Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 12 sie 2008, 12:28

inż. Glonojad pisze:Już były w Warszawie przetargi warte 150 mln € w których nie było chętnych bo warunki udziału zostały zbojkotowane przez uczestników. Dziękuję bardzo.

Skoro nie ufasz wycenom producentów taboru, to o jakich polskich i światowych inżynierach mówisz?
Ten przetarg jest, bagatela, dwukrotnie większy. Nie ufam cenom? Gratuluję przypisywania mi słów, których nie napisałem. Nie mamy wyceny producentów. A może mamy? Mogę zobaczyć oficjalną wycenę? I pytanie, czy to co jest mało opłacalne we wdrożeniu przy zakupie np. 80 szt, jest tak samo mało opłacalne przy zakupie 186 szt.?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 sie 2008, 13:07

Oficjalną wersję zdobywa się kanałami oficjalnymi. ;)

Ja się dzielę tzw. wiedzą inżynierską (czyt. swego czasu pytałem różnych przedstawicieli różnych producentów o rząd wielkości).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 12 sie 2008, 13:15

Filip7370 pisze:Na pewno, pytanie jest takie czy nawet jeśli będzie "społeczna inicjatywa" to czy ratusz zgodzi się rozkopywać niedawno ukończone KP.
To jest temat do którego należy wrócić za 10 lat.
Filip7370 pisze:Moim zdaniem przeprowadzając ten remont w taki sposób władze dały do zrozumienia że nie są za zbudowaniem linii przez tą arterię.
Ekipa Kazia M. mocno się spieszyła, żeby rozkopać Krakowskie jeszcze przed uzyskaniem niezbędnych zezwoleń. Gdyby do tego nie doszło sprawy potoczyłyby się inaczej.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Filip7370

Post autor: Filip7370 » 12 sie 2008, 14:05

MisiekK pisze:To jest temat do którego należy wrócić za 10 lat.
Czyli tak naprawdę po co podnosimy tą kwestię? W umowie wieloletniej nie było o tym mowy zatem można sobie darować.
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 :rip:
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 12 sie 2008, 15:04

I tak nigdy tam tramwaj nie powstanie...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 sie 2008, 15:07

Twoje słowa ranią ostrzem realizmu...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 12 sie 2008, 16:33

inż. Glonojad pisze:(czyt. swego czasu pytałem różnych przedstawicieli różnych producentów o rząd wielkości)
Jak to brzmiało to zdanie o wersji oficjalnej?
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Kozik

Post autor: Kozik » 12 sie 2008, 18:11

Ja też uważam, że nikt z ratusza nie wyrazi zgody na rozwalenie nie dawno rozkopanego KP w celu budowy torów tramwajowych. Już jest dużo nowych lub prawie nowych autobusów, a niebawem będzie jeszcze dużo więcej (w przeciągu kilku miesięcy dojdzie około 210 sztuk). Więc będzie czym spalinowym wozić nas po KP, nie niszczącym go i atmosfery. Nie martwcie się.
pozdrawiam Kozik

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 12 sie 2008, 18:16

Kozik pisze:Więc będzie czym spalinowym wozić nas po KP, nie niszczącym go
Już odpadają płyty.
Kozik pisze:i atmosfery.
Wszystko co spalinowe niszczy atmosferę.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 sie 2008, 18:30

tarantula01 pisze:
inż. Glonojad pisze:(czyt. swego czasu pytałem różnych przedstawicieli różnych producentów o rząd wielkości)
Jak to brzmiało to zdanie o wersji oficjalnej?
Ośmielę się zasugerować, że moja wiedza nieoficjalna jest i tak o rząd wielkości dokładniejsza, niż Twoje domysły z sufitu (bo innych źródeł nie podałeś), ale Twój wybór.

A moja odpowiedź na pytanie o wersję oficjalną już była. Przegapiłeś? Ja nic więcej do dodania nie mam, więc chyba EOT.

[ Dodano: Wto 12 Sie, 2008 18:32 ]
Kozik pisze: Więc będzie czym spalinowym wozić nas po KP, nie niszczącym go i atmosfery. Nie martwcie się.
Wyższe normy czystości spalin powodują zwiększenie zużycia paliw. Efekt ekonomiczny jest dramatycznie zły, a ekologiczny także wątpliwy (warto porównać zużycia na km a nie na litr).

TLG

Post autor: TLG » 12 sie 2008, 19:57

Zarządzam zakończenie tematu tramwajów na Krakowskim, bo robi się z tego kociokwik. Zalecam przejście do spraw bieżących
15/12/2005-12/7/2019

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 14 sie 2008, 1:18

Oczekując na przetarg na 186 niskopodłogowców, możemy powspominać sobie jak to było z poprzednimi przetargami taborowymi TW - tutaj

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 14 sie 2008, 11:45

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sie 2008, 13:32

Pięcioczłon jak pięcioczłon. W Warszawie go raczej nie zobaczymy.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 15 sie 2008, 10:59

Muszę powiedzieć, że ten pierwszy Gecko jest po prostu śliczny. Już jest moim faworytem :P Bardzo dynamiczna sylwetka i dość bezpretensjonalny przód, w sumie charakterystyczny dla Solarisa. A ten pięcioczłonowy już gorszy w wyglądzie. Ale jak go raczej nie zobaczymy to nie ma co się martwić ;)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

ODPOWIEDZ