Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach (cz. 1)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 13 sie 2008, 11:48

Ząbki wydają już na komunikację 2,5 miliona złotych rocznie (dane UM Ząbki). W Ząbkach nie ma nawet presji, aby cokolwiek zmieniać w kwestii linii 199. Linia ta sobie jeździ, raz jest tłoczniej, raz luźniej, ale ogólnie frekwencja jest na jakimś tam poziomie. skoro spokojnie wystarcza tabor solówkowy, to nie ma sensu podbijać sztucznie częstotliwości.
Co do 145, to z punktu widzenia Ząbek linia ta jeździ tylko skrajem miasta, gdzie dostęp do niej ma niewielu mieszkańców. Linia jeździ, ale na pewno nikt nie powie, że ona ma jakiekolwiek fundamentalne znaczenie z punktu widzenia tego miasta.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 15 sie 2008, 0:37

...ciąg dalszy faworyzowania pewnych dzielnic kosztem innych.

Nie wiem czy był poruszany wcześniej temat wrześniowych roszad linii autobusowych, niemniej jednak chciałem wspomniec o tej części zmian, które mnie dotyczą, a które zapewne omawiane nie były.

Ciężko inaczej nazwać zabieg, którego dopuszcza sie ZTM gmerając przy 126 i 326, jak nie bezmyślność. Do tej pory obie linie współgrały, każda z nich łączyła oba osiedla, ale jednocześnie nie pokrywa się ze sobą trasą. Można powiedzieć - żyły w symbiozie.

Od 1 września z dwóch linii o umiarkowanym, lecz stałym zapełnieniu powstanie jedna, będąca chaotycznym zbitkiem fragmentów obu tras. I tak linia całotygodniowa 126 dotrze w weekendy pod zakłady na Żeraniu, z których większość w te dni jest nieczynna. Robiąc kółko po Bródnie przetrze też szlaki poprzedniej trasy linii 326, która na wówczas na tym osiedlu (w przeciwieństwie do sytuacji obecnej) cieszyła się znikomą popularnością.

Natomiast zabraknie już jedynej linii o sensownej trasie na Budowlanej, w pobliżu kościoła i dwóch przedszkoli. Na Zaciszu, gdzie znajduje się duża klinika, przychodnia, szkoła podstawowa, jak również przedszkole, a w niedługim czasie centrum usługowe (w tym całodobowa apteka) pozostanie jedna linia - 120, z niską (coż standardy rosną, teraz już praktycznie każde peryferie otrzymuje autobusy co 12-15 min.) 20-30 min. częstotliwością. Komunikacja miejska powinna być łatwo dostepna dla wszystkich, ZTM niestety nie każdemu daje szansę na dobry dostęp do autobusów, dzieląc Warszawę na osiedla lepsze i gorsze i według tych kryteriów planując sobie układ, a mieszkańców Zacisza ponownie zniechęcając do transportu publicznego.

Nasunęła mi się pewna myśl - być może po prostu nikt z ZTMu na Zaciszu nie mieszka i dlatego komunikacja miejska (zarówno międzyosiedlowa, jak i lokalna) jest tak ch***wa :?:

Niech nikt mi tylko nie próbuje ściemnić, że jest to związane z oszczędnością brygad, bo równocześnie na ul. Puławskiej przywraca się linię 505 - kpina i żal :!:
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 sie 2008, 0:57

ZaciszaniN pisze:Nie wiem czy był poruszany wcześniej temat wrześniowych roszad linii autobusowych
Nie, nikt tu o niczym nie dyskutował, jak widać, bo i po co :evil:
ZaciszaniN pisze:I tak linia całotygodniowa 126 dotrze w weekendy pod zakłady na Żeraniu, z których większość w te dni jest nieczynna.
Przynajmniej co do tego mogę jasno odpowiedzieć: na Konwaliowej nie mieszczą się ani autobusy na przystanku, ani nalepki na wiacie, z kolei zaś Białołęka od dawna zasypywała ZTM tonami pism w sprawie ucałotygodniowienia połączenia Marcelina z Tarchominem.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

radeom

Post autor: radeom » 15 sie 2008, 1:18

Szkoda, że 126 zmienia trasę na Bródnie. Dużo ludzi z okolic BP używa 126 jako transportu do M1, bo 112 często jeździ zapchane.

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 15 sie 2008, 1:23

Bastian pisze:Przynajmniej co do tego mogę jasno odpowiedzieć: na Konwaliowej nie mieszczą się ani autobusy na przystanku, ani nalepki na wiacie, z kolei zaś Białołęka od dawna zasypywała ZTM tonami pism w sprawie ucałotygodniowienia połączenia Marcelina z Tarchominem.
Posiłkujecie się samymi pismami :?: bardziej wiarygodne byłoby poczynienie obserwacji - w tym na Zaciszu :!: :evil:

A o planowanych zmianach dopiero się dowiedziałem, gdyż wcześniej po prostu nie miałem na to czasu.

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 15 sie 2008, 10:27

ZaciszaniN pisze:Natomiast zabraknie już jedynej linii o sensownej trasie na Budowlanej
To może po otwarciu Nowostrażackiej puścić linię z Rembertowa przez Wileński właśnie Jórskiego - Budowlaną?

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 15 sie 2008, 10:53

Zmiana dotycząca połączenia linii 126 i 326 jest dobrym pomysłem, ponieważ w relacji Tarchomin- Żerań FSO-Bródno są inne linie np, silne 516 z przesiadką na Żeraniu.
Z kolei Tarchomin zyskuje trochę szybsze połączenie z CH Targówek i CH Marki, Osiedle przy Marywilskiej lepsze połączenie Bródnem i możliwość przesiadki.

Jednak Uważam że chore jest to co ZTM chce zrobić z linią 503 - zmianę trasy można jeszcze przeboleć, ale drastyczny spadek częstotliwości (ZTM proponuje co 15/20/20 min) to nic innego jak cięcia... I to ma być poprawianie komunikacji z Centrum??? ](*,)
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi

526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE

Tak dla budowy parkingów Park & Ride

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 15 sie 2008, 12:00

zeus pisze:(ZTM proponuje co 15/20/20 min)
Zaraz, zaraz... A co z koordynacją ze 185 w międzyszczycie? Oj nieładnie (-X .
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 15 sie 2008, 13:11

PiotrekP pisze:
ZaciszaniN pisze:Natomiast zabraknie już jedynej linii o sensownej trasie na Budowlanej
To może po otwarciu Nowostrażackiej puścić linię z Rembertowa przez Wileński właśnie Jórskiego - Budowlaną?
Nie wyobrażam sobie zanadto trasy.
zeus pisze:Zmiana dotycząca połączenia linii 126 i 326 jest dobrym pomysłem, ponieważ w relacji Tarchomin- Żerań FSO-Bródno są inne linie
Nie zauważyłem, by 126 w rejonie Żerania jeździło opustoszałe.
Z kolei Tarchomin zyskuje trochę szybsze połączenie z CH Targówek i CH Marki
Ja wiem, że Tarchomin zyskuje, bo takie są przecież założenia, by przy każdej zmianie linii przebiegających przez kilka dzielnic to akurat Tarchomin mógł sobie dojechać tam gdzie mu się zachce. Potrzeby innych dzielnic w tym momencie są drugorzędne.
A tak na prawdę Tarchomin nie potrzebuje 126 w dojeździe do wymienionych centrów handlowych. Jest przecież przesiadka z 516 w 132.
Osiedle przy Marywilskiej lepsze połączenie Bródnem i możliwość przesiadki.
Wystarczyłoby zainwestować w 176, na której trasie jest sporo szkół i które na zwiekszeniu częstotliwości linii na pewno by zyskały.

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 15 sie 2008, 13:13

ZaciszaniN pisze:
PiotrekP pisze: To może po otwarciu Nowostrażackiej puścić linię z Rembertowa przez Wileński właśnie Jórskiego - Budowlaną?
Nie wyobrażam sobie zanadto trasy.
zeus pisze:Zmiana dotycząca połączenia linii 126 i 326 jest dobrym pomysłem, ponieważ w relacji Tarchomin- Żerań FSO-Bródno są inne linie
Nie zauważyłem, by 126 w rejonie Żerania jeździło opustoszałe.
Z kolei Tarchomin zyskuje trochę szybsze połączenie z CH Targówek i CH Marki
Ja wiem, że Tarchomin zyskuje, bo takie są przecież założenia, by przy każdej zmianie linii przebiegających przez kilka dzielnic to akurat Tarchomin mógł sobie dojechać tam gdzie mu się zachce. Potrzeby innych dzielnic w tym momencie są drugorzędne.
A tak na prawdę Tarchomin nie potrzebuje 126 w dojeździe do wymienionych centrów handlowych. Jest przecież przesiadka z 516 w 132.
Osiedle przy Marywilskiej lepsze połączenie Bródnem i możliwość przesiadki.
Wystarczyłoby zainwestować w 176, na której trasie jest sporo szkół i które na zwiekszeniu częstotliwości linii na pewno by zyskały.
W częstotliwość 176 można zainwestować jedynie wtedy, gdy zostanie skrócone do Budowlanej.
Masz rację co do 126: nie musi być bezpośredniego połączenia Nowodworów z CH Marki. Ja bym pożenił to ze 156 a Tarchomin będzie miał 516+112

jgas

Post autor: jgas » 15 sie 2008, 13:14

radeom pisze:Szkoda, że 126 zmienia trasę na Bródnie. Dużo ludzi z okolic BP używa 126 jako transportu do M1, bo 112 często jeździ zapchane.
112 będzie częściej, co 10-12-15, zamiast 15-20-20. Ja wolę mniej linii z większą częstotliwością, niż odwrotnie.

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 15 sie 2008, 13:17

jgas pisze:
radeom pisze:Szkoda, że 126 zmienia trasę na Bródnie. Dużo ludzi z okolic BP używa 126 jako transportu do M1, bo 112 często jeździ zapchane.
112 będzie częściej, co 10-12-15, zamiast 15-20-20. Ja wolę mniej linii z większą częstotliwością, niż odwrotnie.
Cieszę się bardzo z Twojego stanowiska. Wydaje mi się, że projekt Bielański jest pierwszym, który stawia na duże częstotliwości (mniej linii, ale częstszych) w porównaniu z dotychczasowymi. O Tarchomińskim nie pisze, gdyż tam częstotliwość kursowania musi być dostosowana do istniejącej podaży.

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 15 sie 2008, 13:21

jgas pisze:112 będzie częściej, co 10-12-15, zamiast 15-20-20. Ja wolę mniej linii z większą częstotliwością, niż odwrotnie.
Żebyś się zbyt długo nie nacieszył dobrą częstotliwością 112, po kilku miesiącach wróci ona zapewne do poprzedniej - jak już wszyscy zapomną, że "kiedyś" 112 z 156 jeździły naprzemiennie co 7-8/10/10

[ Dodano: Pią 15 Sie, 2008 13:25 ]
Dęboszczak pisze:W częstotliwość 176 można zainwestować jedynie wtedy, gdy zostanie skrócone do Budowlanej.
Po co ma być skracana :?: By starczyło brygad dla Tarchomina :?:

jgas

Post autor: jgas » 15 sie 2008, 13:25

ZaciszaniN pisze: Żebyś się zbyt długo nie nacieszył dobrą częstotliwością 112, po kilku miesiącach wróci ona zapewne do poprzedniej - jak już wszyscy zapomną, że "kiedyś" 112 z 156 jeździły naprzemiennie co 7-8/10/10
112 na Bródnie jest ładnie zapełnione (choć nie przepełnione), 126 pustawe. Wniosek nasuwa się sam. Co do częstotliwości - zobaczymy.

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 15 sie 2008, 13:26

Dęboszczak pisze:Cieszę się bardzo z Twojego stanowiska. Wydaje mi się, że projekt Bielański jest pierwszym, który stawia na duże częstotliwości (mniej linii, ale częstszych) w porównaniu z dotychczasowymi.
Masz na myśli może "nowe", karłowate 156 co pół godziny :?:

Zablokowany