Objazdy prac torowych TW 2008

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 20 sie 2008, 17:08

Teokryt pisze:Wyprostowaniu skrzyżowania i zrobieniu miejsca na więcej pasów?
OJP ](*,)
Teokryt pisze:A na którym się przesiąść?
Było już powiedziane, wystarczy uważnie czytać- na Placu Narutowicza.
Teokryt pisze:Przesiadka w tym samym ZP.
Przysiadki przy CENTRUM czy przy Centralnym są wyjątkowo wygodne, nie ma co :D

mrs

Post autor: mrs » 20 sie 2008, 17:30

Teokryt pisze:
Czemu miałyby służyć przystanki tramwajowe za skrzyżowaniem w ZP Centrum?!
Wyprostowaniu skrzyżowania i zrobieniu miejsca na więcej pasów?
Chcesz mieć w centrum jeszcze więcej samochodów? Powodzenia.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 20 sie 2008, 17:42

geograf pisze:Przysiadki przy CENTRUM
Masz przejście bezkolizyjne na poziomie -1. nie biegasz po pasach, nie jest to niebezpieczne.
geograf pisze: Było już powiedziane, wystarczy uważnie czytać- na Placu Narutowicza.
Dobrze, ja to wiem ty to wiesz, ale osoba która jedzie załóżmy 1 nie przesiądzie się na Pl Narutowicza tylko na ostatnim wspólnym przystanku czyli BW1920.

A jż chyba szczytem wygody jest przesiadka z 6 z Gocławka na 22. Powiesz jest 24 i 9. O, tylko że mogła by być tam tylko jedna linia np 6 i 9.

Ale ok, ja sie nie znam

[ Dodano: Sro 20 Sie, 2008 17:43 ]
mrs pisze:Chcesz mieć w centrum jeszcze więcej samochodów? Powodzenia.
Nie, buspas i lepszy lewoskręt.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 sie 2008, 18:43

Teokryt pisze:Dobrze, ja to wiem ty to wiesz, ale osoba która jedzie załóżmy 1 nie przesiądzie się na Pl Narutowicza tylko na ostatnim wspólnym przystanku czyli BW1920.
Na szczęście ludzie najwyraźniej są mądrzejsi i przesiadają się na Naruciaku (-(
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 sie 2008, 20:42

Teokryt pisze:
Czemu miałyby służyć przystanki tramwajowe za skrzyżowaniem w ZP Centrum?!
Wyprostowaniu skrzyżowania i zrobieniu miejsca na więcej pasów?
Można dyskutować o kształcie skrzyżowania (chociaż MSZ obecna sygnalizacja całkiem nieźle wykorzystuje możliwości skrzyżowania z WC, acz musiałbym porobić obliczenia, czy efektywniejsze to jest od wydzielonego pasa do lewoskrętu z własną fazą - wydaje mi się, że tak, bo czas zamknięcia kolizyjnej relacji na wprost jest bez porównania krótszy), ale pomysł by je rozbudowywać o dodatkowe pasy i większą przepustowość jest tak głupi, że aż zabawny. :term:.

[ Dodano: Sro 20 Sie, 2008 20:43 ]
Teokryt pisze:
geograf pisze:Przysiadki przy CENTRUM
Masz przejście bezkolizyjne na poziomie -1. nie biegasz po pasach, nie jest to niebezpieczne.
Pisałeś o WYGODZIE. Potem się okazuje, że jednak o przepustowości drogowej, potem - że o bezpieczeństwie... zadam proste pytanie - przemyślałeś sprawę przed pisaniem? :>
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 20 sie 2008, 20:53

inż. Glonojad pisze:przemyślałeś sprawę przed pisaniem? :>
Wygoda to nie tylko drzwi w drzwi ale bieganie po pasach.

Pasy dodałem na końcu.
Nie chce więcej ruchu w centrum. Jednak Jesli mamy dużo relacji skrętnych to takie skrzyżowanie jak teraz przenosi najwięcej. Jednak spójrz co sie dzieje jak ludzie wysiadają na przystanku w kierunku Pragi. Człowiek na człowieku stoi podczas gdy po drugiej stronie torów jest znacznie większą przestrzeń. Wiem, nie dało się.
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 sie 2008, 21:01

Ja tam wolę chodzić po pasach niż po przejściach podziemnych. Wybierając połączenia z przesiadką, w miarę możliwości wybieram właśnie przesiadki bez różnicy poziomów.

[ Dodano: Sro 20 Sie, 2008 21:02 ]
Nie jest to zresztą jedynie moje zdanie, bezstopniowość jest jednym z elementów strategii "miasta dla pieszych" spotykanych w bardziej cywilizowanych miastach świata i jedną z zalet nowoczesnych tramwajów.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 20 sie 2008, 21:43

Nie zapominaj, że w wielu miejscach przejścia na innym poziomie pozwalają nie czekać na zmianę świateł, co niekiedy trwa bardzo dłuugo (subiektywne odczucie pieszego).

Jeśli chodzi o Patelnię, to za przejściami na poziomie -1 przemawia także stacja metra zbudowana tak a nie inaczej. Tam mnóstwo ludzi i tak chodzi na poziomie -1.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 20 sie 2008, 23:02

Nie zachwalam przejeść podziemnych ale w tej sytuacji przy takim ruchu samochodowym to innego wyjścia nie ma. Idee są zawsze piękne ale nie w sytuacji kiedy liczy się bezpieczeństwo i przez przejście trzeba biec - takim przejściem jest np przejście przy pl. Konstytucji. Pieszy idzie z jednego końca na drugi. idac średnią prędkością trafia na migające zielone na drugiej jezdni. z przejścia schodzi najczęściej na czerwonym .albo przytrzymać tam czerwone by niektórych pieszych nie kusiło albo wydłużyć by dało sie przejść.
inż. Glonojad pisze:Ja tam wolę chodzić po pasach niż po przejściach podziemnych.
Przejście podziemne cie nie zatrzyma. światła tak. Przez 3 lata przechodziłem przez przjescia na BW z okolic bazarku na przystanek w k. Okęcia. Ze szkoły wychodziłem o 14:40. miałem niecałe 4 minuty na dojście do tramwaju który był 14:44. Z zegarkiem w reku pokonywałem ten odcinek bo o 15:00 odjeżdżał bus do domu. Następny dopiero za pół godziny. Jak trafiłem na jakieś przytrzymanie przejścia czy akurat skręcający tramwaj to musiałem czekać te 30 minut. Przejście podziemne by zlikwidowało ten problem. bo zależało by tylko od tego jak szybko idę.

O przejściach na poziomie 0 porozmawiamy jak będzie można po nich bezpiecznie przejść a piesi nie będą przeganiani przez samochody.
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 sie 2008, 8:07

Jarek pisze:Nie zapominaj, że w wielu miejscach przejścia na innym poziomie pozwalają nie czekać na zmianę świateł, co niekiedy trwa bardzo dłuugo (subiektywne odczucie pieszego).
Coś za coś. Wielu jednak woli po płaskim. Wielu ludziom, zwłaszcza starszym, szybciej wyjdzie po płaskim, nawet z czekaniem na światła, niż po schodach.
Jeśli chodzi o Patelnię, to za przejściami na poziomie -1 przemawia także stacja metra zbudowana tak a nie inaczej. Tam mnóstwo ludzi i tak chodzi na poziomie -1.
To prawda, co nie zmienia faktu, że wygoda tego rozwiązania jest dyskusyjna.

Na dowód proponuję rzucić okiem na przystanek metra "Politechnika" - na obu głowicach, oprócz przejść podziemnych, są przejścia po powierzchni. Na brak frekwencji żadne z nich nie narzeka.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 21 sie 2008, 9:03

inż. Glonojad pisze:Wielu ludziom, zwłaszcza starszym, szybciej wyjdzie po płaskim, nawet z czekaniem na światła, niż po schodach.
Ludzie starsi nie lubią przesiadek, ludzie starsi nie biegają z punktu A do punktu B.
inż. Glonojad pisze:Na dowód proponuję rzucić okiem na przystanek metra "Politechnika" - na obu głowicach, oprócz przejść podziemnych, są przejścia po powierzchni. Na brak frekwencji żadne z nich nie narzeka.
Bo czas przejścia w tym wypadku i tak będzie krótszy, zauważ ze metro jest głębiej niż przejścia w Centrum i czas przejścia robi swoje. Sam i tak korzystam z podziemnych, patrze ze aktualnie jest zielone na przejściu to schodzę do metra, bo i tak nie zdążę przejść.

Trochę odesziośmy od tematu.

początkowo było o liniach 4x a skończyło sie na przejściach dla pieszych.
Aktualnie z tego co widać to jest utrzymywane systemu bez przesiadkowego na zasadzie ze linie musze mniej więcej docierać w jedno miejsce. Zamiast utworzyć szkielet kilku bardzo częstych lini to mamy na długich odcinakach pary linii. Tak jest choćby na Annopolu - ale system przesiadkowy przy wileńskiem na nic innego za bardzo nie pozwala.

Często zwracano problem na trudność przesiadek przy projektowaniu przebiegu tras linii tramwajowych.
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 21 sie 2008, 12:57

Pryz okazji tego komunikatu mogli wspomnieć o powrocie 4 i 25 na "podstawowe trasy objazdowe", bo już myślałem że taka nędza komunikacyjna na Bródnie będzie trwać do końca sierpnia...
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 sie 2008, 23:06

zzz pisze:W sumie chyba by sie dalo zeby wszystko przejezdzalo, w strone centrum, przez petle na placu Narutowicza trasa by sie wydluzyla o jakies 100 m.
a czas przejazdu?

[ Dodano: Czw 21 Sie, 2008 23:08 ]
mkm101 pisze:Sam podajesz rozwiązanie - w stronę Okęcia należy się przesiąść na pl. Narutowicza (zamiast biegać po skrzyżowaniu Grójeckiej i BW1920), a w stronę Centrum - przesiąść na BW1920 (zamiast biegać po calym pl. Narutowicza).
Proste?
proste i logiczne - im wcześniej przesiadka, tym większa szansa na lepsze miejsce... zwykle przesiada się na pierwszym przystanku.

[ Dodano: Czw 21 Sie, 2008 23:09 ]
mrs pisze:
Teokryt pisze: Wyprostowaniu skrzyżowania i zrobieniu miejsca na więcej pasów?
Chcesz mieć w centrum jeszcze więcej samochodów? Powodzenia.
i wyobrażasz sobie kosztowną przebudowę układu przejść podziemnych?

[ Dodano: Czw 21 Sie, 2008 23:15 ]
inż. Glonojad pisze:Na dowód proponuję rzucić okiem na przystanek metra "Politechnika" - na obu głowicach, oprócz przejść podziemnych, są przejścia po powierzchni. Na brak frekwencji żadne z nich nie narzeka.
tak naprawdę zależy od skrzyżowania - liczby pasów itp. Przy Politechnice po pierwsze nie masz kompletu przejść podziemnych: pod Nowowiejską czy pod Armii Ludowej, a po drugie spokojniejsze odcinki, mniejsze natężenie ruchu i liczby osób itp. itd.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 26 sie 2008, 16:18

ZTM pisze: 2008-08-26 | Utrudnienia w ruchu tramwajowym związane z pracami wodociągowymi i torowymi od 1.09.2008 | W związku z pracami torowymi oraz wodociągowymi wyłączony będzie ruch tramwajowy:
- w al. Solidarności na odcinku od al. Jana Pawła II do ul. Okopowej - od dnia 1.09.2008r (poniedziałek) godz.3.30 do dnia 15.09.2008r (poniedziałek) godz.3.30
- na ciągu ul. Filtrowa - Krzywickiego - Nowowiejska na odcinku od al. Niepodległości do pl. Narutowicza od dnia 1.09.2008r (poniedziałek) do ok.3.10.08r.
W czasie wyłączenia tramwaje linii 8, 13, 14, 19, 23, 26, 32, 35 kursować będą trasami zastępczymi:
linia 8: WIATRACZNA ... Towarowa - rondo Daszyńskiego - Towarowa - al. Solidarności - Wolska ... OS. GÓRCZEWSKA
linia 13: KAWĘCZYŃSKA-BAZYLIKA ... al. Solidarności - al. Jana Pawła II - rondo Radosława - al. Jana Pawła II - Broniewskiego - PIASKI
linia 14: SŁUŻEWIEC ... Woronicza - Puławska - METRO WILANOWSKA linia 19: METRO WILANOWSKA... al. Jana Pawła II - al. Solidarności - most Sląsko-Dąbrowski - al. Solidarności - Targowa - Ratuszowa - RATUSZOWA-ZOO
linia 23: NOWE BEMOWO - Powstańców Śląskich - Radiowa - Dywizjonu 303 - Obozowa - Młynarska - Wolska - Skierniewicka - Kasprzaka - Prosta - rondo ONZ - al. Jana Pawła II - al. Solidarności - most Śląsko-Dąbrowski - al. Solidarności - Targowa - 11 Listopada - Stalowa - Środkowa - Wileńska - Czynszowa - CZYNSZOWA
linia 26: WIATRACZNA ... most Śląsko-Dąbrowski - al. Solidarności - al. Jana Pawła II - rondo ONZ - Prosta - Kasprzaka - Skierniewicka - Wolska - Połczyńska - Powstańców Śląskich - Górczewska - OS.GÓRCZEWSKA
linia 32: OKĘCIE - al. Krakowska - Grójecka - pl. Zawiszy - Towarowa - al. Solidarności - Młynarska - Obozowa - KOŁO
linia 35: NOWE BEMOWO ... Nowowiejska - al. Niepodległości - Rakowiecka - KIELECKA
W w/w okresie kursować będzie zastępcza linia autobusowa Z2 na trasie:
PL. NARUTOWICZA - Filtrowa - Krzywickiego - Nowowiejska - al. Niepodległości - Wawelska - Grójecka - PL. NARUTOWICZA Kursowanie tramwajów linii 8, 13, 14, 19, 23, 26, 32, 35 oraz linii Z2 odbywać się będzie wg specjalnych rozkładów jazdy.

Walas

Post autor: Walas » 26 sie 2008, 16:21

O łał.Fajne trasy:19,23,26,32 i 35.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

ODPOWIEDZ