rufio198 pisze:Czemu piszesz ,,zdołalibyśmy''? Ja osobiście na żadną wojne się nie wybieram- i wątpię czy którykolwiek myślący polityk w PL by sie wybierał. Za dobrze zdaje sobie sprawę czym to grozi.
Mam na myśli NATO i UE jako ogół.
rufio198 pisze:Zresztą z tego co pamiętam ich plany wojenne od czasów upadku ZSRR nie zmieniły sie - w dalszym ciągu przewidują użycie na polu walki taktycznej broni nuklearnej. Przynajmniej tak było w 2007 roku.
Jestem tego w pełni świadom. W takim przypadku należałoby przeprowadzić uderzenie wyprzedzające za pomocą rakiet balistycznych dalekiego zasięgu na wszystkie bazy wojskowe. Zadanie wykonalne, jednak problematyczne pod względem technicznym - rozmieszczenie i ilość wyrzutni rakietowych.
rufio198 pisze:Dlatego właśnie ani NATO ani żadnen trzeźwo myślący polityk europejski poza notami dyplomatycznymi, protestami nic więcej nie zrobi. Nikt nie chce być odpowiedzialny za atomową zagładę.
Jednak nie robiąc nim możemy doprowadzić do tego, co się stało w 1939 roku: bierność i ugodowość opinii światowej doprowadziły do tego, że Hitler rozpoczął wojnę.
rufio198 pisze:A jakby Ci chodziły po Twojej główce sankcje gospodarcze- to nie zapominaj kto od kogo kupuje gaz.
Na myśli mam raczej sankcje polityczne: wycofanie ambasad, izolację na arenie międzynarodowej, wykluczenie z grupy G8.
rufio198 pisze:Bez tego gazu państwa UE będą miały ciekawy kryzys energetyczny.
Nie można wykluczyć, iż w najbliższym czasie będzie mogło zostać to użyte w ramach sowieckiego nacisku na Europę.
[ Dodano: Nie 10 Sie, 2008 17:32 ]
rufio198 pisze:Coby Ci trochę humor popsuć to Ci powiem że w wypadku konfliktu z NATO Rosjanie nie zawachaliby się użyć taktycznej - a być może nawet i strategicznej - broni nuklearnej. Jestem gotów się z Toba o to założyć nawet o skrzynkę piwa - tylko nie wiadomo czy miałbym okazję ją odebrać.
Myślę, że NATO również użyłoby broni nuklearnej w takim przypadku.