zgody na zaciągnięcie zobowiązania z tytułu zawarcia umowy z Tramwajami Warszawskimi Sp. z o.o. ..." sesja XXVI w dniu 13 marca 2008 r.inż. Glonojad pisze:Wszystko jest jak w uchwale Rady Miasta.
Więcej masz tutaj.
Powstańców Śląskich & przebudowa pętli Cm. Wolski & Ordona-Kasprzaka. Tutaj, pkt. IV.Kra pisze:Co to za linia Kasprzaka - Bemowo ?
Tylko szkoda, że odcinek na PŚ ma powstać w 2017 r. lub w 2016 (zależy, który punkt umowy wieloletniej czytać).mkm101 pisze:Powstańców Śląskich & przebudowa pętli Cm. Wolski & Ordona-Kasprzaka. Tutaj, pkt. IV.Kra pisze:Co to za linia Kasprzaka - Bemowo ?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jeśli złożony zostanie wniosek o dofinansowanie z funduszy UE, to w 2015 najpóźniej.
Ale może będzie szybciej.
--
A w temacie - umowa wieloletnia została dzisiaj podpisana; wiceprezes TW publicznie zobowiązał się do ogłoszenia przetargu do 22 sierpnia.
Ale może będzie szybciej.
--
A w temacie - umowa wieloletnia została dzisiaj podpisana; wiceprezes TW publicznie zobowiązał się do ogłoszenia przetargu do 22 sierpnia.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Solaris U10
O podpisaniu umowy wieloletniej (i zakupach tramwajów):
http://ztm.waw.pl/tw_umowa.php
http://ztm.waw.pl/tw_umowa.php
-
michael112
Czyli na zwykłych liniach tramwajowych nie mamy co liczyć na ani jeden tramwaj z przetargu na 186 sztukZTM pisze:155 sztuk zostanie skierowanych do obsługi tras tramwajowych, które zostaną wyremontowane dzięki zawarciu umowy wieloletniej.
Kolejne 31 tramwajów zostanie skierowanych do obsługi nowej linii tramwajowej łączącej węzeł Młociny z Tarchominem (przez most Północny).
Ostatnie 60 tramwajów zostanie przeznaczonych na wymianę taboru na pozostałych liniach tramwajowych w drugiej połowie okresu, w którym będzie obowiązywała umowa.
Chyba, że nie będą aż tak ściśle trzymać się remontowanych tras i będą puszczać nowe tramwaje na wszystkie linie, których trasa przebiega przez remontowany odcinek, ale częściowo z niego zbacza, na co wskazuje liczba zamówionych tramwajów.
(Np. w przypadku al. Jana Pawła II nie tylko na 33, ale także na 16, 17, 19, może nawet 10; na Trasie W-Z nie tylko 26 i 46, ale także 13, 23, 32, może 27, 4, itd)
Cztery posty wyżej miałeś link do zamierzeń inwestycyjnych TW, gdzie jest także podany przewidywany podział puli 186 wagonów. Gdybyś go ze zrozumieniem przeczytał, to nie musiałbyś zadawać takich pytań.michael112 pisze: Czyli na zwykłych liniach tramwajowych nie mamy co liczyć na ani jeden tramwaj z przetargu na 186 sztuki aż do 20-kilkunastego roku nie mamy co liczyć na nic nowszego niż stopiątki (z wyjątkiem paru niskowejściowców kupionych kilka lat temu). Znowu część pójdzie na Aleje (skoro mają dowozić pod stadion), a reszta na Trasę W-Z i na al. JP2.
-
michael112
No tak, czyli zgadza się:mkm101 pisze:Cztery posty wyżej miałeś link do zamierzeń inwestycyjnych TW, gdzie jest także podany przewidywany podział puli 186 wagonów. Gdybyś go ze zrozumieniem przeczytał, to nie musiałbyś zadawać takich pytań.michael112 pisze: Czyli na zwykłych liniach tramwajowych nie mamy co liczyć na ani jeden tramwaj z przetargu na 186 sztuki aż do 20-kilkunastego roku nie mamy co liczyć na nic nowszego niż stopiątki (z wyjątkiem paru niskowejściowców kupionych kilka lat temu). Znowu część pójdzie na Aleje (skoro mają dowozić pod stadion), a reszta na Trasę W-Z i na al. JP2.
Do 2018 r. nie ma co liczyć na nowe tramwaje na trasach nie będących modernizowanymi. Chyba że...tramwar.republika.pl pisze:TW ma także z własnych środków zakupić nowy tabor (łącznie min. 215 szt. w tym 155 szt. w latach 2009-2012, powiązanych z modernizacjami tras i 60 szt. w latach 2018-2026, bez powiązania z modernizacjami infrastruktury).
...TW dostaną dofinansowanie z UE. Tyle, że nie wiadomo czy w ogóle takie dofinasowanie dostaną, a nawet jeśli, to jak rozdysponują te tramwaje. Mogą przecież znowu dorzucić je do modernizowanych tras.tramwar.republika.pl pisze:w razie uzyskania przez TW dofinansowania ze środków Unii Europejskiej (w ramach Programu Operacyjnego "Infrastruktura i Środowisko") na prace modernizacyjne, zaoszczędzone przez TW pieniądze zostaną wydane na zakup kolejnych wagonów tramwajowych.
A sądząc po liczbie tramów przeznaczanych na poszczególne trasy, tylko w przypadku Targowej (100 pojazdów) tramy będą puszczać na wszystkie kursujące tamtędy linie. W pozostałych przypadkach (30 na Trasę W-Z, 25 na al. JPII) wagony pójdą głównie na linie dość ściśle trzymających się modernizowanych tras.
Należy raczej założyć, że do 2018 r. nie będzie nowych tramów na trasach niewyremontowanych. Mogą skapnąć jedynie jakieś ochłapy w postaci pojedynczych brygad na liniach jadących po remontowanych trasach, ale zbaczających z nich na części trasy, albo liczyć na dofinansowanie z UE.
No więc dobrze, więc już nie spamuję, tylko dopisuję odpowiedź w poprzednim poście:inż. Glonojad w poście poniżej pisze:Zamiast głupio lać wodę, żeby nie powiedzieć spamować, poczytałbyś linki które masz na talerzu.
O, przepraszam. Oglądałem ten link, a nie teninż. Glonojad w poście poniżej pisze:V) Dostosowanie taboru Tramwajów Warszawskich do potrzeb osób niepełnosprawnych.
W ramach inwestycji przewidziany jest zakup 40 niskopodłogowych wagonów przegubowych. Obecnie trwają uzgodnienia gotowego SIWZ na zakup tramwajów. Inwestycja zostanie zgłoszona do konkursu w ramach Programu Operacyjnego "Infrastruktura i Środowisko".
VI) Zakup 20 tramwajów niskopodłogowych.
W ramach inwestycji przewidziany jest zakup 20 niskopodłogowych wagonów przegubowych. Obecnie trwają uzgodnienia gotowego SIWZ na zakup tramwajów. Inwestycja zostanie sfinansowana w ramach umowy wieloletniej TW-ZTM.
TUinż. Glonojad w poście poniżej pisze:Gdzie masz powyżej zapisane coś o konkretnych liniach do Stadionu Narodowego? NO GDZIE?
http://www.ztm.waw.pl/tw_umowa.php pisze: Większość z nich będzie dowozić kibiców na mecze EURO 2012 lub w okolice Stadionu.
inż. Glonojad w poście poniżej pisze:A 100 wagonów na Targowej to jest mocno nieświeża informacja, nie ma jej w żadnym z powyższych linków!
http://tramwar.republika.pl/tw-umowa2008.html pisze:modernizacja trasy tramwajowej Dw. Wileński - Stadion Narodowy - Rondo Waszyngtona wraz z zakupem 100 tramwajów niskopodłogowych
No trudno, najwyżej liczba blachosmrodów na warszawskich drogach zwiększy się o więcej niż jedeninż. Glonojad w poście poniżej pisze:Jak czytam Twoje posty to na złość Tobie mam ochotę zwinąć trasę tramwajową na Puławskiej.![]()
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Zamiast głupio lać wodę, żeby nie powiedzieć spamować, poczytałbyś linki które masz na talerzu.
Jak czytam Twoje posty to na złość Tobie mam ochotę zwinąć trasę tramwajową na Puławskiej.
 ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
A 100 wagonów na Targowej to jest mocno nieświeża informacja, nie ma jej w żadnym z powyższych linków!
[ Dodano: Sro 06 Sie, 2008 18:55 ]
[ Dodano: Sro 06 Sie, 2008 19:00 ]
A chociaż informacja na stronie ZTM nie grzeszy nadmiarem precyzji, to jest przecież chociażby informacja na oficjalnej stronie Tramwajów Warszawskich:
http://www.tw.waw.pl/komunik/images/modernizacja.pdf
Gdzie masz powyżej zapisane coś o konkretnych liniach do Stadionu Narodowego? NO GDZIE?V) Dostosowanie taboru Tramwajów Warszawskich do potrzeb osób niepełnosprawnych.
W ramach inwestycji przewidziany jest zakup 40 niskopodłogowych wagonów przegubowych. Obecnie trwają uzgodnienia gotowego SIWZ na zakup tramwajów. Inwestycja zostanie zgłoszona do konkursu w ramach Programu Operacyjnego "Infrastruktura i Środowisko".
VI) Zakup 20 tramwajów niskopodłogowych.
W ramach inwestycji przewidziany jest zakup 20 niskopodłogowych wagonów przegubowych. Obecnie trwają uzgodnienia gotowego SIWZ na zakup tramwajów. Inwestycja zostanie sfinansowana w ramach umowy wieloletniej TW-ZTM.
Jak czytam Twoje posty to na złość Tobie mam ochotę zwinąć trasę tramwajową na Puławskiej.
A 100 wagonów na Targowej to jest mocno nieświeża informacja, nie ma jej w żadnym z powyższych linków!
[ Dodano: Sro 06 Sie, 2008 18:55 ]
Nieprawda, 150 milionów złotych już jest zagwarantowane, o czym na forum BYŁO.michael112 pisze: ...TW dostaną dofinansowanie z UE. Tyle, że nie wiadomo czy w ogóle takie dofinasowanie dostaną,
Tak, specjalnie złośliwie TW z ZTM puszczą je wszędzie, byle nie na Puławską.a nawet jeśli, to jak rozdysponują te tramwaje.
[ Dodano: Sro 06 Sie, 2008 19:00 ]
A chociaż informacja na stronie ZTM nie grzeszy nadmiarem precyzji, to jest przecież chociażby informacja na oficjalnej stronie Tramwajów Warszawskich:
http://www.tw.waw.pl/komunik/images/modernizacja.pdf
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Apropo prezcyzji to TVP Warszawa jest niezła
http://pl.youtube.com/watch?v=69z7mnA1cKQ
I konia z rzędem temu kto z takiej informacji pojmie co to jest umowa wieloletnia
i za co te 16 mld ma być zapłacone
to i tak jest już wersja dopracowana materiału z 18
o 16:45 poszła w świat informacja, że TW kupią nowy tabor za 16,5 mld
wtedy próbowałem sobie wyobrazić jaką długość by miał tak wąż zakupionych wagonów jakby je ustawić je jeden za drugim.
http://pl.youtube.com/watch?v=69z7mnA1cKQ
I konia z rzędem temu kto z takiej informacji pojmie co to jest umowa wieloletnia
i za co te 16 mld ma być zapłacone
to i tak jest już wersja dopracowana materiału z 18
o 16:45 poszła w świat informacja, że TW kupią nowy tabor za 16,5 mld
wtedy próbowałem sobie wyobrazić jaką długość by miał tak wąż zakupionych wagonów jakby je ustawić je jeden za drugim.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jak stąd do Skierniewic.
Apropo ustawiania jeden za drugim:
http://transport.asi.pwr.wroc.pl/14,259015,0.html
U nas też będzie taka dżamprezka w 2012 ?
http://transport.asi.pwr.wroc.pl/14,259015,0.html
U nas też będzie taka dżamprezka w 2012 ?
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
2013. Jest to myśl do rozważenia, chociaż trochę ograna. Ale czemu nie?