Wojna w Gruzji

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 08 sie 2008, 16:17

Ruskie nawet gdy przegrają to i tak jak historia nam pokazała już nie raz, narobią rozpierduchy że przez następne 30 lat będzie się odbijać czkawką

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 08 sie 2008, 16:25

Wolfchen pisze:...Na szczęście ich "armia" ma tylko łądne mundury na paradach. Ale to kolos na glinianych nogach. NA SZCZĘŚCIE.
Wiesz -jak sie tak zastanawiam i dochodzę do wniosku , ze przysłowie ,,Głupich nie sieją -sami sie rodza '' pasuje do Ciebie po tej wypowiedzi jak ulał.
Poczytaj może cos o Rosji , a potem się wypowiadaj.
W 41 roku tez taki jeden sie wypowiadał w podobnym tonie- na szczęście się oszukał.
Dla Twojej wiadomości - okres kryzysu Rosja ma za sobą. Co by nie móić o Putinie - udało mu się sacalić naród za pomoca rozbudzenia nacjonalizmu.
Pieniądze z wpływów za surowce energetyczne Rosjanie zaczeli w głownej mierze inwestować w kompleks militarno - przemysłowy.
To ze nie chwala się na cały świat jakie to mają wyposażenie super- w przeciwieństwie do Amerykanów- to nie znaczy że nie maja. Po prostu wychodzą z założenia że im mniej potencjalny przeciwnik wie tym lepiej.
Wiadomo, że nieznane bardziej przeraża niz znane.
Fakt ze podczas I Wojny Czeczeńskiej zostali upokorzeni -ale to raczej wina zarozumiałości dowódców i niechęci żołnierzy do wojaczki niż tego że ,, ich armia ma ładne mundury na paradach''
W czasie II Wojny Czeczeńskiej nie popełnili tych błedów i z cała bewzględnościa zlikwidowali zorganizowany opór., nie ponosząc większych strat osobowych.
Dlatego -powtarzam- każdy kto pisze taki tekst jak Ty w najlepszym wypadku jest przeze mnie uznawany za wariata.
Polityki Rosji zawsze należy sie obawiac i nigdy nie lekceważyć.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Tm

Post autor: Tm » 08 sie 2008, 16:38

I cóż im przyszło z tych inwestycji. Uzbrojenie mają nadal przestarzałe i nawet jak je zaczęli wymieniać (ale i to w ilościach symbolicznych i poopóźniane) to i tak jest to proces na lata.
rufio198 pisze:Po prostu wychodzą z założenia że im mniej potencjalny przeciwnik wie tym lepiej.
Była ostatnio parada i jakoś sie nie kryli.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 08 sie 2008, 16:38

rufio198 pisze:Poczytaj może cos o Rosji , a potem się wypowiadaj.
Właśnie poczytałem. Polecam artykuł "Armia od parady" w tygodniku "Newsweek Polska" nr 26/2008 z dnia 29 czerwca 2008.
rufio198 pisze:Polityki Rosji zawsze należy sie obawiac i nigdy nie lekceważyć.
Ale nie należy się bać. W zaistniałej sytuacji powinni się tłumaczyć przed opinią światową ze swojej polityki wobec Gruzji, albo za to odpowiadać.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 08 sie 2008, 16:41

Wolfchen pisze:Właśnie poczytałem. Polecam artykuł "Armia od parady" w tygodniku "Newsweek Polska" nr 26/2008 z dnia 29 czerwca 2008.
A co mają informacje od wywiadu wojskowego?

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 08 sie 2008, 16:44

Premo pisze:A co mają informacje od wywiadu wojskowego?
Nie trzeba wywiadu wojskowego, żeby patrząc na broń zaprezentowaną na paradzie powiedzieć, że to przestarzały złom. Za kilka lat ponad połowa floty rosyjskiej marynarki powinna na żyletki trafić.

A jak myślisz, dlaczego oni się tak boją tarczy antyrakietowej (przy okazji wtrącając się w wewnętrzne sprawy niezależnych państw)? Ponieważ są bezbronni jak dziecko, a ich armia poprzez korupcję i nieudolne zarządzanie tkwi jeszcze w latach 60. XX wieku.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 08 sie 2008, 16:59

Tm pisze:I cóż im przyszło z tych inwestycji. Uzbrojenie mają nadal przestarzałe i nawet jak je zaczęli wymieniać (ale i to w ilościach symbolicznych i poopóźniane) to i tak jest to proces na lata. .
Na lata to może u nas- Rosjanie za dobrze pamietają lekcję II Wojny Światowej.
Pomijając już nawet to - kompleks militarno - przemysłowy na nowo dochodzi u nich do głosu. I możesz być pewny ze przez najblizsze lata bardzo szybko wymienia uzbrojenie na nowoczesne.
Tm pisze:
rufio198 pisze:Po prostu wychodzą z założenia że im mniej potencjalny przeciwnik wie tym lepiej.
Była ostatnio parada i jakoś sie nie kryli.
Jestes pewny, ze pokazali wszystko ?
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Tm

Post autor: Tm » 08 sie 2008, 17:06

rufio198 pisze:Na lata to może u nas- Rosjanie za dobrze pamietają lekcję II Wojny Światowej.
A co to ma do modernizacji uzbrojenia? akurat podczas II WŚ ZSRR w każdym momencie wojny miał dobre uzbrojenie, problemy były z liczebnością.
rufio198 pisze:I możesz być pewny ze przez najblizsze lata bardzo szybko wymienia uzbrojenie na nowoczesne.
Ale ważne jest to co obecnie, a z modernizacją Su - 27 się grzebią, Su - 29 mało, flotę rozwijają i niewiele więcej.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 08 sie 2008, 17:07

Wolfchen pisze:
rufio198 pisze:Poczytaj może cos o Rosji , a potem się wypowiadaj.
Właśnie poczytałem. Polecam artykuł "Armia od parady" w tygodniku "Newsweek Polska" nr 26/2008 z dnia 29 czerwca 2008..
Na podstawie jednego artykułu wyciągasz wnioski, ze Rosja to kolos na glinianych nogach? Gratulacje
Wolfchen pisze:
rufio198 pisze:Polityki Rosji zawsze należy sie obawiac i nigdy nie lekceważyć.
Ale nie należy się bać. W zaistniałej sytuacji powinni się tłumaczyć przed opinią światową ze swojej polityki wobec Gruzji, albo za to odpowiadać.
Taaaa - znam też jedno takie państwo, które powinno sie tez tłumaczyc ze swojej polityki wobec innych i co?
Silni musza się nikomu tłumaczyć - to stara zasada w polityce.

[ Dodano: Pią 08 Sie, 2008 17:20 ]
Tm pisze:
rufio198 pisze:Na lata to może u nas- Rosjanie za dobrze pamietają lekcję II Wojny Światowej.
....problemy były z liczebnością.
Sam odpowiedziałeś.
Tm pisze:
rufio198 pisze:I możesz być pewny ze przez najblizsze lata bardzo szybko wymienia uzbrojenie na nowoczesne.
Ale ważne jest to co obecnie, a z modernizacją Su - 27 się grzebią, Su - 29 mało, flotę rozwijają i niewiele więcej.
Ty naprawdę uważasz, ze Rosjanie poza SU-27 i Su -29 nie maja innych samolotów?
Skoro grzebia się z SU-27 to na mój rozum oznacza że ich przestało to interesować.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 08 sie 2008, 17:30

rufio198 pisze:Na podstawie jednego artykułu wyciągasz wnioski, ze Rosja to kolos na glinianych nogach? Gratulacje
Nie jednego. Poczytaj trochę literatury typu "MMS Komandos", "Polska Zbrojna", "Żołnierz Polski". Sporo było notatek o Rosji, więc nie będę teraz tego szukał.
rufio198 pisze:Taaaa - znam też jedno takie państwo, które powinno sie tez tłumaczyc ze swojej polityki wobec innych i co?
Mam wrażenie, że masz na myśli USA i "wojnę z terroryzmem". Uważam jednak, że to jest zupełnie inna sprawa, bo państwa arabskie rządzone przez klany religijne są podejrzane, co widać na Bliskim Wschodzie.
:arrow: Mnie interesuje jakim prawem zostało napadnięte niepodległe państwo? Tylko dlatego, że nie chciało się podporządkować sąsiadowi? Cóż, wygląda jak wojna gangów, ale bandytyzm w wydaniu rosyjskim już dawno był widziany.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 08 sie 2008, 17:32

Wolfchen pisze:A jak myślisz, dlaczego oni się tak boją tarczy antyrakietowej (przy okazji wtrącając się w wewnętrzne sprawy niezależnych państw)? Ponieważ są bezbronni jak dziecko, a ich armia poprzez korupcję i nieudolne zarządzanie tkwi jeszcze w latach 60. XX wieku.
Czy ty uważasz ich przywódców politycznych i wojskowych za idiotów? Przecież doskonale wiedzą, ze ta tarcza im nie zagraża.
Robiąc wrzask o tarczy rozgrywają jakąś swoją grę - a jaką to mnie nie pytaj.
A o wybiegu jaki zastosowali prawdobodonie będa uczyli przyszłe pokolenia dyplomatów- zgodzili sie na tarcze pod warunkiem ze Amerykanie nie pomoga zmodernizowac naszej armii.
Teraz sami Polacy nie zgodzą się na tarczę.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 08 sie 2008, 17:35

rufio198 pisze:A o wybiegu jaki zastosowali prawdobodonie będa uczyli przyszłe pokolenia dyplomatów- zgodzili sie na tarcze pod warunkiem ze Amerykanie nie pomoga zmodernizowac naszej armii.
A Amerykanie zrobili błąd, że zgodzili się na warunki Rosji, choć nie powinni ich nawet słuchać.
rufio198 pisze:Teraz sami Polacy nie zgodzą się na tarczę.
Na takich warunkach się nie dziwię...

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 08 sie 2008, 18:13

Wolfchen pisze:
rufio198 pisze:Na podstawie jednego artykułu wyciągasz wnioski, ze Rosja to kolos na glinianych nogach? Gratulacje
Nie jednego. Poczytaj trochę literatury typu "MMS Komandos", "Polska Zbrojna", "Żołnierz Polski". Sporo było notatek o Rosji, więc nie będę teraz tego szukał..
Jeżeli na podstawie artykułów z tych gazet mozna wyciągnąc takie wnioski jak wyciągnąłes - to znaczy, ze gazety te obnizyły ,,loty''
Wolfchen pisze:
rufio198 pisze:Taaaa - znam też jedno takie państwo, które powinno sie tez tłumaczyc ze swojej polityki wobec innych i co?
Mam wrażenie, że masz na myśli USA i "wojnę z terroryzmem". Uważam jednak, że to jest zupełnie inna sprawa, bo państwa arabskie rządzone przez klany religijne są podejrzane, co widać na Bliskim Wschodzie. ..
Jakie klany religijne? W jaki sposób ,,podejrzane''? Bo nie kochają USA? I mają rację - USa uczciwie sobie na to zapracowały.
Jedyne państwo na Bliskim Wschodzie, o którym głosno ze jest państwem wyznaniowym to Iran. A głośno bo podpadło USA.
Jakoś nikomu nie przeszkadza Arabia Saudyjska, Kuwejt , Oman - a to też państwa wyznaniowe- tylko o tym sie nie mówi bo nie podpadły USA.
Wolfchen pisze::arrow: Mnie interesuje jakim prawem zostało napadnięte niepodległe państwo? Tylko dlatego, że nie chciało się podporządkować sąsiadowi? Cóż, wygląda jak wojna gangów, ale bandytyzm w wydaniu rosyjskim już dawno był widziany.
No patrz- jak ulał pasuje do agresji USA na Irak. Mnie też interesuje jakim prawem zostało napadniete niepodległe państwo ? Tylko dlatego ze nie chciało sie podporządkowac USA? Czy moze dlatego ze ma ropę? Tylko mi nie mów o prawach człowieka itp bzdurach. Rezim Saddama w porównaniu z takimi Chinami to grzeczne dzieci- a jakoś USA nie planują napadać na Chiny.
Polityczny bandytyzm i gangsterka uprawiana przez USA znana jest nie od dziś - cała historia tego państwa to jeden wielka gangsterka i bandytyzm.
I jeszcze jedno - Rosjanie jak wywołuja wojne to przynajmniej nie wciagają w nią innych i nie szukają jakiś pretekstów. W pewnym sensie sa uczciwsi od Amerykanów.

[ Dodano: Pią 08 Sie, 2008 18:19 ]
Wolfchen pisze:
rufio198 pisze:A o wybiegu jaki zastosowali prawdobodonie będa uczyli przyszłe pokolenia dyplomatów- zgodzili sie na tarcze pod warunkiem ze Amerykanie nie pomoga zmodernizowac naszej armii.
A Amerykanie zrobili błąd, że zgodzili się na warunki Rosji, choć nie powinni ich nawet słuchać.
rufio198 pisze:Teraz sami Polacy nie zgodzą się na tarczę.
Na takich warunkach się nie dziwię...
Na tym włąśnie polega skutecznośc polityki Rosyjskiej.
A Amerykanie pokazali gdzie nas maja - im po prostu zalezy na tarczy, a nie na swoim ,,najważniejszym sojuszniku'' -tak chyba nas nazwał ich prezydent.
A tak na marginesie- Polacy sami sie prosili o takie potraktowanie skoro spełnialiśmy żadania Amerykanów bez żadnego szemrania ( wojna w Afganistanie - tu nawet nie zdązli poprosic a już się zgodziliśmy - i zgoda za rządów Jarka K na instalacje radaru bez żadnych warunków)

Tm

Post autor: Tm » 08 sie 2008, 18:21

rufio198 pisze:Sam odpowiedziałeś.
Teraz jest na odwrót - sprzętu dużo, ale przestarzały i zaniedbany. A wszelki rozwój i innowacyjność kosztuje więcej niż produkcja. Sprzętu nowoczesnego jest mało, więc chyba żadnej lekcji nie wyciągnęli.
rufio198 pisze:Ty naprawdę uważasz, ze Rosjanie poza SU-27 i Su -29 nie maja innych samolotów?
Skoro grzebia się z SU-27 to na mój rozum oznacza że ich przestało to interesować.
No to słucham - jakie inne samoloty ma rosyjska armia i jaka jest ich jakość? Przestań rzucać ogólnikami i podaj konkrety.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 sie 2008, 18:40

Są doniesienia, że lotnictwo gruzińskie zdobyło przewagę.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ